TEST: Mionix Naos 8200

Test Mionix Naos 8200

Svenskene er tilbake med en skikkelig go'mus

Skal du ha deg ny spillmus bør du titte på denne.

Det finnes en skog av mus på markedet, og foruten en god ytelse må en skikkelig spillmus sitte godt i hånden til vedkommende som skal bruke den. Derfor er den klare anbefalingen at du tester flest mulig musevarianter, før du finner den som sitter best i din hånd.

Svenskene i Mionix har holdt på i noen år, og har tidligere levert varene flere ganger. Utformingen kan minne noe om Razers, og de er større enn både Corsairs og Logitechs varianter. Sist gang vi pelte på en mus fra Mionix var det Naos 5000 for nesten fire år siden, og den gjorde virkelig et godt inntrykk. Denne gangen er det etterfølgeren, Naos 8200, som skal til pers.

Dersom du holder de to musene opp mot hverandre er de skremmende like. Den eneste forskjellen vi kan se er på undersiden, for mens Naos 5000 hadde mulighet for å legge inn små lodd for å gjøre musen tyngre, så mangler denne muligheten fullstendig på etterfølgeren.

Vi fant faktisk en forskjell til, og det var på selve USB-kontakten, en detalj som overhodet ikke har noen betydning.

Før vi går videre tar vi en rask titt på spesifikasjonene:

Spesifikasjoner: Naos 8200
 
Sensor Laser, 8200 DPI
Antall fysiske knapper Syv knapper, hvorav to er til tommelen
Innstillingsmuligheter Alle knapper er programmerbare, profiler med tre DPI-nivå, fem knappeprofiler
Lys Indikasjonslys i valgfri farge for profilvalg, lys i Mionix-logo.
Tilkobling To meter flettet USB 2.0-kabel
Vekt Ikke oppgitt
Ekstra Profiler lagres på selve musen, opptak av makroer

Naos 8200 kommer i en liten eske, langt mindre enn vi er vant til. Der finner vi foruten musen et lite klistremerke og en slags bruksanvisning. Bruksanvisningen ber deg koble til musen i en ledig USB-port, og at det er alt som skal til for at den virker. I tillegg får du høre at du må laste ned en programpakke fra nett dersom du vil ha den fulle funksjonaliteten.

Dette er egentlig helt greit, for selv om vi forventer at det følger med en CD med drivere, så er det veldig enkelt å hente ned driverpakken selv. Fordelen med å hente selv er at man får siste versjon, og at man slipper å bruke penger på å trykke opp CD-plater som de fleste uansett kaster med en gang musen er installert.

På siden av musen er det to tommelknapper, og tre små LED-lamper. Disse to tommelknappene er som standard satt opp til å gå frem og tilbake, typisk brukt ved nettsurfing. LED-lampene viser status på DPI-innstillingen; lys i tre lamper angir full sensitivitet, mens lys i én lampe viser at du bruker den laveste sensitiviteten. 

Selve DPI-innstillingen settes ved knappene på toppen av musen, de som er rett bak rullehjulet. Fordelen ved å ha lysene i front, foran ved tommelen, er at det er fryktelig lett å se status ved å kaste et blikk ned.

Fullverdig programvare

Programvaren lastes ned fra nett, og etter en rask installasjon får du mulighet til å konfigurere hver enkelt tast slik du selv vil ha det. I tillegg kan du velge mellom fem ulike profiler, slik at du kan ha en egen spillprofil, mens du bruker en annen mens du surfer på nett.

Du kan sette opp musen til å lyse i bestemte farger, alt etter profil. Eller du kan sette opp  lysene slik at de skal pulsere på en eller annen måte, alt etter smak og behag.

Så snart musen er satt opp og programmet er lukket er du klar for å bruke musen. Skulle du ha lyst til å gjøre noen endringer ved en senere anledning så finner du programmet igjen nede på verktøylinjen.

Bli med over på neste side, så ser vi på hvordan musen er i bruk »

Glimrende i bruk

Litt bred over baken, men det er bare sjarmerende.
Litt bred over baken, men det er bare sjarmerende.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Med programvaren installert, og Mionix Naos 8200 koblet til en vanlig USB-port var det bare å starte spillingen. Det aller første undertegnede legger merke til er hvor godt denne musen ligger i hånden.

Den er akkurat passe bred over baken til at håndleddet får litt støtte, samtidig som den er såpass lang at fingrene ikke går på utsiden av knappene i front. Kurvingen over ryggen på musen er også helt super. Vi merker oss også en slags gummiert overflate, noe som bidrar ytterligere til et godt grep. Likevel skal det skytes inn at slike belegg gjerne blir raskt slitt, og før man vet ordet av det har nytteverdien forsvunnet.

Naos 8200 har flere langsgående kanter, som passer inn mellom fingrene dine. Totalt sett får du et veldig godt grep på denne musen, og den er lett å løfte dersom du har en spillstil som er avhengig av slikt.

Som nevnt har Mionix droppet de ekstra vektene på denne musen, hvilket gjør den ganske lett. Dette med vekt er en smakssak, men med utskiftbare vekter kunne Mionix ha tilfredsstilt en større brukermasse enn de vil gjøre nå, for undertegnede synes i alle fall at Naos 8200 blir hakket for lett.

Knappene har en motstand som ligger omtrent midt på treet. De er enkle nok å trykke ned, samtidig utløses ikke musetastene bare man legger fingeren nedpå.

Rullehjulet hadde vi stor sans for. Det er virkelig avrundet, og minner om et grovkalibret motorsykkeldekk rent profilmessig. Her får du et godt grep, nesten uansett hvilken vinkel du kommer fra.

På undersiden sverger Mionix, som så mange andre museprodusenter, til teflonføtter. Dette gjør at musen glir lekende lett over underlaget, ankepunktet er at føttene er utsatt for skader og slitasje.

En god spillmus som bør fungere for de fleste

Med Naos 8200 har Mionix laget en mus som burde passe de fleste hender i større eller mindre grad. Musen passer nok best for dem med litt større hender, men har du noen skikkelige tømmerhoggernever så vil nok også denne musen bli for liten.

Programvaren gjør det enkelt å sette opp musen med flere ulike profiler. Dermed kan du få akkurat den følsomheten du trenger i diverse skytespill, mens du kan ha en litt mindre aggressiv profil når du surfer på nettsider.

Prisen er i skrivende stund på rundt 650 kroner, og det synes vi er greit nok for en såpass god mus, selv om det er i det øvre sjiktet. Det er også slik at det finnes utrolig mange gode spillmus i akkurat det prisleiet, derfor tror vi nok at Mionix vil slite litt med å skille seg fra konkurrentene.

Naos 8200 gir deg skikkelig god kontroll, musen får du et skikkelig jerngrep på, og knappene er villige i bruk. Legger du til en god programvare så er dette absolutt verdt et kjøp, selv om vi kunne ønsket oss en litt lavere pris.


+ Upåklagelig kvalitet på karosseri og knapper
+ Store konfigurasjonsmuligheter
+ Presis sensor med høy sensitivitet
+ Særdeles god passform


- Skulle gjerne hatt mulighet for justering av vekten
- Litt dyr

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen