TEST: LG Watch Urbane

Test LG Watch Urbane

(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)

Slik er den første klokka med Android Wear 5.1

LGs nye smartklokke er til forveksling lik en vanlig klokke. La deg ikke lure.

Den største svakhetene ved LG Watch Urbane er den elendige batterikapasiteten, og det tungvinte brukergrensesnittet. Når det gjelder brukergrensesnittet er det ikke LG, men Google som får ta skylden. Riktig nok er applikasjonsmenyen litt mindre bortgjemt enn på de første smartklokkene. Men det er fremdeles sparsomt med virkelig nyttige funksjoner på denne plattformen.

Den elendige batterikapasiteten får LG ta på egen kappe. 410 mAh holder til omtrent ett døgns bruk mellom hver lading. Det er faktisk veldig dårlig.

Krever spesiell ladekrybbe

Du må bruke krybbe om du vil lade LG Watch Urbane. Og det vil du. Ofte.
Du må bruke krybbe om du vil lade LG Watch Urbane. Og det vil du. Ofte. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Du kan fremdeles ikke lade klokken med en standard mobillader. Når du vil lade Watch Urbane plasserer du den i en liten ladekrybbe som du igjen kobler telefonladeren din til. Laderen inneholder ikke noe batteri, slik krybben til Samsung Gear S gjør. Men du kan i det minste bruke samme ladekrybbe som til G Watch R.

Det er to grunner til å velge krybbe fremfor MicroUSB-kontakt direkte på klokken. Den ene er at en slik kontakt ville gjort klokken litt større. Den andre grunnen er at det er lettere å holde klokken støv- og vantett når den ikke har en slik kontakt. Samsung har valgt en liknende løsning, mens Sony fremdeles er alene om å gjøre sin Smartwatch 3 vanntett selv med innebygget MicroUSB-kontakt.

Android Wear, app og OS

Screenshot_2015-05-13-12-41-48.
Du kan laste ned flere apper til klokken via Android Wear-appen på telefonen din. Men du kan ikke laste direkte fra Internett, selv om klokken har Wi-Fi.

Operativsystemet på klokken er Google Android Wear 5.1. Dette er et operativsystem som knapt kan stå på egne ben. For de fleste funksjoner er du avhengig av at klokken snakker med mobiltelefonen din, og at mobilen er tilkoblet et nett. Du må også installere Android Wear på telefonen for å få klokken og mobilen til å snakke med hverandre.

Men klokken har også Wi-Fi, så du kan bruke talesøk på Google uten at telefonen er aktiv. Ellers bruker klokken Wi-Fi til synkronsiering.

Når klokken jobber sammen med mobilen kan du sette på varsler, ta notater, styre musikk, lese e-post og tekstmeldinger, navigere, og se både innkommende og tapte anrop. Dessuten kan du gjøre talesøk på Google, sjekke trafikkinformasjon, værvarsel, og mye mer.

Talestyring, men ikke på norsk

Store deler av grensesnittet er bygget opp rundt talekommandoer. Du sier «OK Google», og leser inn kommandoen din. På denne måten kan du gjøre alt fra å spille musikk til å lese inn e-postmeldinger.  Men her har vi nordboere fremdeles et handicap. Google har ennå ikke tatt seg bryet med å implementere støtte for norsk språk i Google Wear. Skal du få dette til å fungere sånn passelig, må du sette språkinnstillingene på både klokke og telefon til engelsk. Alternativt kan du prøve med fransk, spansk, italiensk, japansk, koreansk, russisk, eller portugisisk slik det snakkes i Brasil.

Screenshot_2015-05-13-12-43-31.
Et utvalg av det Google mener er essensielle Android Wear-apper.

Vi føler det unektelig litt kleint å snakke til klokken, særlig om vi har folk rundt oss. Og det hjelper ikke at vi må snakke på et fremmed språk. Dette er bare sløvhet fra Googles side, for teknologien er allerede på plass. Om du vil lese inn en tekstmelding på norsk, så er det bare å snakke i vei. Klokken henter opp de norske ordene og former setningene overraskende smertefritt. Men når det er gjort, og teksten skal sendes skjønner klokken med ett ikke et kvekk av norsk, og du får en feilmelding.

Både stemmeanalysen og informasjonssøk gjøres via Internett.

Hvor relevante treff du får vil avhenge av hvor god du er til å formulere deg når du snakker med Google. Her er det ikke om å gjøre å strø om seg med innskutte bisetninger og «honnørord». Prøv heller å snakke enkelt men poengtert. Det er imponerende å se hvordan klokken analyserer utsagnene våre, og kommer opp med svar på spørsmålene vi har. Når vi spør på engelsk om hva som er meningen med livet, svarer klokken med en Wikipedia-artikkel om emnet. Spør vi om været i Oslo får vi temperatur, vær og værutsikter for Oslo.  

Mye å sette seg inn i

Kjøper du en smartklokke kan du ikke regne med å få fullt utbytte av den fra første stund. På samme måte som med smartmobiler har klokken flere apper. Noen av dem er nyttige, mens andre slett ikke er det. Bare noen få av disse appene er på klokken når du tar den i bruk. De andre laster du ned til telefonen, og dermed havner de på klokken også. Hvilke apper du bør ha og hvilke du bør styre unna er ikke noe tema for denne testen.

På den nye versjonen av Android Wear er applikasjonsmenyen flyttet frem, så du slipper å lete etter den i bunnen av listen over talekommandoer. Nå holder det at du trekker urskiven mot venstre, og så dukker det opp en oversikt over alle appene du har på klokken. Ett nytt strøk til venstre åpner en kontaktliste, og et tredje strøk henter den «gamle» listen over talekommandoer.

Betjenes med strøk

Du kan lett bytte utseendet på tallskiven. Du kan få værklokke eller bilder på tallskiven også.
Du kan lett bytte utseendet på tallskiven. Du kan få værklokke eller bilder på tallskiven også. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Trekker du fra bunnen av skjermen og opp, får du frem kortene du har i «Google Nå» på telefonen. Her kan du bla deg gjennom værvarsler, reisetid til jobb eller hjem, fotballresultater, boardingkort og hva du ellers måtte ha satt opp på telefonen din. Trekk til venstre for mer informasjon om et kort, eller motsatt vei for å lukke kortet.

Vil du slukke skjermen kan du legge hånden over urskiven til det durer i klokken.  Vil du tenne den kan du løfte klokken som for å se på den, berøre skjermen eller trykke på knappen på siden av uret.

Trekker du fra toppen av skjermen demper du alle varslingslyder, og trekker du bare halvveis ned, får du se hvor mye strøm som gjenstår på klokken.

Fortsatt ikke «hands free»

Disse hullene skjuler mikrofonen som lar deg søke med norsk tale. Men for andre funksjoner må du snakke engelsk.
Disse hullene skjuler mikrofonen som lar deg søke med norsk tale. Men for andre funksjoner må du snakke engelsk. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Selv om det sitter en Bluetooth-brikke i LG G Watch R kan du ikke bruke den til håndfrisamtaler. Innkommende anrop varsles på skjermen og du kan velge å besvare, men selve samtalen må du føre på mobilen eller via en håndfriløsning som er koblet til denne.

Det er ikke til å benekte at den runde skjermen får et mindre areal å presentere informasjon på enn de firkantede klokkene gir. Det gjør at det stilles høye krav til utviklere som lager apper til klokken. For appen som styrer musikken på telefonen din spiller det mindre rolle om skjermen er rund. Skritt-telleren har mer enn nok plass på den runde skjermen, og det har de fleste informasjonskortene også. Men meldinger og e-post skriker etter større areal.

Treningsarmbånd

Under klokken sitter en pulsmåler.
Under klokken sitter en pulsmåler. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Skritt-telleren er omtrent så nøyaktig som du kan forvente. Siden sensorene registrerer bevegelser må du regne med en del «falske» registreringer. Pulsmåleren registrerer stort sett riktig puls, men kan av og til gå helt bananas. Den klarer heller ikke å gi en helt kontinuerlig pulsmåling under aktivitet, slik et pulsbelte gjør. Kobler du den mot Endomondo får du likevel en viss pekepinn om hvordan pulsen din er under treningsøkten. 

Laster du ned Google Fit, skal også denne kunne hente informasjon fra klokka, men her vises bare de enkelte pulsmålingene du selv har gjort, og ikke en registrering over tid.

Klokken registrerer ikke søvn. Har du brukt klokken på dagen vil den uansett ikke ha nok strøm til å måle søvn gjennom natten.

Låser deg til Googles musikktjeneste 

Det er nesten enklere å betjene musikkspilleren fra telefonen. Men i nøden kan du spille musikk fra klokken uten mobil. Da må du bruke Bluetooth-hodesett.
Det er nesten enklere å betjene musikkspilleren fra telefonen. Men i nøden kan du spille musikk fra klokken uten mobil. Da må du bruke Bluetooth-hodesett. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Som nevnt har klokken et lagringsminne som er oppgitt til 4 GB. I virkeligheten vil systemprogrammer og de mest nødvendige appene raskt legge beslag på halvparten av denne plassen. Men om du vil fylle opp resten av plassen med musikk, kan du spille denne fra klokken. 

Her støter du imidlertid på følgende utfordring; hvordan få musikken over på klokken?

Den medfølgende ladekrybben er til liten nytte. Den eneste måten å få musikk over i klokken på, er via Googles «Play Music». Du trenger med andre ord et abonnement på Play Music til 99 kroner per måned, og med dette kan du laste ned album til telefonen med kopi på klokken. Klokken kan du koble til et hodesett eller en høyttaler via Bluetooth, og dermed har du en mp3-spiller på håndleddet.

Denne layouten kalles Camping.
Denne layouten kalles Camping. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Musikken kan du spille av helt uavhengig av telefonen. Dette er praktisk for eksempel om du vil spille musikk på en treningsøkt og ikke vil ha telefonen å dra på. Men løsningen er upraktisk for deg som vil høre podcast, eller lydbøker du har kjøpt med PC-en din. Disse får du rett og slett ikke overført til minnet på klokka.

Skjermen er liten, men musikkmenyen er god, så det er ikke vanskelig å finne frem til låta du vil høre på. Vi har likevel en sterk følelse av at dette er noe vi ikke kommer til å gjøre særlig ofte. 

Konklusjon og alternativer

Om du er ute etter en smartklokke som ser minst mulig ut som en smartklokke, er dette unektelig det beste alternativet på markedet. Om du er ute etter den smarteste smartklokka er valget noe mer tvilsomt. LG har også utviklet en variant av Watch Urbane som kan operere uavhengig av en mobiltelefon ved hjelp av innebygget LTE-teknologi (4G), men denne er foreløpig ikke tilgjengelig for test.

Du kan aktivere Wi-Fi og tethering, samt noen andre funksjoner fra denne snarveien.
Du kan aktivere Wi-Fi og tethering, samt noen andre funksjoner fra denne snarveien. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Den viktigste konkurrenten basert på samme operativsystem er Sonys Smartwatch 3. Denne ser ikke ut som en vanlig klokke, men så er det jo heller ikke det den er. Den firkantede skjermen gir bedre brukergrensesnitt, selv om forskjelen er liten. Nå får du den også med metall-lenke, som gjøre den mer elegant enn tidligere. 

Den smarteste av smartklokkene er Samsung Gear S, som stiller i en klasse for seg, ettersom den også har støtte for SIM-kort.

Forrige generasjon fra LG, LG G Watch R, står heller ikke mye tilbake for LG Watch Urbane. Den mangler riktig nok Wi-Fi, som du egentlig ikke trenger. Langt billigere er den også.

Det største ankepunktet mot klokka er den dårlige batteritiden. Her må LG se seg grundig slått av både Sony og Samsung. Samsung bruker et annet og mer strømsparende OS på sine smartklokker. Alternativt kan du vente litt, vrenge lommeboka og kjøpe Apple Watch. Har du iPhone fra før, er dette antakelig det alternativet du vil bli minst misfornøyd med.

Les også hva vi mener er de beste smartklokkene på markedet >>

Gå til side

6/10
Helt greit

LG Watch Urbane

"Ingen smartklokke med Android Wear ser mindre ut som en smartklokke. "

Fordeler

  • God skjerm
  • Ser ut som et vanlig armbåndsur
  • Wi-Fi

Ting å tenke på

  • Dyr
  • Talestyringen skjønner ikke norsk
  • Elendig batterikapasitet
  • Kronglete operasjonssystem.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen