TEST: Microsoft Surface 3

Test Microsoft Surface 3

(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)

Slik er Microsofts nye «studentbrett»

Surface 3 er et ekte PC-brett for deg som må tenke økonomi. Men duger det?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Microsoft Surface 3 kommer som nevnt i to utgaver, som skiller seg fra hverandre i form av mengde arbeidsminne og lagringsplass: 64 GB for lagring og 2 GB RAM eller 128 GB for lagring og 4 GB minne.

De har dog den samme prosessoren, nemlig en firekjernet Intel Atom x7-Z8700. Den tikker vanligvis av gårde på 1,6 GHz, men kan bevege seg opp mot 2,4 GHz dersom forholdene ligger til rette for det.

Med samme motor innabords vil de to utgavene stort sett ha omtrent lik ytelse under dagligdags enkel bruk.

Alt ettersom hvilken utgave du går for, vil du måtte punge ut med mellom 6500 og drøye 8000 kroner dersom du skal ha tastatur i tillegg.

For en slik sum har du naturligvis en god del alternativer å velge blant dersom du i større grad tenker på Surface 3 som en bærbar PC fremfor et nettbrett, og som sammenligningsgrunnlag har vi derfor tatt med et knippe andre små datamaskiner av forskjellig slag.

Storebror Microsoft Surface Pro 3 er selvfølgelig med, og det samme er Asus Zenbook UX305, som begge er litt større og ligger litt over i pris. Men både Lenovo Ideapad Yoga 2 og 11-tommeren av Apple MacBook Air ligger på under 8000 kroner.

I tillegg har vi tatt med den langt rimeligere Acer Aspire Switch 10, som for øvrig også finnes i sterkere 11-tommersversjoner.

La oss starte med den generelle prosessorytelsen, og som vi ser gjør Surface 3 en helt anstendig figur. Med fire kjerner å jobbe med er den til og med raskere enn Zenbooken fra Asus, som jo har en Intel Core M-prosessor. På topp ligger naturlig nok datamaskinene med Intel Core i-prosessorer innabords, mens Acer Switch 10 har forrige generasjon Atom og gjør det dermed dårligst i dette selskapet.

Vi ser også at den nye generasjon Atom-prosessorer gjør det bedre i spill enn den gamle, mens datamaskinene med Core i5 er i en annen klasse.

Det er dog ingen av disse datamaskinene som egner seg spesielt til nyere og mer krevende 3D-spill, men eldre titler er ikke nødvendigvis håpløse. Vi prøvde eksempelvis Half Life 2 på Surface 3, og det fløt helt fint selv på denne plattformen.

Ett sted der Microsoft har spart inn er lagringsløsningen, som ikke kan skilte med de hastighetene vi finner på skikkelige SSD-er. Spesielt er skrivehastigheten lav – bare litt over femti megabyte i sekundet – noe som er tregere enn en vanlig gammeldags harddisk.

Atom-prosessoren i Surface 3 bruker ikke mer strøm enn at datamaskinen klarer seg med passiv kjøling. Under hard jobbing blir den litt mer enn lunken, men er stort sett på samme linje som resten av selskapet – og helt på linje med storebror Surface Pro 3.

Under vår vante batteritest med kontinuerlig avspilling av film lar Surface 3 seg kun slå av fjorårets utgave av Apple MacBook Air. 390 minutter tilsvarer seks og en halv time.

Vi målte også tiden når datamaskinen bare gikk på tomgang, altså er påslått men ikke jobber med noe spesielt. Da sluknet den etter 652 minutter, det vil si at den holdt i nesten elleve timer.

Microsoft Surface 3 er altså en datamaskin som fint bør holde en hel arbeidsdag på batteridrift.

Når det kommer til lysstyrke er Surface 3 best i klassen, og kan skryte av over 400 nits.

Alt i alt har Microsoft Surface 3 stort sett kurant ytelse, mens spesielt skjerm og batteritid seiler fram som veldig gode egenskaper. Men hvis du uansett ikke bryr deg så veldig om å bruke Surface 3 som et nettbrett, ser vi at du får langt mer ytelse for pengene dersom du går for en tradisjonell bærbar PC. Da står MacBook Air på mange måter frem som den mest åpenbare kandidaten, men den har også en lavere oppløst skjerm uten berøringsteknologi.

Sånn sett er 13,3-tommeren Lenovo Yoga 2 en annen fin kandidat dersom du ikke har noe i mot en litt større PC. Den kanskje klareste ulempen er at den ikke har en like lyssterk skjerm.

Vi konkluderer >>>

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen