Grommodellen av Microsofts Surface Book er en allroundmaskin som duger til det meste.

Test Microsoft Surface Book Performance Base

Grommodellen av Microsofts Surface Book er en allroundmaskin som duger til det meste. (Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no)

En solid allrounder med batteri som varer og varer og varer

Men nå bør det snart være på tide med versjon to.

Ettersom vi har testet Surface Book inngående tidligere, holder vi oss til de rene ytelsestestene på denne siden.  

Som du kan se i grafen nedenfor er det ikke spesielt stor forskjell fra Core i5-prosessoren i basisutgaven av Surface Book til Performance Base-modellen med Core i7. Skylake-prosessoren er imidlertid et godt stykke bak Kaby Lake-utgaven som sitter i den heftigste nye Surface Pro-modellen. 

Resultatet i Handbrake, som måler hvor lang tid maskinen bruker på å redusere en testfilm i størrelse fra 3 GB til ca 650 MB, gjorde oss i utgangspunktet litt forfjamset, ettersom det var langt svakere enn hva innmaten skulle tilsi. 

 

Etter en fersk installasjon av Windows fikk vi resultatet som er gjengitt i grafen, som er mer på linje med hva vi forventet. Vi observerte imidlertid at maskinen muligens kan ha et aldri så lite problem med kjølingen, da i7-prosessoren etter lang bruk nekter å gå forbi 2,8 GHz, selv om turbomodusen egentlig skal la den klokke seg opp til 3,4 GHz. 

Ikke noe enormt problem, men samtidig et minus med tanke på hvor mye denne maskinen faktisk koster. Du får ikke nødvendigvis den ytelsen du i utgangspunktet betaler for, og det kan være verdt å tenke over om du planlegger å bruke den til lange strekker med svært krevende jobbing, slik Handbrake-testen emulerer. Til all «vanlig» bruk bør imidlertid ikke dette problemet inntreffe. 

Her er det Surface Book with Performance Base briljerer sammenliknet med de øvrige 13-tommerne på markedet, som stort sett ikke har noen dedikert grafikkbrikke. Fra basismodellen kan du gjerne se en forbedring på fire-fem ganger, enten det er snakk om syntetisk ytelse eller ytelse i spill. 

Du må imidlertid være oppmerksom på at Geforce GTX965M-brikken som sitter i Surface Book er en spesiallaget utgave med 2 GB RAM, ikke 4 GB-modellen som gjerne sitter i mer gaming-orienterte PC-er. 

Det er også litt irriterende at det er forrigegenerasjons grafikk som fortsatt regjerer i en PC til 25.000 og opp. Vi skulle gjerne sett sistegenerasjons Pascal-grafikk her - en bærbarvariant av GTX 1060 er en betraktelig bedre brikke enn 960/965M. 

*Merk at lagringsytelsen gjelder for 1TB-SSD-en. Lagringsytelsen kan være noe dårligere på modellen med 256 GB disk til 25 500 kroner.

 Her er det ikke så mye å si. Lagringsytelsen er betraktelig bedre her enn på basismodellen, men fortsatt et godt stykke bak de vanvittige tallene fra den siste Macbook Pro-en. Om du merker forskjellen i praksis er kanskje heller tvilsomt. 

 Surface Book with Performance Base blir også ørlite varmere i bruk enn de øvrige maskinene vi har sett, og spesielt når maskinen er i drift med lettere oppgaver virker det som om prosessoren jobber unødvendig hardt - og varmeutviklingen blir deretter. Samtidig er jo dette et 2-i-1-produkt, og prosessoren sitter i skjermdelen, noe som gjør at du ikke kjenner varmen like godt om du for eksempel har maskinen i fanget. 

Vi har også kjørt maskinen gjennom noen (eventuelt ganske mange, kremt) runder i Civilization VI, og da merker man etter hvert godt at grafikkprosessoren jo faktisk sitter i basen, da den også begynner å utvikle varme. Det er likevel ikke noen voldsom varmeutvikling her - vi nærmer oss for eksempel aldri ubehagelige nivåer.   

Som nevnt på side 1 - batteritiden er virkelig Surface Books parademarsj, og spesielt for Performance Base-utgaven, som setter soleklar ny rekord med 16 timer og fem minutter. Når det er sagt, så er batteritesten vår relativt lite belastende for PC-en, med en full HD-video som kjøres om og om igjen til batteriet er tomt, og du vil sannsynligvis slite med å nå slike nivåer i vanlig bruk. 

Med strømsparefunksjonene aktivert går batterimåleren riktignok fortsatt sakte nedover, og det bør ikke by på problemer å få maskinen til å overleve en vanlig arbeidsdag om du ikke konstant bruker Photoshop eller andre veldig krevende programmer. 

I nettbrettmodus skal du imidlertid anstrenge deg kraftig for å runde mer enn et par-tre timer på batteri. 

Surface Pro er et lettere og mer portabelt alternativ:
Den beste til nå, men hvor er spenningen? »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen