LG har ventet lenge før de kastet seg på aluminiumsbølgen. Når de først gjør det er det med G5, som tidvis tar seg svært godt ut.

Test LG G5

LG har ventet lenge før de kastet seg på aluminiumsbølgen. Når de først gjør det er det med G5, som tidvis tar seg svært godt ut. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

LGs første metalltelefon skiller seg kraftig ut

Hva sier du til dobbelt kamera, moduler og kraftig ytelse?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det har blitt en drøy måned siden LG lanserte sin nye toppmodell under Mobile World Congress i Barcelona. Nå har vi fått den rare telefonen inn til test. Den kan skilte med plass for utskiftbare moduler, og et dobbelt kamera på baksiden. I tillegg har den nokså uvanlig design, med et skjermglass som bøyer seg ut mot baksiden øverst på telefonen.

Tilbehøret og modulene er en viktig del av denne telefonen, men i første omgang skal vi se på hvordan selve telefonen er å bruke. Kan den måle seg med de andre toppmodellene på markedet?

Flott metalldesign

Prismessig kan den definitivt det. LG legger den på rundt 6500 kroner i Norge, og dermed starter den noen hundrelapper lavere enn for eksempel Samsungs Galaxy S7 og Apples iPhone 6S.

Telefonen er bygget i metall, og på baksiden har den altså de nevnte to kameraene, der ett har lavere oppløsning, men videre vinkel enn det andre. Volumtastene som før bodde på baksiden av telefonen er nå flyttet tilbake til siden av telefonen. Igjen står en rund låsetast med fingeravtrykksensor.

LG G5

Størrelse: 14,94 x 7,39 x 7,7 cm
Vekt: 159 gram
Skjerm: 5,3 tommer, 2560 x 1440, LCD IPS Quantum Display
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon 820 med fire tilpassede prosessorkjerner kjent som Kryo, 2 x Kryo@1,593 GHz + 2 x Kryo @ 2,15 GHz - Obs. tall fra Wikipedia, LG har ikke oppgitt presise hastigheter for brikken i G5, Adreno 530 GPU, 4 GB RAM
Lagringsplass: 32 GB, plass for MicroSD-kort inntil 200 GB
Operativsystem: Android 6.0 med Advanced UX (LGs egen menydesign)
Teknologi: Modulær telefon, med utskiftbare komponenter, USB type C med Quick Charge 3.0
Kamera: 16 MP hovedkamera med optisk stabilisering og 78 graders synsfelt, 8 MP ekstra kamera med vidvinkellinse og 135 graders synsfelt, 8 MP frontkamera
Batteri: 2 800 mAh
Pris: Norsk pris foreløpig ikke lansert.
Finn beste pris på Prisguide.no (kommersiell partner)

Ved siden av den lille bøyen øverst på telefonen har den en utskiftbar moduldel nederst, som sitter fast i et batteri som også kan skiftes ut. Løsningen er ny. Foruten Fairphone 2 som vi nylig testet vet vi ikke om andre telefoner i salg som tar opp i seg en modulær design på denne  måten. Googles Project Ara har lenge ligget på horisonten. Men enn så lenge er den en luftspeiling for oss vanlige brukere.

Bunnplugg som minner litt om HTC Legend

Hvis du husker noen år tilbake minner LGs design vagt om den HTC brukte på Legend, der man også kunne ta av bunnen for å bytte batteri og få tilgang på minnekort og SIM. Der var det imidlertid ikke mulig å legge til andre moduler. Det var også i Androids relative barndom, så bare at hastigheten under bruk var god nok var utfordrende nok for telefoner flest.

Å løse ut bunnpluggen gjøres ved å trykke på en knapp på venstre siden av telefonen. Den kan være litt kronglete å få helt av, men med litt lirking går det fint. Som nevnt sitter også batteriet fast i konstruksjonen, og dermed må telefonen skrus på mellom hver gang man bytter modul.

En svak bue i skjermglasset øverst gjør at telefonen skiller seg litt ut fra mengden.
En svak bue i skjermglasset øverst gjør at telefonen skiller seg litt ut fra mengden. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Til tross for at dette både er metall og henglser, med de mulighetene for slark og gliper i telefonens design som det gir, føles G5 som en pent sammenhengende telefon. Det er ikke knirk, slark eller gliper her under vanlig bruk. Men som vi gjentar nesten hver gang – her handler det meste om slitasje over lang tid. Dette er det vanskelig å skrive en test av før telefonen har fått sin avløser.

Fine menyer, men appskuffen er vekk

På skjermen er det LGs tilpassede Android-menyer som huserer. For noen år siden var disse menyene ganske fulle av valg og ikoner, og selv om mye av det var nyttig ga det gjerne en litt rotete opplevelse. De siste par åra har LG forsøkt å kutte ned på eget dilldall i menyene, og det synes ganske godt her.

Det er en spesielt fin ting med tanke på at LG nå har kuttet ut appmenyen som pleier å ligge bak hjemmeskjermene på Android-telefoner. Nå er det bare hjemmeskjermene igjen, og det fordrer ryddighet.

Oppdatert: Støtte for appskuff vil komme til G5 i en senere oppdatering. For øyeblikket kan du skaffe deg appskuffen selv ved å søke opp LG Home 4.0 i appen LG SmartWorld. Den dukker ikke automatisk opp i oppdateringssenteret.

Nå ligger det saktens noen medfølgende apper her. De er organisert i egne mapper, og selv om mange av dem ikke lar seg fjerne, lar de seg i det minste deaktivere, slik at de ikke trenger å ta opp menyplass.

Slik ser en del av telefonens grunnleggende menyer ut. Den er enkel og rask å bruke, og den har en del fiffige løsninger.
Slik ser en del av telefonens grunnleggende menyer ut. Den er enkel og rask å bruke, og den har en del fiffige løsninger. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Menyrespons er ellers noe som av og til er litt opp og ned med LG. For G5 har vi foreløpig ingenting å utsette. Kombinasjonen av Android 6, relativt rene menyer og den kraftige Snapdragon 820-brikken ser ut til å være en vinner. Vi skal selvsagt se nærmere på ytelsen litt lenger ute i testen.

Prisguide.no er en kommersiell partner til Mediehuset Tek. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen