TEST: Lenovo Yoga Book

Test Lenovo Yoga Book

(Bilde: Niklas Plikk, Tek.no)

Yoga Book er ett av de mest spennende produktene vi har hatt på besøk på lenge

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Lenovo Yoga Book

Skjerm: 10 tommer, 1920 x 1080 piksler
Prosessor: Intel Atom x5 z8550, firekjernet inntil 2 GHz
Operativsystem: Android 6.0.1 (testet utgave) eller Windows 10
Lagring: 64 GB, plass for MicroSD-kort
Minne:  4 GB
Vekt:  690 gram
 
Spesielle funksjoner: Virtuelt tastatur som kan skrus av og på. Blir til tegneflate når tastaturet er skrudd av. Digital penn med 2048 grader av trykksensitivitet. Plasttupp kan byttes med blekktupp for skriving både på papir samtidig med digital lagring.
 
Pris: Fra 5000 kroner

Noe så uvanlig som Lenovos Yoga Book skal du lete lenge etter. Ved første øyekast ser det litt ut som en veldig kompakt bærbar PC, men utseendet lyver. Når du åpner den er den ene halvdelen et nettbrett, og den andre halvdelen et tegnebrett med tilhørende digital penn.

Helt nytt konsept

Det betyr at du ikke får fysiske taster i det hele tatt her. Men når du trenger det lyser det opp et berøringstastatur på tegnebrettet. Det følger også med en papirblokk som kan brukes til å tegne på, mens Yoga Book ligger under og samtidig lagrer det du tegner.

Hver for seg har vi sett disse konseptene før. Wacom, som lager pekebrettet i Yoga Book har blant annet Bamboo Spark, som lar deg tegne på papir og overføre tegningene til mobilen etterpå. Men å få se mange av Wacoms triks integrert i en løsning som dette, med både en størrelse og en pris som ikke er avskrekkende er nytt.

Virkelig nyskapning er forholdsvis sjelden om dagen, og jeg applauderer at Lenovo tør å ta sjansen på et så helsprøtt konsept som Yoga Book er. Det fine med slike sprø produkter er at noen av de beste idéene gjerne overlever. Ulempen med dem er at første generasjon ofte ikke helt lever opp til hypen.

Og det gjør dessverre ikke Lenovos Yoga Book heller, hvor lekker den enn er.

Hopp til neste side for video av Yoga Book i bruk »

Forferdelig å skrive på

Yoga Book går gjerne i dvale etter noen sekunder, om du ikke endrer innstillingene. Siden penneknappen på tegneplaten ikke alltid får den til å reagere, må man ty til låsetasten. På en så tynn og lett enhet, som gjerne står på bordet blir det til at man dytter hele pakken avgårde før skjermen kommer på. Alternativt må man holde den fast med den andre hånden. Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Den gode nyheten er at nettbrettet er raskt å bruke, og brukt som et rent Android-nettbrett er det lite å utsette på Lenovo Book. Men sammenliknet med et enkelt nettbrett er totalpakken her likevel forholdsvis tung med sine 690 gram. Prisene på vanlige Android-nettbrett har også gått noe ned, så til 5000 kroner befinner Yoga Book seg tross alt i øvre sjikt sammenliknet med løse brettvarianter. Om enn et stykke unna for eksempel iPad Pro, voksne Surface-varianter og de mest påkostede Wacom-løsningene.

Vi forventer altså mer av dette enn at det gjør jobben som surfedings og medieformidler.

Torstein mener:

Jeg er helt ærlig litt usikker på hvem Lenovo forsøker å appellere til med Yoga Book. Er det kunstnerspirene som skal kunne slå seg løs med den digitale pennen? Neppe. Undertegnede har tegnet en del i sitt liv, og kunne raskt slå fast at å bruke Yoga Book var lite egnet som tegneredskap, takket være upresis penn og manglende programvare.

Men hva med studenter og andre notatskriblende vesener? Undertegnede er for tiden også student, og grøsser ved tanken på å bytte ut Mac-en med Yoga Book. Tastaturet på sistnevnte er flatt som en pannekake, og rett ut sagt litt begredelig å bruke. Jeg foretrekker nok også stadig en papirblokk fremfor å notere digitalt, spesielt med programvaren på Lenovos maskin.

Så hvem er Yoga Book laget for? Jeg vet ikke. Men jeg vet i alle fall at det finnes mye annet der ute jeg heller ville kjøpt – det være seg nettbrett eller datamaskiner.

Torstein Norum Bugge, frilanser for Tek.no

De første grå hårene begynner å titte opp av hodebunnen idet jeg prøver meg på å taste. Lenovo har kalt løsningen Halo Keyboard, og det er altså en tasteoversikt som lyser opp på tegnebrettdelen av Yoga Book. Det har noen artige løsninger så som at tasteplasseringer skal justere seg basert på hvor presist du skriver. Treffer du alltid bittelitt til høyre for H-tasten skal altså delen av platen som registrerer bokstaven flytte litt på seg. Markeringene blir dog værende.

Den engelske tastaturmarkeringen på maskinen er det minste problemet den har. Det aller største er at siden dette er berøringsbasert og ikke har fysiske taster, har du ikke ett eneste holdepunkt til å føle hvor fingrene dine er, eller om tasten faktisk er trykket på. Innimellom blir ikke tastetrykk registrert. Glem å skrive lange tekster på denne maskinen med mindre du er veldig tålmodig, eller rutinemessig gjør det på skjermtastatur.

Opplevelsen forverres ytterligere av det som må være verdens verste og mest påtrengende ordbok. Den retter på alt, og også korrekte ord som den mener det er mindre sannsynlig at bør komme etter det forrige. Ved å skru av Touch Pal-løsningen som er aktivert som standard slipper du korrekturen, men det må du altså gjøre selv.

Bruk «halve» maskinen om gangen

At pennen som hører til i utgangspunktet ikke virker på brettskjermen er også en uting. Det går an å skru på at den gjør det, men hvorfor i himmelens navn er ikke dette aktivert fra start? Og uansett – med plasttupp fungerer ikke pennen optimalt på skjermen. Pennetuppene som lar deg tegne på papir oppå Yoga Book funker vesentlig bedre mot skjermen. Men skulle du uforvarende bruke den på selve tegnebrettet har du en liten vaskejobb foran deg.

Maskinen er svært tynn, og er utstyrt med Yoga-hengselet vi kjenner fra mange andre av Lenovos mest portable maskiner. Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Å bruke pennen på Yoga Book føles altså nesten alltid som å forplikte seg til å bare bruke halve maskinen. Løpende veksling mellom skjerm og penn på pekeplate er en litt krevende øvelse. Du kan bruke pennen til å styre det meste fra pekeplaten, men det er litt uforutsigbart hvilke resultater det gir. Og selv om Yoga Book forhåndsviser pennemarkøren når tuppen er innenfor et greit stykke av tegnebrettet, hender det seg at appene du bruker med pennen gjemmer funksjonalitet fordi de tror du vil tegne.

Har du hentet frem favorittegneappen din fra før, vil Yoga Book likevel starte sin egen notatapplikasjon når du skrur på tegnebrettfunksjonen.

Flere brukererfaringer og hvordan pennen fungerer i detalj kan du lese om på neste side »

Uforutsigbar i bruk

Du kan folde Yoga Book sammen, slik at den fungerer som et nettbrett. Låser du skjermen kan det snus rundt og lagre det du skriver på tegnebrettet i stedet. Den løsningen forutsetter at du bruker papirblokken som hører til. Foto: Niklas Plikk, Tek.no

I det store og det hele er Yoga Book ofte slitsom og uforutsigbar å bruke. Kvalitetsmessig henger heller ikke alltid det som skjer på skjermen helt med det som forsøkes tegnet på brettet. Flere medlemmer av redaksjonen har forsøkt å tegne ting på den, og det har blitt knurret uvanlig mye i Teks redaksjonslokaler de siste dagene. Av de tre som har vært innom brettet, er det ingen som umiddelbart har blitt fornøyde, og flere ganger har påstanden om at dette hverken er fugl eller fisk kommet opp.

På spørsmålet om Yoga Book ville blitt brukt dersom den ble gitt ut gratis, var ett av svarene; «dersom jeg ikke hadde noe annet». Og det er i grunnen oppsummerende for opplevelsen.

Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Yoga Book er en fantastisk idé som ikke er særlig godt gjennomført. Den deler den statusen med mange andre produkter opp gjennom. Men noen av dem har likevel blitt til kjempeprodukter i sin andre generasjon, og det er helt umulig å ikke heie litt på galskapen som er Yoga Book. Det skal ikke så veldig mye til før dette  er en superlett totalpakke for kreativ utfoldelse på veien.

Se hvordan Yoga Book yter sammenliknet med andre nettbrett og mobiltelefoner »

De dyreste produktene er de som ikke blir brukt

Men per i dag blir det for rotete og vanskelig å bruke. Yoga Book skriker også etter en mye bedre løsning enn Halo-tastaturet. At «tastene» omtales som «zero travel», altså stillestående, av Lenovo er slett ikke noe salgsargument. Det er heller det motsatte.

Hvis du virkelig vil gjøre tegnearbeid på farten med en kompakt pakke heter fasit i dag Apple iPad Pro og Pencil. Det blir rundt 2000 kroner dyrere, men produkter som ikke virker godt nok er de dyreste av alle. Mange av dem bor i støvete skuffer.

Obs! Lenovo Yoga Book finnes også i en utgave med Windows 10. Den har vi foreløpig ikke testet.

Anbefalte alternativer til Lenovo Yoga Book

Apple iPad Pro 9.7" 32GB

Apples «tegnebrett»

Apple iPad Pro 9.7" 32GB

iPad Pro i titommers utgave er svært lett, og ett av de kraftigste tradisjonelle nettbrettene på markedet. Kjøper du en Apple Pencil til kan du tegne rett på skjermen, med en responsivitet som går greit forbi den vi opplevde på Yoga Book. Vekten er også lav, siden du ikke absolutt må ta med deg en egen tegneplate som sitter fast i brettet. Vinner på de fleste fronter over Yoga Book, men totalprisen blir rundt 2000 kroner dyrere.

Huawei MediaPad M2 10" 16GB

Enkelt og kjapt nettbrett fra Huawei

Huawei MediaPad M2 10" 16GB

Trenger du ikke et hav av ekstra funksjoner? Da er det like greit å gå for et vanlig nettbrett, slik som MediaPad M2 fra Huawei. Knall byggekvalitet, god lyd og en super brukeropplevelse er noe av det du får her. Du sparer både vekt og penger på å gå utenom tegnefunksjonene Yoga Book byr på. Her slipper du unna med drøyt 3000 kroner.

Wacom Bamboo Spark snap-fit

Kjøp tegnefunksjonene separat

Wacom Bamboo Spark snap-fit

Det finnes flere tilbehør der ute som kan gi deg tegnefunksjoner til nettbrettet du kanskje allerede har. Ett av dem som likner på Lenovos innebygde funksjonalitet heter Wacom Bambo Spark. Vi har foreløpig bare prøvd produktet og ikke gjort fullverdige tester av det, men trenger du å gjøre om notater og tegninger på papir til digitalt format kan denne pakken gjøre det, og den fins i utgaver for både Android- og iOS-enheter. Prisen er rundt 1000 kroner, og trenger du ikke funksjonene eller den ekstra vekten, legger du bare Spark igjen hjemme når du reiser.

Teknologi er aldri så gøy som når noen prøver noe nytt. Noe virkelig nytt. Og Lenovo Yoga Book er definitivt en slik ting. Vi snakker om en slags bærbar PC med et digert berøringsfelt fremfor vanlige taster. En digital penn følger med til å bruke på berøringsfeltet.

Kombinasjonen av Android eller Windows og tegnebrett satt sammen på denne måten er ny, men teknologien er det strengt tatt ikke. Det er Wacom som står bak tegnefunksjonaliteten her, og det japanske selskapet har selv produkter med til dels svært lik funksjonalitet.

Likevel er det ingenting som helt likner på denne pakken her, og det gjør den spennende.

Android-nettbrett med litt attåt

Hold fingeren oppå dette feltet, og maskinen veksler mellom tegnemodus og tastaturmodus. Det er imidlertid ikke alltid maskinen våkner fra dvale når du gjør dette. Det skjer visst bare av og til. Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Vårt testprodukt er Android-utgaven av Yoga Book. Den har en pris som starter på rundt 5000 kroner, mens Windows-utgaven er noe dyrere. Dermed snakker vi i praksis om et relativt påkostet Android-nettbrett med et Wacom-tegnebrett med Lenovos stilige og etter hvert velkjente Yoga-hengsler mellom seg. De to delene kan ikke skilles, men som med alle Yoga-produktene kan man brette «tastaturdelen» rundt skjermen og bruke enheten som et nettbrett.

Spesifikasjonene er forholdsvis gode, med en kapabel Intel Atom-brikke og 4 GB RAM. Den opplevde ytelsen er det ikke noe å si på, men selve ytelsestestene ser du lenger ned på siden. Skjermen er ti tommer stor og har full-HD-oppløsning. Den er omtrent så god som vi forventer. Den kunne kanskje hatt noe høyere oppløsning, og en lysstyrke på 400 nits er ikke skremmende bra, men heller ikke dårlig.

Her ser du en video i økt hastighet hvor vi både tegner og skriver litt.

Alt i alt er spesifikasjonene ikke så langt unna slik vi forventer dem i denne prisklassen. Kanskje er de bittelitt svakere enn de burde vært, men så er dette også en svært spesiell liten maskin som det er vanskelig å sammenlikne direkte med andre. Wacom-løsningene som likner koster en del de også.

Niklas mener:

Lenovo prøver å gjøre mye på en gang med Yoga Book. Den vil være et nettbrett og en bærbar PC samtidig som den vil ha et tastatur og et tegnebrett. Resultatet ser helt fantastisk ut, men i bruk er det håpløst.

Det flate tastaturet er rett og slett ikke sammenlignbart med et vanlig tastatur, og ligner langt mer på skjermtastaturene til vanlige nettbrett. Du kan ikke legge fingrene ned på tastene for å hvile og den taktile tilbakemeldingen du får ved å trykke på en vanlig knapp er erstattet med vibrering i hele brettet. Det fungerer, og det fungerer forsåvidt bedre enn å skrive rett på skjermen, men det er ikke sammenlignbart med selv de verste fysiske tastaturene til bærbare maskiner eller hybrider.

Og så var det tegnedelen… Med en knapp kan «tastaturet» forvandles til et trykkfølsomt tegnebrett som fungerer sammen den medfølgende pennen. Igjen: Det ser veldig kult ut, og ideen er kjempegod, men i praksis er det et herk å bruke. Det var et hav av små og irriterende mangler som gjorde hele opplevelsen frustrerende. Blant annet fungerte såvidt pennen på den vanlige skjermen, og jeg var stadig nødt til å trykke rundt med fingeren. Trykksensitiviteten fungerte bare halvveis, og tanken med å kunne legge et papir over tegnebrettet virket mest som en gimmick.

Alt i alt er det virkelig trist at Lenovo bommet såpass hardt her, for jeg elsker ideen bak Yoga Book. Det er bare synd at bruksopplevelsen ikke lever opp til det nydelige designet.

Niklas Plikk, nyhetssjef i Tek.no

Som tegnebrett

I testperioden har jeg latt flere kolleger tegne på Yoga Books tegnebrett. Jeg har i tillegg brukt det en del selv, til tross for at mine egenskaper som tegner er høyst middelmådige elendige.

Med det samme vi begynner å ta i Yoga Books spesialfunksjoner begynner det litt triste ansiktet til et typisk førstegenerasjonsprodukt å vise seg. For det første er det ikke spesielt intuitivt hvordan appene skal fungere. De fleste produkter leveres med testeguider, der man på en rask måte skal kunne tas gjennom produktets funksjoner. Som regel er ikke disse så veldig nødvendige, men det var de definitivt her. Det betyr antakeligvis at en tur innom bruksanvisningen kan være nyttig for deg som eventuelt kjøper denne dingsen.

Ved aktivering av pennefunksjonen åpner det seg et notatprogram. Det finnes flere måter å aktivere eller deaktivere funksjonen på, men i hovedsak handler det om et berøringsfelt på selve tegnebrettdelen, eller et lite ikon helt til høyre på oppgavelinjen på skjermen.

Så fort man aktiverer tegnefunksjonene åpner brettet en miniutgave av Note Saver-appen der man kan tegne, notere og lime inn ymse innhold så som bilder som er lagret på maskinen.

En av de litt sære nykkene her, er at dingsen leveres med et par ulike apper som skal kunne behandle det du tegner, men selv om du allerede har én av dem oppe, åpner det lille miniprogrammet seg i nedre høyre hjørnet og tar over dataene fra tegnebrettet. Hvis du allerede har åpnet appen du vil tegne i, må du altså først deaktivere appen Yoga Book helst vil at du skal tegne i. Det føles en smule bakvendt.

En penn til besvær

Jeg noterer meg også at jeg gikk rundt ett døgn med dette nettbrettet i trygg forvissning om at pennen som følger med til bruk på tegnebrettet ikke ville virke på skjermen. For i utgangspunktet gjorde den ikke det. Men labber man en tur innom innstillingsmenyen og skrur på AnyPen-funksjonen vil den likevel virke sånn noenlunde på selve brettskjermen.

Responsivitet og presisjon på skjermen er imidlertid noe du overhodet ikke kan påregne om du bruker den medfølgende pennen med plasttupp. Men du kan bytte tupp på pennen, slik at den fungerer som en helt vanlig penn i tillegg til å beholde Wacom-funksjonene mot nettbrettet. Planen er i så fall at du legger et papir oppå tegnebrettet. Det følger en egen blokk med til slikt bruk, men du kan bruke hvilket som helst papir til formålet.

Med blekktuppen på den medfølgende pennen blir responsiviteten langt bedre når du tegner rett på skjerm, men hvis du tegner rett på tegnebrettet risikerer du en vaskejobb etterpå.

Tegnebrettet gjør at det kan fungere vel så godt å ha maskinen liggende flatt, som her, som i mer tradisjonell stående laptop-modus. Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Å bruke et produkt med penn kan være svært så fint og intuitivt, men jeg reagerer på at pennen i normalmodus i praksis funker bare på tegnebrettet, og ikke skikkelig på skjermen. Mens den i blekkmodus i praksis kun bør brukes på skjermen - eventuelt sammen med et papir.

Man burde ikke være nødt til å bygge om pennen eller bytte bruksmodus på maskinen for å få full utnyttelse av den. I tillegg kan det nevnes at metoden for å bytte tupp på pennen ikke er spesielt praktisk. Hetten fungerer som en slags flaskeåpner som man trer nedover pennetuppen. Ved å legge forsiktig press på pennetuppen i åpneren kan man, hvis man er veldig heldig, trekke ut pennetuppen. Det funker ikke hver gang.

Akkurat som blekktuppene for den medfølgende pennen virker godt på selve skjermen, fungerer også de fleste vanlige kulepenner godt. Men de vil naturligvis ikke virke i det hele tatt på Wacom-platen som sitter fast i nettbrettet.

Litt treg og litt upresis

Yoga Book får litt pepper for lite antall tilkoblinger. Men sammenlikner du med mobile nettbrett er det uansett ikke vanlig med så mange. Men hvorfor har ikke Lenovo puttet inn nye USB type-C her? Foto: Niklas Plikk, Tek.no
En digital penn følger med. Den har en kork som sitter veldig godt fast. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vel, det var noen av begrensningene. Men hvordan fungerer tegningen, da? Strengt tatt ikke så bra. Enkollega klaget på at det er vanskelig å tegne adskilt fra skjerm på denne måten, men samtidig er det akkurat slik de fleste Wacom-brukere jobber med tegnebrettene sine. Toppbrettene fra produsenten fungerer i praksis som fullverdige datamaskiner med skjerm og integrert tegnebrett oppå skjermen, men de er svindyre og ikke så ofte å se. De fleste av dem er rene tegneplater som ikke viser deg hva du gjør med mindre du ser på storskjermen ved siden av samtidig.

Mangelen på synlig tilbakemelding på selve platen er altså neppe noe å trekke for. Men det betyr likevel ikke at alt er velstand.

Tegneresponsen som vises på skjermen er ikke all verdens å skryte av, og noen ganger virker også presisjonen å ikke være så god.

Under korken skjuler det seg i utgangspunktet en helt vanlig plasttupp. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En forhåndsvisning av hvor du kommer til å trykke på skjermen viser seg straks pennetuppen er en centimeter eller to over tegnebrettet. Du kan også bruke pennen til å styre funksjoner på skjermen når du tegner, men det er litt uforutsigbart om knappene faktisk lar seg trykke på, eller om de gjemmer seg for å gi deg tegneplass. Dette varierer mellom hva du ønsker å gjøre, og hvilken av de to medfølgende appene du bruker.

Noen ganger blander også Androids egne skjermtaster seg inn, og et par kjappe, men litt ukonsentrerte, trykk kan lede til at du forlater appen fremfor å få valgt funksjonen du ønsker.

En kan si at det er appenes feil eller måten Android håndterer apper i fullskjerm. Kanskje er det ikke Lenovos skyld, men samtidig bidrar det til å gjøre et allerede ganske forvirrende produkt enda litt mer knotete å bruke.

Bruk den medfølgende ... Book Paden

Men du kan bruke korken som en slags flaskeåpner på tuppen og bytte den ut med en blekktupp i stedet. Denne løsningen fungerer ikke hver gang. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For en gangs skyld følger det med en tegneblokk med testproduktet vårt. Lenovo har naturligvis funnet et navn med passende mengder schwung; Book Pad.

Hele målet med blokken er at man kan legge den oppå tegnebrettet, og om man bytter til blekktupp på pennen kan man tegne på papir samtidig som maskinen lagrer tegningen i ett av de to tegneprogrammene som følger med.

Dette fungerer faktisk ganske bra, men det er kun Note Saver-appen som støtter bruk mens skjermen er av, og den er ikke særlig god på tegning. Den virker mer egnet for notater.

Hovedirritasjonen her er at appen i utgangspunktet ikke kan konvertere kråketærne dine til tekst du kan behandle på maskinen. I stedet får du en rekke  bilder som du eventuelt kan eksportere som PDF. Det virker ikke særlig nyttig for eksempelvis en student som prøver å finne igjen akkurat det notatet fra den forelesningen. Du kan naturligvis bruke annen programvare for å oversette filene du får fra appen til tekstdokumenter, eller du kan jakte opp en alternativ app på Google Play.

Like fullt gjør det at produktet ikke virker så helhetlig som det burde være. Hvorfor har ikke Lenovo tenkt på slikt før de sendte denne maskinen i produksjon?

Jeg mistenker at det nok finnes en nisje der ute som ser nytten i et nettbrett med fastmontert tegneplate på, men med åpenbare svakheter er jeg litt usikker på hvem det kan være.

Hva med tastaturet, da?

Yoga Book er fryktelig pen og futuristisk. Det samme kan vi si om tastaturløsningen. Men når det er håpløst å skrive på kan det være så lekkert det bare vil uten at det hjelper. Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Tegneplaten gjør dobbel tjeneste på Yoga Book. Når du skrur av pennefunksjonaliteten blir det til et slags virtuelt tastatur. Lenovo har kalt det Halo Keyboard.

Her er det kun en grafisk opptegning av tastene, og absolutt ingen fysiske holdepunkter for tasting. Siden ingenting beveger seg har du heller ingen gode holdepunkter for å vite om tastetrykket faktisk blir registrert. Noe det av og til heller ikke blir.

I utgangspunktet er brettet utstyrt med et skjermtastatur fra Touch Pal, og med det kommer en helt håpløs autokorrektur som blander seg også når du bruker Halo-tastaturet. Den retter i vildens sky, og tilsynelatende etter egne preferanser. Det lar seg ikke gjøre å deaktivere autokorrekturen i Touch Pal-tastaturet, men bytter man til Googles eget Android-tastatur kan autokorrekturen skrus helt av. Da blir det også langt bedre å skrive på Yoga Book.

Det sagt er ikke skriveopplevelsen her allverdens. Er du vant til å skrive uten å se på tastene kommer du til å taste veldig mye feil her i utgangspunktet, og jeg er sant og si ikke helt sikker på om det vil bedre seg over tid. Det forutsetter i utgangspunktet at det i det minste er noen fysiske holdepunkter å venne seg til plasseringen på.

At tastene heller ikke alltid reagerer på trykk i det tempoet jeg ønsker gjør dette til en frustrerende opplevelse.

Opplevd byggekvalitet

I teltmodus kan Yoga Book stå oppreist, for eksempel for å vise film, eller hvis du bruker den med eksternt tastatur. Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Som mange av Lenovos produkter oppleves Yoga Book som velbygget. Den føles solid å holde, og det har ikke vært noe knirk å spore i vårt eksemplar. Det eneste her som lager litt lyd som kanskje kan være til irritasjon er selve Yoga-hengselet, som klirrer litt om du rister maskinen eller flytter den. Men erfaringsmessig betyr ikke dette at det er noe å si på kvaliteten her.

Om Yoga Book er lett eller tung avhenger av hvordan du ser på det, og hva slags funksjonalitet du behøver. Den veier 690 gram, og om man sammenlikner utstyret med frittstående nettbrett er det forholdsvis tungt. Vanlige nettbrett veier ofte rundtom 400 gram, men har du behov for Wacom-funksjonene ved siden av, eller et løst tastatur ved siden av, overstiger vekten fort 6-7 hundre gram. I den sammenhengen er Yoga Book rimelig lett. Hvis du ser for deg å erstatte en fullverdig PC med Yoga Book er den lettere enn stort sett alt du kan tenke deg av mulige valg, inkludert tradisjonelle Ultrabooks.

Skal du erstatte en PC med dette produktet bør du imidlertid heller se på Windows-modellen, og du bør være helt, helt sikker på at du klarer å venne deg til den krøkkete tastaturløsningen.

Uforutsigbar batteritid

Lenovo oppgir inntil 15 timers batteritid for Yoga Book. Det er et ganske heftig tall for en så kompakt enhet. Nettbrett flest ligger et sted rundt 8 til 12 timers batteridrift når produsenten selv skal si noe om slikt.

Men i testperioden har det vært litt vanskelig å si noe om akkurat hvor lenge Yoga Book varer. Den har vært nærmest konstant i bruk, og sjelden fulladet. Stort sett har den ligget et sted rundt 50 prosent, og blitt ladet et stykke opp når den har nærmet seg bånn.

Ved enkelte typer bruk har maskinen klart å ete et batteri med 35 prosent lading ned til 0 i løpet av bare et par timer. Forutsatt at Lenovos prosentangivelse er noenlunde presis, skulle det bety rundt seks timer sammenhengende bruk med blandet bruk og relativt høyt innstilt skjermbelysning. Så er det jo slik at batteritid gjerne måles med middels belysning og uten den aller hardeste bruken når produsentene gjør det, men kontrasten mellom 6 og 15 timer virker likevel for stor.

Derfor valgte vi å lade maskinen helt til maks, og å sette den til videoavspilling fra Netflix etterpå. Uten tastaturet aktivt, og med halv lysstyrke på skjermen, begynner Yoga Book straks å behandle strømmen sin slik en kamel i ørkenen behandler vann.

I løpet av drøye tre timer, brukte den omtrent 30 prosent av batteriet. Strømming og videospilling burde dermed gå i rundt ti timer.

Det er fortsatt ikke snakk om de femten timene Lenovo har drømt om i et laboratorium, men her er vi godt i nærheten av det andre nettbrett får til.

Nå er dagens prosessorer optimalisert for video, og bruker gjerne mye mindre energi på å spille av levende bilder enn på å gjøre andre ting. Og det skal sies at vi ikke rakk å la maskinen gå seg ferdig fra 100 prosent til bunnen før denne testen skulle publiseres.

Det kan tenkes at prosentangivelsen ikke tikker jevnt nedover, men øker eller sakker noe på hastigheten avhengig av hvor høyt opp den er. Slikt kan variere noe fra dings til dings. Dermed kan det være en del av forklaringen på at maskinen virket å vare veldig kort mange ganger under vanlig bruk.

Uansett er dette nok et moment der maskinen ikke virker helt forutsigbar. Ingen produsenter lover batteritid basert på en bruk som krever full spiker hele tiden, men Yoga Book virker å være svært uforutsigbar. Hvis du faktisk får den til å vare femten timer kan du kanskje legge igjen laderen hjemme, men bikker den under seks vil det fort bli behov for laderen likevel. Når Yoga Books natur er å prøve å dekke alle mulige behov, gjør det det vanskelig å ha tiltro nok til produktet til at laderen kan ligge igjen hjemme.

På den positive siden kan den bruke vanlige Micro-USB-ladere, men på den litt mer irriterende siden - disse bruker ofte veldig lang tid på å lade Yoga Book, ettersom originalladeren kan gå helt opp i 12 volt for å gjøre ferdig jobben fortere.

Ytelse

Det er litt vanskelig å sette fingeren på hva som gjør at pennestrøkene av og til får en liten forsinkelse på skjermen. Men jeg mistenker at det ikke først og fremst handler om selve systembrikken i dette produktet. Responsivitet har alltid vært litt blandet for slike løsninger, og noe Apple la stor vekt på i sin lansering av den digitale blyanten som kan kjøpes til iPad Pro.

Responsiviteten i brettet forøvrig er god, selv om brukervennligheten ikke alltid er det. Så det virker å være mer enn tilstrekkelig futt her til å kjøre appene man trenger.

Likevel snakker vi ikke om noe fartsmonster her. Siden utvalget av nettbrett med mobile operativsystemer er litt magert for tiden, er det først og fremst telefonene det er naturlig å se til for å finne ut hvordan det står til med Yoga Book.

Her ser vi at Geekbench-ytelsen er drøye 2000 poeng over for toppmobiler som Samsung Galaxy S7 og Apple iPhone 7. I AnTuTu dobles resultatene med en iPhone 7, og Galaxy S7 er rundt femti prosent raskere enn Yoga Book.

Det virker kanskje litt urettferdig å sammenlikne med absolutte toppmobiler her, men igjen snakker vi om en dings her som ikke er veldig billig i nettbrettmarkedet. Den skal i utgangspunktet kjøre apper fra samme utvalg som mobilene henter fra, og tegnefunksjonene i enkelte apper kan være til dels krevende. Spesielt om du begynner å sysle med design i 3D. Da trengs det litt hestekrefter, og konklusjonen blir dermed at Yoga Book gjerne skulle hatt noen flere ponnier på lur.

Gå til side

Lenovo Yoga Book (ZA0V0038SE)

Fordeler

 • Lett gitt mengdene funksjonalitet
 • Fin skjerm
 • Mange spennende idéer på ett sted
 • God opplevd byggekvalitet

Ting å tenke på

 • Uforutsigbar programvare
 • Ubrukelig tastaturløsning
 • Ikke alltid så presis å tegne med
 • Klønete løsning for å bytte mellom plasttupp og blekk i pennen
 • Oversetter ikke håndskrift til tekstnotater
 • Trøblete plassering av låsetast
 • Våkner bare noen ganger fra dvale ved aktivering av tegnebrettet
 • Ingen oppbevaringsløsning for pennen
 • Batteriet holder ikke de lovede 15 timene

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen