TEST: Linksys WRT1900AC

Test Linksys WRT1900AC

(Bilde: Rolf B. Wegner, Hardware.no)

Her er Linksys' verstingmodell

Ment å bringe arven fra storselgeren WRT54G videre.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ekstra funksjonalitet

Dagens rutere gjør veldig mye mer enn å bare rute internettilkoblingen din til forskjellige maskiner. WRT1900AC er en toppmodell, og som seg hør og bør er den intet unntak. Ruteren kan skilte med en imponerende liste med ekstrafunksjonalitet. 

Den er først og fremst en trådløs ruter, med innebygget DHCP-server. Her støttes 802.11n på 2,4 GHz-nettet med opptil 600 Mbit/s. Det er også full støtte for 802.11g, b og a. 802.11ac blir kjørt på 5,0 GHz-nettet, med en ytelse på opptil 1300 Mbit/s. Begge de to nettene kan kjøres samtidig, for en teoretisk ytelse på 1900 Mbit/s, noe som også har gitt opphav til modellnavnet.

Styr ruteren med telefonen

Den festligste ekstrafunksjonaliteten er nok uten tvil muligheten til å styre ruteren via smarttelefonen din, via Linksys Smart Wi-Fi. Du kan laste ned en gratis applikasjon for enten iOS eller Android, og via denne får du full kontroll.

Sitter du for eksempel i sofaen med gjester på besøk som ønsker nettilgang kan du enkelt aktivere denne tilgangen, og sette et passende passord.

Full kontroll fra mobiltelefonen.
Full kontroll fra mobiltelefonen.

Menyene er ganske oversiktlige og pene, og kan minne mye om slik Asus har valgt å utforme sine menyer. På oversiktsmenyen får du melding om status på nettverket, aktuelle klienter og styringsmekanismer for både kontroll av gjester og voksenkontroll.

Gjestenettet gir deg mulighet til å dele ut helt grunnleggende nettverksfunskjonalitet, men du har på langt nær like gode muligheter som for eksempel på en Asus-ruter. Likevel føles dette godt nok.

Du har også muligheten til å begrense når enkelte maskiner skal ha nettilgang, eller til og med blokkere dem helt fra nett. Alternativt kan du sette opp et filter som sperrer enkelte nettsider, men det å skulle manuelt holde et slikt filter oppdatert er en håpløs oppgave, så her hadde vi heller tatt en prat med de det hadde vært aktuelt å sperre tilgangen på.

Kan brukes som mediaserver

Som de fleste andre rutere på markedet kan denne varianten fra Linksys også settes opp med en eller annen form for ekstern lagring, og dermed fungere som mediaserver eller FTP-server. Absolutt kjekt som en mellomløsning for dem som ikke gidder kjøpe en dedikert løsning.

Ruteren kan settes til å oppdatere seg selv hver gang det kommer en ny firmware, kjekt med tanke på hvor lett det er å glemme å gjøre slikt selv.

Som en litt kuriøs greie har Linksys inkludert nettjenesten Speedtest inne på ruteren sin, slik at du raskt kan finne ut om ytelsen på Internettlinjen din er som den skal.

På neste side ser vi på ytelsen »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen