TEST: Motorola Moto G4 Plus

Test Motorola Moto G4 Plus

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Du får ikke en bedre mobil til 2500 kroner.

Moto G4 Plus er rask, den tåler uvær og den har et supert kamera.

Hva skal egentlig til for at en telefon i Moto G4 Plus' prisklasse skal være god? Vel den har med seg pluss i boka allerede for både å tåle norsk uvær, og for å være smidig i bruk. Men har den mer å by på, og kan den overgå sine jevnprisede konkurrenter på kamerakvalitet? Det veldig korte svaret er ja, men den detaljerte vurderingen av kameraet finner du nederst.

Så lenge inntrykket ellers er godt og telefonen fungerer fint, pleier hodetelefoner å stå tidlig på testelisten min. Man må jo ha musikk til arbeidet!

Og Moto G4 Plus gjør et veldig ålreit inntrykk også her. Hodetelefonkontakten kan skilte med en flott dynamikk, bredt stereoperspektiv og et tidvis riktig så imponerende trykk i bånn. Har du en hodetelefon av det mer påkostede slaget men med fornuftig impedans og følsomhet kan du finfint få en skikkelig voksen lydopplevelse ut av denne telefonen.

Det er knallgod lyd i hodetelefonkontakten, men høyttalerlyden kunne vært bedre.
Det er knallgod lyd i hodetelefonkontakten, men høyttalerlyden kunne vært bedre. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Her er det også en krisp og fin diskant, som tidvis kan skilte med et veldig ålreit detaljnivå, og en mellomtone som bor akkurat der den skal og låter naturlig og pent. Moto G4 Plus er rett og slett en ganske så flott spilledåse. Den spiller svært høyt med hodetelefonene jeg har koblet til i testen, i hovedsak voksne men lettdrevne varianter fra Denon.

Her bør du klare å trekke også tyngre saker, men siden mye i lydverdenen handler om kjemi mellom ulike enheter, og ikke minst smak, ta med deg hodetelefonene dine til en mobilbutikk nær deg, og prøv selv.

Det blir tid til en liten klage også, dessverre. Den eksterne høyttaleren i Moto G4 Plus er den samme som våkner til liv når du snakker i telefonen. All lyden kommer altså fra toppen av telefonen, og når jeg sier «all» handler det ikke om veldig store mengder lyd.

Joda, den ringer saktens høyt nok til at de aller fleste burde høre den, og det er grei nok lyd her til å vise noen et videoklipp. Kanskje vil det også være tilstrekkelig for formidling av enkle spillyder i klassiske tidsfordriv som Candy Crush, men stort mer er det bare å gi opp. Musikkavspilling over tid eller film og TV-serier er ikke høyttaleren god nok til.

Men så er det også vanskelig å få absolutt alt man ønsker seg i en telefon for 2500 kroner. Vi går videre til neste punkt.

Fin ytelse

På innsiden av Motorola Moto G4 Plus, puh, skjuler det seg en Snapdragon 617-brikke fra Qualcomm. Dette er hakket over den som bor i en av våre store favoritter her på bruket, nemlig Huaweis rimelige og knallgode Honor 5X.

På papiret er det ikke fryktelig mye som skiller. Begge har åtte prosessorkjerner av typen Cortex-A53, og de er samlet i to grupper der den ene kjører ved 1,2 GHz mens den andre kjører 1,5 GHz og altså er noe kjappere. Grafikkprosessoren Adreno 405 er også lik, mens det er noen tekniske forskjeller så som annen lyd-/bildeprosessor (DSP) og høyere minnebåndbredde for Snapdragon 617 enn for 616.

Like fullt er forskjellen mellom våre to middelprisede favoritter stor. Det ser du med all tydelighet på de grafikkintensive testene 3D Mark og AnTuTu i grafene under:

Et hopp på rundt 2500 poeng i 3D Mark og mer enn 16 000 poeng i AnTuTu viser at Moto G4 Plus har betydelig mer krefter å rutte med i testene enn Huaweis telefon. Siden de fysiske forskjellene er så små at de neppe utgjør utslag på flere titalls prosent i målingene, er det mest sannsynlig at ytelsesforskjellen har med Android-versjoner å gjøre. Huaweis telefon kjører stadig forrige generasjon Android, altså versjon 5.1, mot 6.01-utgaven i Moto G4 Plus. Vi har tidligere erfart ganske store hopp i ytelse ved oppgradering til Android 6 Marshmallow.

En ting å få med seg her er at Moto G4 Plus i utgaven som selges i Norge har mindre RAM enn Honor 5X, uten at det er noe jeg har merket særlig til under bruk. Motoen lugger rett og slett aldri uansett.

God å spille på

Unkilled er ett av de mer krevende spillene du kan laste ned fra Google Play. Det kjører utmerket på Moto G4 Plus.
Unkilled er ett av de mer krevende spillene du kan laste ned fra Google Play. Det kjører utmerket på Moto G4 Plus. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nå er ingen av de to telefonene utpregede kraftplugger, og før eller siden vil du nok snuble i et spill som ingen av dem kan kjøre. En Marshmallow-oppdatering er på vei til Honor 5X, og tallene i grafen over er altså fra telefonen mens den kjører Android 5.1. Sannsynligvis vil disse to kamphanene være forholdsvis like etter at oppdateringen kommer.

Den viktigste fysiske forskjellen som kommer med Snapdragon 617 er sannsynligvis støtten for Quick Charge, som gjør at Moto G4 Plus er halvladet på et øyeblikk, og fulladet på rundt en time.

... og det samme gjør bilspillet Asphalt 8.
... og det samme gjør bilspillet Asphalt 8. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Moto G4 Plus er utmerket å spille på, og blant spillene jeg la inn i testperioden var Asphalt 8, CSR Racing og Unkilled. Samtlige spill er av det krevende slaget, og alle rullet helt jevnt og pent på denne telefonen. Dermed skal du antakeligvis lete litt før du finner et spill som virkelig ikke vil kjøre på denne telefonen, og de aller heftigste spillene pleier uansett å ha kvalitetsinnstillinger som gjør at de tilpasser seg svakere telefoner.

Men det er i år, og neste år kan landskapet se annerledes ut. Dette er uansett mye futt til prisen, og absolutt godkjent.

Ingen app-duplikater

Telefonen har omtrent ikke overflødig programvare forhåndsinstallert. Alt er Google og ren Android i så stor grad at Gmail-appen faktisk er den eneste e-postleseren som følger med. Den er slik vi kjenner den, altså med meget gode søkemuligheter og støtte for Microsofts Exchange-løsninger. Dermed egner den seg fint til de vanligste typene e-postløsninger.

Fingersensor og et lite mikrofonhull. Enkelt og greit.
Fingersensor og et lite mikrofonhull. Enkelt og greit. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Likeledes er nettleseren Chrome, og bare Chrome, og musikkspilleren er Google Play Music. Slik fortsetter det, og det har to sider. På den positive siden er det ingenting av overflødig skrot her. Alt som er her trenger du, og på en nesten hvilken som helst annen telefon ville du funnet flere duplikater. For mange tar disse kun opp unødvendig plass, og er i veien.

Ulempen er at enkelte av disse duplikatene i noen telefoner er ganske gode. Måtte jeg velge har jeg en tendens til å bruke en fullfunksjons Office-pakke heller enn Google Docs . Men sistnevnte gjør en absolutt akseptabel jobb, og har både skytilkobling og nok funksjonalitet. Moto G4 Plus leveres i utgangspunktet uten forhåndsinstallert Office-løsning, men ønsker du å redigere dokumenter tas du til nedlastingen fra Google Disk som følger med.

For oss som er litt ekstra kresne på dette punktet er det uansett veldig greit å vite at Office-pakker nå koster en slikk og ingenting. Og blant de beste pakkene du kan hente ned for dine 0 kroner, er Microsofts originale Office for Android. Den kjører nemlig gratis på alle skjermer mindre enn ti tommer.

Har ikke like mange funksjoner som andre

En ulempe som ikke nødvendigvis er fullt så enkel å bøte på med Google Play og alternativ programvare, er at en del vante funksjoner ikke ligger her. For eksempel er det ikke mulig å få batteriprosenten synlig i topplinjen. I stedet vises bare den sedvanlige, upresise batterilogoen. Det er nok til å få meg til å klø på meg grå hår i bakhodet, så en kjapp jakt etter noe å erstatte dette med førte frem, men i disse menyene bor også ofte ting som ikke er enkle å erstatte.

Det er svært lite dobbelt opp i menyene her. Officepakke må du for eksempel laste ned selv, men du ledes til nedlastingen fra Google Disk-appen.
Det er svært lite dobbelt opp i menyene her. Officepakke må du for eksempel laste ned selv, men du ledes til nedlastingen fra Google Disk-appen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Moto G4 Plus har et forholdsvis ordinært knappeoppsett.
Moto G4 Plus har et forholdsvis ordinært knappeoppsett. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For eksempel er det ikke bare bare å legge inn en app som sørger for at mobilen både stenger seg av og skrur seg på igjen, slik som Huawei har bygget inn i sine innstillingsmenyer. Hos Sonys Xperia-varianter finner vi fortsatt den for mange kjære funksjonen som starter ringingen på lavt volum, mens volumet gradvis skrus opp til maks. Kjekt om du sitter i møte og ikke vil at mobilen din skal ringe med volum 100 sånn helt med en gang.

Sistnevnte av disse er det mulig å få orden på selv, men det er ikke alt det er enkelt å ordne, og Motorolas menyer har altså ikke så mange slike funksjoner innbakt.

Ett unntak her er at du kan stille på fargegjengivelsen i skjermen, men det er ikke mange valgene du får, og noen full manuell innstilling får du ikke. Normal og fargesterk er de to innstillingene Moto G4 Plus stiller med.

Et annet er Moto-appen som hører til. Denne telefonen har for eksempel hurtigvisning av varsler på skjermen om den oppfatter bevegelse. Synes du det er irriterende når lyset er skrudd av, kan du be Moto-appen blokkere denne oppførselen mellom gitte klokkeslett.

Heri ligger det også en del automatikk så som at man kan gjøre håndbevegelser mens man holder telefonen for å aktivere kamera eller lommelyktfunksjonen.

Kameraet i Moto G4 Plus er uvanlig bra med tanke på prisklassen.
Kameraet i Moto G4 Plus er uvanlig bra med tanke på prisklassen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kamera

En proffmodus som er superenkel i bruk gjør at du kan velge kamerainnstillinger helt selv, for eksempel dersom det egentlig er i mørkeste laget til å få gode bilder.
En proffmodus som er superenkel i bruk gjør at du kan velge kamerainnstillinger helt selv, for eksempel dersom det egentlig er i mørkeste laget til å få gode bilder. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kameraet er ofte smertepunktet for rimelige telefoner. Selv om vi har blitt veldig imponert over mange av de nyere rimelige telefonmodellene, har de til dels svært dårlige bildene vi har fått ut av dem vært malurt i begeret.

Her har tydeligvis Motorola sett seg ut et enkelt område å angripe.

En kjapp titt på spesifikasjonene for Moto G4-serien viser at kamera og tillegget av fingerleser er de viktigste forskjellene fra Moto G4 til Moto G4 Plus. I hvert fall i vårt marked der variantene med ulik mengde RAM og lagringsplass ikke selges.

Moto G4 Plus knipser bilder i inntil 16 megapikslers oppløsning, og fokusen er det en hybridløsning med fasedeteksjon og laser som tar seg av. Første gang løsningen dukket opp i en mobil fra en større elektronikkprodusent var i LG G3 for et par år tilbake. Nå er den forholdsvis dagligdags i toppmodellene, blant annet i Nexus-telefonene, men dette er første gang vi ser den i denne prisklassen.

Google tilbyr gratis lagring av fullkvalitetsbilder fra Moto G4 Plus i to år.
Google tilbyr gratis lagring av fullkvalitetsbilder fra Moto G4 Plus i to år. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er altså en del som tyder på at Motorola har gjort seg ekstra flid med kameraløsningen i Moto G4 Plus, og det bærer faktisk bildene preg av også.

Her er det godt mulig å få ut ålreite bilder. Både i godt og dårlig lys. Det er fortsatt ikke noen Galaxy S7 dette her, og det hadde vi heller ikke forventet. Men de nærmest ustanselige fokus- og støyproblemene rimelige mobiltelefoner byr på merkes ikke særlig her.

Hvis forholdene er slik at det ser ut som om telefonen burde klare å ta et godt bilde, så gjør gjerne Moto G4 Plus det. Og allerede her har den et overtak på mange av sine konkurrenter.

Legg til full manuell kontroll på kamerainnstillingene, og god støyreduksjon i nesten stummende mørke, så har vi faktisk en virkelig habil kameratelefon her. Flere av bildene i karusellen under er tatt med kun gatelys som hjelp, i det som ellers er stummende mørke. Alle er også tatt med mobilen som håndholdt kamera, så bildene er ikke «lurt til» ved hjelp av lange eksponeringer.

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Stummende mørke og håndholdt fotografering kan faktisk gå helt greit med Moto G4 Plus. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen