TEST: Mad Catz R.A.T. Pro X

Test Mad Catz R.A.T. Pro X

(Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Mad Catz R.A.T. Pro X lar deg bygge musen din selv

Med hele 17 deler kan du tilpasse den etter eget ønske.

Det er gjennom datamusen at du kan vise ditt potensiale på den digitale slagmarken. Hvor godt den passer hånden din, og ikke minst hvor presis du klarer å være med den, avgjør ofte utfallet av kampene på nettet. 

Er du en av mange som sliter med å finne en mus som passer deg, kan Mad Catz sin nye R.A.T. Pro X være en løsning. Denne musen kommer nemlig som et byggesett, og med totalt 17 deler til rådighet kan du selv bestemme hvordan musen skal bli. 

Dog koster det å ha denne muligheten. Musen fra Mad Catz koster i skrivende stund fra omlag 1500 kroner. 

Ramme av magnesium 

I esken er det altså hele 17 deler du kan velge mellom til å bygge opp musen. Du starter med selve rammen, Exoframe som selskapet kaller den, og denne er laget i magnesium. Grunnen til dette er nok for å holde vekten nede samtidig som den kan tåle en trøkk – dersom det skulle «koke litt over» i kampens hete. 

Rammen på R.A.T. Pro X er laget av magnesium.
Rammen på R.A.T. Pro X er laget av magnesium. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
Du får forskjellige sensorer til Pro X. Vi valgte Philips sin variant.
Du får forskjellige sensorer til Pro X. Vi valgte Philips sin variant. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

På denne rammen skal du montere delene, og ut av esken er venstre og høyre museknapp, samt selve rullehjulet ferdig montert. Til denne musen kan du velge mellom tre forskjellige sensorer når du kjøper den, og i vårt testeksemplar har vi en sensor fra Philips som maksimalt klarer 8200 dpi oppløsning.  

Denne sensoren vipper du enkelt på plass ved å feste den i undersiden av musen. I tillegg finnes det også en tilsvarende lasersensor på 8200 dpi fra Pixart, og en optisk 5200 dpi fra samme leverandør for de som foretrekker den gamle typen sensor. Derfor varierer også prisen på produktet fra 1500 til 2000 kroner. 

Disse skinnene festes enkelt med magneter.
Disse skinnene festes enkelt med magneter. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
Du kan velge mellom to ulike skinner musen kan skli på.
Du kan velge mellom to ulike skinner musen kan skli på. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Når du først holder på under musen, kan du også feste polstringen som musen skal gli på. Disse er enkle å feste ved at de har små magneter på seg. Disse sitter faktisk overraskende godt, og selv under intens spilling har vi fortsatt tilgode å oppleve at disse har falt av. Her kan du velge mellom en sort fluoretenplast-utgave, eller et keramisk belegg i hvitt. Sistnevnte er den glatteste av de to. 

Justerbart rulle-hjul

Med delene på undersiden på plass, er det på tide å vie oppmerksomheten til oversiden av musen. En av tingene er rullehjulet, og i likhet med resten av musen kan du konfigurere denne akkurat slik du ønsker den. Selve hjulet kan du vippe opp over de to vanlige knappene, og på den ene siden kommer det en liten rød skrue til syne. Her kan du justere hvor lett eller hardt du ønsker at hjulet skal være å rulle. Det følger med et lite skrujern som du justerer med. Denne bruker du også til en rekke av delene vi omtaler lengre ned i artikkelen.  

Med den røde skruen justerer du hvor lett rulle-hjulet skal gå.
Med den røde skruen justerer du hvor lett rulle-hjulet skal gå. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
Rulle-hjulet kan ha tre ulike overflater.
Rulle-hjulet kan ha tre ulike overflater. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Etter at stramheten på hjulet er justert må du velge hvilken overflate du ønsker deg. Her har du totalt tre varianter å velge mellom. Den ene er en tradisjonell gummi-ring som etterhvert ble den vi gikk for. De to andre ringene er i aluminium, og er ganske like bortsett fra at den ene er langt bredere enn den andre. 

Kle inn musen 

Allerede her har du altså vært igjennom totalt syv valg om vi tar med valget av sensor når du kjøper musen. Og flere skal det bli. Det neste blir å montere tommelknappene, og her har du to ulike å velge mellom. De to enhetene er like bortsett fra hvor mye de bygger ut fra musen, og her må du nesten prøve deg litt frem. For vår del falt valget på den som bygger minst. 

Tommel-knappen skrues på. Her kan du velge mellom to størrelser.
Tommel-knappen skrues på. Her kan du velge mellom to størrelser. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Neste steg blir å finne riktig støtte til hånden. Her kan du velge mellom tre ulike, hvor forskjellen er hvor høy «ryggen» på musen blir. Først må du altså finne den riktige høyden, og når du er sikker på at du har funnet den som passer kan du justere både avstanden frem og tilbake, samt at du også kan vinkle hele overflaten inntil 15 grader sideveis. 

«Ryggen» til musen settes inn i et spor.
«Ryggen» til musen settes inn i et spor. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
På motsatt side av tommel-knappen kan du velge mellom tre ulike plater.
På motsatt side av tommel-knappen kan du velge mellom tre ulike plater. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Så om ikke dette er nok må du også sette på en «finger-hviler» på den andre siden av musen. Her kan du velge mellom tre ulike løsninger. Den ene er en nokså standard plate som har en klebrig overflate i overkant, og som gjør musen tynneste mulig sideveis. Alternativ nummer to er ikke helt ulik den første, men har i tillegg en slags vinge som står ut overkant, og som fungerer som et holdepunkt for fingeren du har på siden av musen. Det siste alternativet er det største, og har en stor flate som stikker ut fra musen i underkant. Dermed har du en liten «hylle» å hvile lillefingeren på. 

For mange valg

Tre ulike plater til å legge lillefingeren mot kan du velge i.
Tre ulike plater til å legge lillefingeren mot kan du velge i. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Du har altså en haug med valg når du setter sammen denne musen første gangen, og selv om det på en måte er veldig hendig at du selv kan ta kontrollen over hvordan du vil ha musen, er det ikke bare positivt i vår bok. 

Problemet er at det blir for mange valg. Du sitter litt igjen med samme følelse som første gangen du bestiller deg mat på Subway; hvor du får utallige spørsmål om du vil ha på. 

Ergo må du belage deg på å prøve og feile en god stund før du slår deg til ro med et oppsett som passer deg best. 

Passer ikke til alt og alle

Tommel-knappene kommer i to ulike tykkelser. Men de passer kun for høyrehendte. .
Tommel-knappene kommer i to ulike tykkelser. Men de passer kun for høyrehendte. . Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

En av tingene som er negativ med denne musen er at den passer dårlig for deg som bruker venstrehånden på musen. En mulighet hadde vært å fått med et ekstra sett med tommel-knapper og lillefingere-hvilere beregnet for venstrehendte, men det er det altså ikke. 

Samtidig er det lite med knapper på musen om du er en av mange som liker å binde opp makro-funksjoner til ulike knapper. Musen har kun de vanligste knappene i tillegg til en «snikskyter»-funksjon hvor du får betraktelig lavere følsomhet om du trykker inn knappen. Med andre ord kan dette bli noe snevert med knapper om du liker å spille MMO-baserte spill. 

For undertegnede blir også ergonomien litt rar. Selv om du kan justere en rekke elementer endrer ikke dette på utgangspunktet for konstruksjonen. Den er nemlig konstruert slik at du må holde veldig «rett på» musen, altså kan du ikke la hånden lene seg over noe særlig, og for en som sliter med senebetennelse blir denne posisjonen fort for statisk over tid. Så med andre ord kan det være lurt å ta en prøvetesting av ergonomien før du kjøper deg Pro X. 

Helt sjef til skytespill

Den lille vippen på venstre-knappen holder fingrene dine i sjakk.
Den lille vippen på venstre-knappen holder fingrene dine i sjakk. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Selv om ergonomien er litt slitsom i lengden for undertegnede, er det fortsatt en meget positiv opplevelse å bruke musen til skytespill. Her kommer den virkelig til sin rett. Philips-sensoren som sitter på undersiden er meget kvikk og presis, og selv under de ivrigste bevegelsene henger den lett med på notene, og sørger for at siktet peker dit det skal til en hver tid. 

Spesielt liker vi den lille vippen i metallet på siden av den venstre museknappen. Den gjør at du alltid treffer knappen selv om det blir litt vel hektisk i spillet. Samtidig har begge knappene en god overflate som gjør at fingrene går god og presis kontakt med overflaten. 

Det er ofte at vi får bruk for snikskyter-knappen, hvor du trykker inn knappen samtidig som du henter opp kikkerten på rifla. Resultatet er at du har et stødig sikte på fienden som befinner seg på den andre enden av slagmarken.  

Dpi-knappen sitter fint plassert uten å være i veien.
Dpi-knappen sitter fint plassert uten å være i veien. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Du kan også justere følsomheten med en egen dpi-knapp som sitter plassert bak rulle-hjulet. Knappen sitter såpass lavt plassert at du aldri skumper borti knappen ved et uhell. 

Konklusjon

Det er ingen tvil om at Mad Catz R.A.T. Pro X koster mye penger. Skal du ha deg et eksemplar i skrivende stund må du ut med minst 1500 kroner – avhengig av hvilken sensor du velger. Men at du får en mus som både har knallgod byggekvalitet, og skiller seg fra mengden, er det lite tvil om. 

Den egne snikskyter-knappen er hendig når du spiller skytespill.
Den egne snikskyter-knappen er hendig når du spiller skytespill. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Det skal godt gjøres å ikke finne en justering som passer deg, når du har hele 17 deler til rådighet. Likevel er dette en mus du holder «rett» på, slik at ergonomien ikke nødvendigvis passer alle. Et pluss i boka er at du kan velge hvilken type sensor du har mest lyst på før du kjøper musen. 

På Pro X har Mad Catz tatt i bruk materialer som magnesium, karbon og aluminium. Dette kan nok forklare noe av den høye prisen denne modellen har. Samtidig virker også plastdelene som følger med å være av solid kvalitet. 

Pro X kan justeres og bygges slik du ønsker den, men den passer primært til deg som er høyrehendt. Dette kunne nok vært løst med å sendt med tilpassede sideplater til venstrehendte, men det er altså ikke tilfelle. Samtidig vil musen ha litt få knapper for deg som ønsker å sette opp en rekke makroer i for eksempel MMO-baserte spill. 

Men til skytespill er dette et meget heldig valg. Presisjonen og følsomheten til musen er det meget lite å utsette på, og en egen snikskyter-knapp bidrar til mer stabile avtrekk om du skal skyte etter fienden på lange avstander. 

Alt i alt er Mad Catz R.A.T. Pro X et spennende og annerledes produkt som gir deg friheten til å utforme musen slik du selv ønsker den. Dog koster det mye penger å ha denne muligheten. 

Alternativer 

Når du først beveger deg opp i denne prisklassen finnes det også andre interessante modeller å velge i. En av våre favoritter er Razers nye Mamba-mus. Den har blant annet en meget god passform, i tillegg til en meget presis sensor. 

Mange syns det holder i lange baner å betale noen hundrelapper for en ny mus. Har du et litt trangere budsjett finnes det likevel flere spennende muligheter. En av disse er Corsair Gaming M65 RGB. Her får du en meget god trådbasert mus som takler de flere situasjoner med bravur. 


8/10
Meget bra

Topp 10

#2 av 10

Se hele Topp 10 »

Mad Catz R.A.T. Pro X Avago

"Er du villig til å betale prisen er dette en bunnsolid spillmus som kan justere alt »"

Fordeler

 • Solid byggekvalitet
 • Gode muligheter for tilpassing
 • God ergonomi (om du liker et «rett» grep)
 • Meget presis sensor
 • Enkel å montere sammen
 • Lar deg justere rulle-hjulet etter egen smak
 • Egen hurtigknapp som reduserer følsomheten
 • Egen vipp på venstre-knappen som holder fingeren på plass

Ting å tenke på

 • Dyr
 • Ikke for venstrehendte
 • Få ekstra knapper for de som vil ha det
 • Dårlig ergonomi (om du ikke liker et «rett» grep)

Detaljer

 • Design og byggekvalitet
 • Ekstra funksjonalitet – herunder programvare
 • Passform
 • Respons

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen