TEST: Motorola Moto G6

Test Motorola Moto G6

(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Bra, billig og rask, men vi irriterer oss fortsatt over én ting

Vi har testet Motorola Moto G6.

Moto G-serien har vært en av de rimelige mobilseriene som har gjort det skarpest de siste årene.

Noen hos Motorola ser ut til å være helt eksepsjonelt dyktige til å gjemme bort de nødvendige kompromissene på steder vi ikke merker dem.

Resultatet pleier å bli en knallgod og forholdsvis billig mobiltelefon.

Og det er svært imponerende. Vanligvis gjøres det ganske mange kompromiss i telefoner til under 3000 kroner, og spesielt når man nærmer seg 2000-kronersstreken begynner det å bli langt mellom virkelig gode modeller.  

Vi testet Moto G6 Plus tidligere i år, og nå er det tid for den vanlige modellen, Moto G6.

Dette er Moto G6-modellene

Før vi går igang med detaljene tar vi oss tid til en kjapp oversikt over de ulike Moto G6-modellene du kan velge:

  Moto G6 Plus Moto G6 Moto G6 Play
Skjerm

5.9", Full HD+ (18:9) Corning Gorilla Glass 3

5.7", Full HD+ (18:9) Corning  Gorilla Glass 3

5.7", HD+ (18:9) Vanlig glass

Prosessor  Snapdragon 630 2.2 GHz octa-core Snapdragon 450 1.8 GHz octa-core Snapdragon 430 1.4 GHz octa-core
Operativsystem

Android 8.0 Oreo

Android 8.0 Oreo

Android 8.0 Oreo

Minne 4 GB 3 GB 3 GB
Lagring 64 GB innebygd
Opptil 128 GB MicroSD
32 GB innebygd Opptil 128 GB MicroSD 32 GB innebygd Opptil 128 GB MicroSD
Hovedkamera

12 MP & 5 MP  ƒ/1.7 Dual Pixel

12 MP & 5 MP  ƒ/1.8 13 MP 

ƒ/2.0

Frontkamera 8 MP med blits 8 MP med blits 8 MP med blits
Batteri 3200 mAh 3000 mAh 4000 mAh
Ladesystem TurboPower / hurtiglading  TurboPower / hurtiglading   TurboPower / hurtiglading  
Fingeravtrykksleser Ja Ja Ja
Værsikret Ja Ja Ja
Etui med i esken Ja Ja Nei
Pris  3000,- 2500,- 2000,-
Testet Les testen    

Som du kanskje ser av tabellen over er forskjellene på øverste og midterste modell ikke så voldsomt stor. Batteristørrelsene er noenlunde sammenliknbare, og kameraene er heller ikke så ulike mellom modellene. Det er spenstig at Motorola utstyrer selv billigste modell med hurtiglading, og dermed inkluderer det for også denne modellen.

De viktigste forskjellene er skjermstørrelse og maskinvaren som skal drive telefonen. Den vanlige Moto G6-modellen har en del tregere innmat og mindre RAM enn storebror. Mindre lagringsplass har den også, men det avhjelper du noenlunde greit med et minnekort - Moto G6 støtter minnekort og to samtidige SIM-kort.

Flott design

Det er en flott bakside i glass på Moto G6, men det gjør den også lettere å knuse enn tidligere Moto G-varianter. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er umulig å si annet enn at G6-modellene nå antakeligvis har rykket opp til å bli den beste designen du kan få i sin prisklasse. Det har dratt opp prisen litt også, og vi ser at Huawei kommer raskt etter på designfronten, men de har så langt ikke klart å lage like gode rimelige mobiler som Moto.

Moto G6 har glass foran og bak, nær heldekkende skjerm og farget metallfolie under glasset gjør dette til svært tiltalende telefoner. Designvrien er slett ikke ny, men i kombinasjon med en ålreit brukeropplevelse og gode priser blir resultatet svært spennende mobiltelefoner.

Ikke alltid like rask

Forskjellen i ytelse er umiddelbart merkbar når telefonen er fersk. Jeg opplevde en del irriterende tregheter kort tid etter første oppstart, men slikt urent trav i begynnelsen er ganske vanlig for telefoner som ikke har voldsomme spesifikasjoner. Toppmodellene har en tendens til å jobbe seg gjennom det rett og slett fordi de har mer krefter enn de trenger i en normalsituasjon. For Moto G6 betyr det nok rett og slett at den ikke har allverdens til overs utover det den trenger for å drive telefonen til hverdags.

I vanlig bruk blir også disse treghetene for en stor del helt borte. Men du bør altså være obs på at denne telefonen ikke er like god til å gjøre mange ting samtidig som storebroren Moto G6 Plus, som koster 500 kroner mer. Den surfer rett og slett litt mer på ytelsesgrensen enn dyrere modeller.

I denne testen har vi ikke skrevet utførlig om Moto G6' funksjonalitet eller menyer. Det skyldes at de er helt like det du finner i Moto G6 Plus og virker akkurat like bra. Gå til testen av Moto G-toppmodellen for flere detaljer »

Fortsatt en irriterende fingerleser

Fingerleseren i Moto G6 har en altfor omfattende jobb. Det burde være mulig å bruke den til menynavigering, men med færre funksjoner aktivert. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi gjentar det gang på gang, og Motorola oppdaterer Moto-appen gang på gang. Hver gang er vi like spente på hva som har kommet til.

Men det ser dessverre ut til at Motorola tviholder på sin ene virkelig dårlige løsning i Moto G-serien: altfor mange funksjoner i samme fingerleser.

Telefonene bruker i utgangspunktet skjermsnarveier, men er laget for å kunne lempe alt over på fingerleseren under skjermen. Da får du enda mer nytte av den store skjermen, men sannsynligheten er ganske stor for at du blir frustrert av fingerleseren.

Knappen som bare brukes som en vanlig hjemknapp i de fleste mobiler, kan nemlig brukes til mye mer i Moto-mobilene:

 • Lett trykk med avskrudd skjerm låser opp mobilen
 • Kort trykk tar deg til hjemskjermen
 • Mellomlangt trykk aktiverer taleassistenten eller Googles kontekstsøk
 • Langt trykk låser skjermen, selv om det er en låsetast på høyre side av telefonen fra før
 • Sveip mot venstre tar deg ett hakk tilbake i menyen
 • Sveip mot høyre åpner appveksleren

Dette er minst et par funksjoner for mange for ett enkelt berøringsfelt. Spesielt differensiering mellom tre ulike varigheter av et enkelt trykk er nær umulig å forholde seg til. Sveipefunksjonene fungerer bra hvis de gjøres målrettet, men blir ofte feillest som en variant av et vanlig trykk hvis du har dårlig tid og sveiper fort.

Det er tilnærmet ren Android som kjører på Moto G-telefonene. Det eneste Motorola-tillegget her er Moto-appen der du kan skru av og på fingeravtrykksleserens ekstrafunksjoner. Men du kan ikke tilpasse dem. Å legge til en bryter som skrur av og på de ulike enkeltfunksjonene den styrer hadde fjernet Moto G6' største irritasjonsmoment. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Moto G-serien hadde blitt mye bedre å bruke  hvis Motorola bare gjorde det mulig å velge et knippe funksjoner for fingerleseren. Gjerne alle sammen på en gang for deg som virkelig liker løsningen, men for det man kan mistenke er de fleste vil det være greit å kunne strippe vekk i hvert fall litt av denne funksjonsoverlasten.

Middels kamera

I godt lys tar Moto G6 relativt gode bilder, men de blir ofte litt «blokkete» når man ser på dem i full størrelse. Det kan tenkes at dette skyldes snarveier i bildekomprimeringen. Kameraet er ellers helt ålreit og absolutt godkjent i denne prisklassen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En av forskjellene på Moto G6 og G6 Plus er kameraet. Det likner litt, hvis du bare ser på antall megapiksler og blender - der forskjellen ikke er stor. Men Dual Pixel-sensoren i Plus-modellen tar bedre bilder, og hjelpes også av litt lavere blendertall.

Bildene som kommer fra Moto G6 virker dessuten å være litt blokkete, noe som kan tyde på at telefonen tar snarveier når bildene skal komprimeres. Det er av og til et tegn at kreftene ikke helt strekker til til å få det beste ut av kameraet.

Like fullt - til en mobil som koster 2500 kroner å være er ikke dette noe dårlig kamera. Det er bare tydeligere forskjell opp til de påkostede modellene  enn med Plus-modellen som koster 500 kroner mer.

Til slutt

Selv om fingerleseren kan være irriterende er Moto G6 fortsatt en fantastisk god telefon til prisen. Men det er ganske mye å vinne på å legge 500 kroner ekstra i potten. Du får et bedre kamera, du får større skjerm og du får en telefon som er mindre på ytelsesgrensen - Plus-modellen etteraper en dobbelt så dyr toppmodell langt mer effektivt enn den vanlige gjør.

Det sagt er 500 kroner fra eller til forholdsvis mye for telefoner under 3000 kroner, og du gjør neppe noe feil om du velger den vanlige Moto G-en. Hvis du har små hender kan den faktisk være helt riktig valg, ettersom Plus-modellen som andre modeller med samme etternavn er ganske stor.

En Moto G6 Play finnes også, og Motorola har gjort en god jobb med å skille telefonene fra hverandre i år - for der er det nok mange som vil se nytte i det betydelig større batteriet som er bygget inn, selv om også G6 og G6 Plus varer i halvannen dag på en lading.

Motorola Moto G6 Plus (4GB RAM) 64GB

Mer kraft og bedre kamera

Motorola Moto G6 Plus (4GB RAM) 64GB

Moto G6 Plus er toppmodellen i G6-familien, men til bare 3000 kroner er den fortsatt et særdeles godt kjøp. Den føles langt mer som en toppmodell enn den vanlige G6-modellen siden den sjeldnere treffer ytelsestaket som gjør at mobilen kan føles treg. Et kvassere kamera, litt større skjerm og litt større batteri er alle fordeler det er greit å ha med, og mer lagringsplass skader heller ikke - selv om alle G6-variantene har minnekortstøtte.

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

Nokia har meldt seg på

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

Nokia 7 Plus var en fabelaktig telefon til prisen da vi testet den. Den koster egentlig 4000 kroner, men i skrivende stund selges den ned i 3300 kroner. Det er alvorlig mye telefon for pengene, og for mange vil det være argument nok at 7 Plus har bakside i metall, i motsetning til G6-modellene som er dekket av glass. Du får bedre skjerm, vel så flott design og et fabelaktig kamera. Enten du rekker å knabbe den til deg på tilbud eller må punge ut fullpris har du fortsatt fått mye for pengene her. Som Moto-modellene er 7 Plus sikret mot vær med en lav IP-sertifisering.

HTC U11 Life 32GB

HTCs Google-telefon

HTC U11 Life 32GB

I likhet med Nokia 7 Plus er også HTC U11 Life del av Googles Android One-program. Det betyr at begge disse telefonene får sine oppdateringer rett fra Google. Du slipper å vente på at produsenten skal gjøre sine endringer i programvaren før viktige sikkerhetsoppdateringer og nye Android-versjoner kommer. U11 Life er en vanntett telefon som er lynrask å bruke og har et godt kamera. For noen er det kanskje en ulempe at den har tykkere skjermrammer, mens for andre er rammeløse design bare en invitasjon til uønskede skjermberøringer. Uansett får du mye telefon for pengene også her.

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Testbilder fra Moto G6

(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
I godt lys tar Moto G6 relativt gode bilder, men de blir ofte litt «blokkete» når man ser på dem i full størrelse. Det kan tenkes at dette skyldes snarveier i bildekomprimeringen. Kameraet er ellers helt ålreit og absolutt godkjent i denne prisklassen. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

9/10
Imponerende

Motorola Moto G6 (3GB RAM) 32GB

"Moto G6 er et trygt og rimelig mobilvalg der designen endelig henger med."

Fordeler

 • Flott glassdesign
 • Skjermrammene har krympet kraftig
 • Stort sett rask og smidig
 • Greit nok kamera
 • Værsikret
 • Hodetelefonutgang
 • Minnekortplass
 • Tilstrekkelig lagringsplass (32 GB)
 • Hurtiglading og lader er med
 • Nær ren Android

Ting å tenke på

 • Kameraet er ikke like godt som i G6 Plus
 • Fingeravtrykksleseren er overlesset i funksjoner
 • Blir noen sjeldne ganger merkbart tregere
 • Alltid-på-skjermen lyser opp ved den minste bevegelse (kan slås av)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen