TEST: LG 55EA980W

Test LG 55EA980W

(Bilde: Ole Henrik Johansen | Hardware.no)

Vi opplever en bildekvalitet du aldri har sett maken til

Både OLED og buet, er dette TV-fremtiden?

Dårlig justert fra fabrikk

Målingsresultater for Ekspert 1.
Målingsresultater for Ekspert 1.Foto: Ole Henrik Johansen | Hardware.no
Disse innstillingene gir deg best bilde.
Disse innstillingene gir deg best bilde.Foto: Ole Henrik Johansen | Hardware.no

LGs nye OLED har ingen skikkelig gode ferdige innstilte modier fra fabrikk. Spesielt det dynamiske valget er virkelig på villspor, og gir målinger som er langt utenfor vår skala, der spesielt blåfargen har en styrke som alt for kraftig.

Akkurat det gjør seg godt i butikkhyllene, men det er noe du bør styre unna i stuen. «Standard» er noe bedre, men også her er både hvitbalansen og kontrasten langt unna der den skal være, og bildet er iskaldt.

Har du ikke lyst å justere bildet på egenhånd, må du bruke en av Ekspert-modusene, eventuelt THX-innstillingen. Disse tre er nokså like når det kommer til hvitbalansen, selv om også disse modiene heller for mye mot blått. Samtidig er gammaen for lav, hvilket betyr at bilde har for høy kontrast og lysstyrke. Men disse er som sagt de beste alternativene du har å velge i mellom fra fabrikken.

Skal du ha det maksimale potensiale ut av OLED-skjermen må du foreta en del justeringer. Både kontrasten, lysstyrken, hvitbalansen og fargehåndteringen er noe du må belage deg på å gjøre noe med.

Målingsresultater ferdig kalibrert.
Målingsresultater ferdig kalibrert.Foto: Ole Henrik Johansen | Hardware.no

Ferdig justert er det rett og slett hinsides bra resultater vi får av målingene vi gjør. Aldri før har vi sett en gråskala som er så jevn over hele spekteret, der kun er området fra 80 til 100 prosent grått som ikke er helt riktig.

Ser vi videre på fargene er også disse jevnt over meget presise, bortsett fra rødfargen. Den er ikke helt feil, men den skulle gjerne vært litt mindre oransje i preget. Tar vi en titt på gammaen så havner denne på 2.22, som er akkurat den verdien vi sikter etter under kalibrering. I den grå boksen på høyre side i artikkelen kan du klikke og se hvilke justeringer vi gjorde for å gjøre bildet best mulig. 

Tar bildekvalitet til helt nye høyder

Med de nødvendige justeringene unnagjort er det bare å sette seg tilbake å nyte en bildekvalitet du aldri har sett maken til. 

Måten OLED-teknologien fungerer på gjør at du får et sortnivå som er helt uten sidestykke, nettopp fordi de organiske diodene kan slå seg helt av når det trengs. Sammenligner vi dette sortnivået med andre teknologier som LCD og plasma, er OLED langt bedre – spesielt i forhold til LCD. 

Overgangene mellom lyse og mørke partier i bildet er gnistrende gode, og du kan se alle detaljer i skyggeområder. Det at sortnivået er helt bunnløst resulterer også i at fargene blir langt bedre. De kan nesten virke litt vel livlige til tider, i alle fall uvant, men målingene våre viser at de ligger akkurat der de skal være. 

Lysstyrken er også ganske så forskjellig fra LCD og plasma. OLED-skjermen fra LG endrer ikke karakter uansett om vi har på lyset eller ikke, og innsynsvinkelen er helt topp. Du kan gå så langt ut til siden at du begynner å få vanskeligheter med å se hva som er på skjermen uten at bildet vaskes ut.

Bevegelsene er også gode, og flyten i bildet er det lite å utsette på. Dog har bildet en tendens til å miste skarpheten når bildet beveges raskt. Spesielt når hele bildet panoreres mister skjermen litt snert, og det virker nærmest som oppløsningen blir litt lavere. 

OLED-skjermen fra LG er svakt buet. .
OLED-skjermen fra LG er svakt buet. Foto: Ole Henrik Johansen | Hardware.no

Skeptisk til buet skjerm

En av mulighetene du har med OLED-teknologien er å forme TV-er. Denne skjermen fra LG er svakt buet, og skal gi deg en bedre dybde i bildet samtidig samtidig som panoramafølelsen økes. 

I praksis syns vi denne TV-en rett og slett blir litt for liten til at denne funksjonen har noe for seg. I enkelte tilfeller opplever vi at dybden i bildet blir bedre, men vi ser for oss at denne buede trenden gjør seg mer gjeldene når skjermene blir langt større. 

Vi tillot oss å legge ut en aldri så liten klagesang under vår stortest av 4K-TV-er, om at produsenter nå i langt større grad bruker blanke overflater på skjermene sine. Dette er også tilfelle med LGs nye OLED. På forhånd trodde vi ikke dette skulle bli det helt store problemet i og med at disse skjermene har en kraftig lysstyrke.

Sannheten er at også denne skjermen er plaget av gjenskinn, og det at den er buet forsterker problemet. Lyskilder som gjenspeiles i skjermen «trekkes» utover skjermen i lang større grad enn hva som er tilfelle med vanlige rette skjermer. 

Vær også oppmerksom på at akkurat denne TV-en ikke egner seg til å henges på vegg. 

Komfortabel å se 3D på

Dette er designbrillene som følger med LG 55EA980W. .
Dette er designbrillene som følger med LG 55EA980W. Foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no

3D er ikke noe vi legger mye vekt på i tester, men siden det følger med spesialdesignede briller til denne TV-en tok vi oss tid til å se litt film i tre dimensjoner.  

Her ser vi at den buede skjermen kommer mer til sin rett. Dybdefølelsen er meget god, samtidig som det ikke er noen tegn til at bildene oppleves som doble (crosstalk). Det bunnløse sortnivået kombinert med gnistrende gode farger og god flyt gir oss en opplevelse der vi kan se 3D over lengre tid uten at vi på noen måte føler oss slitne. 

Bla om til siste side, til konklusjonen »

Gå til side

LG 55EA980W

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen