At Microsoft har fått så mye ut av de 1400 kronene en Lumia 640 koster å kjøpe er ekstremt imponerende.

Test Microsoft Lumia 640 LTE

At Microsoft har fått så mye ut av de 1400 kronene en Lumia 640 koster å kjøpe er ekstremt imponerende. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Ferdig snakka: Du får ikke mer mobil for 1500 kroner

Microsoft har sluppet årets beste mobilkompromiss.

Vi kan konstatere at Microsofts Lumia 640 LTE gjør et fabelaktig førsteinntrykk. Kanskje det beste inntrykket vi har fått fra noen telefon til under 2000 kroner. Men hva følger med, og hva kan du gjøre?

Sammenhengende økosystem fra billigste til dyreste Lumia

Nordensjef for mobiltelefoni hos Microsoft, Ossi Korpela, forklarte oss litt av strategien bak de mange Lumia-modellene.
Nordensjef for mobiltelefoni hos Microsoft, Ossi Korpela, forklarte oss litt av strategien bak de mange Lumia-modellene. Foto: Per Häljestam

Ved overlevering av testeksemplaret fikk vi anledning til å spørre ut en svært tålmodig nordensjef for mobiltelefoner, Ossi Korpela, om strategien deres. Svaret hans var enkelt og greit at Microsoft tilstreber lik grunnfunksjonalitet på tvers av alle sine mobiler. Slik at enten mobilen koster 500 eller 5000 kroner skal den enkelt passe inn i det samme økosystemet av apper, nytte og fjernadministrasjon. I motsetning til for Android, og til dels iOS-enheter, der fragmentering gjør at forskjellige telefoner har vidt forskjellige funksjoner.

Vi ser poenget. Samtidig slår noen av de aller billigste Lumia-modellene oss som forsøk på å spare seg til fant. Teknisk sett er resonnementet riktig, men det er ikke alt som er billig man burde kjøpe. Lumia 640 LTE kan imidlertid være den perfekte måten å spare noen kroner, for du merker nesten aldri at dette er en billig telefon.

Våre få og små klager på Lumia 640

Lumia 535 og Lumia 640 LTE oppleves som natt og dag. Det skiller rundt 500 kroner mellom dem, men det er vel brukte penger dersom du ønsker en kapabel smarttelefon.
Lumia 535 og Lumia 640 LTE oppleves som natt og dag. Det skiller rundt 500 kroner mellom dem, men det er vel brukte penger dersom du ønsker en kapabel smarttelefon. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I testperioden er det et par ting vi har hatt å utsette på Lumia 640. Nettsurfing på fullstørrelse nettsider kunne gått kjappere, og en sjelden gang merker vi at nettsider ikke tegnes opp helt riktig. Her merker vi nok litt til at det ikke er den kraftigste innmaten som er plassert under skjermen. Nettsteder som enten har egen mobilutgave, eller tilpasser seg småskjermer, fungerer langt bedre i nettleseren på Lumia 640. Heldigvis er denne typen nettsteder hovedregelen i dag.

Det er rundt fire gigabyte tilgjengelig lagringsplass internt på telefonen når den er ny. Det er litt i minste laget, men kompenseres ved at den har plass for minnekort.

At innmaten tross alt har sine begrensninger gjør også at du ikke kan forvente å kjøre de aller heftigste spillene. Enklere spill kjører dog helt problemfritt på Lumia 640.

Og, skal vi være helt ærlige er det vel kanskje disse spillene som er de viktigste på en mobil, der det ofte handler mest om å slå ihjel tid mens man venter på noe.

Arbeidsjern

Til nytteformål får du som vanlig med et dugelig greit batteri av apper her. En fullverdig Office-pakke gir deg mulighet til å redigere det du måtte ha av dokumenter på farten.  Løsningen er koblet opp mot Microsofts Office 365-løsning. Kjøper du en Lumia 640 før juni ble vi fortalt at telefonen automatisk aktiverer ett års gratis abonnement på tjenesten. Hundrelapper spart, og om du trenger det, en særdeles billig måte å skaffe seg både skytjenester og telefon på. Her er 1 TB skylagring i OneDrive inkludert, for å nevne noe.

Oppsett av så godt som alt av standardiserte e-postløsninger gjøres automatisk. Telefonen tilpasser selv hvor ofte den sjekker innboksene dine, basert på bruk og trafikk. Dermed kan den spare batteri ved å sjekke jobbinnboksen din sjeldnere på kveldstid, for eksempel. Mange telefoner har mulighet for å sette opp en manuelt styrt rushtid for dette, men det synes det ikke som om Lumia 640 har.

Integrasjon mot Googles e-post- og kalendertjenester hører også til. For en IT-avdeling skal det være like greit å håndtere Lumia 640 og andre Windows-telefoner, som det er å håndtere Windows-PC-er i nettverket.

En god underholder også

Til underholdning fungerer telefonen så godt som prikkfritt. Vi har allerede nevnt at de fleste enkle spill fungerer utmerket på Lumia 640. Den fem tommer store HD-skjermen gjør både spill og film til en fornøyelse.

Netflix fungerer helt utmerket på Lumia 640, og HD-skjermen egner seg utmerket til filmtitting. Ønsker du å titte på i fullskjerm sveiper du opp fra bunnen for å skjule snarveisfeltene.
Netflix fungerer helt utmerket på Lumia 640, og HD-skjermen egner seg utmerket til filmtitting. Ønsker du å titte på i fullskjerm sveiper du opp fra bunnen for å skjule snarveisfeltene. Foto: Skjermdump/Netflix

I Microsofts appbutikk glimrer HBO Nordic og Viaplay med sitt fravær, mens TV2 Sumo og Netflix er hjertelig til stede. Sistnevnte fungerer utmerket på telefonen.

Lyden telefonen leverer gjennom hodetelefonkontakten er upåklagelig, og den fungerer i det hele tatt godt som musikkspiller. Den vanlige musikkspilleren er grei nok, og er koblet opp mot Microsofts egen Xbox Live Music-tjeneste.

Her følger som vanlig MixRadio-appen med. Her kan du spille ferdiglagede spillelister, eller lage dine egne basert på et utvalg startlåter. Tjenesten er gratis, og tilbyr til og med nedlasting lokalt til telefonen. En svært enkel og fin måte å få med seg musikk på, om man for eksempel skal ut å fly.

MixRadio-appen har den siste tiden kunnet spille av eget, lokalt innhold også. I praksis fungerer den vel så godt som den vanlige musikkspilleren.

Denne telefonen har de vanlige Windows-snarveiene på skjermen, men du kan gjemme dem ved å sveipe opp fra bunnen. Nok et sveip henter frem igjen tastene. Dermed bestemmer du selv når du vil ha fullskjerm på telefonen.

Dette kunne vært et kritisk sted å oppleve tregheter eller annet trøbbel, men i testperioden har Lumia 640 alltid vært responsiv og rask på akkurat denne handlingen.

Noen skjermdumper fra Lumia 640. Helt til høyre er nettstedet The Verge som har slått krøll på seg i nettleseren. Det var imidlertid nesten kun her vi opplevde problemer med nettleseren.
Noen skjermdumper fra Lumia 640. Helt til høyre er nettstedet The Verge som har slått krøll på seg i nettleseren. Det var imidlertid nesten kun her vi opplevde problemer med nettleseren. Foto: Finn Jarle Kvalheim

God på det grunnleggende

Microsofts Lumia 640 LTE har innebygget mikrofon som fjerner støy fra din ende av mobilsamtalen. Lyden under bruk er god, og den er mulig å stille forholdsvis høy. Skjermtastaturet er lett å bruke, og skulle du bomme på en tast eller to er ordboken som følger med her blant de bedre vi har vært borti. Den gjør som regel ikke hærverk på teksten vi forsøker å skrive, men retter i stedet nokså forutsigbart opp de små tastefeilene som dukker opp underveis.

Batteritiden er på det jevne. Bruker du telefonen mye må du lade hver natt. Bruker du den moderat til lite kan du slippe unna med lading annenhver dag.

En ting vi var bittelitt skeptiske til, var holdbarheten på designen. Blanke plastoverflater har det med å ikke være blanke så lenge om gangen. I løpet av uken vi har testet Lumia 640 har den skranglet rundt blant nøkler i lommen, og ved en anledning seilet avgårde på et flislagt gulv. Noen hårfine linjer i den blanke overflaten er alt vi ser av merker på telefonen. I praksis klarte den seg like greit gjennom strabasene som LGs G Flex 2, som skal ha selvreparerende lakk.

Fabelaktig kamera

For sine prispunkt har Lumia-modellene alltid hatt kamera helt i toppklasse. Lumia 640 er ikke noe unntak. Mye skyldes den fabelaktige appen Lumia Camera, som tidligere het Nokia Camera. Etter at Microsoft tok over Lumia-serien ble Nokias utmerkede kameraapp hovedkamera på Lumia-modellene.

Bedre kamera i en telefon til under 2000 kroner? Neppe.
Bedre kamera i en telefon til under 2000 kroner? Neppe. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Appen bidrar med haugevis av innstillingsmuligheter presentert på en helt utmerket måte. Her kan du manuelt sette fokusavstand, slik at telefonen treffer også i dårlig lys, eller om motivet er langt unna.

Alle innstillingene du trenger, i en intuitiv app.
Alle innstillingene du trenger, i en intuitiv app. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Enten du har med deg stativ, eller lager et provisorisk stativ, kan du sette eksponeringstid manuelt på Lumia 640. Dermed åpner det seg store muligheter for kreativ fotografering, og resultatene blir slett ikke så verst. Dette er muligheter som hverken siste generasjon iPhone, Nexus eller Galaxy S6 byr på. Men du får det altså her, i en telefon til rundt 1400 kroner.

Blir det for mye støy på bildene kan du dessuten justere ned ISO-verdiene manuelt, og på den måten oppnå imponerende nattbilder.

Fyker du rundt med mobilen i hånden, slik de fleste av oss gjør, tar Lumia 640 gode bilder så lenge du har noenlunde greie mengder lys tilgjengelig. Vi imponeres av at den får til riktig eksponering selv når motivet er innhyllet i skygge, med flombelysning rundt det igjen. For mange mobilkamera ville dette vært kryptonitt.

Som mobilkamera bokser Lumia 640 mange prisklasser over sin egen. Microsoft synes altså å ta vare på den delen av Nokia-arven. Det liker vi.

 

 

Innendørs testbilde med Lumia 640 i full auto. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Utendørs testbilde med Lumia 640 i full auto. Merk at bilen er omfattet av skygge, men likevel riktig eksponert. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Utendørs testbilde med Lumia 640 i full auto. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Utendørs testbilde med Lumia 640 i full auto. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Utendørs testbilde med Lumia 640 i full auto, med stativ. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Utendørs testbilde med Lumia 640 i full auto. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Utendørs testbilde med Lumia 640 i full auto. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Utendørs testbilde med Lumia 640 i full auto. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Utendørs testbilde med Lumia 640 i full auto. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Innendørs testbilde med Lumia 640, blits deaktivert. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Innendørs testbilde med Lumia 640, blits deaktivert. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Utendørs testbilde, Lumia 640. Skumring, lang lukkertid og provisorisk stativ. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Utendørs testbilde, Lumia 640. Skumring, lang lukkertid og provisorisk stativ. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Utendørs testbilde, Lumia 640. Skumring, lang lukkertid og provisorisk stativ. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Utendørs testbilde, Lumia 640. Skumring, lang lukkertid og provisorisk stativ. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Utendørs testbilde, Lumia 640. Helt mørkt, lang lukkertid og stativ. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Utendørs testbilde, Lumia 640. Helt mørkt, full auto og stativ. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Utendørs testbilde, Lumia 640. Helt mørkt, lang lukkertid og stativ. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Inntil fire sekunder lukkertid, og valgfri ISO-verdi tillater kreativ lek med Lumia 640. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Fire sekunder lukkertid, stativ, Lumia 640 og bil. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Fire sekunder lukkertid, stativ, Lumia 640 og bil. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Fire sekunder lukkertid, stativ, Lumia 640 og bil. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Vi satte iPhone 6 Plus i samme stativ. Med selvutløser og medfølgende fotoapp ble resultatet slik. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Vi satte iPhone 6 Plus i samme stativ. Med selvutløser og medfølgende fotoapp ble resultatet slik. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Vi tok naturligvis også med oss Galaxy S6 Edge, som fikk prøve seg fra stativ. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Vi tok naturligvis også med oss Galaxy S6 Edge, som fikk prøve seg fra stativ. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen