TEST: Microsoft Surface 3

Test Microsoft Surface 3

(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)

Slik er Microsofts nye «studentbrett»

Surface 3 er et ekte PC-brett for deg som må tenke økonomi. Men duger det?

Microsoft Surface 3 presenteres som et nettbrett med PC-egenskaper. Vi er fristet til å si at det heller er motsatt. Brettet har PC-ens operativsystem og brukergrensesnitt, samtidig som all maskinvaren ligger i skjermen, på samme måte som på et nettbrett. Størrelsen og den trykkfølsomme skjermen, samt at maskinen ikke har vifter som skaper støy, gjør at Surface 3 gjerne kan kalles et nettbrett. Men et nettbrett er ment å fungere som fullgode produkter også uten skjerm og tastatur. 

Både óg, eller verken det ene eller det andre

3-og-pro-3.
Surface 3 til venstre, Surface Pro 3 til høyre. Denne artikkelen ble til på den minste av de to.

Å blande et PC-grensesnitt og et nettbrettgrensesnitt er som å blande olje og vann. Programvaren som er skrevet for en PC er skapt for bruk av tastatur og pekeverktøy. Nettbrettene kjører apper som gjerne kompromisser for å gi plass til et mer fingervennlig brukergrensesnitt.

Dette er ikke en kraftig PC. Likevel er det et godt verktøy til de oppgavene som du antakelig bruker PC-en mest til, som e-post, dokumentbehandling, surfing på nett, sosiale medier, underholdning, og så videre.

Du kan spille spill, men ikke de avanserte spillene som krever mye av maskinvaren. Det betyr selvsagt ikke at du bare kan legge kabal, men noen maskin for gamere er dette definitivt ikke. Du kan streame HD-video, og du kan kjøre presentasjoner til projektorer eller andre skjermer.

Du kan også skype med video og god lyd, tegne, ta notater, eller bare sitte i sofaen og lese bøker eller e-aviser. Her har Surface 3 et fortrinn fremfor Surface Pro 3, ved at den er helt lydløs. Har du enkle til moderate behov er dette både et nettbrett og en PC. Har du avanserte behov er Surface 3 verken det ene eller det andre.

Suveren til sitt bruk

brett.
Surface 3 duger til de aller fleste av de hverdagslige oppgavene, men kommer til kort om du virkelig gir den utfordringer. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Brettet vil ganske sikkert også bli godt mottatt av den delen av bedriftsmarkedet som bruker PC-er i informasjonskiosker, innsjekkingsautomater og andre selvbetjeningsløsninger. Siden brettet ikke trenger plass til å blåse ut varmen fra viftene, er det også enklere å bygge inn. Med Windows operativsystem vil brettet også kunne inngå som en del av et større system med sentral styring.

Brettet fungerer også for den som jobber med tekst, slik vi gjør nå. Denne artikkelen er for testens skyld skrevet på Surface 3. Å jobbe med tekst går som en lek. Å jobbe med bilder krever litt mer tålmodighet, men det går det også.

Surface 3 vil fungere utmerket som skole-PC, særlig i kombinasjon med penn. Men her blir spørsmålet om skolene tar seg råd til å gi elevene stillegående og lette PC-er, når de kan kjøpe inn blytunge og klumpete bærbare PC-er med mer kraft og lagringskapasitet til halve prisen.

Merk deg at utgaven som nå er i salg ikke har plass for SIM-kort. Om du vil på nett må du ha tilgang til Wi-Fi. De fleste mobiltelefoner kan enkelt dele sin 3G/4G-forbindelse via Wi-Fi, så behovet for SIM-kort i Surface 3 er ikke like stort for alle.

Alternativene 

I våre øyne passer Surface 3 best til den som ønsker seg et nettbrett, men som samtidig trenger en lett datamaskin han/hun kan ta med seg over alt. Du må gjerne være opptatt av dataspill, men ikke på denne maskinen. Surface 3 dekker heller ikke et behov for en datamaskin med mye krefter. Har du en kraftigere datamaskin hjemme, kan dette være et godt supplement som du kan ta med om du skal jobbe en helg på hytta.

Om du har grei økonomi vil vi anbefale at du legger litt ekstra penger på bordet og får tilgang til Pro-versjonen av brettet. Denne har litt større skjerm (12 tommer) og Core i-prosessor. Vi testet versjonen med i5-prosessor, og ga den anbefaltstempel.

Du bør også vurdere om du heller skal kjøpe et rimelig nettbrett til nettbrett-oppgavene, og en kraftigere men rimeligere konvensjonell bærbar PC til PC-bruk.

Skulle du absolutt hatt et Windows-nettbrett, men synes Surface 3 blir for dyr? Husk at det da finnes alternativer til halve prisen, eksempelvis Acer Aspire Switch og Asus Transformer Book.

Gå til side

6/10
Helt greit

Microsoft Surface 3 128GB

"Surface 3 vil fungere utmerket som skole-PC, særlig i kombinasjon med penn"

Fordeler

  • Lydløs
  • Rimeligere enn Pro-versjonen
  • God lysstyrke
  • Kjører fullverdig Windows 8.1
  • Starter lynraskt

Ting å tenke på

  • Lite fingervennlig for PC-programmer
  • Krever ekstrautstyr for å gi skikkelig utbytte
  • Beskjeden ytelse

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen