TEST: LG Nexus 5X

Test LG Nexus 5X

(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)

En slik Google-mobil har du aldri sett før

LG Nexus 5X har neste generasjon Android.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

LG Nexus 5X har fått mye oppmerksomhet, først og fremst fordi det er en Nexus-mobil som kommer med Googles flunkende nye Android Marshmallow. Men skyver vi hypen til side er det lite ved denne telefonen som påkaller særlig entusiasme. Nå er dette heller ikke ment å være noen luksusmobil som strutter av krefter og funksjoner, men vi må nok innrømme at vi hadde litt større forventninger enn det LG klarer å innfri.

sidetaster.
Sidetastene er stive med skarpe kanter. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

«Plastic fantastic»

For det første virker telefonen unødvendig billig i designen. Plast kan være pent, men i dette tilfellet imponeres vi ikke. At den hvite telefonen er mer skittengrå enn hvit, er så sin sak. Kombinasjonen sort telefon med sorte sider og hvitt bakstykke er heller ikke designavdelingens heldigste påfunn, om du spør oss.

Til dette kommer at volum- og strømtastene er smale og rektangulære plastbiter med skarpe hjørner. Disse er verken pene eller behagelige å bruke.

Føy til at telefonen har fått en kjempediger Nexus-logo trykt over hele ryggen, og bildet nærmer seg komplett. Tør vi nevne at laderen til Nexus 5X er sær, og har mobilhistoriens tykkeste og stiveste USB-kabel?

Byggekvaliteten later imidlertid til å være riktig så god. Telefonen har ikke noe knirk eller dårlige sammenføyninger. De avrundede kantene og god vektfordeling gjør at Nexus 5X ligger godt i hånden. Bare synd at de skarpe hjørnene på sidetastene kjennes så altfor godt.

front.
Navigasjonstastene ligger på skjermbildet. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Definitivt for folk flest

Nå er det de som hevder at Nexus-mobiler ikke er for folk flest, men for utviklere og «geeks» som ønsker en renest mulig plattform å arbeide på. Det er vi slett ikke enige i. Nexus er ganske sikkert et godt utgangspunkt for utviklere, men telefonen vil fungere utmerket også for Hvermannsen. 

Om noe skulle true betegnelsen «folkemobil» denne gangen, måtte det være prisen. 4200 kroner for en mellomklassemobil uten støtte for minnekort er ikke noe å ligge i sovepose på fortauet for. 

Fikser jobben

type-C.
Pass på å ha med originalladeren. Det er vanskelig å finne noen som kan hjelpe deg med strøm til mobiler med den nye USB Type-C-standarden.. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

For den som ikke er opptatt av utseendet, eller som faktisk synes Nexus-en er fin, er prisen kanskje ikke så avskrekkende. Nye toppspekkede smartmobiler i glass og aluminium koster gjennomgående mer enn dette. Noen av dem koster til og med mer enn det dobbelte av hva Nexus 5X koster. Så kan du spørre deg hva disse mobilene har som du ikke også finner i Nexus 5X.

Kameraet er greit nok for en mobiltelefon, og fingeravtrykkleseren er faktisk så rask og presis som LG skryter av at den skal være. Skjermen er fin, med full-HD-oppløsning (1080p). Oppløsningen på 424 ppi gir et bilde som er så skarpt at hvert enkelt piksel bare er synlig for slike som kan høre om det er gull eller kobber på hodetelefonkontakten. Med andre ord – skarpt nok for de fleste av oss. For VR-entusiastene, som jo studerer skjermen på kloss hold gjennom forstørrende linser, blir 1080p likevel i snaueste laget.

Den tøffeste konkurrenten er en annen LG-mobil

kamera.
Kameraet er raskt og tar relativt gode bilder. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

En Nexus 5X lar deg gjøre det samme som de dyreste mobilene, og siden den kjører ren Android gir den antakelig vel så mye «kredd» i de rette miljøene. Brukergrensesnittet er også meget bra. Du kan ikke kjøre flere apper på skjermen samtidig, slik mange trodde Marshmallow ville åpne for, men ellers fikser denne telefonen det meste fra spill og underholdning, til sosiale medier og dokumentredigering.

Alternativene er imidlertid mange, og særlig aktuell er kanskje LGs egen G4. I motsetning til Nexus 5X er denne griselekker. Den har samme prosessor og grafikkbrikke, litt større skjerm, og et bakstykke som er trukket med skinn. Skjermoppløsningen er betydelig høyere, og prisen er omtrent den samme. G4 har også større batteri, bedre kamera og støtte for minnekort. I tillegg er den allerede klar for å oppdateres med Marshmallow. Men den mangler fingeravtrykkleser, om det skulle ha noe å si.

Om du er økonomisk anlagt bør du også se på Huawei Honor 7. Denne er ca 800 kroner billigere, samtidig som den har omtrent tilsvarende spesifikasjoner. Fingeravtrykkleser har den også, i tillegg til at den størtter minnekort. Skjermen er omtrent identisk. Foreløpig mangler den Marshmallow, men Huawei sier dette er planlagt å komme ganske snart. 

Er du ute etter en mobil som gir deg mye for pengene?
Denne mobilen er kåret til årets beste kjøp 2015 >>

Gå til side

LG Nexus 5X 32GB

"Nexus-mobilene har sine tilhengere, men du får ikke spesielt mye for pengene"

Fordeler

 • Lett
 • God å holde
 • Bra samtalelyd
 • Ingen unødige tredjepartsprogrammer
 • Siste versjon av Android
 • God byggekvalitet
 • USB Type C
 • Greit kamera

Ting å tenke på

 • Ser billig ut
 • Støtter ikke minnekort
 • Musikkspilleren er litt tam
 • Foreløpig alene med USB Type C

Detaljer

 • Batteritid
 • Brukervennlighet
 • Design
 • Funksjonalitet
 • Kamera
 • Skjerm
 • Teknologi
 • Ytelse
 • Økosystem

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen