Moto G5S er en telefon som tar seg godt ut.

Test Motorola Moto G5S

Moto G5S er en telefon som tar seg godt ut. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)

Moto G5S er en fantastisk mobil...

...men den får hard konkurranse fra sine billigere forgjengere.

Motorola Moto G5S er en telefon som i utgangspunktet ikke burde ha vekket enorm interesse. Det er en klassisk mellomklassemodell med ålreite spesifikasjoner, men på papiret utmerker den seg ikke noe særlig.

Til tross for dette: redaksjonens e-postliste har formelig blitt nedrent av e-poster fra lesere som lurer på når den skulle inn til test. I langt større grad enn både toppmodeller og i utgangspunktet mer spennende telefoner.

Hva er greia? Vel, etter alt å dømme er Motorola i ferd med å bygge seg et solid omdømme på mellomklassefronten, etter to år med klasseledende ytelse og valuta for pengene.

Dette gjaldt ikke minst Moto G4 Plus, som vi ga 10/10 i vår test – men også de nåværende modellene Moto G5 og Moto G5 Plus

Dagens testkandidat er i stor grad en videreføring av designet og kvalitetene disse to bragte med seg, men med et par forbedringer her og der. Men det er også enkelte ting vi stusser over – noe vi kommer tilbake til om et par avsnitt.

Design – Løfter byggekvaliteten opp til premium-nivå 

  Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Men først: designet. Dette er ett av områdene Motorola nå har prioritert å løfte, etter at de i to generasjoner har levert strålende telefoner med noe tvilsomt design. Designretningen er omtrent den samme, men den nye G5S-modellen er et betydelig løft rent byggekvalitetsmessig fra den gamle G5-modellen. 

Designelementer fra G5S. Leg merke til teksturen på strømknappen (nederst).. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Her spiller det naturligvis inn at baksiden ikke lenger kan tas av, men heller er utformet i ett solid stykke aluminium. Såkalt unibody-design, altså. Dette inngir et langt mer robust inntrykk enn G5-løsningen, der man hadde en aluminiumsplate klasket oppå det som i både topp og bunn viste seg å være god, gammeldags hardplast.

Så følger det naturligvis med til historien at du ikke lenger har mulighet til å fjerne batteriet, men akkurat der kan ikke Moto G5S sies å skille seg ut. De færreste mobiler har i dag denne muligheten.

På den lyse siden får du altså en opplevd kvalitet som er langt over den du tidligere fikk fra Moto G-serien, med sømløs metallkropp uten noen form for skjøter foruten antennebånd i topp og bunn. Selv G5 Plus hadde skjøter i baksiden, og noe plast for å slippe signalene ut av chassiset.

Et øye for detaljer

Designet på G5S kan på sin side sies å knive med langt dyrere modeller, og det gjelder ikke bare unibody-utformingen. Det er hensynet man har tatt til detaljer som virkelig løfter helheten det lille hakket ekstra.

For eksempel er Motorola-logoen bakpå nå senket svakt og buet inn i kroppen, og langs utkanten av både frem- og baksiden løper det blankfreste aluminiumskanter for å piffe opp den ellers matte kroppen. Samme blanke utførelse går igjen i den store kameratuten, som heldigvis ikke stikker like langt ut som på Moto Z2 Play...

Ellers kan vi også melde om at strømknappen er teksturert, noe som alltid er gledelig. Såkalt 2,5D-glass på fremsiden hever dessuten det eksklusive inntrykket, men her har mange kommet etter de siste årene så det er ikke lenger like unikt som det ville vært i 2015.

Telefonen har fått et oppfrisket design, men batteriet kan ikke lenger tas ut.. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Et par andre ting som også er gledelige: På venstre side finner vi fortsatt SIM- og minnekortluka, som kan holde på både to SIM-kort OG et minnekort samtidig – og i toppen har man stadig den kjente og kjære hodetelefoninngangen.

Bunnen er relativt standardutstyrt, med høyttaler og ladeinngang. Dog, på en markedsny 2017-mobil er det helt lov å være litt skuffet over man ikke har gått over til USB Type-C enda – her er det stadig Micro-USB som regjerer. 

Ytelse og programvare – Ingen store forandringer her

Moto G5S har støtte for både dobbelt SIM-kort og minnekort samtidig.. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Motorola er kjent for å skvise mye ytelse ut av lite maskinvare, og det er gjennomgangstonen vår i stort sett alle tester fra merket her på huset. Omtrent uansett hva du stapper i en Moto-merket telefon, vil menysveiping og appnavigering stort sett foregå smertefritt og uten rykk og napp – og det skal godt gjøres å merke forskjell på opplevd ytelse i toppmodellene og mellomklassemodellene deres.

Der de skiller seg ut, er først og fremst på syntetisk, målt ytelse. Til mer krevende oppgaver vil man med svak maskinvare kunne få utslag i form av lengre ventetid, uventet oppførsel eller treg navigering. 

Da snakker vi imidlertid om tunge spill, redigeringsapper for bilde og video eller VR-løsninger som krever eksepsjonelt mye av maskinvaren i telefonen din. Uten å ha vitenskapelige tall i ryggen, er det nok rimelig å anta at de aller fleste ikke utsetter telefonen sin for slikt på daglig basis. Det mange derimot gjør, er å utsette telefonen sin for heftig multitasking – hoppe ut og inn av Snapchat, tekste i Messenger og lese nyheter mens du venter på flere meldinger. I tillegg hører du kanskje på musikk samtidig – eller kjører YouTube i dobbeltvindu parallelt med andre aktiviteter.

Før kunne dette være problematisk for mellomklassemodeller, men de siste årene har vi sett selv denne klassen få både fire- og åttekjernede prosessorer og nærmest uanstendige mengder arbeidsminne. Dermed tviler vi sterkt på at tallene under i realiteten vil ha mye å si – i vår testperiode merket vi i alle fall lite til de tilsynelatende enorme ytelsesforskjellene:

Fargeoversikt: Lilla telefoner rundt 1500 - 2000 kroner, mørkegrønt: Snapdragon 835, grått: Snapdragon 821 Pro, oransje: Snapdragon 821, lysegrønt: mellomspesifiserte telefoner 2000-5000 kroner, lyseblått: telefoner med produsentutviklede mobilprosessorer (Apple Ax, Samsung Exynos, Huawei/HiSilikon Kirin etc.)

Motorola tilpasser lite, men har med nyttige funksjoner

Med til historien om god ytelse hører også at Motorola kjører tilnærmet ren Android på sine mobiltelefoner. Dette er alltid en god ting rent ytelsesmessig, og standard Android har etterhvert blitt såpass bra at det er lite produsentene selv kan tilføye av genuint nyttig ekstra tant og fjas.

Grensesnittet er svært nær ren Android.. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/skjermdump/montasje
Android fører med et par fine funksjoner rundt om, som delt skjerm og hurtigmenyer.. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/skjermdump/montasje

Motorola har derfor holdt seg nøkterne på dette området, og foruten å ha tilpasset er par av ikonene på forsiden er det eneste som ikke er standard her en app som heter Moto. Her finner du et par unike valg samlet i to menyer, deriblant en alltid-på-skjermfunksjon, samt en modus for varmere toner i LCD-panelet («Night mode»). 

Men også mer finurlige ting som å vende på telefonen for å avslå innkommende samtaler, vri telefonen for å åpne kameraet og å samle alle navigeringsmulighetene i den berøringssensitive fingeravtrykksleseren er samlet her. Vi liker løsningen, men tenker at man samtidig med fordel kunne samlet litt flere ting her. Slik det er nå oppleves appen litt tom med kun et par håndfull valg.

Løfter du opp telefonen eller veiver med hånda over låst skjerm, får du opp denne klokka og info om nye varsler.. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Motorola skal imidlertid ha ros for å ha implementert Androids bakgrunnsbildefunksjon, der du får et hav av bakgrunnsbilder å velge mellom så lenge du har nett. Du kan også velge å la bakgrunnsbildet oppdatere seg selv daglig, for å få litt variasjon. Smart!

Fingeravtrykksleseren er forresten som før super i bruk, og fungerer selv om du er litt fuktig på fingrene. Det er da også greit, for G5S-innmaten er som før sikret med et nanobelegg som avviser fuktighet. Dermed skal telefonen tåle en vannsprut eller to. 

Google Assistant-støtte på plass

Til slutt i programvareseksjonen er det verdt å nevne at Google Assistant-støtte er å finne her, noe vi så langt stort sett har fått oppleve i toppmodeller og Googles egen Pixel-serie. Her kommer den splitter nye taleassistenten som standard, og hentes frem ved å holde inne på hjemknappen et par sekunder. Dette vil nok bare bli vanligere og vanligere fremover.

Google Assistant er faktisk ganske morsom!.
...og du kan hjelpe et nevralt nettverk med å lære

Dessverre kan vi melde om at den stadig ikke støtter norsk, og selv om det er fint mulig å aktivere den med engelsk som språk og fortsatt beholde både norsk tastatur og systemspråk på telefonen er det ikke så fristende.

Ikke virker tjenesten å være like treffsikker Apples Siri heller, og spør du for eksempel om været vil du med stor sannsynlighet få helt irrelevante resultater som overhodet ikke har noe med stedet du befinner deg å gjøre.

Om du faktisk slår om til engelsk, kan vi også melde om at Google har gjort assistenten sin ganske morsom – og til ren underholdning er det relativt mye å hente her. Du kan for eksempel stille assistenten personlige spørsmål, spørsmål om konkurrentene og be den hente frem spøker, dikt, interessante fakta og – ikke minst – både synge og rappe et par vers til deg.

Vel og bra dette – men gjør det Google Assistant noe nyttigere? Ikke det spor.

At støtten er her lover imidlertid godt for fremtiden, for at Google Assistant en gang senere vil få støtte for norsk språk må vi jo nesten anta – i alle fall om de ønsker å konkurrere om norske kunder. 

Underholdning – Knallbra skjerm med god lysstyrke

  Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Moto G-serien har lenge hatt gode skjermer, men fra og med Moto G4 Plus fikk telefonene skikkelig høyoppløste og lyssterke paneler. Dette er ikke en telefon du vil ha noen problemer med å bruke ute, og både farger, kontrast og innsynsvinkel er blant det bedre i denne prisklassen.

Nå snakker vi selvsagt ikke om et panel som kniver med toppmodellene der ute, og det er stadig helt «standard» IPS LCD vi har å hanskes med – men for kun få år siden ville dette vært blant det råeste du kunne fått tak i.

  Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

På 5,2 tommer ser dessuten 1 920 x 1 080 piksler svært skarpt ut. Om du ikke har snøring på piksler og tommer, kan vi opplyse om at dette er et par knepp skarpere enn både nylig lanserte iPhone 8 og iPhone 8 Plus. Og siden du høyst sannsynlig ikke har hatt disse i hende enda, kan vi også opplyse at oppløsningen i disse to er nøyaktig lik som i Apples foregående generasjoner – så da vet du sånn ca. hvor lista ligger.

Finfin ytelse og grei lyd 

Vi pleier å si at i tillegg til skjermen, så er de to viktigste ingrediensene i en god underholdningstelefon god lyd og tilstrekkelig ytelse.

Derfor er det gledelig å melde om at G5S har begge deler, om enn i relativ forstand. Ytelsen er kraftig nok til at du kan kjøre det aller meste av spill uten problemer, selv om du i tyngre titler nok vil oppleve at telefonen hopper over noen bilder eller gir deg litt lengre ventetid ved innlasting.

Lyden i den bunnmonterte høyttaleren er på sin side helt ålreit, og fungerer fint til enkel YouTube-lytting eller en podcast eller to. Til musikk vil du som alltid ønske å plugge deg inn – og ettersom man fortsatt har hodetelefoninngangen på plass er dette heldigvis enkelt. Lyden herfra er tilstrekkelig høy, men ikke helt på par med futten du får i mer avanserte modeller. Men for all del: det er helt kurant til sitt bruk.

Det du i hovedsak går glipp av her kontra dyrere modeller rent underholdningsmessig, er den råeste og raskeste ytelsen, høyoppløst nok skjerm til bruk i VR og enda mer avansert skjermteknologi som HDR. En god del ramme er det også, men akkurat i denne prisklassen er ikke dét så presserende som det er for enkelte andre modeller.

Kamera – Jevnt over bra, men plages av eksponeringskrøll

Ett av punktene vi var mest spente på med Moto G5S, var kameraet. Her har Motorola utmerket seg flere ganger før, ikke minst med Moto G4 Plus og Moto G5 Plus. Men også forrige Moto G5 utmerket seg med ålreite resultater her, så hva blir dommen i år?

La oss starte med detaljene. På baksiden finner vi hovedkameraet, som knipser bilder i 16 megapikslers oppløsning. Dette er et lite hopp opp fra G5 sine 13 megapiksler, men mens oppløsningen altså er blitt bedre har det meste ellers stått på stedet hvil. Blenderåpningen på f/2.0 betyr at telefonen stadig ikke er noe særlig bedre i dårlig lys, men fasedeteksjons-autofokusen er stadig en glede i bruk.

Et lite skår i gleden er at vi har hatt små, men stadig tilbakevendende problemer med at telefonen velger alt for lange lukkertider eller eksponerer et bilde helt feil. Dette ser du godt i bildene under, der begge er noe uskarpe og overhodet ikke tilpasset lukkertiden i forhold til lysmengden og fokuspunktet vi valgte:

...men litt oftere enn vi skulle ønske tar kameraet merkelige valg og benytter for lange lukkertider. Resultat: utbrent lys og bevegelsesuskarphet.. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Dette er heller unntaket enn normen, men det er også merkelig siden Motorola tidligere har hatt god kontroll på dette området. Under testen fikk vi da også beskjed om at det var på vei en oppdatering til storebror G5S Plus, nettopp for å fikse kamaeraproblemer – men noen oppdatering til G5S, nei, det var det ikke.

I brorparten av tilfellene må vi imidlertid kunne si oss fornøyde med kameraet, og kvaliteten blir jevnt over ganske bra om du bare dobbeltsjekker at fokus og eksponering oppfører seg som de skal.

Gitt rette forhold kan bildene bli svært gode..

Både skarpheten, støynivået og generell bildebehandling er da noe av det bedre vi finner i denne prisklassen, om enn ikke like bra som i fjor sånn relativt sett.

Detaljnivået kan tidvis bli greit, som her. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

For nå koster også G5S en god slant mer enn G5 gjorde ved lansering, og da stiger også forventningene i takt med prislappen. Det er imidlertid på plass automatisk HDR, en saktefilmmodus, panoramamodus og en enkel manuell modus.

Grensesnittet, som du kan se en GIF av øverst i avsnittet, er dessuten ett av de enklere å finne frem i på markedet. Her vet Motorola hva de driver med!

Frontkameraet er faktisk mer pålitelig enn hovedkameraet

Så hva da med frontkameraet? Vel, her har vi faktisk mer tiltro til Moto G5S enn på baksiden – stort sett knipser den 5 megapikslers store brikken både skarpe og veleksponerte bilder uten særlig hard støybehandling. Sistnevnte har ofte vært et problem i billige telefoner, men her er G5S helt ålreit og på par med selv dyrere modeller der ute.

En liten godtebit finner vi dessuten i form av automatisk HDR, noe som til tross for funksjonens langvarige tilstedeværelse på hovedkameraer rundt om stadig er fraværende i mange frontkameraer rundt om.

Frontkameraet er faktisk mer pålitelig enn hovedkameraet.. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Om det blir store kontraster sliter frontkameraet naturligvis noe, men heldigvis velger den da stort sett å legge vekt på ansiktet ditt heller enn omgivelsene for å eksponere. Som du kan se i bildet over, takler kameraet også godt moderat motlys i dunklere omgivelser, ettersom du tydelig kan se både vinduene og bygninger utenfor i tillegg til at inneomgivelsene er korrekt eksponert (høyre).

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen