At Microsoft har fått så mye ut av de 1400 kronene en Lumia 640 koster å kjøpe er ekstremt imponerende.

Test Microsoft Lumia 640 LTE

At Microsoft har fått så mye ut av de 1400 kronene en Lumia 640 koster å kjøpe er ekstremt imponerende. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Ferdig snakka: Du får ikke mer mobil for 1500 kroner

Microsoft har sluppet årets beste mobilkompromiss.

Den fem tommer store HD-skjermen har god bildekvalitet, og samler ikke for mye på fingeravtrykk.
Den fem tommer store HD-skjermen har god bildekvalitet, og samler ikke for mye på fingeravtrykk. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det dukker stadig opp mobiltelefoner som byr på bakoversveis. Som regel koster disse over 5000 kroner. Microsofts Lumia 640 LTE er et forfriskende unntak fra denne hovedregelen. Den har en utsalgspris på drøye 1400 kroner, og leveres nesten helt uten svake sider. Tvert imot. Her får du en del egenskaper du må se langt etter i de aller heftigste telefonene til mellom 6000 og 11 000 kroner også.

God skjerm og rask telefon

Når så du sist en telefon med gjennomtenkt og lekker design laget for forsiktige budsjetter? Design er og blir en smakssak, og det er ikke sikkert alle liker designen Lumia 640 har, men det er i hvert fall tydelig at noen har tenkt en tanke eller to om estetikken her. Det er mer enn vi kan si for eksempel om Lumia 535.

Oppi det hele sitter en god HD-skjerm på fem tommer. Den er ørlite grann blass sammenliknet med de beste, men den er lysår foran de svakeste. Sammenlikningen er litt urettferdig. De beste skjermene sitter i telefoner som koster det dobbelte og mer til. Dette er med andre ord akseptabelt og vel så det.

Og slik fortsetter egentlig historien om Lumia 640 LTE. De raske menyene lar deg utføre oppgavene dine uten for mange stopp. Den leveres med et lite traktorlass programvare, som for en stor del er nyttig, enten det handler om gratis musikkstrømming eller kontorapplikasjoner som hjelper deg med presentasjonen på farten.

Rasende bra mobilkamera

Slike bilder er nær umulige å ta med de fleste Android- eller iOS-baserte telefoner.
Slike bilder er nær umulige å ta med de fleste Android- eller iOS-baserte telefoner. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hva med ett av mobilmarkedets beste kamera? Det får du nemlig i Lumia 640 LTE. La oss forklare hvorfor. Kamerabrikken i Lumia 640 er helt grei. Den er nok slett ikke den beste, men den er heller ikke dårlig. Koblet sammen med fantastisk programvare som gir deg alle valgmuligheter du kan tenke deg, er likevel rommet for kreativ fotografering voldsomt. Bekmørkt ute? Lag et provisorisk stativ, sett eksponeringstiden til fire sekunder og skru ned ISO-verdien så du ikke får for mye støy. Dette er umulig, eller vanskelig å få til med telefoner til mange ganger prisen. Lumia Camera-appen innbyr derimot til denne leken.

Når bildene telefonen tar på full automatikk blir gode, også under til dels vanskelige forhold, er det vanskelig å si noe annet enn at dette er ekstremt mye mobilkamera for pengene.

Vi har et par små innsigelser på Lumia 640. De aller mest krevende appene kunne gått litt raskere. Vi kunne tenkt oss litt mer ledig intern lagring. Kanskje viktigst; nettleseren spiller ikke alltid på lag. Nettsider som ikke er laget med mobiler i tankene laster inn litt tregt, og noen veldig få nettsider vises feil. I løpet av en uke med telefonen som hovedmobil har dette vært et irritasjonsmoment to ganger.

Det finnes ikke noen bedre telefon i denne prisklassen

Det er dessuten fortsatt slik at du ikke finner alle apper i Microsofts applikasjonsbutikk. Men du finner nesten alltid en god erstatning for det du ser etter. Eksempelvis er ikke Soundcloud representert ved offisiell app, men appen Audiocloud gjør samme nytten.

Men dette er en mobiltelefon som koster 1400 kroner, og sammenliknet med mobiltelefoner til 5000 kroner er og blir det et kompromiss. Men det er det aller beste kompromisset vi har vært borti så langt.

For undertegnedes del kan det sies så enkelt. Jeg er vant til å bruke telefoner i de øverste prisklassene, men skulle jeg handlet en ny telefon akkurat nå, hadde jeg kjøpt en Lumia 640 LTE. Samtidig er det greit å holde tungen rett i munnen underveis, for det er ikke gull alt som heter Lumia. Forskjellen i opplevelse mellom Lumia 640 og Lumia 535 er som å gå fra himmel til helvete, og neppe verdt hundrelappene du sparer.

Alternativene

I denne prisklassen er det vanskelig å velge riktig telefon. Så godt som alle telefoner til under 2000 kroner vil by på en vesentlig dårligere helhetspakke enn Lumia 640, enten det dreier seg om svakere kamerafunksjonalitet, brukeropplevelse eller design og utførelse.

Skal du først se deg om etter alternativ, tipper vi det kanskje først og fremst handler om appstøtte. Da kan den Huawei-produserte Honor 6 være et knallgodt alternativ. Men den koster 1200 kroner ekstra, og er kloss i dobbelt så dyr.

Samsungs Galaxy A3 lander litt nærmere i pris, men også den må du over 2000 kroner for å få tak i, og her må du ta til takke med betydelig lavere oppløsning i skjermen, og et kamera som ikke er like godt. Du får derimot et ytre i stilren aluminium, hvis du er opptatt av slikt.

Vi har store problemer med å finne noe i samme prisklasse som rekker Lumia 640 LTE til anklene. Det måtte eventuelt være Lumia 735 som også er knallgod, til rundt 1800 kroner, men så god som Lumia 640 LTE er, ville vi heller brukt mellomlegget på et godt sett hodetelefoner.

Gå til side

9/10
Imponerende

Microsoft Lumia 640 LTE

"Du får ikke mer mobil for 1500 kroner."

Fordeler

 • God skjerm
 • Fantastisk kamera
 • Raske menyer
 • God på det grunnleggende
 • Plass for minnekort
 • Det du trenger av teknologi
 • Solid og fin design
 • God på underholdning

Ting å tenke på

 • Litt liten tilgjengelig lagringsplass
 • Noen få nettsteder slår litt krøll på seg i nettleseren
 • Fortsatt litt magert apputvalg på Windows Phone

Detaljer

 • Batteritid
 • Brukervennlighet
 • Design
 • Funksjonalitet
 • Kamera
 • Skjerm
 • Teknologi
 • Underholdning
 • Ytelse
 • Økosystem

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen