linksys_ea9500-4

Test Linksys EA9500 Max-Stream

linksys_ea9500-4 (Bilde: Kurt Lekanger)

Endelig en trådløs toppruter med åtte Ethernet-porter

Vi har testet det nyeste flaggskipet fra Linksys.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

For å sette opp ruteren, kobler du deg til ruterens trådløse nettverk og taster inn linksyssmartwifi.com, eller taster IP-adressen til ruteren. Du kommer da inn i en enkel og grei veiviser som tar deg gjennom blant annet det å sette opp navn på det trådløse nettet (SSID). Du får også anledning til å opprette en Linksys Smart Wi-Fi-konto, som kan brukes for å administrere ruteren selv om du ikke er hjemme, samt gi deg tilgang til hjemmenettverket når du er borte. 

Ruteren kan også administreres via en egen mobil-app, som blant annet lar deg endre trådløsinnstillinger, skru på foreldrekontroll og aktivere gjestenett.

Linksys EA9500 Max-Stream.
Linksys EA9500 Max-Stream. Foto: Kurt Lekanger, tek.no

Etter at du har gått gjennom oppsettveiviseren opprettes det automatisk et gjestenettverk for 2,4 GHz og ett for 5 GHz. Vi ville kanskje ha foretrukket å blitt spurt om vi ønsket gjestenettverk eller ikke, men det kan uansett være noe som er lurt å sette opp i stedet for å gi fra deg passordet til nettet ditt til andre. Og du kan selvfølgelig skru av gjestenettverket, eller endre innstillingene for det, via innstillingsmenyene. 

Derfor bør du aktivere gjestenett hjemme » (Tek Ekstra)

Smart Connect er skrudd på som standard, og innebærer at de to 5 GHz-nettene fremstår som ett nettverk – så sørger Linksys-ruteren for å fordele tilkoblede enheter mellom de to båndene. Dette kan du skru av, om du heller ønsker tre separate Wi-Fi-nett. Undertegnede har unntaksvis opplevd at enkelte enheter i nettet ikke har fungert optimalt med Smart Connect skrudd på, så opplever du problemer kan det å deaktivere denne funksjonen være et greit sted å starte. 

Pent brukergrensesnitt

Slik ser startskjermen ut.
Slik ser startskjermen ut.

Brukergrensesnittet er veldig oversiktlig og ryddig. På venstre side har du en meny med de viktigste funksjonene, på høyre side får du opp de ulike valgene. På startskjermen får du opp oversikt over status for nettverket, hvilke trådløse nettverk som er oppe (og SSID for disse), tilkoblede enheter, informasjon om enheter du eventuelt har koblet til ruterens USB-porter, og så videre. Informasjonen vises i bokser som du kan flytte rundt på, og du kan også fjerne eller legge til bokser. 

Trykker du på Nettverkskart får du opp en fin, grafisk oversikt over alle enhetene i nettverket ditt. Du kan trykke på en enhet for å få opp en meny hvor du kan velge å få mer informasjon om enhetene, reservere en IP-adresse for enhetene, eller skru på foreldrekontroll. Sistnevnte kalles også «sperrefunksjon», og lar deg begrense internett-tilgang for enheten til bestemte perioder, samt sperre for bestemte nettsider. 

Prioritering av enheter

Nettverkskartet. Klikker du på en av enhetene kan du få mer informasjon, reservere en IP-adresse for enhetene, eller begrense internett-tilgang for enheten.
Nettverkskartet. Klikker du på en av enhetene kan du få mer informasjon, reservere en IP-adresse for enhetene, eller begrense internett-tilgang for enheten.

Med funksjonen Medieprioritering kan du gi enheter eller programmer (for eksempel spill) høy eller normal prioritet i nettet ditt, ved å dra og slippe dem mellom de to prioritetskategoriene. Denne funksjonen kalles gjerne QoS (Quality of Service) på andre rutere. Måten det gjøres på er veldig enkel og grei, men det er likevel mer tungvint enn på for eksempel Asus-ruterne, hvor du kan velge å prioritere på type bruk – for eksempel at spilltrafikk skal ha høyest prioritet, deretter videostrømming, så web-surfing. På Linksys-ruteren må du enten velge å prioritere bestemte enheter (for eksempel en PC eller en medieboks) eller bestemte applikasjoner (for eksempel ett bestemt spill – i stedet for å kunne velge spill som en generell kategori). 

Du kan koble til eksterne lagringsenheter til en eller begge de to USB-portene. Disse vil da dukke opp under valget «Ekstern lagringsplass» i innstillingsmenyene. Du kan da velge å la lagringsenheten dukke opp som en delt ressurs i nettet, slik at Linksys-ruteren i praksis fungerer som en nettverksdisk (NAS). Om du ikke vil at alle skal ha tilgang, kan du opprette brukere. Du kan ikke endre navn på den delte ressursen, eller Windows-arbeidsgruppe, slik du kan på for eksempel Asus RT-AC5300

Eksterne lagringsenheter kan også dukke opp som en FTP-server, slik at du får tilgang til dem selv om du befinner deg utenfor hjemmenettverket. Og så er det en medieserver-funksjon som gjør at musikk, video og bilder dukker opp på DLNA-kompatible enheter som for eksempel TV-er. 

Mangler de mest avanserte funksjonene

På listen over litt mer avanserte funksjoner, har ruteren det viktigste, som VPN passthrough –slik at du kan koble deg til for eksempel jobbens VPN-server uten problemer. Det er selvfølgelig også innebygget brannmur, og du har mulighet til å sette opp statiske rutingtabeller, portvideresending – og alt det andre vi forventer å finne. Det er også støtte for dynamisk DNS via No-IP og DynDNS.

Et pluss er at fastvaren til ruteren kan oppdateres automatisk, slik at du alltid er sikker på å ha siste versjon. Det å sjekke om ruterprogramvaren er oppdatert til enhver tid er gjerne noe man glemmer, selv om det kan bety at man kan være eksponert for eventuelle sikkerhetshull.

Likevel er Linksys EA9500 et stykke unna enkelte av konkurrentene, spesielt Asus, når det gjelder å tilby de mest avanserte funksjonene som superbrukerne gjerne etterspør. Den kanskje største mangelen er at det ikke er støtte for VPN-server, noe du finner både hos Netgear, Asus, D-Link og TP-Link – og mange andre. Med VPN-server-støtte kan du sette opp en sikker og kryptert forbindelse utenfra til en PC som står i hjemmenettet ditt. Det er mye du kan bruke dette til. Ett av bruksområdene kan være å gi deg tilgang til hjemmenettverket ditt når du befinner deg i utlandet, slik at du kan strømme norske TV-sendinger. Et annet formål kan rett og slett være å få tilgang til delte ressurser, som lagringsenheter eller filer på en PC. 

For øvrig er det heller ikke mulig å sette EA9500 i ren aksesspunktmodus, hvis du har en annen ruter. Har du en annen trådløs ruter/aksesspunkt, kan du riktignok koble EA9500 til den trådløst ved å bruke bromodus-funksjonen. Eller du kan koble ut DHCP på EA9500 og koble den til den andre ruteren med kabel via en av LAN-portene i stedet for WAN-porten. Da mister du imidlertid muligheten til å nå innstillingsmenyene til EA9500. En annen metode er å koble din eksisterende ruter til WAN-porten til EA9500, men det krever litt mer omstendelig oppsett, siden de to ruterne må settes opp på hvert sitt nettverkssegment. Da vil heller ikke enheter koblet til den første ruteren kunne se enheter koblet til den andre – noe som kan være en ulempe. Du kan lese mer om hvordan dette gjøres på Linksys' hjelpesider.

Dette kartet viser støy/signalforhold for 1. og 2. etasje på 5 GHz. Ruteren var plassert i 2. etasje. Gult er best, så kommer grønt, deretter blått i områder med svak dekning. .
Dette kartet viser støy/signalforhold for 1. og 2. etasje på 5 GHz. Ruteren var plassert i 2. etasje. Gult er best, så kommer grønt, deretter blått i områder med svak dekning. .

En annen funksjon som mangler, men som kanskje ikke er viktig for så mange, er Link Aggregation – det vil si å koble sammen to LAN-porter for å oppnå hastigheter opptil 2 Gbit/s. Dette har både Netgear og Asus på sine toppmodeller. Asus har også mulighet for lastbalansering og «failover» hvis du kobler ruteren til to Internett-linjer på én gang. Riktignok ikke noe mange har bruk for, men trenger du det må du altså velge noe annet enn Linksys.

God ytelse

Med omtrent samme spesifikasjoner som Netgear Nighthawk X8 og Asus RT-AC5300 hadde vi forventet noenlunde de samme resultatene i våre ytelsesmålinger. 

I praksis viste det seg at Linksys EA9500 i de fleste tilfeller ga oss noe lavere nedlastingshastigheter enn Nighthawk X8 og Asus RT-AC5300, som vi sammenlignet med. Det gjelder på både 5 GHz og 2,4 GHz. 

Når det gjelder dekning, så fikk vi god signalstyrke de fleste steder i huset vi testet i – både i 1. og 2. etasje. 

I de mest «avsidesliggende» områdene i huset, som boden du kan se nederst til høyre på varmekartet, var signalstyrken noe svak – men nettet fungerte fortsatt tilfredsstillende. Varmekartet viser data for 5 GHz, som har kortere rekkevidde enn 2,4 GHz. 

På 2,4 GHz oppnår vi naturlig nok lavere hastigheter, men rekkevidden er også en del bedre. Linksys EA9500 har likevel såpass god rekkevidde på både 5 og 2,4 GHz at du bør få god dekning i de fleste vanlige boliger – i hvert fall om du ikke har tykke betongvegger. Skulle rekkevidden bli for dårlig, kan Linksys også levere en extender-løsning.

Her er våre ytelsesmålinger:

 

Heller ikke på 2,4 GHz var ytelsen så mye å hoppe i taket over:

 

Konklusjon og alternativer

Linksys EA9500 Max-Stream er en god trådløs ruter som er enkel og grei å bruke. Det at den kommer med hele åtte LAN-porter er et stort pluss, og noe som gjør at den skiller seg fra de fleste andre trådløse rutere. Støtte for MU-MIMO er også et pluss, men ikke noe den er alene om. Ytelsen er god.

Den beste trådløse ruteren akkurat nå, er Asus RT-AC5300. Den er enda raskere og kommer med enda mer avanserte muligheter, men prislappen på rundt 5000 kroner er kanskje i høyeste laget. Et annet godt alternativ til rundt 4500 kroner er Netgear Nighthawk X8

Vi du gå litt ned i pris, er Netgear Nighthawk X4S det beste valget i prisklassen under 3000 kroner. Da får du en lynrask trådløs ruter med 802.11ac Wave 2 – men to frekvensbånd i stedet for tre, som på de andre produktene vi har nevnt. 

Gå til side

8/10
Meget bra

Topp 10

#4 av 10

Se hele Topp 10 »

Linksys EA9500

"Linksys EA9500 er en utmerket ruter, men når ikke helt opp blant de aller beste"

Fordeler

 • Åtte LAN-porter
 • MU-MIMO og 802.11ac Wave 2
 • Enkel i bruk
 • Ganske god rekkevidde
 • Forholdsvis god ytelse

Ting å tenke på

 • Intetsigende statuslamper
 • Mangler de mest avanserte mulighetene

Detaljer

 • Brukervennlighet
 • Design og kvalitetsfølelse
 • Ekstra funksjonalitet
 • Ytelse og stabilitet

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen