TEST: Motorola Moto X4

Test Motorola Moto X4

(Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Moto X4 er stilig, tett og rimelig

Og nesten ingen kan brukeropplevelse så godt som Motorola.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Husker du da toppmobilene kostet fire-fem tusenlapper? Det gjør snart ikke vi heller. Men Moto X4 er på en måte det du hadde endt opp med hvis vi oppgraderte alt det andre på de gamle toppmodellene, uten nødvendigvis å dytte inn prosessorer med superkrefter.

På papiret har Motorola utstyrt denne mobilen svært godt på kamerafronten, og materialer og byggekvalitet har også fulgt med oppover.

Motorola  Moto X4

Størrelse: 14,84 x 7,34 x 0,8 cm
Vekt: 163 gram
Skjerm: 5,2 tommer, 1920 x 1080 piksler, IPS LCD, Gorilla Glass
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon 630, 8 kjerner, Cortex A53@2,2 GHz, Adreno 508 GPU, 4 GB RAM
Lagringsplass: 64 GB, plass for Micro-SD
Operativsystem: Android 7.1
Teknologi: Bluetooth 5.0 (aktiveres ved Android 8-oppdatering) + mulighet for inntil fire samtidige BT-tilkoblinger
Kamera: 12 MP (f/2.0) + 8 MP ultravidvinkel (f/2.2), fasedeteksjonsfokus, Spot Color, frontkamera på 16 MP med LED-lys
Batteri: 3000 mAh
Pris: Omtrent 4000 kroner

Det er i hovedsak to ting du ikke får her fra dagens toppmodeller. Ekstremprosessorer som Snapdragon 835, og den relativt nye trenden med heldekkende skjerm uten rammer.

Du som helst skal ha det heftigste litt uavhengig av behov får lukke øyner og eventuelt ører for dette avsnittet. Vi er mange som kjenner må-ha-følelsen for produkter vi  egentlig ikke trenger. Men det er altså en kjensgjerning at hverken toppspesifisert prosessor eller rammeløs design er spesielt avgjørende for hvor produktiv du kan være med mobilen din.

Hvis du bare vil ha jobben gjort starter mobilprisene fra rundt 1000 kroner, og legger du 1700 kroner i en Moto G5 får du til og med en telefon som føles kjemperask - ett av de viktigste kriteriene for en virkelig god mobil.

Det er når du vil ha jobben gjort og samtidig ha en liten følelse av luksus uten å blakke deg samtidig at telefoner som Moto X4 og enkelte andre i dens prisklasse blir aktuelle.

Moto X4 er både blank og fotogen. Den ekstra forseggjorte kameratuten er det tydeligste designelementet på telefonen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Siden dette er en Motorola står naturligvis ikke den opplevde ytelsen tilbake for noe som helst. Hastighetsmessig er Moto X4 en fryd å bruke. Den er kjapp og god. Man må aldri vente. Det begynner å bli mange svært kjappe telefoner på markedet, og kombinasjonen av nyeste og heftigste maskinvare og Android 8 i en del telefoner ser ut til å være en skikkelig vinner. Men de fleste av disse koster 8000 kroner.

Det er faktisk bare Motorola som omtrent hver eneste gang får svake til middels kraftige telefoner til å føles raske ut. Det finnes gode modeller fra andre produsenter, men ikke hele utvalg mobiler der omtrent alle innfrir på dette området.

Det tar oss til en ørliten bit malurt i Moto X4-begeret.

Tredjeparts apper ... i en Moto?

Selv om ytelsen her er knallgod, og det fortsatt ser ut som nesten ren Android, det Motorola har dyttet inn i denne mobilen, er det en kjensgjerning at Motorola beveger seg forsiktig bort fra stålfokuset på ren og enkel programvare rett fra Google.

Tidligere i år begynte mobilprodusenten å legge på egne ikonpakker. Det gryntet jeg litt over, men vi merket ikke noe særlig til det ytelsesmessig. Dessuten er ikonene Moto har valgt ganske nærme originalene uansett, så det gjør heller ikke telefonen vanskeligere å bruke. Men designet kommer like fullt neppe fra Google.

I Moto X4 får vi den samme relativt nye ikonpakken, men denne gang har også noen tredjeparts leverandører klart å snike seg med i menyen.

Stjeler Gmail, tar ikke med Exchange

Med Outlook og LinkedIn forhåndsinstallert er det litt mer skrot i menyene her enn det pleier å være på Moto-mobiler. Forhåpentligvis blir det ikke enda verre i neste generasjon. Renhet, enkelhet og hastighet er blant de viktigste grunnene til at Motorolaer ofte kan hevde seg. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er Microsoft Outlook og LinkedIn det er snakk om, og begge deler oppleves som rimelig unødvendige i Moto X4. LinkedIn er det slett ikke alle som har bruk for - iallfall ikke i så stor grad at man trenger app. Det er tross alt mer en nettverksoversikt enn en sosial arena slik som Instagram, Facebook og Snapchat er.

Inkluderingen av Outlook er enda mer meningsløs, ettersom Gmail-appen på telefonen allerede fint tar seg av Exchange- og Outlook-kontoer.

I tillegg er måten Outlook er integrert på ganske dårlig i denne telefonen. Under førstegangsoppsettet legger man til Google-konto og eventuelle andre e-postadresser til den vanlige Gmail-klienten.

Uten å forklare særlig godt hva den gjør, eller hvorfor, tråkker plutselig Outlook inn mot slutten av oppstartveiviseren. Den tar med seg Gmail-kontoen min, men Exchange-kontoen jeg alt har lagt til i Gmail tar den ikke med seg. Den stjeler altså en konkurrerende konto, men hopper glatt over Microsofts egen løsning. Det virker jo ... smart.

Og ikke lar de to appene seg fjerne heller; de lar seg bare deaktivere. Med ganske romslig intern lagring er ikke det noe problem, egentlig. Men det gjør disse to uønskede vedhengene enda mer irriterende.

Det er litt overraskende om Motorola ikke har forstått at en viktig grunn til populariteten deres er nettopp lite unødvendig slagg i menyene og en uovertruffen brukeropplevelse. Stadig nye tillegg av dette slaget setter det inntrykket i fare.

Motorola-funksjonene

Motorolas egne funksjoner er i hovedsak samlet i en egen Moto-app. Det meste av innholdet her er nyttig, men stemmefunksjonene virker ikke i Norge. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Siden det er nesten original Android fra Google som kjører her, har Motorola samlet sine egne funksjoner i en egen app. Ved siden av de to nevnte appene og en app med elektronisk bruksanvisning er Moto-appen den eneste appen utover Googles eget utvalg som ligger her.

En del av innholdet i Moto-appen har dessuten blitt nytt, eller fungerer vesentlig bedre i Moto X4 enn i en del tidligere modeller.

Dette er funksjonene som ligger i Moto-appen:

  • Moto Key - lar deg låse opp en Windows-PC ved å bruke fingeravtrykket på mobilen.
  • Nattdisplay - et klassisk blålysfilter, slik du finner på de fleste andre telefoner og mange skjermer og TV-er i dag. Du kan velge å skru den av og på manuelt, eller basert på tid.
  • Moto Display - en variant av alltid-på-skjermen, der telefonen viser klokkeslett og varslinger på en variant av låseskjermen om den merker bevegelse. Du kan velge selv hvor detaljerte disse varslene skal være, og hvilke apper som skal få lov til å varsle deg. Det er også mulig å skru på svar direkte fra varselet. Løsningen virker fint nok, men det skal særdeles lite bevegelse til før telefonen lyser opp skjermen, og følsomheten kan ikke stilles. Telefonen trives dermed bedre på et nattbord enn på sengekanten.
  • Enknappsnavigasjon - deaktiverer skjermknapper og lar deg bruke fingerleseren til en rekke funksjoner.
  • Dobbeltrist for lommelykt-funksjonen forklarer seg i grunnen selv, og virker helt utmerket. To kjappe rist på telefonen og den vibrerer før det blir lyst.
  • Dra for å minimere skjermen - Motorolas variant av en enhåndsmodus. Trekk fingeren fra midten av skjermen og ned mot hjørnet for å aktivere den. Kun måten den aktiveres skiller den fra andre liknende løsninger.
  • I god gammel HTC-ånd kan du stoppe ringingen ved å løfte telefonen.
  • En bryter lar deg også snu telefonen for å sette den i ikke forstyrr-modus. Denne anbefales ikke for deg som venter samtaler og ikke tenker på hvilken vei du legger telefonen fra deg.
Moto Key er nytt i funksjonsutvalget, og lar deg låse opp en Windows-PC ved hjelp av fingerleseren på Moto X4. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den viktigste nyheten her er Moto Key. Løsningen fungerer ganske enkelt ved at du installerer en app på PC-en, og du instrueres hele veien godt og tydelig i hvordan mobilen og appen skal pares opp.

Etter at tilkoblingen er ferdig får du instrukser på PC-skjermen. De ser en smule merkelige ut, for PC-en ber deg om å logge på ved å trykke på mellomromstasten. Alt som skjer da er at det dukker opp en anonymisert prikk i passordfeltet. Men et øyeblikk senere har mobilen fått opp påloggingshenvendelsen og ber deg legge fingeren på sensoren.

Dette fungerer godt både om mobilen er åpen fra før, eller om den er låst. Men vær obs på at det ved aller første forsøk kan ta en del lenger tid. For meg tok det ti-femten sekunder fra jeg forsøkte å logge på første gang til mobilen var med på notene. Men etter det gikk det over til å bli nesten momentant.

Fingerleser med mange funksjoner

Grunnleggende sett er det ganske lite rot i menyene, og det meste ligger svært nærme inntil Googles egne Android-menyer. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det siste året har jeg brukt noen gloser på å irritere meg litt over Motorola. Selskapet har nemlig utstyrt telefonene sine med fingerleser i klassisk hjemknapp-posisjon, og det er mulig å bruke den som hjemknapp. Men da må du akseptere en hel liten haug andre funksjoner også.

Men i Moto X4 fungerer faktisk løsningen bedre enn i noen av de andre telefonene med samme løsning. Årsaken er så enkel som at fingersensoren bare såvidt er senket i forsiden på telefonen. Når knappen går nesten i flukt med omgivelsene sine blir den også betydelig  mer presis. Spesielt om du har litt store fingre.

Dermed oppdager og responderer sensoren riktig også til sveip mot høyre og venstre, som henholdsvis betyr «tilbake» eller tar deg til appveksleren. Ved siden av dette kan du holde fingeren på knappen et kort øyeblikk for å låse telefonen, eller et lengre øyeblikk for å få opp Google Nå.

Det er fortsatt mange funksjoner å bli vant til her, men det er langt enklere når løsningen virker hver gang.

Målt ytelse

Det er en Snapdragon 630-brikke fra Qualcomm som sitter i Moto X4, og til å hjelpe seg har den fire gigabyte RAM ved siden av. Snapdragon 600-serien har en tendens til å være rimelig trygg maskinvare i en mobil. Den er et godt stykke over de rimeligste variantene Qualcomm lager, og blir dermed nesten aldri for treg. Men den konkurrerer heller ikke med de aller råeste brikkene på markedet, og det kan virke som om det fritar den for leie bommerter som kan gå ut over ytelsen - slik det gjorde for de gamle og varme Snapdragon 810-brikkene for et par år siden.

Med den supre opplevde ytelsen er det tydelig at SD630-brikken lever opp til våre tidligere erfaringer og forventninger. Men den yter også relativt greit når den måles.

I noen av testene er den forholdsvis nærme årsgamle toppmodeller med Snapdragon 821-brikker i. Den når ikke helt opp, men kommer imponerende nærme for eksempel i målingen av flerkjerneytelse fra Geekbench. De mer grafikkorienterte testene gjør Moto X4 det helt greit i, og den skulle klare det meste du kaster mot den ytelsesmessig.

Det eneste stedet SD630-brikken inni her virker litt treg, er i Sling Shot Extreme-testen fra 3D Mark. Der yter de nyere og heftigere systembrikkene betraktelig bedre. Men det er heller ikke så unaturlig, gitt at denne testen er relativt fersk og tester enkelte nye teknologier, så som OpenGL 3.1, som ikke alle mobilprosessorer støtter like godt.

Grafer: Grønn - Snapdragon 835-enheter, svart - Snapdragon 821 Pro, grå - Snapdragon 821, lyseblå - egenutviklede brikkesett (Exynos, Kirin, Apple Ax etc).

Til underholdning

Moto X4s éne høyttaler sitter i toppen av telefonen. Den gir fra seg ganske mye lyd, men er fortsatt ikke noe jeg hadde foretrukket å se film med. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er kun én høyttaler i Moto X4. Det er en anelse skuffende, gitt at bunnen av telefonen strengt tatt ikke brukes til så mye. Det er god plass til en høyttalergrill i bunnen her. Men når skuffelsen først er svelget er lyden i den ene høyttaleren i toppen av telefonen helt ålreit. Det funker greit nok til litt mobilspilling og Youtube, men serier og filmer bør du nok ha hodetelefoner for.

En gledelig overraskelse er det likevel i bunnen her. Hodetelefonkontakten er fortsatt med. Motorola begynte å kutte ut denne kontakten i fjorårets Moto Z-modeller, og var faktisk tidligere ute enn Apple med akkurat denne justeringen.

Her behøver du altså ikke overgang, men kan plugge hodetelefonene du allerede har rett inn. Lyden rett fra telefonen i gode hodetelefoner er faktisk meget bra, med rimelig greie volumressurser, godt bassfundament og en tydelig og presis diskant. Men muligheter til å stille på lyden utover volum får du imidlertid ikke.

Til spilling er denne telefonen kjapp nok til å kjøre de fleste spill og apper som er tilgjengelig i Google Play nå. Eksempelvis fungerer forholdsvis krevende titler som Real Racing 3 og Asphalt 8 helt utmerket, uten merkbare forsinkelser eller kvalitetsnedgraderinger.

Telefonen fungerer også utmerket til strømming. I motsetning til de aller dyreste modellene, og etter hvert noen rimeligere varianter, har Moto X4 helt vanlig 16:9-skjerm, slik at alt av tjenester passer fint på skjermen og video i de fleste tilfeller fyller hele.

Som telefon

Selv om Motorola også her er nokså sparsomme med tredjeparts apper og dilldall, virker de ikke like påpasselige lenger. Outlook- og LinkedIn-appene følger med, en funksjon som skal foreslå andre apper til deg er også med - og er heldigvis av i utgangspunktet. Litt pussig er det også at referanser til trådløs lading er med i menyene. Denne telefonen støtter ikke trådløse ladere. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Moto X4 har rimelig ålreit batteritid, uten å konkurrere med de aller heftigste. Men med litt forsiktighet klarer du å strekke en lading i opp mot to dager. Du kan også sette inn to SIM-kort her hvis du vil, men da bruker du også opp plassen som ellers ville vært ledig til minnekort. Det sagt, med 64 gigabyte intern lagring er kanskje ikke det så farlig.

En litt sær oppdagelse i menyene her er et eget valg for ladelyd ved tilkobling til trådløs lading. Moto X4 har ikke trådløs lading. For sikkerhets skyld har vi plantet den på en del ladeplater i testperioden. Det har ikke oppstått søt musikk med noen av dem.

Nuvel, Moto X4 har i det minste hurtigladestøtte, og en TurboPower-lader følger med i esken.

Lydmessig stiller Moto X4 svært godt under samtaler, med klar og til dels svært høy lyd i den vanlige samtalehøyttaleren. I tillegg leverer den klar og tydelig lyd til samtalepartneren.

Siden dette er en telefon som ligger ganske nærme Googles originale Android-design får du også Googles eget Gboard som tastatur her. Det er ett av de beste og mest utbredte mobiltastaturene i bruk i dag, og det gjør det kjapt og enkelt å taste meldinger og annen tekst på Moto X4.

Alt i alt godkjent og litt til for Moto X4 som ringetelefon, altså.

Supert mobilkamera

Dobbelt kamera med vidvinkel og "vanlig" variant. Optikken skulle helst sluppet gjennom litt mer lys, men ellers tar Moto X4 svært gode bilder. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det står to kamera i Moto X4, og inndelingen er ørlite grann uvanlig, i så måte at Motorola har valgt å legge seg på LGs linje. Det betyr ett ordinært kamera, og ett kamera med ekstrem vidvinkel.

Begge to fungerer godt. Men hovedkameraet med Dual Pixel-teknologi, slik som du også finner i Moto G5 Plus og i Samsungs Galaxy S7. Men glasset her er ikke det mest lyssterke, så selv om telefonen kan ta ganske skarpe bilder i dårlig lys, treffer den ikke hver gang. Den hadde hatt godt av bedre glass og optisk stabilisering, slik du finner i Galaxy S7.

Kollega Anders her avbildet midt i metamorfosen til fullblods smurf. Den selektive fargefunksjonen virker ikke alltid så godt. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonen er god på å få til realistiske farger på himmelen når lysforholdene er vanskelige. Som telefoner flest endrer den eksponeringen avhengig av hva du peker på, så for å få de beste bildene må man enten peke kameraet riktig vei, eller bruke pekefokus på skjermen. På sitt beste gjør Moto X4 en svært god jobb, mens den på sitt verste gjør en helt akseptabel jobb. Resultatet er et kamera du kan stole på at leverer gode bilder uten å måtte sjekke hvert eneste etter å ha knipset.

Vidvinkelkameraet er også helt supert til litt kreativ fotografering, eller når du for eksempel skal ta bilder av store bygninger eller andre ting det kan være vanskelig å få plass til med den vanlige kameralinsen.

En liten spesialfunksjon som er inkludert her er forresten såkalt selektiv fargelegging. Du kan velge fargen som skal slippe gjennom i skjermbildet - når det er gjort blir resten av bildet svart/hvitt, mens fargen du har valgt slipper gjennom.

Det er delte meninger om denne typen bilder, men som morsom funksjon og et litt spennende ekstrafilter til bildene dine kan den likevel være nyttig av og til.

Kvalitetsmessig sliter imidlertid telefonen litt med å skille de ulike fargene fra hverandre. Ofte ser man at telefonen prøver å legge fargen man har valgt over andre ting som slett ikke er samme farge. Dermed kan man ende opp med bilder der menneskene ser ut som om de er halvveis gjennom metamorfosen til ekte, sprell levende smurf, så som i bildet til høyre.

Testbilder fra Moto X4

Fargegjengivelsen fra Moto X4 er i de fleste tilfeller ganske god. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Også med sterkt lys mot kan bilder bli ganske bra her. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Slottsparken i soloppgang. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Et bilde tatt med vanlig kamera og HDR ser omtrent slik ut. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Samme bilde tatt med vidvinkellinsen på baksiden. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Vidvinkel kan også gi morsomme portretter. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Du kan også lage uskarphet i bakgrunnen på bildene dine - denne funksjonen virker ikke alltid like godt, men kan være nyttig. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Kollega Anders her avbildet midt i metamorfosen til fullblods smurf. Den selektive fargefunksjonen virker ikke alltid så godt. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen