TEST: Moto X Force

Test Moto X Force

(Bilde: Kurt Lekanger, Tek.no)

Denne telefonen kan du slenge veggimellom

Men er den god å bruke?

Så godt som alle har opplevd å drukne en telefon eller knuse en mobilskjerm i løpet av tiden de små datamaskinene har vært med oss. Nå som du har mange vanntette alternativ å velge i er det på tide med enheter som tåler litt mer juling. Én slik telefon er Motorolas Moto X Force.

Sikret mot elementene

Telefonen har dessuten Motorolas vannsikringsbelegg som vi første gang støtte på da produsenten gjorde comeback på markedet med de nye Razr-modellene for en del år siden. Den er ikke vanntett, men den tåler uvær.

Telefonen er relativt kostbar, og selges for rundt 6700 kroner i Norge. Men til tross for at den er godt sikret mot elementene ser den ikke ut som noen anleggstelefon. Likevel føles den ganske annerledes i hånden enn mange andre.

Motorola Moto X Force

Størrelse: 14,98 x 7,8 x 0,92 cm
Vekt: 169 gram
Skjerm: 5,4 tommer, fleksibel OLED, 2560 x 1440 piksler, Moto ShatterShield (uknuselig)
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon 810, 4 x Cortex A57@2 GHz + 4 x Cortex A53@1,5 GHz, Adreno 430 GPU, 3 GB RAM
Lagringsplass: 32 eller 64 GB, plass for MicroSD (eller ekstra SIM-kort)
Operativsystem: Android 6.0 Marshmallow
Teknologi: LTE, uknuselig skjerm, trådløs lading (Qi & PMA)
Kamera: 21 MP, f/2.0, autofokus ved fasedeteksjon, dobbel LED-blits, frontkamera: 5 MP, f/2.0, LED-blits
Batteri: 3760 mAh
Pris: Rundt 6700 kroner

Baksiden er nemlig et slags vevet stoffmateriale, mens det går en metallramme rundt selve telefonen. Skjermen er dekket av flere lag som som inneholder en del av de vanlige komponentene, og noen mer uvanlige. På listen over uvanlige komponenter inngår skjermen i seg selv. En fleksibel OLED-skjerm, samme konseptet som vi har vært borti et par ganger i LGs G Flex-serie.

Skjermen har ellers en oppløsning på 2560 x 1440 piksler, og legger seg dermed på normen for de skarpeste mobilskjermene som er i salg i dag, med unntak for den ekstreme 4K-skjermen i Sony Xperia Z5 Premium.

Ser ikke (helt) ut som en tank

Ved første øyekast ser vi ikke mye som antyder at Moto X Force-skjermen tåler noe mer. Det er i og for seg synlig at den er litt tykkere enn skjermer flest, men det må du altså se litt ekstra hardt på telefonen for å oppdage. Bildekvaliteten opplever vi som god, selv om hvitt tenderer litt mot blågrått.

Et annet tegn som de oppmerksomme vil legge merke til er at det er ganske mye telefon og relativt lite skjerm her. Skjermen er bare på 5,4 tommer mens selve telefonen er på størrelse med modeller som har opp mot seks tommer store skjermer. Det er mye ramme rundt skjermen langs sidene og nede, noe vi antar har med støtsikringen å gjøre.

Den er litt tykkere enn telefoner flest, og har ganske stor ramme rundt skjermen. Ser du etter er det lett å finne tegn på at dette er en telefon som skal tåle mer, men den ser likevel ikke ut som en tank, slik mange av konkurrentene gjør.
Den er litt tykkere enn telefoner flest, og har ganske stor ramme rundt skjermen. Ser du etter er det lett å finne tegn på at dette er en telefon som skal tåle mer, men den ser likevel ikke ut som en tank, slik mange av konkurrentene gjør. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Telefonen har alle spesifikasjonene vi forventer fra en toppmodell i disse dager, og sammen med så godt som ren Android 6.0 leverer Motorola en menyopplevelse som glir svært raskt og pent over skjermen. Hvis det er noen opplevd forskjell i menyrespons mellom Nexus-modellene og Moto X Force er i hvert fall ikke vi i stand til å sette fingeren på den.

Nesten Nexus

Ren Android betyr også at det er fint lite utenomsnakk her. Vi snakker mer eller mindre om en Nexus-variant, foruten det ene Moto-ikonet som skjuler seg i menyene og et par ekstra valg i innstillingene. Android-purister kommer til å trives meget godt med Moto X Force, mens andre som kanskje ønsker seg mer medfølgende funksjonalitet kan oppleve den som litt spartansk. Når det er sagt, appbutikken Google Play er aldri langt unna.

Det er så godt som rene Android-menyer på Moto X Force. De få tingene som ikke kommer rett fra Google er noen innstillinger, og appene Moto og Connect. Ellers er dette som å bruke en Nexus-modell.
Det er så godt som rene Android-menyer på Moto X Force. De få tingene som ikke kommer rett fra Google er noen innstillinger, og appene Moto og Connect. Ellers er dette som å bruke en Nexus-modell. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Veksling mellom apper går også raskt og fint, og ytelsen virker altså god. Vi kommer tilbake til dette senere i testen med ytelsestester og alt.

Vi skal også se nærmere på hva telefonen faktisk tåler. Men har du ikke en jobb som krever det kan det være tilstrekkelig å vite at den kan kastes til uforvarende ofre, slik vi gjorde med kollega Torstein, som hadde sin svare hyre med å forsøke å ta imot før den gikk i bakken. Den overlevde, men undertegnede gjorde det nesten ikke.

Prisguide.no er en kommersiell partner til Mediehuset Tek. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Moto X Force har måttet tåle mye i denne testen. Se resultatet på neste side »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen