TEST: Lenovo Yoga Home 500

Test Lenovo Yoga Home 500

(Bilde: Niklas Plikk, Tek.no)

Det ser kanskje ut som et kjipt nettbrett, men på innsiden skjuler det seg en fullverdig PC

Vi har testet Lenovos «stue-PC».

Design og utforming

Det første vi tenkte i det vi pakket opp Yoga Home 500 var at dette var det største nettbrettet vi noen sinne har sett. Men, vi glemte ikke at dette faktisk er en alt-i-ett-maskin særlig lenge. Både antall tilkoblingsporter og styrken som krevdes for å dra maskinen opp fra esken avslørte det. Et nettbrett veier ikke nesten fem kilogram! 

Lenovo har, til en alt-i-ett-løsning å være, laget en lett maskin. Du vil nok likevel ikke finne deg til rette med den i armkroken i sofaen eller i fanget – heller stående av seg selv på bordet foran deg.

Bak på Yoga Home 500 finner vi nemlig en støtte som lar den stå på egenhånd og som fungerer som en hendig hank under flytting. Støtten er kjekk å ha når du ser film eller viser bilder. Du kan justere den fra 85 grader til skjermen ligger paddeflatt, og et sted på veien vil du finne den optimale vinkelen for å se film, tegne på berøringsskjermen eller bla mellom nettsider. 

Støtten er solid konstruert og gir deg mulighet til å justere skjermen fra 85 grader til 0 grader.
Støtten er solid konstruert og gir deg mulighet til å justere skjermen fra 85 grader til 0 grader. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Avbildet med tastatur og mus er det lettere å se at Yoga Home 500 faktisk ikke er et nettbrett, men en «brettdatamaskin» (?).
Avbildet med tastatur og mus er det lettere å se at Yoga Home 500 faktisk ikke er et nettbrett, men en «brettdatamaskin» (?). Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Støtten er veldig solid konstruert, så stillingen holder seg selv om du lener litt vekt over på den og det er lite «rekyl» å spore, noe som er viktig for presisjonen.

Vi forstår imidlertid hvorfor Lenovo har slengt på betegnelsen «Home» i produktnavnet. Bedriftens HMS-avdeling ville nemlig fått krasse rapporter å skrive om denne ble sett i kontorlandskapet. Plassert på en arbeidspult er det klin umulig å finne en god arbeidsstilling, og nakken og skuldrene dine vil konkurrere om å bli først til å sykemelde deg ettersom du stadig blir sittende å glane ned mot skjermen som ikke kan høydejusteres som andre frittstående skjermer.

Variabelt tilbehør

Du blir raskt sliten i nakken av å se ned på Yoga Home 500.
Du blir raskt sliten i nakken av å se ned på Yoga Home 500. Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Skallet, eller kabinettet er bygget av grå plast med ruglete prikkemønster i bakkant. Fremsiden gjør sitt for å ligne et hvilket som helst nettbrett med en enkel sort innglasset ramme uten andre knapper eller distraksjoner. Støtten og mekanismen dens består ellers av solid aluminium. 

I esken, sammen med selve maskinen, følger et tastatur og en mus. Begge disse kommuniserer over blåtann og krever altså ingen sender som legger beslag på en eller flere USB-porter. Det er supert, men der tastaturet er av helt ok kvalitet – med støysvake og behagelige taster som gjør jobben for de fleste – er musen noe av det mest tragiske vi har vært borti. Det er ikke det at den er spesielt upresis eller uresponsiv, men vi mistenker at Lenovo har tittet til Apple for designråd. Det i seg selv er ikke så galt, og musen ser ganske annerledes og «nymotens» ut, men med på lasset virker det som de dessvere også har fått Apples sans for ergonomi, og de av oss som kjenner Apples ulike mus kan fortelle at dette ikke er noen fordel. Oversatt: den er vond å holde i, og artige detaljer som en usynlig «rullestripe» i midten kan ikke redde den fra ergonomihelvete.

Berøringsskjermen fungerer ellers ypperlig, med god respons på flerfingerbevegelser og jevne animasjoner, så vi brukte denne minst like mye som musen og tastaturet under testingen.

«Kjedelig» skjerm

Den 21,5 tommer store skjermen har fått utdelt et full-HD-panel. Med mulighet for å virke bortskjemte synes vi umiddelbart en hakket kvassere oppløsning ville kledd Yoga Home 500 bedre. Dette er en type maskin vi holder litt nærmere oss enn en stasjonær PC, og vi kan ofte skille hver piksel fra nestemann. Høyere oppløsning ville også gjort underverker for hvor behagelig det er å lese tekst, og maskinen er helt klart kraftig nok for å hanskes flere piksler. Med det sagt er ikke oppløsningen noe vi tenker over etter å ha brukt maskinen sammenhengende en periode, og om du ikke er vant til 4K-skjermer vet du heller ikke hva du har å savne.

Vår skjermkalibrering viser at gult og grønt kan være litt vriene å skille fra hverandre.
Vår skjermkalibrering viser at gult og grønt kan være litt vriene å skille fra hverandre.

Lysstyrken er ikke spesielt høy med 210 nits, og når skjermen samtidig er ganske reflekterende betyr dette at du fra tid til annen får besøk av ditt eget speilbilde, lamper eller andre lyskilder når du bruker maskinen. Dette er ikke veldig sjenerende til vanlig, men noe å være obs på om du for eksempel planlegger å sitte med skjermen vendt mot vinduet eller favorittfilmsjangeren din er skrekkfilmer. I typisk Lenovo-stil er ikke panelet deres særlig godt kalibrert, med spesielt gul- og grønnfarger på vandring over i hverandre. Vi savner mer glød og «liv» i fargene også.

Flere muligheter

En av fordelene med en «bærbar» Windows-maskin fremfor et nettbrett med iOS eller Android, er arsenalet av tilkoblingsporter som står parat.

Musen og tastaturet som følger med Yoga Home 500 kommuniserer via blåtann, men gjennom en av de tre USB 3.0-portene kan du koble til eksterne harddisker, minnepinner, DVD-drev, en skriver, en bedre mus eller annet.

I tillegg kan du utvide arbeidsområdet ditt ved å koble til en ekstern skjerm gjennom HDMI-porten, hente bildene dine rett fra minnekortet gjennom en minnekortleser og koble til et par hodetelefoner. Lyden fra de integrerte høyttalerne er for øvrig av helt grei kvalitet og utmerker seg ikke spesielt.

Grei ytelse

Yoga Home 500 har en prosessor av typen Intel Core i5 5200U, med to kjerner klokket til 2,2 GHz. Denne slås ned i støvlene av rene alt-i-et maskiner vi har testet, som Asus Zen og Apple iMac, men disse koster da også langt mer. Den nærmeste konkurrenten, yteselsmessig og prismessig, som vi finner er en halvannet år gammel «billig»-iMac som scorer omtrent likt som Yoga Home 500 i prosessortestene våre.

Vær imidlertid sikker på at prosessoren ikke er noen festbrems i daglige gjøremål. Nettsurfing, bildebehandling og annet glir unna som bare det, og vi opplevde aldri at maskinen ble treg.

Når det kommer til spillytelse vet vi at den integrerte Intel HD Graphics 5500-brikken ikke er noen spreking, men da vi registrerte at denne har fått selskap av Nvida GeForce-seriens ukjente fetter, 920A, måtte vi kjøre noen tester for å sjekke ytelsen.

Det viser seg at dette leverer akkurat så mye bedre ytelse enn typiske integrerte løsninger at det kan være håp for deg som vil hygge deg med å spille fra tid til annen. Du har ikke nubbsjangs til å kjøre nye krevende spill, men e-sport-spill som LOL og DOTA, gamle klassikere som FarCry 2 (hvor den oppnår 32 FPS på medium grafikk i Full HD) og noe eldre turbaserte spill kan du forvente glir greit på noe lavere innstillinger.

Maskinen blir litt varm, men støyer ikke særlig når du spiller.

Batteri for TV-serier, ikke filmer

Lenovo skriver på sine nettsider at du kan forvente opptil tre timer driftstid fra det integrerte batteriet. Det høres lite ut – spesielt når vi vet at blant annet Samsungs Galaxy Tab View klarer minst åtte timer – men verre blir det når vi måler selv. Da kommer vi nemlig frem til rett i underkant av to timer driftstid ved avspilling av et 720p-klipp i Windows' eget filmavspillingsprogram – og det altså med skjermen satt til 150 nits og maskinen for øvrig i strømsparermodus. Du kan med andre ord ikke forvente å se normale spillefilmer ferdig før batteriet lader seg ut, så vi håper du foretrekker TV-serier.

Ettersom batteritiden var så svak under filmavspilling lot vi også maskinen stå med kun nettleseren oppe på skrivebordet, og talte minutter fra fulladet til flatt batteri. Det tok noe i overkant av to timer før skjermen gikk i sort, så også her ble resultatet nedslående for Lenovos Yoga Home 500.

«Aura»

Her skal vi spille av en video i «Aura». Det fungerer godt, men straks vi har leket ferdig med berøringsfunksjonene falmer smilene våre. Vi har jo egentlig ikke noe lokalt innhold å se på!
Her skal vi spille av en video i «Aura». Det fungerer godt, men straks vi har leket ferdig med berøringsfunksjonene falmer smilene våre. Vi har jo egentlig ikke noe lokalt innhold å se på! Foto: Niklas Plikk, Tek.no

En sentral del av Yoga Home 500 er programmet «Aura». Dette dukker (om du vil) automatisk opp hver gang du legger maskinen flatt med skjermen opp. Aura gir deg tilgang til bilder, videoer, musikk og annet du har lagret lokalt på maskinen i en langt mer «fingervennlig» innpakning enn Windows 10s «Utforsker». Aura er dermed helt super for å vise feriebilder til familien og starte videosnutter uten å pirke med fingeren rundt i Windows' knotete menyer. I alle fall om du har særlig mye lokalt innhold å vise, da. 

Tiden for lokalt innhold er imidlertid i ferd med å renne ut. I dag ser vi heller på film og hører på musikk gjennom strømmetjenester, og dette takler Aura dårlig. Faktisk ikke i det hele tatt, så godt er det at Windows Store inneholder Netflix og musikkstrømmetjenester. 

Ellers er det tydelig at Aura er portalen du trygt skal kunne plassere poden foran når han eller hun ikke skal forstyrre deg. Dessverre er spillutvalget skralt, og vi tror dagens unge er for godt vant med iOS- og Android-spill til å la seg underholde av tittlene du finner her – som kanskje kunne imponert for 15 år siden.

Spillene som følger med, og som kan åpnes via «Aura»-appen, er enten klumsete å styre, barnslige eller kjedelige. App Store og Google Plays utvalg på nettbrett slår «knockout» på Lenovos spillutvalg og egner seg for eksempel langt bedre til å underholde poden.
Spillene som følger med, og som kan åpnes via «Aura»-appen, er enten klumsete å styre, barnslige eller kjedelige. App Store og Google Plays utvalg på nettbrett slår «knockout» på Lenovos spillutvalg og egner seg for eksempel langt bedre til å underholde poden. Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Konklusjon

Det føltes sjelden naturlig å bruke Yoga Home 500 fremfor en skikkelig stasjonær PC eller et nettbrett.
Det føltes sjelden naturlig å bruke Yoga Home 500 fremfor en skikkelig stasjonær PC eller et nettbrett. Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Yoga Home 500 er et annerledes produkt. Det er en fullblods stasjonær Windows-PC som også er flatpakket med et innebygget batteri som lar deg ta den med til steder strømledningen ikke rekker. Det skulle gitt oss en viss følelse av frihet, men det gjør det ikke, snarere tvert imot. 

For det første er batteritiden ganske svak. Gitt at du tar den med til sengs for å se en film er det mest sannsynlig at Yoga 500 legger inn årene før du tenkte å lukke øynene dine. 

Om du vil flytte maskinen med deg er det ikke like lett som å gripe nettbrettet ditt. Nei, du må planlegge løftet for at ikke skjermen skal tippe over, og du må bruke begge hender når du flytter den nesten fem kilo tunge maskinen.

Du orker neppe å sitte med den på fanget, så du er dermed avhengig av å rydde plass på stuebordet før du setter den fra deg der, hvor du snart blir sittende i en mer samenkrøket stilling enn om du bruker Yoga 500 på kontorpulten.

Vi klarer heller ikke å danne oss et klart inntrykk av hvem Yoga Home 500 faktisk er laget for når det kommer til ytelse. «Yoga Home 500, for arbeid og spilling», skriver Lenovo selv på sine nettsider, men dette er en sannhet med modifikasjoner, føler vi. Du kan spille på den, men som en spillmaskin er Yoga Home 500 underlegen det meste annet på markedet. Du får kraftigere bærbare med langt bedre GeForce 960M-grafikk til samme prisen, og gi oss gjerne navnet på den personen som kjøper en alt-i-ett-maskin for «kontorjobbing» uten mulighet for å høydejustere en allerede svært lav skjerm som en til enhver tid må bøye nakken for å se ned på.

Videre fungerer den finger- og berøringsvennlige portalen Aura veldig godt. Men kun om du er av typen som fortsatt benytter deg av lokalt lagret mediafiler. Spillseksjonen i Aura inneholder primært familie- og barnespill. Kvaliteten på disse er laber, så poden vil nok raskt spørre etter iPaden med Clash of Clans og HayDay heller enn å spille spillene Yoga Home 500 byr på og som vi allerede har glemt navnene på. 

Den gigantiske skjermen på 21,5 tommer kan være fin å ha, spesielt for personer som synes mindre skjermer eller maskiner med svært høyoppløste paneler blir for pirkete å kontrollere. Den gjør det også enkelt å plassere to nettleservinduer side ved side, noe som alltid er å kjekt å kunne. Vi tror likevel et mer høyoppløst panel kunne løftet lesbarheten på alt fra ebøker til nettsider til nye høyder. For, som en PC/nettbrett-hybrid holder vi gjerne Yoga Home 500 litt nærmere oss enn tradisjonelle stasjonære maskiner, uten at den kommer så nær hjertet vårt i denne omgang. 

Gå til side

6/10
Helt greit

Lenovo Yoga Home 500 (F0BN0037MW)

"Faller mellom to stoler"

Lenovo Yoga Home 500 (F0BN0037MW)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen