TEST: Linksys WRT1900AC

Test Linksys WRT1900AC

(Bilde: Rolf B. Wegner, Hardware.no)

Her er Linksys' verstingmodell

Ment å bringe arven fra storselgeren WRT54G videre.

Liksys er virkelig en av de store navnene innen nettverk, ikke minst takket være sin tid under Ciscos paraply. Cisco, en av de aller mest kjente produsentene av profesjonelt nettverksutstyr, eide Linksys fra 2003 til 2013. Nå er det Belkin som styrer showet, og enn så lenge har de besluttet å videreføre Linksys-navnet.

Et av produktene det er knyttet store forventninger til er den trådløse ruteren WRT1900AC. Denne blir presentert som arvtageren til den gamle folkefavoritten WRT54G og varianter av denne, som solgte i bøtter og spann for rundt ti år siden. Det er tydelig at Belkin gjør et stort nummer ut av dette, ikke minst for å vekke gamle nerdeminner, og dermed potensielt skape en hype rundt produktet.

Blant detaljene som Belkin også velger å blåse opp er det faktum at ruteren skal støtte åpen kildekode, nettopp noe av det som var så spesielt med WRT54G. Problemet, enn så lenge, er bare at Belkin ikke har utgitt all den kildekoden som tredjepartsutviklerne trenger.

WRT1900AC er frekk som få der den troner øverst på designtronen.
WRT1900AC er frekk som få der den ruver øverst på designtronen.
Selv innpakningen er helt rå.
Selv innpakningen er helt rå.

Både OpenWRT og DD-WRT melder om at de enn så lenge ikke har det de trenger, og at de anbefaler folk som hadde planlagt å kjøpe WRT1900AC nettopp på grunn av denne støtten, om å avvente inntil koden er på plass.

Belkin har kommentert at koden er på vei, men at det grunnet helt nye brikkesett har blitt noen forsinkelser. Vi venter i alle fall i spenning.

Tidenes råeste design

Vi digget designen på Asus' RT-AC66U da den kom på markedet, men her har det kommet en særdeles spennende konkurrent. Idet du får esken i hendene begynner du å ane noe, for den er mye tyngre enn for tilsvarende produkter. Og slik fortsetter det, innpakningen er et stykke for seg selv, og produktet blir presentert fra sin aller beste side.

Ruteren er ganske stor, nesten på grensen til diger. Fargevalget er holdt til de klassiske Linksys-nyansene, altså blå og sort. Fronten har en horisontal knekk på midten, og to vertikalt. Det gjør at den på en måte får seks små felter foran, og fire av disse er dedikert til ulike statuslys.

Det er sjelden vi føler det, men bare det å holde i ruteren gir oss et snev av nytelse. Den føles rett og slett så ekstremt godt sammenskrudd, samtidig som tyngden gir en skikkelig kvalitetsfølelse.

Hekken på WRT1900AC.
Hekken på WRT1900AC.

Tyngden henger sammen med komponentene på innsiden, for her finner vi faktisk en dobbelkjerneprosessor på 1,2 GHz. Denne, og flere andre komponenter trenger godt med kjøling, og foruten saftige kjøleribber har Linksys også puttet inn en vifte.

Linksys har satset på eksterne antenner, og boksen har fire stykker pent fordelt utover begge sider samt bak. Antennene må du skru på selv, og det innebærer naturlig nok at det er enkelt å bytte til andre antenner om du skulle foretrekke det. Linksys skryter forøvrig om at antennene vil konsentrere senderstyrken i den retningen der enhetene dine befinner seg, slik at ytelsen skal være best mulig.

På baksiden finner du nesten alle de fysiske tilkoblingene. Her finner vi, fra venstre til høyre, de fire LAN-portene støtter en ytelse på opptil en gigabit i sekundet. Deretter følger WAN-porten, som du kobler til bredbåndsmodemet ditt.

Ved siden av WAN-porten finner vi først en USB 3.0-tilkobling, og deretter en kombinert USB- og eSATA-port. En reset-knapp har også fått plass ved siden av strøminntaket på venstre siden. Helt til høyre ser vi også en egen av- og påbryter.

Linksys sendte produktet til test.

Ekstra funksjonalitet

Dagens rutere gjør veldig mye mer enn å bare rute internettilkoblingen din til forskjellige maskiner. WRT1900AC er en toppmodell, og som seg hør og bør er den intet unntak. Ruteren kan skilte med en imponerende liste med ekstrafunksjonalitet. 

Den er først og fremst en trådløs ruter, med innebygget DHCP-server. Her støttes 802.11n på 2,4 GHz-nettet med opptil 600 Mbit/s. Det er også full støtte for 802.11g, b og a. 802.11ac blir kjørt på 5,0 GHz-nettet, med en ytelse på opptil 1300 Mbit/s. Begge de to nettene kan kjøres samtidig, for en teoretisk ytelse på 1900 Mbit/s, noe som også har gitt opphav til modellnavnet.

Styr ruteren med telefonen

Den festligste ekstrafunksjonaliteten er nok uten tvil muligheten til å styre ruteren via smarttelefonen din, via Linksys Smart Wi-Fi. Du kan laste ned en gratis applikasjon for enten iOS eller Android, og via denne får du full kontroll.

Sitter du for eksempel i sofaen med gjester på besøk som ønsker nettilgang kan du enkelt aktivere denne tilgangen, og sette et passende passord.

Full kontroll fra mobiltelefonen.
Full kontroll fra mobiltelefonen.

Menyene er ganske oversiktlige og pene, og kan minne mye om slik Asus har valgt å utforme sine menyer. På oversiktsmenyen får du melding om status på nettverket, aktuelle klienter og styringsmekanismer for både kontroll av gjester og voksenkontroll.

Gjestenettet gir deg mulighet til å dele ut helt grunnleggende nettverksfunskjonalitet, men du har på langt nær like gode muligheter som for eksempel på en Asus-ruter. Likevel føles dette godt nok.

Du har også muligheten til å begrense når enkelte maskiner skal ha nettilgang, eller til og med blokkere dem helt fra nett. Alternativt kan du sette opp et filter som sperrer enkelte nettsider, men det å skulle manuelt holde et slikt filter oppdatert er en håpløs oppgave, så her hadde vi heller tatt en prat med de det hadde vært aktuelt å sperre tilgangen på.

Kan brukes som mediaserver

Som de fleste andre rutere på markedet kan denne varianten fra Linksys også settes opp med en eller annen form for ekstern lagring, og dermed fungere som mediaserver eller FTP-server. Absolutt kjekt som en mellomløsning for dem som ikke gidder kjøpe en dedikert løsning.

Ruteren kan settes til å oppdatere seg selv hver gang det kommer en ny firmware, kjekt med tanke på hvor lett det er å glemme å gjøre slikt selv.

Som en litt kuriøs greie har Linksys inkludert nettjenesten Speedtest inne på ruteren sin, slik at du raskt kan finne ut om ytelsen på Internettlinjen din er som den skal.

Enkel å sette opp

Oppsett av WRT1900AC byr ikke på noen store vanskeligheter. Vi koblet oss til ruteren med en kabel i porten merket «Ethernet 1», og ved første forsøk på å gå inn på Internett fikk vi opp oppsettsidene til ruteren. Her kan du klikke deg gjennom en lettfattelig veiviser, eller bare hoppe over hele greia.

Ved bruk av veiviseren får vi ikke lov til å sette egne navn på de to nettverkene, 5 GHz-nettet får automatisk det samme navnet som 2,4 GHz-nettet, med tillegget «_5ghz». Dette kan heldigvis endres inne i menyene senere, men virker lite gjennomtenkt. 

Vi stusser også over at vi ikke får lov til å sette opp 5 GHz-nettet som dedikert ac-nett. Skal vi ha et dedikert nett må vi velge mellom a- eller n. Løsningen for å få ac er å velge mixed.

Løsningen med eksterne lagringsløsninger var også rimelig rett frem. Har du aldri tittet på en rutermeny eller styrt noe som helst med FTP-servere kan det sikkert virke litt rart, men med litt logisk sans og viljen til å teste litt kommer alle i mål her.

Noe vi opplever fra tid til annen er dataprodukter som har en litt spesiell odør. Vanligvis er duften av ny og ubesudlet maskinvare noe vi setter stor pris på, men den som strømmer ut av WRT1900AC under bruk er direkte ekkel. Lukten minner om gamle reiseradioer som tiden for lengst har løpt fra.

Det er skremmende lett å cracke trådløse nettverk.
Slik beskytter du hjemmenettverket ditt » (Ekstra)

Varierende ytelse

Ytelsesmålingen

Når vi skriver kort avstand, eller to meter, så står alt i samme rommet. Dette er med andre ord best tenkelige scenario.

Ved lang avstand er situasjonen vesentlig forskjellig fra kort avstand. Her snakker vi om at ruteren er plassert i kjelleren og at vi måler resultatene to etasjer lengre opp. På veien opp fra kjelleren må signalet gjennom to etasjeskiller og to vanlige vegger.

Vi setter ruteren fra Linksys opp mot de andre ac-ruterne vi har testet. Den første er dagens toppmodell fra Asus, en tidligere toppmodell fra Asus, den tidligere toppmodellen fra D-Link, den nye toppmodellen fra D-Link, og en litt enklere modell fra ZyXEL.

Ruterne varierer ganske bra i pris, fra rundt tusenlappen og til over to tusen kroner. Det som skiller dem er ekstrafunksjonalitet, mens det vi ser på under ytelse er hvor mye data ruterne greier å dytte over det trådløse nettet ved bruk av 802.11n og 802.11ac.

Vi har også målt ytelsen ruteren kan levere når vi bruker den som en filmserver. Linksys-ruteren har til vår store glede både USB 3.0 og eSATA, uten at det nødvendigvis er synonymt med knallytelse, dog gir det visse forventninger. 

Til tross for den fantastiske byggekvaliteten når ikke Linksys helt opp. Det som derimot er den store fortrinnet til WRT1900AC er at ytelsen holder seg, selv gjennom vegger, etasjeskiller og store avstander. Det merkes knapt på ytelsen, og om vi ser nærmere på tallene er den absolutt den beste på lang avstand.

Om vi beveger oss over på filserverbiten så ser vi at WRT1900AC gjør rent bord. Vi var imponerte da Asus greide å sikre seg over 50 MB/s, men Linksys-ruteren dobler dette igjen. Har du en diskløsning som greier å dytte unna snakker vi her om ytelser som kan overgå selv dedikerte NAS-løsninger, dette er rett og slett imponerende.

Konklusjon

Linksys WRT1900AC er en ruter vi liker svært godt.

Designen minner litt om fordums storheter som WRT54G, og alle de andre avartene som kom. Vi har stor sans for designen, og synes den oser av nerdesjarm. Legger vi til at ruteren er diger, veier langt mer enn gjennomsnittet og føles like solid som en stridsvogn er det ikke rart at vi blir sjarmert i senk.

Egentlig kunne ytelsen vært helt på bunnen, og vi hadde ikke brydd oss. Nå skal det legges til at ytelsen ikke er helt på topp heller. Der WRT1900AC virkelig skinner er på avstand, her er den desidert best i klassen og dytter unna bits og bytes i et imponerende tempo.

Enda mer imponerende enn ytelsen på avstand er hva du kan tyne ut over USB 3.0-porten, vi passerte faktisk 100 MB/s. Det er langt over hva som er vanlig, og noe de andre ruterprodusentene burde forsøke seg på de også.

Litt negativt er det også, det drøyeste er nok prisen. Ruteren koster godt over 2000 kroner, og det er mye for en ruter. For folk flest er det egentlig bare å styre unna, men om du virkelig har planer om å fjase rundt med tredjeparts firmware ser vi ikke helt poenget.

Det bringer oss inn på et annet punkt, nemlig mulighetene for å legge inn slikt som OpenWRT eller DD-WRT. Disse er enda ikke klare, visstnok grunnet noen problemer med Belkin som enda ikke har kommet ut med de nødvendige driverpakkene. Med tanke på hvordan Belkin og Linksys markedsfører denne ruteren synes vi det er litt underlig at de blir sittende på gjerdet såpass lenge.

Vil du ha en ruter som er litt billigere kan vi lett anbefale Asus RT-AC66U, en ruter som gir deg knallytelse og godt med funksjonalitet. Prisen på denne starter på rundt 1200 kroner, og det er virkelig mye for pengene.

Det er skremmende lett å cracke trådløse nettverk:
Slik beskytter du deg mot inntrengere »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen