TEST: Microsoft Surface Pro 2

Test Microsoft Surface Pro 2

(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Microsoft har fikset de største problemene

Nye Surface Pro er likevel ikke bare bedre.

Microsoft er et navn vi naturlig nok vanligvis forbinder med programvare, kanskje spesielt operativsystemet Windows og kontorpakken Office. Men dette er et selskap som også i mange år har syslet med maskinvare – da ikke bare med tastaturer og datamus, men også spillkonsollen Xbox.

I PC-verdenen er det nok likevel Surface-prosjektet det er mest fokus på for øyeblikket. Og det er ikke så veldig rart – Microsoft har lagt mye penger og prestisje i det å komme opp med et produkt som kan være et alternativ til både nettbrett og konvensjonelle bærbare.

Her på berget dukket Surface Pro opp først i sommer, og vi likte det vi så. Det var egentlig bare batteritiden som ikke var helt på plass i den lille touch-sentrerte datamaskinen.

Ny prosessor

Surface Pro 2 med Touch Cover 2 tastatur.
Surface Pro 2 med Touch Cover 2 tastatur.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

På utsiden er nye Surface Pro 2 kliss lik sin forgjenger, men innvendig har det skjedd forandringer. Det viktigste er at Microsoft har fått på plass siste generasjon Intel Core-prosessor, også kjent som «Haswell» – og det er i hovedsak denne komponenten som skal gi Pro 2 bedre batteritid.

Prosessoren i Pro 2 er nærmere bestemt en Core i5 4200U på 1,6 GHz, med TDP på 15 watt. Dette er 100 MHz lavere enn prosessoren i den første Surface Pro, som hadde TDP på 17 watt. Ingen stor forskjell der altså, men en vel så viktig opplysning i denne sammenhengen er at 4200U har en SDP på kun 6 watt.

Her er det nok på sin plass å kort forklare TDP (Thermal Design Power) og SDP (Scenario Design Power). Begge er måleenheter som forteller hvor mye kjøling en prosessor krever for å operere – TDP for de tilfellene prosessoren kjører på full belastning, mens SDP er litt vag betegnelse som kan illustrere «typisk bruk».

Og det er altså denne typiske bruken Microsoft satser på skal spare på strømmen, da de færreste med en bærbar av denne typen belaster prosessoren ett hundre prosent over noe særlig tid.

Spesifikasjoner
Maskinvare
Prosessor
Intel «Haswell» Core i5 4200U (1,6 GHz, 3 MB cache, 2 kjerner)
Minne
Med 64 GB og 128 GB SSD: 4 GB DDR3 RAM
Med 256 GB og 512 GB SSD: 8 GB DDR3 RAM
Skjermkort
Intel HD Graphics 4400
Harddisk
64 GB SSD
128 GB SSD
256 GB SSD
512 GB SSD
Skjerm
10,6 tommer
IPS-teknologi
1920 x 1080 pikslers oppløsning
Berøringsteknologi
Reflekterende kontrastbelegg
Optisk enhet
N/A
Trådløs tilkobling
802.11a/b/g/n WiFi
Bluetooth 4.0
Batteri
42 Wh
Annet
Operativsystem
Windows 8.1, 64-bit
Størrelse
1,35 cm tykk
Vekt
Datamaskin: 0,91 kg
Strømforsyning: 240 gram
Pris
64 GB-utgaven: 7299 kroner
128 GB-utgaven: 8099 kroner
256 GB-utgaven: 10 499 kroner
512 GB-utgaven: 14 599 kroner

Her er det vanskelig å gå videre uten å kommentere på prisene. Grunnmodellen av Pro 2 med 64 GB SSD koster 7300 kroner – det er omtrent det samme som 128 GB-utgaven av den opprinnelige Surface Pro.

Prisene har altså gått opp. Nå får du riktignok med litt ekstra på kjøpet: 200 GB lagringsplass på SkyDrive i to år, pluss at du kan ringe gratis med Skype til fastlinjer i over 60 land i ett år, inkludert ubegrenset bruk av Skype WiFi. Men vi tipper de fleste heller ville hatt en rimeligere datamaskin, og heller kjøpt disse andre Microsoft-tjenestene ved behov.

Videre er det nå mulig å få Surface Pro 2 med SSD på 256 GB og 512 GB. Da går også mengden internminne opp fra fire til åtte gigabyte, men det er likevel klart at Microsoft tar seg veldig godt betalt for en større SSD. Selve SSD-en er av mSATA-typen, så du kunne faktisk byttet den ut selv dersom det hadde vært en eller annen god måte å åpne datamaskinen på.

For prisen av én Surface Pro 2 med 512 GB SSD kan du nemlig kjøpe to stykk Surface Pro 2 med 64 GB SSD, og det sier jo sitt.

Dette er for øvrig ikke en prispolitikk som er enestående for Microsoft. Apple er også kjent for å ta god avanse for å putte inn mer minne og lagringsplass i sine produkter.

På neste side ser vi nærmere på denne datamaskinen >>>

Microsoft har fremskaffet Surface Pro 2 til test.

Gå til side

Microsoft Surface Pro 2 128GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen