TEST: LG/Google Nexus 5

Test LG/Google Nexus 5

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)

Den mest komplette Nexus-en så langt

Rå ytelse og få mangler.

Konklusjon

God skjerm
Silkemyk menyrespons
Ingen overflødige apper
Oppfrisket menydesign
Velbygget
Automatisk nummergjenkjenning
Fullverdig Office
Det meste av ny teknologi
Kraftig forbedret e-postleser
Oppdatert basisfunksjonalitet
Bra kamera
God lyd

Litt svak innsynsvinkel
Ikke støtte for minnekort
Litt mager lagringsplass
Lite gjennomførte underholdningsapper

Helt fra starten har Google samarbeidet med ulike mobilprodusenter for å lage referansemodeller med Android. Nexus 5 er foreløpig siste av disse, og er produsert av LG. De laget også den forrige Nexus-modellen. Det har tatt noen uker fra lansering til Nexus 5 traff det norske markedet, men nå er den endelig her.

Som de andre Nexus-modellene sparker også denne godt fra seg med spesifikasjoner. Den eneste viktige mangelen vi finner her er at den ikke støtter minnekort – men det er også en ganske stor mangel, når du bare har rundt 12 gigabyte å rutte med i intern lagringsplass.

Ligger godt i hånden

Nexus 5 er en forholdsvis kompakt telefon til å være utstyrt med så stor skjerm som den er. Størrelsen og den gummierte baksiden gjør at telefonen ligger svært godt i hånden. Den oppleves ikke som glatt, slik noen av dagens toppmodeller gjør.

Skjermen er fem tommer stor og har full-HD-oppløsning. Den er skarp og har god lysstyrke. Skjermen kommer litt til kort på innsynsvinkel, sammenliknet med sine argeste konkurrenter, og LGs egen toppmodell, G2. Det er likevel en av de bedre skjermene på mobilmarkedet i dag.

Mange forbedringer

Noe av det viktigste for Nexus-kjøpere er muligheten til å alltid ha siste utgave av Android. Nexus 5 er den første telefonen som leveres med Android 4.4 rett ut av esken.

Her finner du en rekke forbedringer sammenliknet med tidligere Android-utgaver. Vi nevner i fleng; oppdatert design, helt ny ringemeny, Google Hangouts tar over for den gamle meldingsappen, e-postleseren har blitt betydelig forbedret, og du får endelig en fullverdig Office-pakke med i operativsystemet.

Alt dette opplever vi som viktig. Forbedringene er nemlig, nesten uten unntak, gjort i apper og funksjoner som har måttet vente lenge på en finpuss.

Det har også skjedd en hel del saker under menyene. Flesteparten av disse funksjonene er der for å gjøre Android raskere og mindre krevende å kjøre. Dermed er dette tillegg som fungerer på sitt beste når du ikke merker noe til dem. Den eneste gangen Nexus 5 tok seg en liten pustepause, var da vi skulle lagre en video den hadde laget helt på egen hånd.

Godt kamera

Funksjonen "Auto Awesome" er nemlig også ganske ny, og for første gang en ferdig integrert den av Android. Dermed vil du fra tid til annen få varsel om at telefonen har redigert ferdig video og bilder til små snutter. Nytteverdien er kanskje ikke så stor, men vi synes likevel dette er et festlig tillegg. Andre mobilprodusenter har liknende funksjoner, men så godt som alle krever en eller annen innsats fra deg.

På kamerafronten opplever vi Nexus 5 som forholdsvis gjennomsnittlig sammenliknet med andre toppmodeller. Det betyr at du får et svært godt mobilkamera her, men det er et lite stykke opp til de aller beste på markedet. Tidligere Nexus-modeller har utmerket seg som relativt svake på denne fronten, men Nexus 5 er derimot omtrent på linje med det vi forventer fra en såpass toppspesifisert telefon.

Svake underholdningsapper

Android 4.4 KitKat, som er operativsystemets fulle navn, er mer komplett enn noen tidligere Android-versjon har vært. Mobilprodusentene har lagt på mye funksjonalitet selv for å kompensere for dette. Det behovet blir stadig mindre. Likevel opplever vi forbedringspotensiale på noen områder.

Musikkspilleren er middels god, og forutsetter egentlig Googles egen strømmetjeneste for at du skal dra full nytte av funksjonaliteten. Den er ikke tilgjengelig her på berget.

Heller ikke videospilleren er noe å juble for. Den har ikke sin egen plass i app-menyen, men nås i utgangspunktet bare fra Galleri-appen. Spilleren er helt strippet for avanserte funksjoner. Formatstøtten her er også relativt svak, og vi irriterer oss over at appen får til å forhåndsvise innholdet i filer den ikke får til å spille av.

Med god skjerm og absolutt godkjent lydkvalitet, er likevel ikke Nexus 5 noen dårlig underholdningstelefon. Hvis du tar deg tid til å laste ned alternative spillere fra Google Play, kan du få både meget bra formatstøtte og mange funksjoner. På den positive siden er Googles forsiktighet med å lesse på nye funksjoner også årsaken til at du ikke finner spesielt mye unyttige apper i menyene her.

Forbedrede basisfunksjoner

En nyhet i Android 4.4 vi setter svært stor pris på er automatiske nummeroppslag. Foreløpig fungerer funksjonen kun for bedriftsnummer, men over nyåret skal søket kobles opp mot Google+, slik at det også vil virke for deg og meg – forutsatt at vi godtar å være søkbare på tjenesten.

Når du skal sende tekstmeldinger er det Google Hangouts som gjelder. Appen kan ta litt tid å bli vant med, men den gir et vell av muligheter, ettersom den er koblet opp mot alle Googles tjenester. Dermed kan du sende lynmeldinger til folk som er pålogget GMail-kontoen sin, eller sende massemeldinger til hele kretser på det sosiale nettverket Google+.

Til slutt

Av en eller annen grunn er Nexus 5 betydelig dyrere her i Norge enn den er enkelte andre steder. Vi skal ikke spekulere i årsakene til dette, men det må også bemerkes at til nesten akkurat 4000 kroner, er det knapt noen bedre spesifisert telefon på markedet.

Med tanke på at flere av årsakene til å kjøpe en Nexus-modell heller ikke har med rene spesifikasjoner å gjøre, blir plutselig ikke prisen så avskrekkende likevel.

Det viktigste alternativet til Nexus 5 kommer også fra LG, og heter G2. Telefonen ligger i akkurat samme prisklasse, og har veldig lik innmat. Den viktigste fordelen med LG G2 er den massive batteritiden, som for mange vil holde i nærmere to døgn. Dobbelt så stor lagringsplass, enda litt bedre skjerm, og hakket kvassere kamera er heller ikke å forakte.

Også Samsungs Galaxy S4 starter på rundt 4000 kroner for den vanlige modellen. En ny og raskere versjon er på vei inn i markedet. Like fullt er den originale Galaxy S4-modellen fortsatt en meget god telefon, der det meste av funksjonalitet er på stell. Samsung er dessuten ekstremt gode på underholdningsfunksjoner.

Ønsker du også at telefonen skal være vanntett kan Sony Xperia Z1 være et alternativ, men i skrivende stund koster den rundt 1300 kroner er enn Nexus 5. Men, her snakker vi om en telefon som praktisk talt har alt.

Felles for alternativene er at de kommer med flere innebygde funksjoner enn Nexus 5, men siden ikke alle trenger den samme funksjonaliteten, vil det også være mye overflødig her. Det er heller ingen av dem som får oppdateringer i samme tempo som Nexus-modellene.

Gå til side

5/10
Middelmådig

LG Nexus 5 16GB

Detaljer

  • Batteritid
  • Brukervennlighet
  • Design
  • Funksjonalitet
  • Kamera
  • Skjerm
  • Teknologi
  • Underholdning
  • Ytelse
  • Økosystem

LG Nexus 5 16GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen