Meningene er delte om Sennheisers HD800. Overpriset mener noen, blant det beste på markedet mener andre. Alt vi vet er at LGs V10 driver dem noenlunde greit, til tross for at de egentlig bør ha sin egen løse forsterker.

Test LG V10

Meningene er delte om Sennheisers HD800. Overpriset mener noen, blant det beste på markedet mener andre. Alt vi vet er at LGs V10 driver dem noenlunde greit, til tross for at de egentlig bør ha sin egen løse forsterker. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Glem at den har to skjermer, det er lyden du vil ha

LG V10 er Sør-Koreas gave til musikknerdene.

LG V10 er en mobiltelefon vi har uvanlig mye å si om. Den har en svært særegen kameraløsning, den skryter av voldsom lydkvalitet og er nå egentlig ekstraskjermen så nyttig? Og hvordan er batteritiden? LG var tidlig ute med store batterier i telefonene sine, men hva har de å stille opp med nå som dette har blitt hverdags?

Denne gangen velger vi å starte med lyden.

Det er slett ikke uvanlig at mobilprodusenter sier at de satser på lyd. Det som er uvanlig er måten LG har gjort det på her. En egen knapp i menysystemet heter Hi-Fi DAC, og lenger inni menyene opplyses det at den er 32 bit. Mot vanlig 16 eller 24 bit lyd skal dette altså kunne gi en mer høyoppløst lydopplevelse. I hvert fall ser det veldig slik ut på papiret der LG skryter av lydløsningen sin.

En deilig musikkformidler

For å ha det sagt først som sist – vi tviler sterkt på at lydkvaliteten i denne telefonen har noe særlig med å gjøre med antall bits lydkortet jobber i. At lyden er så god som den er tror vi rett og slett handler om gode gammeldagse kvalitetskomponenter og at noen faktisk har tenkt lyd når de har bygget den, slik at støy og annet er holdt nede. Grunnleggende greier, rett og slett.

Lyden i LG V10 virkelig fantastisk. Den er det beste vi har hørt fra noen mobiltelefon.

Enten du har portable hodetelefoner eller kraftigere saker til bruk i stua vil V10 tilpasse seg. Merk at balanseinnstillingen kun virker med den innebygde spilleren.
Enten du har portable hodetelefoner eller kraftigere saker til bruk i stua vil V10 tilpasse seg. Merk at balanseinnstillingen kun virker med den innebygde spilleren. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi koblet telefonen til to av de bedre hodetelefonene på markedet: henholdsvis Denon MM400 og Shure SRH1540. Noe av det første vi legger merke til er glassklar og deilig diskant. Det store stereoperspektivet utmerker seg også. Lukkede klokker har gjerne en litt mer klaustrofobisk lydprofil enn åpne, og akkurat her er Shure vesentlig flinkere enn Denon. Men begge låter åpent og fint sammen med V10.

Inne i innstillingsmenyen ser vi at telefonen oppgir å ha stilt på lyden for å passe til portable hodetelefoner. Javel, tenker vi. Kan den flere triks denne her?

Som tenkt, så gjort. En overgang senere og vi har koblet til Sennheisers HD650. Denne hodetelefonen er en real klassiker blant lydnerder, og regnes av mange som den beste lyden du kan oppdrive til rundt 3000 kroner. Men den er også relativt tungdrevet, og krever normalt forsterker for å låte godt. Den har en impedans på 300 Ohm og en følsomhet på 103 dB/W. Portable hodetelefoner pleier å holde seg under en impedans på 50 Ohm.

Vår sprø idé

Så hva skjer når vi kobler LG V10 til HD650? Jo, skjermen som tidligere beskrev optimaliseringer for portable hodetelefoner er nå innstilt for de aller tyngste. Ifølge infoskjermen skal den få til å drive hodetelefoner på inntil 600 Ohm. Stort høyere motstand får du knapt i vanlige hodetelefoner, og vi snakker for lengst om utstyr få ser for seg å ta med utenfor inngangsdøren.

Hmmm! Kanskje vi kan ta en selfie med ett av frontkameraene samtidig som vi lytter til musikk fra telefonen i et 300 Ohms hodetelefonsett? .
Hmmm! Kanskje vi kan ta en selfie med ett av frontkameraene samtidig som vi lytter til musikk fra telefonen i et 300 Ohms hodetelefonsett? . Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Med HD650 beholder telefonen langt de fleste av sine gode egenskaper. Stereoperspektivet er fortsatt bredt og stødig, og diskanten er krisp og fin. Bassen er fortsatt solid og fin, samtidig som volumet er mer enn høyt nok til å tilfredsstille de fleste. På de høyeste lydvolumene merker vi at kreftene avtar, og at bassen gradvis grumses til, men ... det får da være måte på forventninger.

Det er verdt å merke seg at telefonen selv justerer på utgangseffekten for å tilpasse seg ulike hodetelefoner. Dermed vil ikke volumskalaen være den samme fra hodetelefon til hodetelefon, og heller ikke fra app til app. Noen ganger spiller tredjeparts apper med høyere volum enn den innebygde musikkspilleren, mens det andre ganger er omvendt. Uansett har vi ikke opplevd at det ikke har blitt høyt nok, og kvaliteten virker ikke å lide under dette.

Nå vet vi at mange telefoner tar mål av seg til å være gode på musikk. To av de viktigere er Apples iPhone og HTCs One M9. Vi koblet til samme sett hodetelefoner her. Begge disse lider under en nesten total mangel på stereoperspektiv med HD650, og lyden låter langt mer ullen enn den skal. Her vil vi umiddelbart tilbake til den dedikerte forsterkerløsningen hodetelefonene vanligvis står koblet til. De er rett og slett ikke i nærheten til å klare å hamle opp med disse store klokkene, selv om begge er gode med portable hodetelefoner.

LG V10 kan rett og slett få en musikknerd til å glise. Enten det er basstrommene i Dire Straits - Calling Elvis som faller i hodet på deg som en haug murstein, eller en gammel Paul Oakenfold-låt du har glemt som plutselig våkner til liv byr denne telefonen på en opplevelse.

Den supre lydkvaliteten gjør seg gjeldende uansett hva slags avspiller du bruker, men kun den innebygde spilleren kan tygge tapsfri 24 bit lyd.
Den supre lydkvaliteten gjør seg gjeldende uansett hva slags avspiller du bruker, men kun den innebygde spilleren kan tygge tapsfri 24 bit lyd. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Mikser ikke flere lydstrømmer

Det som er svært spesielt her er at LGs egen lydløsning lever side om side med det innebygde lydkortet i Snapdragon 808-brikken. Du må ha hodetelefoner koblet til med kabel for å få lov til å aktivere ekstrautstyret. Etter å ha lett litt på Internett finner vi ut at dette mest sannsynlig er for å kutte ned på strømforbruk. Men det har et par andre bivirkninger.

Hvis du vil fylle telefonen med nedlastede spillelister og høykvalitetslyd er det kjekt å vite at den er en av få toppmodeller som fortsatt har minnekortplass.
Hvis du vil fylle telefonen med nedlastede spillelister og høykvalitetslyd er det kjekt å vite at den er en av få toppmodeller som fortsatt har minnekortplass. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For eksempel gis musikkspilleren full kontroll over DAC-en under bruk. Kommer det systemvarslinger? Da stopper musikken, telefonen bytter lydløsning og den elendige Facebook-bjella får plingre i fred. Så fort den er ferdig hører vi de umiskjennelige lydene av veksling mellom lyddrivere og -maskinvare, før musikken er tilbake igjen.

Det virker altså ikke som om det foregår noe miksing av lyd på programvarenivå her. Det er antakeligvis ikke et dumt valg for lydkvalitetens del, ettersom dette noen ganger kan påvirke lyden negativt. Samtidig er det heller ikke særlig praktisk om du får en del varslinger.

Telefonen er ellers i stand til å spille av en rekke tapsfrie lydformater, inkludert 24 bit lyd. Men forsterkeren og DAC-en virker fint sammen med tredjeparts musikkspillere så som Spotify og Apple Music.

Den innebygde spilleren har en del flere funksjoner. Når du bruker denne detekterer telefonen selv hva slags impedans og følsomhet hodetelefonen har, og velger volum basert på dette. Noen ganger opplever vi å få litt i laveste laget lyd ut av telefonen, og vi hadde foretrukket å kunne overstyre dette. Ellers kan du også styre balansen selv når du bruker innebygget spiller. Ingen av disse to funksjonene påvirker tredjeparts strømmetjenester.

PS! Vi er klar over at også Meizu Pro 5 har innebygget DAC fra ESS og forbedret forsterking sammenliknet med telefoner flest. Vi jobber med å få tak i testprodukt. I mellomtiden utroper vi likevel LG V10 til den beste musikktelefonen, ettersom den er langt mer tilgjengelig og kan kjøpes i de fleste elektronikkbutikker.

LGs sprø idé

Den ekstra skjermen på toppen gir deg en del valg. Her kan du legge til snarveier til appene du bruker ofte, og du kan, av en eller annen grunn legge til noe som likner på signaturen din. Vi skal gi Korea kred for å ha funnet ut hva europeere og øvrige verdensborgere vil ha ganske radig. Mange asiatiske produkter var lenge juletrær fulle av blinkende lys satt til absurde lyder. Det er ikke alt som slår an overalt, og denne trenden med liksomsignaturer på produkter fra Samsung og LG mistenker vi for å være noe kunder i andre markeder liker.

Det var iallfall ingen i redaksjonen som følte de hadde feil telefon fordi den ikke kunne vise navnetrekket i et lite vindu øverst.

De to nyttigste tingene vi har fått ut av denne lille ekstraskjermen er mulighet til å få detaljerte varslinger uten å måtte åpne opp hele telefonen. Du får en forhåndsvisning av samme type som du ellers må til nedtrekksmenyen for å finne. Vi synes også «fjernkontrollen» som styrer mediespilleren er finfin.

Men ellers vet vi ikke helt hva vi skal med skjermen. Mesteparten av tiden får den bare hovedskjermen til å føles større.

Nyttefunksjoner og batteritid

LG V10 kommer med et noenlunde stort batteri på 3 000 mAh, og den lille ekstraskjermen øverst burde spare en del strøm når det kommer inn varslinger. Men vi er likevel grovt skuffet over batteritiden i denne telefonen. Det kan virke som om den eter strøm til morgen, middag og kvelds. I listen over hvilke apper som har spist opp ressursene finner vi ingenting unormalt. Prosentangivelsen ligger omtrent der den burde ligge, mellom skjerm, Android-system og de mest brukte enkeltappene.

Batteritiden i LG V10 burde vært bedre. Den synker i blant svært fort, og det er ikke alltid den holder dagen ut. Telefonens egne prognoser holder ofte ikke vann.
Batteritiden i LG V10 burde vært bedre. Den synker i blant svært fort, og det er ikke alltid den holder dagen ut. Telefonens egne prognoser holder ofte ikke vann. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dermed vet vi ikke helt hva som foregår. Vårt testeksemplar sliter vi hardt med å få til å vare i mer enn én hel dag. Det føles rett og slett litt klaustrofobisk å bruke denne telefonen. Vi tar oss selv i å lure på om vi skal bruke funksjoner, fordi det ikke er sikkert telefonen vil holde fra morgen til kveld.

På den positive siden har den hurtiglading som gjør at det i det minste er fort gjort å heve batteriprosenten til fullt igjen.

Hvorfor får vi forresten ikke velge å ha batteriprosenten på den lille ekstraskjermen? Med en telefon som tømmer seg såpass radig hadde det vært kjekt å alltid ha denne informasjonen for hånden.

Vi mistenker uansett at batteritiden vil bedres når Android 6 blir tilgjengelig for telefonen, ettersom Googles siste storoppdatering har en del funksjonalitet som skal sørge for at telefonen ikke bruker opp strømmen når du ikke trenger at den er aktiv.

Ellers noterer vi oss god lydkvalitet under samtale, og et meget godt tastatur til å hamre ned meldinger på. Spesielt liker vi at tastaturet virker så presist. De mange feiltastingene undertegnede stadig gjør på andre enheter forekommer ikke på LG V10.

I tillegg liker vi små fiffige funksjoner så som at mellomromstasten kan brukes som pekeplate for å flytte tekstvelgeren. I disse dager er dette også en funksjon i iOS, men LG var tidligere ute med akkurat dette.

Oppdelt e-post

Selv om Googles egen Gmail-app for lengst har fått støtte for Exchange skal det tydeligvis ta lang tid før støtten siver ut til alle produsentene. Foruten Nexus-telefonene og Sonys Xperia-modeller er det svært få telefoner som har fått støtten. Hos de fleste er du prisgitt flere samtidige e-postapplikasjoner – iallfall dersom du ønsker å dra nytte av Googles gode søkealgoritmer for din egen personlige e-post. For oss som bruker e-post mye er dette en rimelig irriterende løsning.

Vi opplevde også at den innebygde e-postleseren snublet i seg selv da vi skulle sette den opp. Normalen er at vi får sikkerhetsadvarsler og informasjon i et bedagelig tempo etter hverandre. På LG V10 dukket det opp to-tre samtidige advarsler. Akkurat hvor mange de var vet vi ikke. Vi var midt i prosessen med å taste inn navn på kontoen da den første dukket opp og forsvant igjen. Resultatet ble at telefonen resten av dagen varslet om ny e-post, men da vi sjekket kontoen var innboksen tom.

Forsøk på å oppdatere innboksen ledet bare til at e-postleseren krasjet.

Vi satte opp e-posten på nytt, og passet på å la være å taste inn navn og andre uvesentligheter mot slutten, slik at vi var forberedt til å trykke de riktige stedene da meldingene kom opp. Denne gangen fungerte det hele ganske utmerket.

Det er ergelig at vi fortsatt må dille med flere e-postklienter, men den innebygde e-postløsningen i V10 har noen kjekke innstillinger. Til høyre er dokumentredigering i Google Docs.
Det er ergelig at vi fortsatt må dille med flere e-postklienter, men den innebygde e-postløsningen i V10 har noen kjekke innstillinger. Til høyre er dokumentredigering i Google Docs. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Godt med valgmuligheter

Ellers har LG fortsatt haugevis av valgmuligheter i sin e-postleser. En av de viktigste er muligheten til å sette arbeidstid. Dermed kan telefonen sjekke e-posten oftere når du bruker den, og sjeldnere når den uansett ikke er i bruk. Dette burde spare batteri, men når batteriprosenten uansett styrter mot bakken like raskt som et modent eple føles det litt fåfengt.

Hvis du trenger å redigere dokumenter du mottar er det Google Docs som følger med. Denne virker helt fint til enkel bruk, og er naturligvis koblet inn i søkegigantens øvrige tjenester.

En utmerket filutforsker følger dessuten med, slik at du kan romstere i filsystemet. Kjekt om du behandler vedlegg du ikke har apper installert for å åpne.

Spill og ytelse

Systembrikken i LG V10 er den samme Snapdragon 808-brikken vi også finner i selskapets andre toppmodell, G4. Vi kjenner dette som en svært god brikke som byr på tilstrekkelige mengder ytelse, og i mange tilfeller legger seg svært tett inntil modellen over, Snapdragon 810.

Likevel er det ikke til å stikke under en stol at Samsung, Apple, Huawei og Snapdragon-produsent Qualcomm selv er i ferd med å løpe fra den aldrende 808-brikken. Ytelsen her er altså god, men sammenliknet med de aller nyeste mobile systembrikkene er den ikke lenger helt i toppen.

Over tid har vi merket oss at telefonen ikke alltid er like responsiv. Det er spesielt innledningsvis etter at vi legger til konti eller apper at den kan finne på å slå krøll på seg en stund. Det er ikke noe du merker så mye til jevnlig, men det ligger der som et irritasjonsmoment som gjentar seg nå og da. Generelt er telefonen mer enn rask nok i bruk, og ytelsestestene som legger seg omtrent kloss på LG G4-tall viser at systembrikken er omtrent så rask som den skal være.

De spillene vi har lagt inn på LG V10 har fungert helt utmerket enten det har vært enkle titler eller mer påkostede 3D-varianter. Som vanlig skjuler skjermtastene seg i de fleste tilfeller, slik at du får spille på hele det store panelet.

Historisk dårlig fingerleser

LG V10 er selskapets første telefon med fingerleser. Den kunne de antakeligvis like gjerne spart seg. Fingerleseren i LG V10 er antakeligvis den minst presise i noen telefon i dag. Mesteparten av tiden ender vi opp med å måtte taste koden i stedet.

LG V10 har fingeravtrykksleser i låseknappen på baksiden. Vi synes ikke den imponerer sammenliknet med løsningene fra Apple, Samsung og Sony.
LG V10 har fingeravtrykksleser i låseknappen på baksiden. Vi synes ikke den imponerer sammenliknet med løsningene fra Apple, Samsung og Sony. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi vet ikke helt hva dette skyldes. Vi har betydelig mindre trøbbel med nesten alle andre fingersensorer på markedet, foruten de aller første som ble benyttet i enkelte Android-telefoner. Størrelsen på selve sensoren er ganske liten, men igjen vet vi at Sony bruker en skikkelig knøttete sensor i sine Xperia-mobiler, og den fungerer veldig bra sammenliknet med denne.

Skulle vi brukt V10 over lenger tid ville vi rett og slett gått tilbake til det gode, gamle låsemønsteret i stedet.

Uvanlig selfiekamera

Produsentene kappes om å lage stadig heftigere, og til dels sprø, frontkamera på telefonene sine. LG stikker foreløpig av med seieren i klassen merkeligste løsning. Her får du nemlig valget mellom to forskjellige kamera. Det ene har normal vidvinkel av typen du vanligvis finner foran på en mobil, mens det andre har ultravidvinkel og skal være egnet for gruppefotografering.

Løsningen er fin nok og virker helt greit. Om den vil bli brukt avhenger nok helt av hvem som kjøper telefonen. For mange vil nok funksjonen fort bli glemt, mens den vil være gull verdt for andre.

Foto-i-foto-løsninger har vært med oss lenge, blant annet fra Samsungs Galaxy S4. For å få brukt de tre kameraene til noe kan V10 hente inn bilder fra alle sammen, og montere dem i et rutenett.

Telefonen tar ikke bilder med alle tre samtidig. I stedet må du trykke på utløserknappen tre ganger. Dermed kan du lage ulike komposisjoner med de to frontkameraene, som ellers ville tatt veldig like bilder. Til syvende og sist føles dette mest som en gimmick. Det er fint med bildemontasjer, men hvis bildene uansett ikke skal tas samtidig med alle tre kamera burde man kunne velge å bruke bare hovedkameraet, som uansett tar bedre bilder.

Kameraappen har mange valg. Her kan du styre alt selv, og du kan også få ut filene i råformat.
Kameraappen har mange valg. Her kan du styre alt selv, og du kan også få ut filene i råformat. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Bra hovedkamera

Spesifikasjonsmessig ser det ut til at LG V10 deler kameradel med G4. Spesifikasjonene er i hvert fall like, selv om vi ikke finner ut eksakt hvilken brikke som er puttet inn. Det betyr at du får bilder på inntil 16 megapiksler fra en sensor på 1/2,6" skjult bak optisk stabilisert glass med blendertall f/1.8.

Appen gir deg en mengde muligheter, og som vanlig lar LG oss ta vare på råfilene rett fra kameraet. Det er en veldig fin praksis som tillater oss å plukke mye mer på bildene i etterkant uten at kvaliteten stuper, slik den ofte vil gjøre om du prøver det samme med JPG-komprimerte bilder.

Kameraappen i LG V10 er svært god, og gir deg mange valgmuligheter. Én av de viktigste er muligheten for råopptak.
Kameraappen i LG V10 er svært god, og gir deg mange valgmuligheter. Én av de viktigste er muligheten for råopptak. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Råfilene får du bare tatt om du bruker kameraet i manuell modus, men frykt ikke. Samtlige innstillinger er automatiske til du begynner å trekke i spakene selv. Her får du omtrent like mange innstillingsmuligheter som på en enkel speilrefleks, og det meste er ganske enkelt tilgjengelig. Både Microsoft og HTC har enklere løsninger for manuell fotografering enn dette, men det viktigste er at mulighetene er der.

I testperioden var det mest gråvær, men vi klarte akkurat å kidnappe litt sol på siste dagen. I gråværet får vi litt støy på bildene, men støyen er uniform og ikke veldig plagsom. Under bedre forhold blir bildene gode og detaljerte. Det er litt vanskeligere å få gode bilder i motlys enn med Huaweis Mate 8 som vi nylig testet. Men HDR-funksjonen gjør en noenlunde god jobb her også. Det vi ikke får luket ut er internrefleksene som oppstår i optikken. På akkurat dette er Huaweis store telefon vesentlig bedre, men den kan ikke gi deg råfiler slik at du kan berge delvis mislykkede bilder like godt i etterkant.

Alt i alt er det et meget godt kamera LG har prestert i V10, og på de områdene den ikke er helt i topp er det svært få andre telefoner som ville gjort det vesentlig bedre.

Heftig lyd og bra kamera, men hva blir konklusjonen? »

Håndholdt foto med automatiske innstillinger i Pro-modus. Modusen tillater lagring av råfiler rett fra kamerabrikken. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Samme som forrige bilde, men redigert fra råfil og beskåret. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
HDR-funksjonen gjør jobben sin godt. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Working at the car wash! (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Ingen kommentar. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Du får to ulike frontkamera, der dette har ekstrem vidvinkel. Dersom du sysler med gruppeselfier kan dette være nyttig. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen