TEST: LG 55EA980W

Test LG 55EA980W

(Bilde: Ole Henrik Johansen | Hardware.no)

Vi opplever en bildekvalitet du aldri har sett maken til

Både OLED og buet, er dette TV-fremtiden?

OLED er den nye skjermteknologien som forventes å ta over for LCD på TV-fronten i årene som kommer. Frem til i dag har disse skjermene kun vært å finne som prototyper på ulike messegulv rundt om i verden, men nå har den første modellen omsider funnet veien til norske butikkhyller. 

Vi har fått inn LGs 55EA980W med full HD-oppløsning til vår testlabb, og sjelden har vi hatt høyere forventninger til en TV. Det er ingen hemmelighet at denne modellen kan være med å sette ansikt på et nytt kapittel i TV-historien. Spørsmålet er om teknologien er så vannvittig som vi forventer – ikke minst godt nok for en prislapp på 65 000 kroner.

Ekstremt tynn og buet 

En av egenskapene til OLED-teknoloigen er at selve panelene er meget tynne. Det betyr at TV-ene også kan bli det, og 55EA980W måler kun fire millimeter på det tynneste. Med det slanke ytre er det viktig å tenke seg godt om når du skal pakke ut TV-en. Et feilgrep kan nemlig gjøre at skjermen kan knekke, så det gjelder å være forsiktig.  

TV-en er fire millimeter på det tynneste. .
TV-en er fire millimeter på det tynneste. Foto: Ole Henrik Johansen | Hardware.no

Ved hjelp av en varsom hånd finner skjermen veien ut av esken, og det første som slår oss i tillegg til det tynne panelet er at skjermen er buet. Dette er den først av flere kommende TV-er som har denne fasongen, for buede TV-er er en av de nye trendene i år.   

Rammene rundt den nye OLED-TV-en er ekstremt tynne.
Rammene rundt den nye OLED-TV-en er ekstremt tynne.Foto: Ole Henrik Johansen | Hardware.no

LG tar med denne modellen sin «rammefrie» design flere steg videre, og skjermen har en ramme som knapt nok synes før du står på kloss hold. Vi målte ikke den blanke rammen, men vi tror ikke den er stort mer enn én millimeter bred, så dette er uten tvil den mest «rammeløse» TV-en vi noen gang har hatt inne til test. Kun i underkant av TV-en finner du en kledelig ramme som er i børstet, mørk aluminium, med LG-logoen som lyser opp når du slår på skjermen. At denne logoen pulser når du slår på TV-en synes vi er en grei funksjon som bekrefter at noe skjer. 

OLED-skjermen fra LG er som nevnt meget tynn, og for å styrke panelet mest mulig har selskapet valgt å kapsle inn store deler av baksiden i karbonfiber. Dog er ikke hele skjermen like tynn. Den midtre delen av baksiden er langt tykkere, og her holder resten av elektronikken hus sammen med tilkoblingsportene.  

Foten kommer ferdig montert fra fabrikk.
Foten kommer ferdig montert fra fabrikk.Foto: Ole Henrik Johansen | Hardware.no

Noe av det mest spesielle med designen er at skjermen er buet, og dét kombinert med at den er ekstremt tynn er årsaken til at foten er ferdig montert fra fabrikken. Foten i seg selv er ganske spesiell, for den er også buet langt mer enn selve skjermen for at TV-en skal kunne stå stabilt. Vi synes foten er grei å se på, og følger TV-ens design godt, men liker ikke måten LG har valgt å sette inn de to høyttalerne. Elementene er delvis gjennomsiktige, men stjeler litt for mye oppmerksomheten fra det som eller er rene, buede linjer. 

God brukeropplevelse

Tar vi en nærmere kikk på menyene til OLED-skjermen, er denne tett beslektet med menyen til 4K-modellen vi testet for noen uker tilbake. De er visuelt godt lagt opp, og delt inn slik at du har god oversikt. 

Menyen til OLED-TV-en er helt lik den vi testet på 4K-modellen til selskapet tidligere i år. .
Menyen til OLED-TV-en er helt lik den vi fant hos 4K-modellen til LG som vi testet tidligere i år. Foto: Ole Henrik Johansen | Hardware.no

Til venstre i menyen er det et vindu som viser hva som sendes av innhold fra den eksterne enheten du har valgt, mens du fra midten og mot høyre side av bildet har bolker med ulike apper. Disse bolkene kan du selv gå inn i og redigere, samtidig som du kan laste ned nye apper fra markedsplassen. Sammen med Samsung har LG det beste utvalget når det kommer til antall apper du har å velge i mellom. 

Undersiden av menyen tilhører de originale funksjonene til LG. Det vil si at det er her du finner valg som inngangskilde, innstillinger, Internett og deling av innhold via det lokale hjemmenettverket ditt. 

En annen hendig funksjon det kan være greit å være klar over, er at du til en hver tid kan trykke på Q.Menu-knappen på fjernkontrollen for å få frem en forenklet meny. Her finner du alle de mest essensielle valgene du trenger, som innstillinger, tall og andre hyppig brukte valg. 

Pekekontrollen krever litt øvelse å mestre. .
Pekekontrollen krever litt øvelse å mestre. Foto: Ole Henrik Johansen | Hardware.no

LG har nemlig gjort samme valget med 55EA980W, som de gjorde med 55LA970W, ved å droppe å legge ved en tradisjonell fjernkontroll i esken. Det er kun en pekekontroll som følger med, hvilket betyr at du kan peke direkte mot skjermen for å navigere deg rundt om i menyene. Mye på samme måte som du bruker håndkontrollen til Nintendo Wii. 

Den største forskjellen på kontrollen som følger med OLED-skjermen kontra den fra 4K-TV-en, er utformingen. Pekekontrollen til 55EA980W er langt mer strømlinjeformet, og vi liker denne utformingen bedre. Det krever litt tilvending før du mestrer kontrollen full ut, men når bevegelsene sitter i fingrene er dette en smidig måte å komme deg rundt i menyene på. Savner du noen knapper fra en vanlig fjernkontroll finner du som oftest disse ved å trykke på Q.Menu-knappen. 

Dårlig justert fra fabrikk

Målingsresultater for Ekspert 1.
Målingsresultater for Ekspert 1.Foto: Ole Henrik Johansen | Hardware.no
Disse innstillingene gir deg best bilde.
Disse innstillingene gir deg best bilde.Foto: Ole Henrik Johansen | Hardware.no

LGs nye OLED har ingen skikkelig gode ferdige innstilte modier fra fabrikk. Spesielt det dynamiske valget er virkelig på villspor, og gir målinger som er langt utenfor vår skala, der spesielt blåfargen har en styrke som alt for kraftig.

Akkurat det gjør seg godt i butikkhyllene, men det er noe du bør styre unna i stuen. «Standard» er noe bedre, men også her er både hvitbalansen og kontrasten langt unna der den skal være, og bildet er iskaldt.

Har du ikke lyst å justere bildet på egenhånd, må du bruke en av Ekspert-modusene, eventuelt THX-innstillingen. Disse tre er nokså like når det kommer til hvitbalansen, selv om også disse modiene heller for mye mot blått. Samtidig er gammaen for lav, hvilket betyr at bilde har for høy kontrast og lysstyrke. Men disse er som sagt de beste alternativene du har å velge i mellom fra fabrikken.

Skal du ha det maksimale potensiale ut av OLED-skjermen må du foreta en del justeringer. Både kontrasten, lysstyrken, hvitbalansen og fargehåndteringen er noe du må belage deg på å gjøre noe med.

Målingsresultater ferdig kalibrert.
Målingsresultater ferdig kalibrert.Foto: Ole Henrik Johansen | Hardware.no

Ferdig justert er det rett og slett hinsides bra resultater vi får av målingene vi gjør. Aldri før har vi sett en gråskala som er så jevn over hele spekteret, der kun er området fra 80 til 100 prosent grått som ikke er helt riktig.

Ser vi videre på fargene er også disse jevnt over meget presise, bortsett fra rødfargen. Den er ikke helt feil, men den skulle gjerne vært litt mindre oransje i preget. Tar vi en titt på gammaen så havner denne på 2.22, som er akkurat den verdien vi sikter etter under kalibrering. I den grå boksen på høyre side i artikkelen kan du klikke og se hvilke justeringer vi gjorde for å gjøre bildet best mulig. 

Tar bildekvalitet til helt nye høyder

Med de nødvendige justeringene unnagjort er det bare å sette seg tilbake å nyte en bildekvalitet du aldri har sett maken til. 

Måten OLED-teknologien fungerer på gjør at du får et sortnivå som er helt uten sidestykke, nettopp fordi de organiske diodene kan slå seg helt av når det trengs. Sammenligner vi dette sortnivået med andre teknologier som LCD og plasma, er OLED langt bedre – spesielt i forhold til LCD. 

Overgangene mellom lyse og mørke partier i bildet er gnistrende gode, og du kan se alle detaljer i skyggeområder. Det at sortnivået er helt bunnløst resulterer også i at fargene blir langt bedre. De kan nesten virke litt vel livlige til tider, i alle fall uvant, men målingene våre viser at de ligger akkurat der de skal være. 

Lysstyrken er også ganske så forskjellig fra LCD og plasma. OLED-skjermen fra LG endrer ikke karakter uansett om vi har på lyset eller ikke, og innsynsvinkelen er helt topp. Du kan gå så langt ut til siden at du begynner å få vanskeligheter med å se hva som er på skjermen uten at bildet vaskes ut.

Bevegelsene er også gode, og flyten i bildet er det lite å utsette på. Dog har bildet en tendens til å miste skarpheten når bildet beveges raskt. Spesielt når hele bildet panoreres mister skjermen litt snert, og det virker nærmest som oppløsningen blir litt lavere. 

OLED-skjermen fra LG er svakt buet. .
OLED-skjermen fra LG er svakt buet. Foto: Ole Henrik Johansen | Hardware.no

Skeptisk til buet skjerm

En av mulighetene du har med OLED-teknologien er å forme TV-er. Denne skjermen fra LG er svakt buet, og skal gi deg en bedre dybde i bildet samtidig samtidig som panoramafølelsen økes. 

I praksis syns vi denne TV-en rett og slett blir litt for liten til at denne funksjonen har noe for seg. I enkelte tilfeller opplever vi at dybden i bildet blir bedre, men vi ser for oss at denne buede trenden gjør seg mer gjeldene når skjermene blir langt større. 

Vi tillot oss å legge ut en aldri så liten klagesang under vår stortest av 4K-TV-er, om at produsenter nå i langt større grad bruker blanke overflater på skjermene sine. Dette er også tilfelle med LGs nye OLED. På forhånd trodde vi ikke dette skulle bli det helt store problemet i og med at disse skjermene har en kraftig lysstyrke.

Sannheten er at også denne skjermen er plaget av gjenskinn, og det at den er buet forsterker problemet. Lyskilder som gjenspeiles i skjermen «trekkes» utover skjermen i lang større grad enn hva som er tilfelle med vanlige rette skjermer. 

Vær også oppmerksom på at akkurat denne TV-en ikke egner seg til å henges på vegg. 

Komfortabel å se 3D på

Dette er designbrillene som følger med LG 55EA980W. .
Dette er designbrillene som følger med LG 55EA980W. Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no

3D er ikke noe vi legger mye vekt på i tester, men siden det følger med spesialdesignede briller til denne TV-en tok vi oss tid til å se litt film i tre dimensjoner.  

Her ser vi at den buede skjermen kommer mer til sin rett. Dybdefølelsen er meget god, samtidig som det ikke er noen tegn til at bildene oppleves som doble (crosstalk). Det bunnløse sortnivået kombinert med gnistrende gode farger og god flyt gir oss en opplevelse der vi kan se 3D over lengre tid uten at vi på noen måte føler oss slitne. 

Konklusjon

TV-er med OLED-teknologi kan bli fremtiden i norske hjem. Omsider har den første modellen kommet i handelen, etter at vi har fått korte prøvesmaker på den nye teknologien fra ulike messegulv de siste årene. 

LG leverer med sin 55EA980W den første store OLED-skjermen på det norske markedet, og skal du være en av de første som prøver ut den nye teknologien må du ut med 65 000 kroner i skrivende stund. Prisen er i seg selv høy, men likevel ikke så ille som da de første flatskjermene gjorde sitt inntog for drøye ti år siden. Det er en viktig paralell, for OLED er i dag på akkurat det punktet LCD var tilbake på tidlig 2000-tall.

Kjøper du deg en slik OLED-skjerm er det et par fysiske «hindere» du bør være klar over. Dagens testmodell er for det første ekstremt tynn, noe som gjør at du må være varsom når du pakker den opp eller flytter på den. Den er også skjør, og kan i verste fall knekke ved uvøren håndtering. Men når du først får den på plass er skjermen et skikkelig blikkfang i stuen din. 

Sortnivået er helt rått. Her står skjermen på med lyset slått av i rommet.
Sortnivået er helt rått. Her står skjermen på med lyset slått av i rommet.Foto: Ole Henrik Johansen | Hardware.no

LG viderefører sin «rammeløse» design, og dette er med god margin den den mest rammeløse TV-en vi har testet. Designmessig går LG nye veier med denne modellen, som er den første buede TV-en vi har testet. Foten til TV-en kommer ferdig montert fra fabrikken, og er i gjennomsiktig plast. Den gir den rene designen et greit tilskudd, men vi liker ikke de innebygde høyttalerne de har plassert i den. 

Videre har LG valgt å droppe den tradisjonelle fjernkontrollen til fordel for en pekekontroll. Denne retter du mot TV-en for å navigere deg rundt i menyene som en Nintendo Wii-kontroller. Selskapet har laget en meny som er tilpasset nettopp denne pekekontrollen, og etter litt prøving syns vi denne kombinasjonen fungerer godt, og har høy brukervennlighet. 

Det er først og fremst bildekvaliteten som skiller seg ut fra dagens LCD- og plasmaskjermer. OLED-modellen fra LG er det beste vi har sett av bildekvalitet i vår testlab, med et sortnivå som er helt gnistrende. Du kan enkelt se alle detaljer i mørke partier av bildet, samtidig som det gode sortnivået bidrar til at fargene også briljerer.  

Bevegelsene i bildet er det heller ikke noe å utsette på, men skjermen har en tendens til å bli noe uskarp når bildet beveger seg raskt. I tillegg er også denne TV-en utsatt for gjenskinn, og selv om den gode lysstyrken bøter på noe av problemet, er det fortsatt ikke helt optimalt. 

Alt i alt er LG 55EA980W den beste TV-en du får kjøpt per i dag etter vår mening. OLED-skjermen har imponert oss med sitt enormt gode sortnivå og farger, og det er ikke tvil om at dette bør være fremtidens TV-teknologi. Det er tross alt en bildeteknologi vi ikke har sett maken til, men det koster. Prislappen er hele 65 000 kroner, og det er veldig mye penger. Vi velger likevel å anbefale 55EA980W, ikke fordi det er et kjøp som gir mye for pengene, men fordi LG virkelig brillierer med kvaliteten. Om du først bruker pengene denne TV-en koster, får du et bunnsolid produkt, det er det ikke tvil om.

Her finner du den beste prisen på LG 55EA980W »


+ Ekstremt sortnivå
+ Fantastiske farger
+ Behagelig på 3D
+ Flott design
+ Oversiktlig meny
+ Brukervennlig med godt utvalg av apper


- Dyr
- Lavere skarphet ved raske bevegelser
- Plaget av gjenskinn
- Litt for liten til å få maksimal utnyttelse av den buede fasongen

Alternativer

LG er alene om å tilby en OLED-TV på det norske markedet i skrivende stund, så noe direkte alternativ er det vanskelig å gi. De skjermene som kommer nærmest per i dag er LCD-skjermer med støtte for 4K-oppløsning. Her finnes det blant annet en god modell fra Philips, 65PFL9708, en TV som klarer seg meget godt på det fleste punkter, og gikk av med seieren i vår stortest av 4K-TV-er

En av de aller beste LCD-skjermene som er å oppdrive på markedet i skrivende stund kommer fra Panasonic. Med TX-L65WT600 får du en 4K-skjerm som har den ypperste bildekvaliteten, og kommer nærmest OLED. Men det koster å være kar, for den har omtrent samme pris som råtassen fra LG. 

 

Gå til side

LG 55EA980W

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen