TEST: LG/Google Nexus 5

Test LG/Google Nexus 5

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)

Den mest komplette Nexus-en så langt

Rå ytelse og få mangler.

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA/3G 850/900/1700/1900/2100 MHz, LTE/4G 800/850/900/1800/2100/2600 MHz
Internetthastighet: LTE/4G 100/50 Mbps, UMTS (3G), HSDPA 42 Mbps, HSUPA 5,76 Mbps, GPRS, EDGE, Dual Band WiFi a/b/g/n
Trådløs overføring: Bluetooth 4.0 + A2DP, NFC, Low Energy Mode/Bluetooth Smart
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Batteritid: Inntil 17 timer samtale, 12 døgn og 12 timer hviletid, 2300 mAh batteri

Maskinvare: Quad Core Krait 400 @ 2,3 GHz, Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800, Adreno 330 GPU, 2 GB RAM
Lagringsplass: 16 GB
Minnekort: Nei
Nettleser: Chrome
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Nyttefunksjoner: Stoppeklokke, Verdensur, Lommebok, Energisparing, fullverdig Office-pakke, nettleser, kart, navigasjon
Synkronisering: Exchange Activesync, Gmail, Google+, Google Drive, Google Keep

Kort sagt:
Fullverdig Office
Svært kraftig maskinvare
NFC-støtte
Støtte for trådløs lading (Qi)
Lynrask på Wi-Fi og mobilnett
Kraftig forbedret e-postleser

Ikke støtte for minnekort
Litt mager lagringsplass
Den nye e-postklienten i Android 4.4 har samme design som GMail-klienten.
Den nye e-postklienten i Android 4.4 har samme design som GMail-klienten.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Endelig! Her kan vi zoome omtrent så langt ut som vi ønsker, og slipper dermed å scrolle sidelengs.
Endelig! Her kan vi zoome omtrent så langt ut som vi ønsker, og slipper dermed å scrolle sidelengs.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
E-posten din organiseres enten med fargekoder eller med bilde av avsenderen. Sistnevnte forutsetter telefonen finner avsenderen i kontaktlisten din på sosiale medier.
E-posten din organiseres enten med fargekoder eller med bilde av avsenderen. Sistnevnte forutsetter telefonen finner avsenderen i kontaktlisten din på sosiale medier.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Chrome er rask og enkel i bruk. Her synkroniseres faner og bokmerker gjennom skyen, slik at du kan fortsette der du slapp når du kommer til en ny skjerm.
Chrome er rask og enkel i bruk. Her synkroniseres faner og bokmerker gjennom skyen, slik at du kan fortsette der du slapp når du kommer til en ny skjerm.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Alle Nexus-variantene som har kommet så langt har vært i toppklassen teknologimessig. Ikke alle har vært de aller heftigste i sin generasjon, men det har som regel ikke vært mye om å gjøre. Med Nexus 5 ser vi igjen en Google-telefon med spesifikasjoner fra aller øverste hylle.

Én viktig mangel

Det er betydelig enklere å nevne hva Nexus 5 ikke har, enn hva den har. Som sine forgjengere mangler den minnekortplass, og modellen som selges her til lands har kun 16 gigabyte intern lagringsplass. Etter at Android har tatt sitt, har du i overkant av 12 gigabyte å boltre deg på. Det kan bli litt magert for deg som vil ha med deg store mengder innhold på tur.

Fremveksten av skylagring og strømmetjenester har gjort behovet for intern lagring litt mindre, men samtidig er det ikke alltid man har dekning, eller raskt nok nett til å bruke skytjenestene effektivt. Derfor er det fortsatt mange som vil føle behov for litt romsligere lagringsplass enn det Nexus 5 byr på.

En annen mangel, sammenliknet med andre toppmodeller i markedet, er fraværet av en infrarød fjernkontrollport på toppen av telefonen. Vi betrakter ikke det som noen nødvendighet for en fullspekket smarttelefon i dag, men flere av de andre toppmodellene på markedet har dette.

Har det meste

De raske menyene drives av Qualcomms foreløpig siste generasjon systembrikke. Snapdragon 800 er hjernen i langt de fleste av de heftigste mobilene på markedet akkurat nå, og i Nexus 5 har den to gigabyte arbeidsminne til å hjelpe seg.

Telefonen har NFC, men betalingsfunksjonaliteten er koblet opp mot Google Wallet. Googles egen Tap and Pay-løsning er ikke rullet ut her til lands, men løsningen skal kunne snakke med betalingsterminaler som er koblet opp mot Mastercards systemer. Akkurat hvor godt dette vil virke, når de mange NFC-terminalene i butikker rundt om i landet aktiveres, vet vi foreløpig ikke.

Hvis du vil kan du også kjøpe en trådløs lader basert på Qi-standarden. Nexus 5 har innebygget støtte for dette, men leveres med en helt ordinær USB-lader.

God nettverksstøtte

Også på nettverkssiden er det godt med støtte her. Du får 4G på mange frekvenser, slik at teknologien virker de fleste steder i verden. Med dagens utlandspriser virker kanskje ikke det så veldig aktuelt, men med et lokalt kontantkort kan det likevel bli aktuelt å utveksle store mengder data på reisen. Er det ikke 4G der du befinner deg, støtter telefonen også raskeste 3G-standard, med hastigheter på inntil 42 megabit per sekund.

Støtten for trådløse nett er like god. Her får du den nyeste og raskeste standarden, kjent som 802.11 AC, i tillegg til alle de eldre, og mer velkjente, variantene. Telefonen støtter dessuten Wi-Fi både på 2,4 og 5 GHz. Dette er nyttig hvis du har en tilsvarende ruter, som deler to samtidige trådløse nett, med forskjellige bruksområder. Hvis det er mange trådløse nett i området, kan 5 GHz-båndet også være aktuelt å bruke for å komme seg unna støyen fra de andre nettverkene.

Google-støtte for Bluetooth Smart

Nexus 5 er en av de første telefonene der Bluetooth 4.0 LE, eller Bluetooth Smart, som teknologien også kalles, er støttet rett ut av esken. Støtten dukket opp i Android 4.3, men det er først nå oppdateringen til forrige Android-versjon er på vei ut til telefoner utenfor Nexus-serien.

Bluetooth Smart brukes til å koble til tilbehør som behøver å stå på lenge, uten at det trekker for mye strøm. Pulsbelter og smartklokker er eksempler på denne typen enheter.

Det er ikke første gang vi ser slik støtte i et Android-produkt, men tidligere har det vært opp til produsentene å legge inn denne støtten. Så langt har det vært svært få apper som har benyttet seg av disse løsningene, siden utviklerverktøyene for å ta den i bruk varierer fra merke til merke.

Uansett må det fortsatt litt tålmodighet til før dette fungerer helt slik man forventer. Det pleier nemlig å ta noe tid før apputviklere får oppdatert programvaren sin til å støtte slike nye funksjoner. Det viktige her, er at fra og med Android 4.4, har alle telefoner basert på operativsystemet lik støtte for Bluetooth Smart. Dermed er det langt mer sannsynlig at utviklerne vil ta den i bruk.

Foruten den irriterende mangelen på minnekortstøtte, og litt lite intern lagring, er altså Nexus 5 forholdsvis komplett på det tekniske. Så, hva med funksjonene? Også her har det skjedd veldig mye, siden Google og LG lanserte forrige Nexus.

Solid oppgradering av e-postleseren

E-poststøtten er ett eksempel på det. Analytikere kappes om å spå e-postens død, men med tanke på at de gode forferdelige gamle fax-maskinene fortsatt lever, regner vi med at e-post vil holde seg relevant for mange en god stund til. Det ser det ut til at Google også satser på.

Etter å ha gjort fint lite med den universale e-postklienten i Android i veldig lang tid, har den som følger med Android 4.4 KitKat fått seg en solid oppgradering.

Det er kanskje her vi finner den mest omfattende designendringen i Android 4.4. Innboksen er nå full av ansikter, for kontaktene du har på sosiale medier. Meldingene som ikke har fått bilde, har fått fargede merkelapper, slik vi alt kjenner fra den offisielle GMail-appen.

Hele strukturen i appen er endret. Nå finner du mappene dine øverst i innboksen, og kan enkelt bytte mellom dem. Hvis du har flere e-postkontoer veksler du mellom dem ved å trykke øverst til venstre. Da kommer det en meny inn fra venstre, som lar deg velge mellom innboksene. Her får du også den fullstendige mappeoversikten for alle kontoene.

Endelig slutt på sidescrolling

En endring vi setter veldig stor pris på, er at du nå kan zoome ut omtrent så mye som du vil. Dermed er endelig e-postvisningen i Android tilpasset de høyoppløste skjermene vi bruker i dag. Tidligere var vi prisgitt avsenderens formateringsvalg. Hvis meldingen var for bred, gikk ikke hele inn på skjermen samtidig, og vi måtte scrolle både vannrett og loddrett for å få lest den.

Alt i alt har den nye e-postklienten mye til felles med GMail-klienten, slik den har sett ut den siste tiden. Vi hadde kanskje håpet at søkefunksjonaliteten også hadde blitt forbedret, men den ser ut til å fungere akkurat som før.

Den nevnte GMail-appen ligger her fortsatt, og er et flott valg for deg som bare bruker Googles egen e-posttjeneste. Nå er det imidlertid nesten bare bedre søkeresultater som skiller de to appene.

Rask og funksjonsrik nettleser

Google Chrome er den eneste nettleseren som følger med Android 4.4. Det gjør ingenting, siden nettleseren er rask, funksjonsrik og enkel å bruke.

Som vanlig tilbyr Chrome synkronisering via Google-kontoen din. Det betyr at hvis du bruker Chrome på andre enheter, flyter bokmerker og åpne nettleserfaner mellom alle enhetene. Hvis du ikke rekker å lese ferdig en lang artikkel, slik som denne, foran PC-en kan du altså fortsette sømløst på Nexus 5. Chrome er imidlertid tilgengelig for alle Android-telefoner, så dette er ikke unikt for akkurat denne telefonen.

Fullverdig Office er standard

Nexus-enhetene har alltid levd opp til beskrivelsen "blanke ark". Du fyller dem med det akkurat du trenger. Ulempen er at de har hatt visse mangler rett ut av esken. En skikkelig Office-pakke har vært en av disse manglene. Slik er det ikke lenger.

Siden Google kjøpte Quickoffice har en av markedets beste kontorpakker både blitt gratis, og en del av grunnpakken i Nexus-telefonene. Det har en stund eksistert gratisløsninger for fullverdig Office på Android, men de har du måttet laste ned fra Google Play.

Med fullverdig Office inkludert i operativsystemet forsvinner behovet for å vurdere alternative eller dyre Office-applikasjoner helt. Hvis du ikke har veldig spesifikke krav til Office-løsningen, altså.

Funksjonaliteten er det ingenting å si på. Her får du skysynkronisering mot Google Drive, mulighet til å opprette nye PowerPoint-presentasjoner, og et rikholdig utvalg formateringsmuligheter. Ingenting av dette er selvfølger, men det er funksjoner som preger de beste Office-applikasjonene på markedet.

Gå til side

LG Nexus 5 16GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen