TEST: Microsoft Surface 3

Test Microsoft Surface 3

(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)

Slik er Microsofts nye «studentbrett»

Surface 3 er et ekte PC-brett for deg som må tenke økonomi. Men duger det?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Før du får full glede av Surface 3, må du gjennom oppsettet av brettet. Skal du bruke Office, og det formoder vi at alle som kjøper et Windows-brett skal, så må du vente en stund på at programvaren installerer seg på brettet. Denne prosessen tok lang tid. Det dukket riktig nok opp en tekst som fortalte at vi kunne bruke Office før programmet var ferdig med installasjonen. Under oppsettet av brettet må du også ha mobilen i nærheten, slik at Microsoft får sendt deg en verifiseringskode.

Etter rundt 20 minutter ga brettet melding om at alt var klart i Office.

Du vil savne pekeverktøy

apper.
De fleste appene fungerer greit med fingernavigasjon. Da er det verre med programmene som kjører i det tradisjonelle skrivebordsmiljøet. Her er menyvalgene ofte vanskelig å treffe med fingrene, og vi har gjort mange bommerter som  har sendt oss ut på bærtur. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Som nettbrett lider Surface 3 litt under at operativsystemet er utviklet for PC. Den største forskjellen ligger i at et nettbrett normalt betjenes med fingrene, mens en PC brukes med mus og tastatur. Å bruke Surface 3 som PC med tastatur og mus, eller i alle fall styreplate, er ikke noen sak. Da er Surface 3 en fullverdig PC.

Det er når du sitter med den som et nettbrett du merker svakhetene i Microsofts brukergrensesnitt. Flere av programmene er nemlig tilnærmet håpløse å bruke uten pekeverktøy.

Det kan derfor være lurt å lære seg noen knep for å forbedre brukeropplevelsen. Blant annet kan du skalere menyer og ikoner i innstillingsmenyene, slik at elementene blir lettere å nå med fingrene. Skjermen reagerer presist på sveip og berøring, og du kan sette opp snarveier for hurtignavigering, såkalte flikk.

Det blir spennende å se hvordan nettbrettopplevelsen blir med Windows 10, der muligheten for å veksle mellom vanlig PC-grensesnitt og fingervennlig nettbrett-grensesnitt skal være forbedret.

Investér i en original skjermpenn

1tegning.
Pennen er grei om du vil ta notater for hånd, merke tekst eller områder, treffe de små menyalternativene eller bare rable litt. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Surface 3 har støtte for skjermpenn, på samme måte som Surface Pro 3 har det. Det betyr at du kan tegne, skrive og treffe bittesmå punkter som det er vanskelig å bruke fingrene på. Men pennen er ekstrautstyr, og ikke noe billig ekstrautstyr heller. For øyeblikket koster den 429 kroner. Da må vi legge til at dette er en avansert skjermpenn med Bluetooth, der du kan velge formateringsalternativer med høyreklikk-knappen på siden av pennen, eller gjøre pennen til et viskelær ved å trykke på knappen nærmest spissen. To raske trykk bak på pennen, og du er klar til å ta notater i OneNote.

Opplevelsen ved å skrive på skjermen med Surface-pennen er ganske lik den du får om du bruker blyant og papir. Du kan også støtte hånden på skjermen mens du skriver, uten at dette setter merker i dokumentet ditt. Det gjør at du kan skrive på en naturlig måte. Du kan også velge mer eller mindre trykk på pennen mens du skriver, for på den måten å tegne en mer markert linje.

Pennen fungerer også som en erstatning for vanlig mus.

Skjermpennen følger altså ikke med. Du kan klare deg uten pennen, for eksempel ved å bruke mus, eller ved å kjøpe et tastatur med styreplate. Men da mister du den smarte notatbokfunksjonen pennen gir i kombinasjon med OneNote.

Strålende skjerm

Vi har bare godord å si om lysstyrken i skjermen til Surface 3.
Vi har bare godord å si om lysstyrken i skjermen til Surface 3. iPad Air 2 til høyre.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Skjermen på Surface 3 er fargesterk og god. Vi tok brettet med oss ut i solen, og hadde få problemer med å jobbe på den. Det er riktig nok en del reflekser i glasset, men det gikk greit å finne vinkler som får bildet til å tre frem. 

Vi vil ikke anbefale å jobbe med sollys rett på skjermen, for kontrastene blir naturlig nok svært påvirket. Om du vil se en film med en del mørke sekvenser, som for eksempel Ringenes Herre, må du regne med at det aller meste av det som skjer på skjermen går deg hus forbi.

Sammenlignet med iPad Air 2 kommer Surface 3 greit ut av det. Den er i alle fall like god som konkurrenten på dette området. Skjermen på iPad Air har imidlertid betydelig høyere oppløsning enn skjermen på Surface 3. 

Tastatur og beskyttelse

Tastaturet er ekstrautstyr. Dyrt ekstrautstyr. Det er faktisk dyrere enn det tilsvarende tastaturet til Pro-versjonen, noe dollarkursen får ta skylden for.
Tastaturet er ekstrautstyr. Dyrt ekstrautstyr. Det er faktisk dyrere enn det tilsvarende tastaturet til Pro-versjonen, noe dollarkursen får ta skylden for. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Et originalt tastatur til Surface 3 koster 1349,95 kroner. Du kan velge å bruke et annet løst tastatur, men Surface 3 Type Cover fungerer også som omslag til nettbrettet. Type Cover er festet til bunnen av brettet med en ganske kraftig magnet, og henter strøm fra kontakten under brettet.

Tastene er lave, men gir god respons når du skriver. Vi har brukt denne type tastatur på tidligere versjoner av Surface og Surface Pro, og synes det er greit å skrive på. På Surface 3 kan du også vinkle tastaturet litt ved å løfte det innerst mot skjermen. Det gir bedre ergonomi når du skriver.

God styreplate

Styreplaten kunne med fordel vært litt større, men den er i alle fall større enn den var på de første Surface-tastaturene. Dessuten er den nå helt glatt, med integrert høyre- og venstretast. Dette gjør den mer behagelig å bruke. Men vi merker også at styreplaten ikke er like stramt festet som på Pro 3-versjonen. Det er faktisk litt slark i den, og det gjør at den vipper så det kan kjennes som om du klikker på platen selv om du bare mener å stryke på den. Men noen praktisk betydning har det ikke. Vi kan nok ha vært uheldige med testeksemplaret vi har fått låne, for når vi sjekker et annet tastatur av samme type sitter platen som den skal.

Styreplaten er mindre enn på Pro-versjonen (nederst). Den sitter også løsere.
Styreplaten er mindre enn på Pro-versjonen (nederst). Den sitter også løsere. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Ved en anledning sluttet tastaturet å virke, og vi fikk opp en melding som sa at en USB-enhet ikke ble gjenkjent. Siden dette var før vi hadde koblet til noen USB-enheter, viser det at magnetkontakten der tastaturet festes til brettet egentlig er en slags USB-kontakt. 

Tastene er store og gode med baklys. Både tastaturet og skjermpennen kommer i flere farger.

God batterikapasitet, begrensede krefter

Batterikapasiteten på Surface 3 er det lite å utsette på. Ifølge Microsoft kan du jobbe med Surface 3 i opptil 10 timer før den må lades.

Surface 3 er ikke en kraftig PC for spill eller videoredigering. Du kan spille eller redigere på den, forutsatt at du kjører litt enklere spill, eller har tid til å vente på at redigeringsprogrammet gjør seg ferdig med oppgavene sine. Vi la inn Photoshop CC på maskinen og fikk testet vår tålmodighet. Bildebehandlingsappen Photo Editor fra Aviary følger med, og duger bra om du ikke har behov for de mest avanserte redigeringsfunksjonene. 

Det er nok også grunnen til at Microsoft markedsfører dette som et nettbrett for studenter.

Business and pleasure

Surface 3 er helt utmerket for alminnelig skolearbeid, med regneark, tekstbehandling, notatfunksjoner og presentasjoner. Du kan også bruke brettet til å se film eller TV på, enten på skjermen som sitter på brettet (Full HD), eller du vil koble til en større skjerm via HDMI. Brettet kan kobles til en større skjerm via mini display-port. Du vil da trenge en overgang som også tar med lyd.

Alternativt kan du bruke et trådløst skjermadapter, for eksempel Microsoft Wireless Display Adapter.

Om du vil se film på Surface 3, vil du se at skjermen er blank, og gir en del reflekser.

Få tilkoblingsporter 

Det er smått med tilkoblingsmuligheter. En USB 3.0-port, en mini displayport, lyd, lag.
Det er smått med tilkoblingsmuligheter. En USB 3.0-port, en mini displayport, ladekontakt, lyd-utgang og plass for et MicroSD-kort. Det er det hele. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Surface 3 har ikke mange tilkoblingsporter. Det er plass til et minnekort av typen Micro SD under foten på brettet. I tillegg har brettet en USB-port, den nevnte mini display-porten, en Micro USB-port, og en 3,5 millimeter lydutgang. En ekstra USB-kontakt hadde vært fint, men ved behov kan du også bruke en USB-hub med flere porter. Disse selges rimelig i de fleste elektronikkbutikker. Husk bare at brettet leverer begrenset med strøm til USB-enheter. Når vi kobler på flere enheter som henter strøm fra USB-porten dukker det opp en feilmelding.

Du kan også kjøpe en dokk til brettet. Da får du flere porter som kan levere strøm, og du kan koble på skjerm, skriver eller hva du måtte ha behov for. En slik løsning fungerer greit på en fast plass, men vil ikke være særlig praktisk å ta med seg rundt omkring. Hele vitsen med dette brettet er jo at du skal ha minst mulig å drasse på. Dessuten koster dokken 2050 kroner. 

Vi har valgt å bruke mus med Bluetooth sammen med Surface 3. Det legger ikke beslag på USB-porten. 

Ny ladekontakt

Den originale ladepluggen er dårlig tilpasset brettet.
Den originale ladepluggen er dårlig tilpasset brettet. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Micro-USB-porten på brettet brukes til lading. Dette er den tredje typen ladeport Microsoft prøver seg med på sine Surface-produkter, og den første som ikke er proprietær. Nå kan du altså lade PC-en din med en vanlig mobillader. Det tar riktig nok lenger tid, men bruker du den medfølgende hurtigladeren går det raskere.

Vi liker at brettet har fått en standardkontakt for lading.  Samtidig merker vi oss at pluggen på ledningen ikke er tilpasset de skrå sidene på brettet, slik annet originalt tilbehør er. Pluggen går heller ikke helt inn i brettet. Skulle noen snuble i ledningen er det overhengende fare for at kontakten blir skadet, eller at brettet deiser i gulvet.

Brettet har også innbygget kamera både på front og bakside. Hovedkameraet tar bilder med en oppløsning på 8 megapiksler, mens frontkameraet tar bilder med 3,5 megapiksler oppløsning. Sistnevnte gir deg mulighet for å bruke Skype eller andre tjenester for videosamtale med HD-kvalitet på bildet. Hovedkameraet tar greie bilder, men antakelig har du en mobiltelefon som gjør denne jobben bedre. Du ser noen eksempelbilder nederst på denne siden.

På neste side kan du lese mer om ytelsen til Surface 3»

Bilde tatt med Surface 3 (Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)
Bilde tatt med Surface 3 (Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)
Bilde tatt med Surface 3 (Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)
Bilde tatt med Surface 3 (Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen