TEST: Linksys WRT1900AC

Test Linksys WRT1900AC

(Bilde: Rolf B. Wegner, Hardware.no)

Her er Linksys' verstingmodell

Ment å bringe arven fra storselgeren WRT54G videre.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Liksys er virkelig en av de store navnene innen nettverk, ikke minst takket være sin tid under Ciscos paraply. Cisco, en av de aller mest kjente produsentene av profesjonelt nettverksutstyr, eide Linksys fra 2003 til 2013. Nå er det Belkin som styrer showet, og enn så lenge har de besluttet å videreføre Linksys-navnet.

Et av produktene det er knyttet store forventninger til er den trådløse ruteren WRT1900AC. Denne blir presentert som arvtageren til den gamle folkefavoritten WRT54G og varianter av denne, som solgte i bøtter og spann for rundt ti år siden. Det er tydelig at Belkin gjør et stort nummer ut av dette, ikke minst for å vekke gamle nerdeminner, og dermed potensielt skape en hype rundt produktet.

Blant detaljene som Belkin også velger å blåse opp er det faktum at ruteren skal støtte åpen kildekode, nettopp noe av det som var så spesielt med WRT54G. Problemet, enn så lenge, er bare at Belkin ikke har utgitt all den kildekoden som tredjepartsutviklerne trenger.

WRT1900AC er frekk som få der den troner øverst på designtronen.
WRT1900AC er frekk som få der den ruver øverst på designtronen.
Selv innpakningen er helt rå.
Selv innpakningen er helt rå.

Både OpenWRT og DD-WRT melder om at de enn så lenge ikke har det de trenger, og at de anbefaler folk som hadde planlagt å kjøpe WRT1900AC nettopp på grunn av denne støtten, om å avvente inntil koden er på plass.

Belkin har kommentert at koden er på vei, men at det grunnet helt nye brikkesett har blitt noen forsinkelser. Vi venter i alle fall i spenning.

Tidenes råeste design

Vi digget designen på Asus' RT-AC66U da den kom på markedet, men her har det kommet en særdeles spennende konkurrent. Idet du får esken i hendene begynner du å ane noe, for den er mye tyngre enn for tilsvarende produkter. Og slik fortsetter det, innpakningen er et stykke for seg selv, og produktet blir presentert fra sin aller beste side.

Ruteren er ganske stor, nesten på grensen til diger. Fargevalget er holdt til de klassiske Linksys-nyansene, altså blå og sort. Fronten har en horisontal knekk på midten, og to vertikalt. Det gjør at den på en måte får seks små felter foran, og fire av disse er dedikert til ulike statuslys.

Det er sjelden vi føler det, men bare det å holde i ruteren gir oss et snev av nytelse. Den føles rett og slett så ekstremt godt sammenskrudd, samtidig som tyngden gir en skikkelig kvalitetsfølelse.

Hekken på WRT1900AC.
Hekken på WRT1900AC.

Tyngden henger sammen med komponentene på innsiden, for her finner vi faktisk en dobbelkjerneprosessor på 1,2 GHz. Denne, og flere andre komponenter trenger godt med kjøling, og foruten saftige kjøleribber har Linksys også puttet inn en vifte.

Linksys har satset på eksterne antenner, og boksen har fire stykker pent fordelt utover begge sider samt bak. Antennene må du skru på selv, og det innebærer naturlig nok at det er enkelt å bytte til andre antenner om du skulle foretrekke det. Linksys skryter forøvrig om at antennene vil konsentrere senderstyrken i den retningen der enhetene dine befinner seg, slik at ytelsen skal være best mulig.

På baksiden finner du nesten alle de fysiske tilkoblingene. Her finner vi, fra venstre til høyre, de fire LAN-portene støtter en ytelse på opptil en gigabit i sekundet. Deretter følger WAN-porten, som du kobler til bredbåndsmodemet ditt.

Ved siden av WAN-porten finner vi først en USB 3.0-tilkobling, og deretter en kombinert USB- og eSATA-port. En reset-knapp har også fått plass ved siden av strøminntaket på venstre siden. Helt til høyre ser vi også en egen av- og påbryter.

Linksys sendte produktet til test.

Heng med, ekstra funksjonalitet neste »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen