Moto G5S er en telefon som tar seg godt ut.

Test Motorola Moto G5S

Moto G5S er en telefon som tar seg godt ut. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)

Moto G5S er en fantastisk mobil...

...men den får hard konkurranse fra sine billigere forgjengere.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Motorola sitter slettes ikke stille om dagen, og lanserer telefoner på løpende bånd.

På IFA-messen annonserte de sågar en av markedets kraftigste og mest robuste telefoner: Motorola Moto Z2 Force. I tillegg kom den billigere designtelefonen Moto X4, samt et lite traktorlass andre produkter.

Motorola Moto G5S

Størrelse: 15,0 x 7,35 x 0,82 cm
Vekt: 157 gram
Skjerm: 5,2 tommer, 1 920 x 1 080 piksler, 424 ppi, IPS LCD, Gorilla Glass 3
Maskinvare: Snapdragon 430, 8 x Cortex-A53 @ 1,4 GHz, 3 GB RAM, Adreno 505 GPU
Lagringsplass: 32 GB intern lagringsplass + minnekort
Operativsystem: Android 7.1 Nougat + Motorolas tilpasninger
Teknologi: 4G/LTE, Fingeravtrykksleser, sprutsikring m/ nanobelegg, tvilling-SIM, hurtiglading
Kamera: 16 megapiksler hovedkamera, f/2.0, fasedeteksjon, HDR + 5 megapiksler frontkamera, f/2.0, blits
Batteri: 3 000 mAh, ikke utbyttbart, Micro-USB
Pris: Fra 2 790 kroner

Før den tid hadde vi imidlertid i det stille fått vite at både Moto Z2 Play og den oppgraderte G5-serien var på vei – og i dag er det sistnevnte det skal handle om. Hils på Moto G5S, som best kan beskrives som en slags «facelift» av den eksisterende modellen.

For Moto G5 var strengt tatt ikke moden for utskifting helt enda. Den ble tross alt lansert så sent som i mars, og var ikke innom testbenken før vi talte april – så hvorfor har Motorola lansert en arvtager allerede? Den gamle G5-modellen og storebror G5 Plus lever stadig i beste velgående, og vil nok være å finne i butikk i godt over et år til. Det er kinkig for G5S, som legger seg et lite hakk over de to i pris.

Så, hva taler egentlig for at du skal kjøpe akkurat Moto G5S?

Oppgradert her og der – og større skjerm

Vel, selve telefonen har selvsagt fått et par mindre oppgraderinger siden sist. Det mest synlige og merkbare er nok at skjermstørrelsen har økt fra 5 til 5,2 tommer, slik at G5S er omtrent nøyaktig like stor som den litt aldrende storebroren G5 Plus.

Men likhetene mellom de to stanser ikke der – i praksis virker det som om Motorola har tenkt «...hva kan vi gjøre for å gjøre G5S bedre?», og landet på «...la oss gjøre den likere G5 Plus!».

Spesielt design- og byggemessig er dette sant. Kroppen er nå gjort i ett stykke solid aluminium (såkalt «unibody»), med den sideeffekten at man ikke lenger kan ta ut og bytte batteri enkelt. Dette var også en av de store forskjellene på Moto G5 og Moto G5 Plus da de kom.

Designet er lekkert. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

En annen forskjell er at kameratuten nå stikker ut av kroppen, i stedet for å være senket inn som i G5. Heller ikke en fordel etter vår mening, all den tid den da er mer utsatt for smuss og riper.

Løfter du opp telefonen eller veiver med hånda over låst skjerm, får du opp denne klokka og info om nye varsler... Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

På den lyse siden gjør disse endringene at telefonen føles eksepsjonelt velbygget, og tar et tydeligere steg opp mot «premium»-klassen enn forgjengerne gjorde.

Om du kjøper en Moto G5S og spør noen hva de tror den kostet, vil de nok sannsynligvis svare en tusenlapp eller to over det du faktisk må ut med for telefonen. Fronten er også dekket av lekkert 2,5D-glass, noe som ytterligere øker inntrykket noe.

TEST: Motorola Moto G5 Plus: Godt under 3000 kroner for superkamera og fantastisk brukeropplevelse

Stadig imponerende ytelse...

Som alltid er også den opplevde ytelsen imponerende fra Motorola, og under testperioden kan vi nesten ikke komme på noen rykk og napp i menynavigering eller andre enkle oppgaver. I det store og det hele lar ikke Moto G5S seg affisere det spor av det du kaster mot den – om det så er drøssevis med parallelt kjørende apper eller navigering ut og inn av nettleseren, chatte-apper og nyhetsapper. Tut og kjør, for å si det enkelt.

Dette er fortsatt nokså unikt i Android-verdenen når prislappen ligger under 3 000 kroner, og selv andre produsenter sliter med å reprodusere kunststykket når de tar i bruk ren Android.

Designelementer fra G5S. Legg merke til teksturen på strømknappen (nederst)... Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

For det er ren Android, kombinert med solid mengde minne (RAM), kurant prosessor og en liten dæsj Motorola-magi vi tror får Moto G5S og dens artsfeller til å oppføre seg så eksepsjonelt bra.

Noe Motorola ikke er så flinke på, er derimot å løse problematikken med fysiske knapper nederst. Helst skulle vi sett at det i tillegg til den (for øvrig utmerkede og lynraske) fingeravtrykksleseren nederst fantes kapasitive knapper på hver side, slik at løsningen kunne fungere fullverdig uten virtuelle knapper.

Men akk, nei – her er stadig alt samlet i leseren, slik at du sveiper fra høyre mot venstre for å gå tilbake, og omvendt for å få appveksleren. I tillegg henter du Google Assistant ved å holde på knappen et par sekunder, låser telefonen ved å holde noe kortere og går hjem ved å bare berøre.

Det sier seg selv at det blir en del feiltrykk her.

TEST: Huawei Honor 8 Pro: Huaweis billigserie har blitt så bra at den konkurrerer med toppmodellene

...men noen nykker i kameraet

Kameraet har noen nykker. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Knappene kan man imidlertid venne seg til – det man ikke kan venne seg til er at kameraet feileksponerer bildene dine til tider. Det er her utelukkende snakk om hovedkameraet, som litt oftere enn nødvendig velger for lange lukkertider. Dette gir både overeksponering, potensielt feil fokuspunkt og uskarphet i bildene. Ikke bra. 

Som regel fungerer det imidlertid greit, og både fasedeteksjonsfokusen, de 16 megapikslene og optikken med blenderåpning f/2.0 duger greit i det daglige. Bildene blir både klare, veleksponerte og med fine farger og kontrast. Automatisk HDR slår også inn (stort sett) der den skal.

Automatisk HDR følger også med over til frontkameraet, noe som er en gledelig nyhet for alle som liker å ta «sjæliser» med sola i ryggen eller med veldig mørk bakgrunn i flombelysning. Men selv uten slike ekstremtilfeller fungerer frontknipseren på 5 megapiksler ålreit, og leverer veleksponerte, skarpe og tilstrekkelig støysvake bilder.

Konklusjon – En god mobil det ikke gir mening å kjøpe

  Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det er liten tvil om at Moto G5S er en god mobil – det kan du lese mer om på neste side, der vi går i dybden på telefonen. Designet har fått et skikkelig løft fra tidligere tider, og med på kjøpet følger også et løft i opplevd byggekvalitet. Telefonen skal dessuten tåle vannsprut, har hurtiglading, støtte for tvilling-SIM og minnekort og har teksturert strømknapp. 

Totalt feileksponert bilde. Dette er dessverre litt for ofte noe vi ser fra Moto G5S.... Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Ytelsen er også svært god, spesielt i opplevd forstand. Her er Motorola rett og slett kongen på haugen, med minimalt med rykk og napp under vanlig bruk. 

Men så kommer vi til det som ikke er så positivt. Joda, kameraet er jevnt over godt og pålitelig det, men innimellom slår det altså til med helt feil valg av lukkertider og dertil dårlig eksponerte bilder.

Dette skjedde dessuten gjerne i situasjoner som i alle andre tilfeller burde være fullstendig uproblematiske for enhver telefon å eksponere, så her har vi virkelig ikke noen god forklaring utenom rusk i programvaren. Det betyr også at Motorola har alle muligheter for å utbedre feilen over nettet i etterkant, heldigvis.

En annen ting man jo kan håpe på at utbedres, er prisen. Joda, 2 790 kroner – som telefonen koster i skrivende stund – er ikke veldig mye for en telefon av dette kaliberet, men det er heller ikke veldig billig. Og Motorola er sin egen verste fiende her, for Moto G5 Plus koster faktisk mindre og er langt kraftigere og bedre utstyrt på alle fronter foruten designet. Kameraet er i en helt annen liga, og prosessoren et godt hakk opp. 

Det er i hovedsak grunnen til at vi i denne omgang ikke anbefaler Moto G5S – det er en ålreit mobil det overhodet ikke gir mening å kjøpe akkurat nå.

PS: Lefdal selger i skrivende stund G5S for 1990 kroner, og til den prisen er dette et langt bedre kjøp. Skulle det endre seg fra å bare være et midlertidig tilbud til en fast, ny pris, vil vi revurdere karakteren.

Anbefalte alternativer:

Motorola Moto G5 Plus 32GB

Motorolas oppgraderte budsjettmodell

Motorola Moto G5 Plus 32GB

Det soleklare førstevalget om du vil bruke mindre enn 3 000 på ny mobil. Kameraet er langt bedre enn i G5S, men designet, skjermen, lagringen og minnet er mer eller mindre identisk. Prosessoren er imidlertid også langt kraftigere. Totalt sett er denne telefonen grunnen til at vi ikke gir G5S et anbefalt-stempel – den er nesten lik, bare bedre (og like billig).

Huawei P10 Lite

Mer design for pengene

Huawei P10 Lite

For enda mindre penger enn du må ut med for Moto G5 Plus eller Moto G5S, får du Huaweis strålende Huawei P10 Lite. Dette er en designmobil over alle, og har også solid ytelse og et kamera med fasedeteksjon. Fingeravtrykksleser er det også, og glass på begge sider. Et knallkjøp!

Sony Xperia X

Kraftig metallmobil som har mer enn halvert prisen

Sony Xperia X

Sony Xperia X kostet mye da den ble lansert – for mye, mente vi. Nå er imidlertid prisen lavere enn det G5 Plus og G5S koster, og da får du både kraftig prosessor, nær toppmodell-tendenser, fingeravtrykksleser, godt kamera og en lyssterk skjerm. Prisen? Knappe 2 500 kroner.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguiden her »

Motorola Moto G5S er en telefon som i utgangspunktet ikke burde ha vekket enorm interesse. Det er en klassisk mellomklassemodell med ålreite spesifikasjoner, men på papiret utmerker den seg ikke noe særlig.

Til tross for dette: redaksjonens e-postliste har formelig blitt nedrent av e-poster fra lesere som lurer på når den skulle inn til test. I langt større grad enn både toppmodeller og i utgangspunktet mer spennende telefoner.

Hva er greia? Vel, etter alt å dømme er Motorola i ferd med å bygge seg et solid omdømme på mellomklassefronten, etter to år med klasseledende ytelse og valuta for pengene.

Dette gjaldt ikke minst Moto G4 Plus, som vi ga 10/10 i vår test – men også de nåværende modellene Moto G5 og Moto G5 Plus

Dagens testkandidat er i stor grad en videreføring av designet og kvalitetene disse to bragte med seg, men med et par forbedringer her og der. Men det er også enkelte ting vi stusser over – noe vi kommer tilbake til om et par avsnitt.

Design – Løfter byggekvaliteten opp til premium-nivå 

  Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Men først: designet. Dette er ett av områdene Motorola nå har prioritert å løfte, etter at de i to generasjoner har levert strålende telefoner med noe tvilsomt design. Designretningen er omtrent den samme, men den nye G5S-modellen er et betydelig løft rent byggekvalitetsmessig fra den gamle G5-modellen. 

Designelementer fra G5S. Leg merke til teksturen på strømknappen (nederst).. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Her spiller det naturligvis inn at baksiden ikke lenger kan tas av, men heller er utformet i ett solid stykke aluminium. Såkalt unibody-design, altså. Dette inngir et langt mer robust inntrykk enn G5-løsningen, der man hadde en aluminiumsplate klasket oppå det som i både topp og bunn viste seg å være god, gammeldags hardplast.

Så følger det naturligvis med til historien at du ikke lenger har mulighet til å fjerne batteriet, men akkurat der kan ikke Moto G5S sies å skille seg ut. De færreste mobiler har i dag denne muligheten.

På den lyse siden får du altså en opplevd kvalitet som er langt over den du tidligere fikk fra Moto G-serien, med sømløs metallkropp uten noen form for skjøter foruten antennebånd i topp og bunn. Selv G5 Plus hadde skjøter i baksiden, og noe plast for å slippe signalene ut av chassiset.

Et øye for detaljer

Designet på G5S kan på sin side sies å knive med langt dyrere modeller, og det gjelder ikke bare unibody-utformingen. Det er hensynet man har tatt til detaljer som virkelig løfter helheten det lille hakket ekstra.

For eksempel er Motorola-logoen bakpå nå senket svakt og buet inn i kroppen, og langs utkanten av både frem- og baksiden løper det blankfreste aluminiumskanter for å piffe opp den ellers matte kroppen. Samme blanke utførelse går igjen i den store kameratuten, som heldigvis ikke stikker like langt ut som på Moto Z2 Play...

Ellers kan vi også melde om at strømknappen er teksturert, noe som alltid er gledelig. Såkalt 2,5D-glass på fremsiden hever dessuten det eksklusive inntrykket, men her har mange kommet etter de siste årene så det er ikke lenger like unikt som det ville vært i 2015.

Telefonen har fått et oppfrisket design, men batteriet kan ikke lenger tas ut.. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Et par andre ting som også er gledelige: På venstre side finner vi fortsatt SIM- og minnekortluka, som kan holde på både to SIM-kort OG et minnekort samtidig – og i toppen har man stadig den kjente og kjære hodetelefoninngangen.

Bunnen er relativt standardutstyrt, med høyttaler og ladeinngang. Dog, på en markedsny 2017-mobil er det helt lov å være litt skuffet over man ikke har gått over til USB Type-C enda – her er det stadig Micro-USB som regjerer. 

Ytelse og programvare – Ingen store forandringer her

Moto G5S har støtte for både dobbelt SIM-kort og minnekort samtidig.. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Motorola er kjent for å skvise mye ytelse ut av lite maskinvare, og det er gjennomgangstonen vår i stort sett alle tester fra merket her på huset. Omtrent uansett hva du stapper i en Moto-merket telefon, vil menysveiping og appnavigering stort sett foregå smertefritt og uten rykk og napp – og det skal godt gjøres å merke forskjell på opplevd ytelse i toppmodellene og mellomklassemodellene deres.

Der de skiller seg ut, er først og fremst på syntetisk, målt ytelse. Til mer krevende oppgaver vil man med svak maskinvare kunne få utslag i form av lengre ventetid, uventet oppførsel eller treg navigering. 

Da snakker vi imidlertid om tunge spill, redigeringsapper for bilde og video eller VR-løsninger som krever eksepsjonelt mye av maskinvaren i telefonen din. Uten å ha vitenskapelige tall i ryggen, er det nok rimelig å anta at de aller fleste ikke utsetter telefonen sin for slikt på daglig basis. Det mange derimot gjør, er å utsette telefonen sin for heftig multitasking – hoppe ut og inn av Snapchat, tekste i Messenger og lese nyheter mens du venter på flere meldinger. I tillegg hører du kanskje på musikk samtidig – eller kjører YouTube i dobbeltvindu parallelt med andre aktiviteter.

Før kunne dette være problematisk for mellomklassemodeller, men de siste årene har vi sett selv denne klassen få både fire- og åttekjernede prosessorer og nærmest uanstendige mengder arbeidsminne. Dermed tviler vi sterkt på at tallene under i realiteten vil ha mye å si – i vår testperiode merket vi i alle fall lite til de tilsynelatende enorme ytelsesforskjellene:

Fargeoversikt: Lilla telefoner rundt 1500 - 2000 kroner, mørkegrønt: Snapdragon 835, grått: Snapdragon 821 Pro, oransje: Snapdragon 821, lysegrønt: mellomspesifiserte telefoner 2000-5000 kroner, lyseblått: telefoner med produsentutviklede mobilprosessorer (Apple Ax, Samsung Exynos, Huawei/HiSilikon Kirin etc.)

Motorola tilpasser lite, men har med nyttige funksjoner

Med til historien om god ytelse hører også at Motorola kjører tilnærmet ren Android på sine mobiltelefoner. Dette er alltid en god ting rent ytelsesmessig, og standard Android har etterhvert blitt såpass bra at det er lite produsentene selv kan tilføye av genuint nyttig ekstra tant og fjas.

Grensesnittet er svært nær ren Android.. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/skjermdump/montasje
Android fører med et par fine funksjoner rundt om, som delt skjerm og hurtigmenyer.. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/skjermdump/montasje

Motorola har derfor holdt seg nøkterne på dette området, og foruten å ha tilpasset er par av ikonene på forsiden er det eneste som ikke er standard her en app som heter Moto. Her finner du et par unike valg samlet i to menyer, deriblant en alltid-på-skjermfunksjon, samt en modus for varmere toner i LCD-panelet («Night mode»). 

Men også mer finurlige ting som å vende på telefonen for å avslå innkommende samtaler, vri telefonen for å åpne kameraet og å samle alle navigeringsmulighetene i den berøringssensitive fingeravtrykksleseren er samlet her. Vi liker løsningen, men tenker at man samtidig med fordel kunne samlet litt flere ting her. Slik det er nå oppleves appen litt tom med kun et par håndfull valg.

Løfter du opp telefonen eller veiver med hånda over låst skjerm, får du opp denne klokka og info om nye varsler.. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Motorola skal imidlertid ha ros for å ha implementert Androids bakgrunnsbildefunksjon, der du får et hav av bakgrunnsbilder å velge mellom så lenge du har nett. Du kan også velge å la bakgrunnsbildet oppdatere seg selv daglig, for å få litt variasjon. Smart!

Fingeravtrykksleseren er forresten som før super i bruk, og fungerer selv om du er litt fuktig på fingrene. Det er da også greit, for G5S-innmaten er som før sikret med et nanobelegg som avviser fuktighet. Dermed skal telefonen tåle en vannsprut eller to. 

Google Assistant-støtte på plass

Til slutt i programvareseksjonen er det verdt å nevne at Google Assistant-støtte er å finne her, noe vi så langt stort sett har fått oppleve i toppmodeller og Googles egen Pixel-serie. Her kommer den splitter nye taleassistenten som standard, og hentes frem ved å holde inne på hjemknappen et par sekunder. Dette vil nok bare bli vanligere og vanligere fremover.

Google Assistant er faktisk ganske morsom!.
...og du kan hjelpe et nevralt nettverk med å lære

Dessverre kan vi melde om at den stadig ikke støtter norsk, og selv om det er fint mulig å aktivere den med engelsk som språk og fortsatt beholde både norsk tastatur og systemspråk på telefonen er det ikke så fristende.

Ikke virker tjenesten å være like treffsikker Apples Siri heller, og spør du for eksempel om været vil du med stor sannsynlighet få helt irrelevante resultater som overhodet ikke har noe med stedet du befinner deg å gjøre.

Om du faktisk slår om til engelsk, kan vi også melde om at Google har gjort assistenten sin ganske morsom – og til ren underholdning er det relativt mye å hente her. Du kan for eksempel stille assistenten personlige spørsmål, spørsmål om konkurrentene og be den hente frem spøker, dikt, interessante fakta og – ikke minst – både synge og rappe et par vers til deg.

Vel og bra dette – men gjør det Google Assistant noe nyttigere? Ikke det spor.

At støtten er her lover imidlertid godt for fremtiden, for at Google Assistant en gang senere vil få støtte for norsk språk må vi jo nesten anta – i alle fall om de ønsker å konkurrere om norske kunder. 

Underholdning – Knallbra skjerm med god lysstyrke

  Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Moto G-serien har lenge hatt gode skjermer, men fra og med Moto G4 Plus fikk telefonene skikkelig høyoppløste og lyssterke paneler. Dette er ikke en telefon du vil ha noen problemer med å bruke ute, og både farger, kontrast og innsynsvinkel er blant det bedre i denne prisklassen.

Nå snakker vi selvsagt ikke om et panel som kniver med toppmodellene der ute, og det er stadig helt «standard» IPS LCD vi har å hanskes med – men for kun få år siden ville dette vært blant det råeste du kunne fått tak i.

  Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

På 5,2 tommer ser dessuten 1 920 x 1 080 piksler svært skarpt ut. Om du ikke har snøring på piksler og tommer, kan vi opplyse om at dette er et par knepp skarpere enn både nylig lanserte iPhone 8 og iPhone 8 Plus. Og siden du høyst sannsynlig ikke har hatt disse i hende enda, kan vi også opplyse at oppløsningen i disse to er nøyaktig lik som i Apples foregående generasjoner – så da vet du sånn ca. hvor lista ligger.

Finfin ytelse og grei lyd 

Vi pleier å si at i tillegg til skjermen, så er de to viktigste ingrediensene i en god underholdningstelefon god lyd og tilstrekkelig ytelse.

Derfor er det gledelig å melde om at G5S har begge deler, om enn i relativ forstand. Ytelsen er kraftig nok til at du kan kjøre det aller meste av spill uten problemer, selv om du i tyngre titler nok vil oppleve at telefonen hopper over noen bilder eller gir deg litt lengre ventetid ved innlasting.

Lyden i den bunnmonterte høyttaleren er på sin side helt ålreit, og fungerer fint til enkel YouTube-lytting eller en podcast eller to. Til musikk vil du som alltid ønske å plugge deg inn – og ettersom man fortsatt har hodetelefoninngangen på plass er dette heldigvis enkelt. Lyden herfra er tilstrekkelig høy, men ikke helt på par med futten du får i mer avanserte modeller. Men for all del: det er helt kurant til sitt bruk.

Det du i hovedsak går glipp av her kontra dyrere modeller rent underholdningsmessig, er den råeste og raskeste ytelsen, høyoppløst nok skjerm til bruk i VR og enda mer avansert skjermteknologi som HDR. En god del ramme er det også, men akkurat i denne prisklassen er ikke dét så presserende som det er for enkelte andre modeller.

Kamera – Jevnt over bra, men plages av eksponeringskrøll

Ett av punktene vi var mest spente på med Moto G5S, var kameraet. Her har Motorola utmerket seg flere ganger før, ikke minst med Moto G4 Plus og Moto G5 Plus. Men også forrige Moto G5 utmerket seg med ålreite resultater her, så hva blir dommen i år?

La oss starte med detaljene. På baksiden finner vi hovedkameraet, som knipser bilder i 16 megapikslers oppløsning. Dette er et lite hopp opp fra G5 sine 13 megapiksler, men mens oppløsningen altså er blitt bedre har det meste ellers stått på stedet hvil. Blenderåpningen på f/2.0 betyr at telefonen stadig ikke er noe særlig bedre i dårlig lys, men fasedeteksjons-autofokusen er stadig en glede i bruk.

Et lite skår i gleden er at vi har hatt små, men stadig tilbakevendende problemer med at telefonen velger alt for lange lukkertider eller eksponerer et bilde helt feil. Dette ser du godt i bildene under, der begge er noe uskarpe og overhodet ikke tilpasset lukkertiden i forhold til lysmengden og fokuspunktet vi valgte:

...men litt oftere enn vi skulle ønske tar kameraet merkelige valg og benytter for lange lukkertider. Resultat: utbrent lys og bevegelsesuskarphet.. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Dette er heller unntaket enn normen, men det er også merkelig siden Motorola tidligere har hatt god kontroll på dette området. Under testen fikk vi da også beskjed om at det var på vei en oppdatering til storebror G5S Plus, nettopp for å fikse kamaeraproblemer – men noen oppdatering til G5S, nei, det var det ikke.

I brorparten av tilfellene må vi imidlertid kunne si oss fornøyde med kameraet, og kvaliteten blir jevnt over ganske bra om du bare dobbeltsjekker at fokus og eksponering oppfører seg som de skal.

Gitt rette forhold kan bildene bli svært gode..

Både skarpheten, støynivået og generell bildebehandling er da noe av det bedre vi finner i denne prisklassen, om enn ikke like bra som i fjor sånn relativt sett.

Detaljnivået kan tidvis bli greit, som her. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

For nå koster også G5S en god slant mer enn G5 gjorde ved lansering, og da stiger også forventningene i takt med prislappen. Det er imidlertid på plass automatisk HDR, en saktefilmmodus, panoramamodus og en enkel manuell modus.

Grensesnittet, som du kan se en GIF av øverst i avsnittet, er dessuten ett av de enklere å finne frem i på markedet. Her vet Motorola hva de driver med!

Frontkameraet er faktisk mer pålitelig enn hovedkameraet

Så hva da med frontkameraet? Vel, her har vi faktisk mer tiltro til Moto G5S enn på baksiden – stort sett knipser den 5 megapikslers store brikken både skarpe og veleksponerte bilder uten særlig hard støybehandling. Sistnevnte har ofte vært et problem i billige telefoner, men her er G5S helt ålreit og på par med selv dyrere modeller der ute.

En liten godtebit finner vi dessuten i form av automatisk HDR, noe som til tross for funksjonens langvarige tilstedeværelse på hovedkameraer rundt om stadig er fraværende i mange frontkameraer rundt om.

Frontkameraet er faktisk mer pålitelig enn hovedkameraet.. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Om det blir store kontraster sliter frontkameraet naturligvis noe, men heldigvis velger den da stort sett å legge vekt på ansiktet ditt heller enn omgivelsene for å eksponere. Som du kan se i bildet over, takler kameraet også godt moderat motlys i dunklere omgivelser, ettersom du tydelig kan se både vinduene og bygninger utenfor i tillegg til at inneomgivelsene er korrekt eksponert (høyre).

Gå til side

Motorola Moto G5S

"Det finnes ingen gode grunner til å velge G5S over G5 Plus. Valget er enkelt."

Fordeler

 • Penere og renere i tøyet enn sist
 • Premium-utførelse over det hele
 • Ålreit kamera, frontblits og HDR i front
 • Romslig batteritid
 • Super opplevd ytelse og flyt i menyer
 • Teksturert strømknapp
 • Lyssterk og god skjerm
 • Fingeravtrykksleser

Ting å tenke på

 • Stiv pris innmaten tatt i betraktning
 • Litt for mange funksjoner samlet i hjemknappen
 • Dårligere innmat enn G5 Plus, men lik pris...?
 • Kameraet eksponerer noen ganger helt feil

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen