LG G2 lovet godt for fremtidige flaggskip fra produsenten. Med G3 holder de det løftet.

Test LG G3

LG G2 lovet godt for fremtidige flaggskip fra produsenten. Med G3 holder de det løftet. (Bilde: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

LG G3 er en av årets aller beste mobiltelefoner

Stikkordene er: heftig skjerm, nyskapende kamera og alt av teknologi.

 

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 850/900/1900/2100 MHz, LTE 700/800/900/1800/2100 /2300/2600 MHz
SIM-kort: Micro-SIM
Internetthastighet: LTE (4G) 150/50 Mbps, HSPA, EDGE, GPRS
Trådløs overføring: Bluetooth 4.0 + A2DP
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Dual Band Wi-Fi, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi Hotspot
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Batteritid: Opp til 553 timer standby (3G), opp til 21 timer taletid (3G), 3000 mAh batteri

Maskinvare: Quad Core @ 2,5 GHz Krait 400, Qualcomm Snapdragon 801 (8975AC), Adreno 330 GPU, 2/3 GB RAM (avhenger av lagringsplass)
Lagringsplass: 16/32 GB 
Minnekort: Ja
Nettleser: Google Chrome, Android/Webkit
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Nyttefunksjoner: Stoppeklokke, Verdensur, Notat-funksjon, NFC-funksjoner, Energisparing, nettleser, kart, navigasjon
Synkronisering: Exchange Activesync, Google, Facebook

Kort sagt:
Alt av teknologi
Støtter trådløs lading
Meget god e-postleser
Mange smarte løsninger
Lett å bruke
Super surfetelefon

Ingenting spesielt

Det skal godt gjøres å finne en nyere mobilteknologi som ikke er støttet av G3. Den har så godt som alt av teknologi du forventer å finne i en moderne toppmodell, og noen ting du kanskje ikke forventet.

Ser vi på spesifikasjonene er den utstyrt med en Snapdragon 801-brikke fra Qualcomm. Avhengig av om du velger utgaven med 16 GB eller 32 GB innebygget lagring, får du 2 eller 3 gigabyte RAM. 4G-hastigheter inntil 150 Mbps er støttet, og det samme er de raskeste Wi-Fi-nettene du kan kjøpe utstyr til i dag. Spesifikasjonslisten er altså komplett.

Det eneste vi stusser litt over er at LG har valgt å putte inn forskjellige mengder RAM avhengig av størrelsen på den interne lagringen. Det er 16 GB-utgaven vi har testet, og dermed telefonen som har 2 gigabyte RAM. Vi har ikke merket noe til tregheter hverken i apper eller menyer som kan skyldes dette. Det er likevel mulig at den største modellen er noe mer fremtidsrettet, med tanke på at apper blir stadig større og mer krevende.

LG har kuttet litt i medfølgene apper i G3. Det er med på å gjøre at G3 ikke føles som en overlesset telefon, men som vanlig er dette et tveegget sverd. Savner du noe må du finne, og laste det ned selv. De fleste produsentene ser ut til å være på akkurat denne trenden. Det kan skyldes at Sør-Korea nylig innførte begrensninger for forhåndsinstallerte apper. Det er likevel fortsatt mye som følger med, og mye vi liker.

Kjør flere apper på en gang

G3 bærer litt preg av at noen av de særkoreanske løsningene endelig har modnet. Vi har alt nevnt muligheten til å svare på tekstmeldinger uten å åpne menyer, men også løsningen for å kjøre flere apper samtidig begynner å bli virkelig smidig.

Denne støtten har vært her i noen generasjoner allerede, og om det var Samsung eller LG som hadde den aller først, er kanskje ikke så viktig. Det som er litt viktig er at LGs måte å løse biffen på i G3 er svært intuitiv og innbyr til mye bruk.

Knappen som lar deg kjøre flere apper samtidig, er nemlig plassert i appoversikten. Dermed ligger den godt tilgjengelig, på et sted du har god oversikt over alle kjørende apper. En kjempestor og svært høyoppløst skjerm hjelper naturligvis også på inntrykket. Listen over apper som støtter funksjonen er fortsatt ikke kjempelang, men den inkluderer mange av appene der nyttepotensialet er størst, altså apper vi er tilbøyelige til å bruke sammen, og til å flytte data mellom.

Å bruke to apper samtidig kan ha sin sjarm. Vi klarte imidlertid aldri å finne Langtvekkistan på kartet.
Å bruke to apper samtidig kan ha sin sjarm. Vi klarte imidlertid aldri å finne Langtvekkistan på kartet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Klipp og lim

Apropos å flytte data; en funksjon som får aldeles for lite oppmerksomhet, er måten klipp og lim foregår på. For telefoner flest er klipp og lim noe du gjør med ett element av gangen. Det var mange ting i den e-posten du ville ha med deg til notatet ditt, sa du? Da må du nok krongle deg frem og tilbake mellom apper en gang for hver ting du vil ha med deg. Iallfall for telefoner flest.

LG G3 har nemlig en funksjon som minner mye om den gode gamle utklippstavlen i Windows- og Office-utgaver. Her kan du kopiere alt du måtte ønske i én omgang. Du kan kopiere fra så mange kilder du vil. Innholdet havner alltid i en egen klippoversikt.

Når du er ferdig kan du sette stødig kurs mot stedet du skulle bruke dataene, og lime inn alt etter tur. Dette er strengt tatt heller ingen nyhet, ettersom vi tidligere har sett funksjonen både i LGs telefoner, og noen av Samsungs modeller.

Funksjonen er enda et bevis på at en av G3s store styrker er at den lar deg gjøre mange ting om gangen med en flyt vi sjelden opplever på skjermstørrelser som passer i lommen.

Enda en funksjon som bidrar til flyt i bruken av G3 er såkalte Quick Memo. Knappen er plassert lengst til venstre i hurtigvalgene på nedtrekksmenyen. Det den gjør er å ta en skjermdump av det du holder på med, før den lar deg notere og skrible oppå bildet. Når det er gjort kan du lagre bildet, eller sende det til noen via det du måtte ha av skytjenester.

Alt du kopierer når du bruker G3 havner i en egen oversikt, slik at du slipper å gå frem og tilbake mellom apper for å hente med deg data.
Alt du kopierer når du bruker G3 havner i en egen oversikt, slik at du slipper å gå frem og tilbake mellom apper for å hente med deg data.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Lettfattelig og praktisk

Selv om det er mange telefoner som har liknende funksjoner som de vi har nevnt her, er det ofte med en eller annen liten ulempe. Veldig ofte må man skru av eller på en spesifikk funksjon på generelt grunnlag. Lar man den stå på, er man ofte belemret med knapper som går i veien for viktige funksjoner, eller som hindrer en i å bruke hele mobilskjermen. Andre ganger er funksjonen så vanskelig å få øye på, at man kanskje ikke er klar over at man har den. Dermed blir LGs glimrende måte å sy inn disse funksjonene i menyene på nesten like imponerende som selve funksjonaliteten.

Leter du i instillingsmenyen vil du også finne en del funksjoner som er litt spesielle. En av dem heter Smart Cleaning. Her handler det om å kvitte seg med gammelt slagg som fyller opp lagringsplassen din, og som til syvende og sist kan gjøre telefonen tregere enn den trenger å være.

Funksjonen lister opp alt det den bedømmer som unødvendige plasstyver på telefonen, og lar deg fjerne innholdet med et par kjappe trykk. Funksjonen gir kjapt overblikk, og fremstår som en langt kjekkere løsning enn å laste ned en tilfeldig app fra Google Play. Det er fryktelig mange aktører som kjemper om å få gjøre både PC-er og mobiltelefoner raskere. Blant løsningene som fins, er det også fryktelig mye humbug en bør være skeptisk til. Et innebygget verktøy som tar seg av jobben er dermed et definitivt pluss i margen for G3.

Du kan styre strømsparefunksjonen i G3 ganske detaljert.
Du kan styre strømsparefunksjonen i G3 ganske detaljert.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Detaljert batterisparing

Nesten alle dagens Android-telefoner har hjelpemidler som skal strekke batteritiden på en lading. Det har også G3. Du kan velge når batterisparingen skal slå inn automatisk, eller du kan styre den helt manuelt. Du har en rekke ulike valg som kan brukes for å skru ned strømforbruket, men vi noterer oss at telefonen ikke sier noe om hastigheter eller systembrikke, slik enkelte strømsparefunksjoner gjør. Vi regner med den delen av pakken følger med så fort strømsparingen skrus på.

Avhengig av hvilke sparefunksjoner som står på, og hvordan du bruker telefonen, vil G3 kontinuerlig opplyse deg om hvor mange timer, eller dager, som er igjen før telefonen må lades. En praktisk funksjon som gir deg et hint om du bør la telefonen ligge noen timer, hvis laderen er langt unna.

En mangel LG G3 har kontra to andre viktige toppmodeller, er en ekstrem strømsparemodus. Både Samsungs Galaxy S5, og HTCs One (M8), kan gå svært så voldsomt til verks når strøm skal spares. Telefonene går i sort hvitt, gir deg kun tilgang på noen få, grunnleggende, apper, og blir sirupstrege. Løsningen er for det meste ganske kjip, og har bare én fordel, men til gjengjeld er den fordelen stor. Du kan strekke de siste ti-tjue prosentene av batteriet i dagevis.

Like fullt, under normal bruk er ikke det noe stort problem at G3 mangler denne løsningen. Vi skulle likt at den var der, men som regel er smarttelefoner i nærheten av kontakter, og et alternativ nødstrømsløsning virker egentlig som en bedre løsning enn å leve med en direkte dum smarttelefon i dagevis.

Ut over dette har LG G3 en hendig filbehandler, og en notatapplikasjon som er svært nyttig og enkel. Du får naturligvis det du ellers er vant til å se på nyere Android-telefoner også.

God e-postløsning

Denne gangen har LGs toppmodell utskiftbart batteri, og plass for minnekort.
Denne gangen har LGs toppmodell utskiftbart batteri, og plass for minnekort.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

To e-postlesere hører til. Den ene er Googles egen Gmail-klient, som er kjekk og enkel å bruke, men som ikke støtter noe annet enn Googles egne e-postkontoer. Har du mer enn en Gmail-adresse kan du fort bli nødt til å bruke to ulike apper for e-brevene dine. Undertegnede velger som regel å flytte alt til den universale e-postleseren, slik at alt er samlet.

For LG G3s del er denne e-postklienten en meget god sak. Den har veivisere som tar seg av oppsett av kontoer fra de vanligste tilbyderne. Har du en mer eksotisk e-postløsning kan det hende du må legge inn serverinformasjon, og sikkerhetsvalg selv.

Når du først har passert den hindringen er du i gang, og e-postleseren er både kjapp og enkel å ta i bruk. Her kan du velge rushtidsinnstillinger for alle innboksene, slik at innboksen på jobb ikke oppdateres like ofte i helgene. Det kan være like viktig at ikke den private innboksen spiser opp batteriet mens du er på jobb.

Vi noterer oss dessuten at e-postvisningen deles i to når telefonen holdes vannrett, slik at du får opp et ekstra felt til mappene dine, eller innboksen, mens du leser meldingene dine. Det er mulig å justere størrelsen på dette feltet, slik at det blir akkurat passe. Dette er ingen ny funksjon, men vi liker den.

E-postleseren er en av de beste vi har vært borti, med både rushtidsplaner og mulighet for å se formaterte meldinger i sin fulle bredde.
E-postleseren er en av de beste vi har vært borti, med både rushtidsplaner og mulighet for å se formaterte meldinger i sin fulle bredde.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

En aldri så liten kjepphest for undertegnede er at det må være mulig å zoome tilstrekkelig ut til at man får sett e-posten i sin fulle bredde på skjermen. Med full-HD eller enda mer høyoppløselige skjermer, som her, virker det helt tullete at man på mange telefoner må panorere også sidelengs for å få lest en hel e-postmelding. LG har vært flinke på dette gjennom flere telefonmodeller, og også G3 tillater deg å zoome ut meldingene til det nesten komiske. Det er svært praktisk for meldinger som er forhåndsformaterte, og ellers ville stukket utenfor på en eller begge sider av skjermen.

Rask på nett ... naturligvis

Det følger med to nettlesere i G3. Den ordinære Android-nettleseren er fortsatt med oss her, selv om en del produsenter nå har begynt å kutte den helt ut, til fordel for Google Chrome.

Begge nettleserne er lynraske og enkle å bruke. Noe annet skulle selvsagt bare mangle, med kraftressursene som bor under panseret på en nyere toppmodell.

Chrome byr på skyfunksjoner som synkroniserer bokmerker, åpne faner og nettleserhistorikk. Den vanlige Android-nettleseren har ikke så mange spesielle funksjoner, men vi liker Capture Plus-funksjonen, som lar deg ta en skjermdump av en hel nettside, fra topp til bunn. Dette kan være praktisk i noen situasjoner.

 

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen