TEST: Linksys WRT1900AC

Test Linksys WRT1900AC

(Bilde: Rolf B. Wegner, Hardware.no)

Her er Linksys' verstingmodell

Ment å bringe arven fra storselgeren WRT54G videre.

Enkel å sette opp

Oppsett av WRT1900AC byr ikke på noen store vanskeligheter. Vi koblet oss til ruteren med en kabel i porten merket «Ethernet 1», og ved første forsøk på å gå inn på Internett fikk vi opp oppsettsidene til ruteren. Her kan du klikke deg gjennom en lettfattelig veiviser, eller bare hoppe over hele greia.

Ved bruk av veiviseren får vi ikke lov til å sette egne navn på de to nettverkene, 5 GHz-nettet får automatisk det samme navnet som 2,4 GHz-nettet, med tillegget «_5ghz». Dette kan heldigvis endres inne i menyene senere, men virker lite gjennomtenkt. 

Vi stusser også over at vi ikke får lov til å sette opp 5 GHz-nettet som dedikert ac-nett. Skal vi ha et dedikert nett må vi velge mellom a- eller n. Løsningen for å få ac er å velge mixed.

Løsningen med eksterne lagringsløsninger var også rimelig rett frem. Har du aldri tittet på en rutermeny eller styrt noe som helst med FTP-servere kan det sikkert virke litt rart, men med litt logisk sans og viljen til å teste litt kommer alle i mål her.

Noe vi opplever fra tid til annen er dataprodukter som har en litt spesiell odør. Vanligvis er duften av ny og ubesudlet maskinvare noe vi setter stor pris på, men den som strømmer ut av WRT1900AC under bruk er direkte ekkel. Lukten minner om gamle reiseradioer som tiden for lengst har løpt fra.

Det er skremmende lett å cracke trådløse nettverk.
Slik beskytter du hjemmenettverket ditt » (Ekstra)

Varierende ytelse

Ytelsesmålingen

Når vi skriver kort avstand, eller to meter, så står alt i samme rommet. Dette er med andre ord best tenkelige scenario.

Ved lang avstand er situasjonen vesentlig forskjellig fra kort avstand. Her snakker vi om at ruteren er plassert i kjelleren og at vi måler resultatene to etasjer lengre opp. På veien opp fra kjelleren må signalet gjennom to etasjeskiller og to vanlige vegger.

Vi setter ruteren fra Linksys opp mot de andre ac-ruterne vi har testet. Den første er dagens toppmodell fra Asus, en tidligere toppmodell fra Asus, den tidligere toppmodellen fra D-Link, den nye toppmodellen fra D-Link, og en litt enklere modell fra ZyXEL.

Ruterne varierer ganske bra i pris, fra rundt tusenlappen og til over to tusen kroner. Det som skiller dem er ekstrafunksjonalitet, mens det vi ser på under ytelse er hvor mye data ruterne greier å dytte over det trådløse nettet ved bruk av 802.11n og 802.11ac.

Vi har også målt ytelsen ruteren kan levere når vi bruker den som en filmserver. Linksys-ruteren har til vår store glede både USB 3.0 og eSATA, uten at det nødvendigvis er synonymt med knallytelse, dog gir det visse forventninger. 

Til tross for den fantastiske byggekvaliteten når ikke Linksys helt opp. Det som derimot er den store fortrinnet til WRT1900AC er at ytelsen holder seg, selv gjennom vegger, etasjeskiller og store avstander. Det merkes knapt på ytelsen, og om vi ser nærmere på tallene er den absolutt den beste på lang avstand.

Om vi beveger oss over på filserverbiten så ser vi at WRT1900AC gjør rent bord. Vi var imponerte da Asus greide å sikre seg over 50 MB/s, men Linksys-ruteren dobler dette igjen. Har du en diskløsning som greier å dytte unna snakker vi her om ytelser som kan overgå selv dedikerte NAS-løsninger, dette er rett og slett imponerende.

På siste side avlegger vi dommen »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen