TEST: MSI Cubi - 018EU

Test MSI Cubi - 018EU

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

En fullverdig PC som passer inn nesten overalt

MSI Cubi er beviset på at smått er godt.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Små datamaskiner er ikke akkurat noe nytt. Slikt har vært med oss i en årrekke, og stadig flere ser fordelen med en liten, plasseringsvennlig og stillegående PC. Folk som ikke spiller eller driver med noe annet som krever ekstra grafikkmuskler vil faktisk i de fleste tilfeller klare seg med en slik kompakt tass.

Den kanskje mest kjente datamaskinen i denne klassen er Apple Mac mini, men det finnes også mange andre alternativer. Det fikk vi eksempelvis se på sommerens Computex-messe, der blant annet Shuttle og Zotac stilte med smådatamaskineri.

I tillegg har vi tidligere i høst testet den vifteløse ASRock Beebox N3000-NUC, som faktisk takler å spille av 4K-video helt jevnt.

Men smågodtet stopper ikke der. Testbenken har nemlig hatt besøk av MSI Cubi, en liten tass med et volum på kun 0,45 liter. Den kommer i flere forskjellige konfigurasjoner og koster omtrent 2500 kroner i den rimeligste versjonen.

Vårt testeksemplars fulle navn er MSI Cubi - 018EU, og denne er utstyrt med en femte generasjons Intel Core i3-prosessor, også kjent som Broadwell. Intel Core i3-5005U er hele betegnelsen, og den har i likhet med andre Core i3-prosessorer to kjerner. Hyper-threading (Ekstra) er støttet, men ikke turbomodus. Klokkefrekvensen ligger på 2,0 GHz.

Prosessoren har også integrert grafikk, da i form av HD Graphics 5500. Videre har MSI stappet inn en 128 GB mSATA SSD og 4 GB RAM i vår modell, som har fått en pris på rundt 5500 kroner.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Av inn- og utganger er det viktigste bak: Inngang for strøm, HDMI, Mini DisplayPort, gigabit LAN og to USB 3.0-porter. I fronten finner vi ytterligere to USB 3.0-porter og minijackport for lyd inn og ut. I venstre hjørne sitter av/på-knappen, og det er plass til kensingtonlås på boksens høyre side.

Den lille boksen har altså ikke minnekortleser. Noen vil nok også savne en ren digital lydutgang, men skulle du klare deg med én skjerm kan jo også HDMI- eller DisplayPort-utgangen brukes til å hente ut digital lyd.

Cubi står vanligvis 3,5 centimeter opp fra bordflaten og måler litt over 11 centimeter i hver retning. Du skal med andre ord ha svært begrenset med plass for å ikke klare å plassere denne et sted. I esken til vårt eksemplar fulgte det dessuten med et VESA-feste, slik at du faktisk kan montere den på baksiden av monitoren din dersom du skulle ønske det.

Bunnplaten sitter festet med fire skruer og er enklere å få av enn på.
Bunnplaten sitter festet med fire skruer og er enklere å få av enn på. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Selve karosseriet består av et plastskall med en metallplate i bunnen. Bunnplaten kan byttes ut slik at du også kan få på plass en 2,5-tommers harddisk eller SSD dersom du trenger mer lagringskapasitet. Men da må du altså finne deg i at høyden øker litt.

Ved å løsne bunnplaten kommer du dessuten til dersom du ønsker å utstyre den lille PC-en med mer minne, større SSD eller bytte ut det trådløse nettverkskortet.

Boksen kjennes for øvrig solid ut, og har en matchvekt på 390 gram. Plastveggene gir hverken etter eller knirker under press, og de fire gummiføttene sørger for godt feste på bordplaten.

MSI Cubi kommer med Windows 8.1 installert, men vi valgte å hive inn Windows 10 i stedet.

Trådløst om du vil

MSI Cubi er en av disse små datamaskinene som har full støtte for 4K med 60 Hz oppfriskningsrate – vel å merke så lenge du velger deg utgaven med Core i3 eller sterkere prosessor. Da kan du koble den via DisplayPort rett til en TV eller monitor med 3840 x 2160 piksler. DisplayPort-kabel følger for øvrig ikke med i esken.

VESA-feste samt ekstra bunnplate med plass til 2,5-tommers disk og tilhørende skruer følger med i esken.
VESA-feste samt ekstra bunnplate med plass til 2,5-tommers disk og tilhørende skruer følger med i esken. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Det meste kan altså kobles til direkte på denne boksen, men med såpass små datamaskiner ser det jo ikke spesielt elegant ut med for mange ledninger. Er du da opptatt av orden og estetikk kan du også bruke trådløse alternativer for mus, tastatur og nettverk – Bluetooth 4.0 og 802.11ac trådløst nett er på plass.

Også skjermbildet kan sendes trådløst, ettersom MSI Cubi – i hvert fall versjonen med i3-prosessor – også støtter Intel Wireless Display (WiDi). Men skal du ha den beste bildekvaliteten, kobler du naturligvis til skjermen med kabel.

Strømkabelen kommer du uansett ikke unna.

Er den på?

MSI hevder at Cubi er «stille som en skog», og etter en uke med den på pulten har vi ingen grunn til å betvile akkurat det. Selv under tunge belastninger har den svært beskjedne viftelyden druknet i kontorlandskapet – hadde den ikke hatt et LED-lys måtte vi ha lagt øret inntil for å sjekke om den var påslått eller ikke.

Støynivået skal ifølge MSI selv ligge på 21,7 dB.

Prosessoren har en TDP på femten watt, men Cubi bruker naturligvis mer – TDP er kun et tall som sier noe om hvor mye prosessorvarme datamaskinen må klare å kvitte seg med. I tillegg bruker jo også andre komponenter strøm. Ifølge våre observasjoner ligger typisk forbruk på mellom femten og tretti watt, avhengig av belastning. 

La oss se på ytelsen >>>

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen