TEST: Lenovo Yoga 900

Test Lenovo Yoga 900

(Bilde: Kurt Lekanger, Tek.no)

Lenovo Yoga 900 er bedre enn forgjengeren på alle punkter

Men holder det mot aggressive konkurrenter?

Mens plast ruver på utsiden, (hvorfor ikke aluminuim, Lenovo?) finner vi en gummiert og lett teksturert overflate på innsiden, ved tastaturet. Er du litt svaksynt kan du kanskje ta det for en dårlig skinnimitasjon, men vi liker følelsen den gummierte overflaten gir. Den er blant annet en solid stoppper for fettmerker og byr på litt ekstra grep. 

«Varm» skjerm

Spesielt nå som Dell har vist oss at det er mulig å lage nær usynlige skjermrammer på bærbare, slår Yoga 900s oss som ganske «feit». Maskinen skal likevel ha på sin side at en litt tykkere skjermkant enn normalt kan vare en fordel når du bruker den som et nettbrett og helst vil ha noe å holde i uten å blokkere for innholdet på skjermen.

Det 13,3 tommer store skjermpanelet består av 3200 x 1800 punkter og er av typen IPS. IPS-panel betyr i teorien at skjermbildet skal kunne sees fra selv spisse vinkler uten at det blir utvasket. Dette er absolutt tilfelle her, men fra både MacBooker og – kanskje mer relevante – Surface Pro 4, vet vi at det kan gjøres bedre. Spesielt sortnivået lider når Yoga-skjermen beskues fra siden.

Panelet er ikke spesielt godt kalibrert. Kalibrering har Lenovo aldri brydd seg særlig om, men nå slipper de ikke unna litt pryl ettersom konkurrentene har blitt så mye flinkere i det siste. Som vanlig er det et svakt gulaktig og varmt preg over bildet, og spesielt gult og grønt bommer panelet på.

Nå heller undertegnede mer mot å bruke skjermer som er for varme, som hos Yoga 900, enn dem som har kraftig blåskjær. Med mindre du behandler bilder eller driver med fargesensitivt arbeid tror vi ikke du vil plages med gulstikket. Kanskje vil du heller oppleve at du synes det er mer behagelig enn det blå, kalde lyset øvrige bærbarskjermer byr på. Det er imidlertid greit å være klar over dette før en kjøper.

Der Lenovo ikke har tatt kalibrering mer seriøst, har de skjerpet seg på et annet område de var svake på med fjorårets Yoga 3 Pro. Det har blitt lettere å lese det som står på skjermen takket være kraftigere baklys. Helt opp når ikke Yoga 900, men baklyset er ikke lenger et problem innendørs.

Stativmodus henter skjermen nærmere deg og passer når du ser film eller viser bilder.
Stativmodus henter skjermen nærmere deg og passer når du ser film eller viser bilder. Et trykk på Windows-logoen åpner startmenyen.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Fortsatt ingen «AccuType»

Når det kommer til tastaturet er det første vi registrerer at Lenovos aldeles nydelige AccuType-taster fortsatt glimrer med sitt fravær. Slik var det ikke da Yoga 2 Pro regjerte, men AccuType overlevde ikke den ekstreme slankekuren Lenovo i sin tid utsatte dagens forgjenger, Yoga 3 Pro for. Selv om Yoga 900 har blitt noe tykkere er dette altså for å gi plass til en sprekere prosessor, ikke et AccuType-tastatur. For å skjemme bort fingrene dine, må vi dermed se til Lenovos business-bærbare, for eksempel Thinkpad X1 Carbon

I dets sted har Lenovo heller kokt i hop et tastatur med tynnere profil og kortere vandring. Dette er helt i tråd med andre sammenlignbare ultrabærbare, og gjør for all del susen for den jevne bærbarbrukeren. Men, om du skriver mye i løpet av dagen blir tastaturet utilstrekkelig. Spesielt når vi vet Lenovo egentlig produserer et av de beste bærbartastaturene du kan få.

Når det er sagt skal Lenovo ha et klapp på skulderen for å ha laget et tastatur som er godt dempet tykkelsen tatt i betraktning – og dermed også relativt lydsvakt.

Tastaturet har god demping, og nå er baklysene tilbake.
Tastaturet har god demping, og nå er baklysene tilbake. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Noen krav må en bare regne med å fire litt på når en ønsker en supertynn maskin. Og, mens forgjengeren måtte tåle kritikk for fraværet av bakbelyste taster, smykker Yoga 900 seg med akkurat det. Baklyset kan dog ikke trinnreguleres, kun slåes av og på, noe vi synes er litt upraktisk blant annet når det er bekmørkt.

Endelig en seriøs berøringsplate

Joda, visst fungerer Yoga 900 som en vanlig PC også...
Joda, visst fungerer Yoga 900 som en vanlig PC også... Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Berøringsflaten er en fryd å bruke. Lenovo har endelig fulgt  konkurrentene og gitt Yoga 900 en skikkelig glassplate. Dette betyr jevne og presise bevegelser når du flytter musepekeren, forstørrer bilder, sveiper deg nedover en nettside eller blar gjennom nyheter i Windows' nyhetsapp.

Dessverre er ikke alle Windows-programmer like godt optimalisert for flerbevegelser som appene i OS X, og derfor er Apples Macer fortsatt et stykke foran når det kommer til dette punktet. Pekeplaten på Macene er dessuten fysisk større, noe som alltid er en fordel når du forsøker å gestikulere med flere fingre på platen. Likevel ønsker vi Yoga 900 velkommen i «glassplateklubben». Der hører den hjemme, og nå er resten opp til Microsoft og programutviklere.

Berøringsskjermen er en av Yoga 900s aller sterkeste sider. Det bør den også være, så mye som den kommer til å bli brukt her kontra ved en hvilken som helst annen mer tradisjonell bærbar. Det at den måler gode 13,3 tommer hjelper selvsagt på, men vi føler vi stort sett treffer det vi mener å treffe, uten å måtte finsikte. Rulling, panorering og forstørrelse ved hjelp av fingervevegelser går silkemykt. Spesielt Microsofts Edge-nettleser var imponerende medgjørlig når vi satte mus og tastatur til side og lot fingerene ordne opp i nettbrettmodus. 

Selv om vi opplevde at prosessoren ikke fikk god nok kjøling til å holde tempoet på topp i de harde testene vi utsatte den for kan vi sverge på hvem som helst at Yoga 900 holder stålkontroll på både temperatur og støynivå. Vi målte den aldri til mer enn 39 grader celcius på det heteste punktet og du skal være av den lett irriterte typen før det jevne viftesuset dens plager deg. Viften går tidvis når du ser video, samt når du spiller, ellers holder den seg helt i ro og maskinen er lydløs.

Batteridriftstiden er alltid et stort spørsmål når en kjøper bærbart. Yoga 3 Pro imponerte ikke helt i sin tid, men heldigvis kan Yoga 900 skilte med langt bedre egenskaper her. Vi målte maskinen til seks timer og førti minutter videoavspilling i VLC-avspilleren, men med samme filmklipp i Windows' innebygde avspiller kunne vi plusse på 100 minutter til. Filmavspilling er ikke akkurat en krevende oppgave lenger, men dette lover uansett godt for deg som ønsker å ha med deg Yogaen på jobben eller skolen for litt tekstbehandling og nettsurfing uten å drasse med laderen. 

Når vi først er inne på laderen vil vi nevne at ladeporten faktisk kan benyttes som en ekstra USB-port når batteriet ikke trenger påfyll. Veldig smart, i og med at Yogaen ellers bare har to USB-porter. 

For øvrig byr maskinen også på en minnekortleser, en USB Type-C-kontakt (som via en adapter kan sende bilde ut) og en minijack-utgang for hodetelefoner.

Konklusjon

Nettbrettmodus, hvor tastaturet er lagt bak skjermen.
Nettbrettmodus, hvor tastaturet er lagt bak skjermen. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Vi har tidligere testet både Yoga 2 Pro, Yoga 3 Pro, og nå altså Yoga 900. Der Lenovo forrige gang satset alt på estetikk og tynn profil, er fokuset med Yoga 900 å finne en bedre balanse mellom ytelse og bærbarhet, samtidig som en bevarer de unike egenskapene Yogaen – med sin ekstreme fleksibilitet – står for.

Med Yoga 900 har Lenovo klart alt dette til sitt fulle. Maskinen er dobbelt så kraftig som forgjengeren, har en mer lyssterk skjerm, den samme lekre og smarte klokkereiminspirerte skjermhengslen og pekeplaten av glass har rykket opp til eliteserien. 

Batteritiden er upåklagelig, og til tross for at Yoga 900 har lagt på seg litt siden sist er den fortsatt en fornøyelse å bruke som et nettbrett. Etter noen uker med Yoga 900s nettbrettmodus og svært nyttige teltmodus er det vanskelig å gå tilbake til en normal og rigid bærbar hvor skjermen sier stopp etter 120 grader. Disse bærbare kan ha så mye berøringsskjerm de vil, de blir aldri like intuitive eller innbydende å bruke som Yogaen.

Vi kommer imidlertid ikke unna den stadig farligere konkurrenten fra Microsoft ved navn Surface Pro 4.

I forhold til Surface Pro 4 føler vi Yoga 900 er hakket enklere å håndtere, kanskje fordi skjermen og tastaturet henger fysisk sammen og dermed virker mer solid. Den fysiske bindingen bidrar også til at Yogaen fint kan plasseres på fanget ditt uten at du trenger å være redd for at skjermen vipper over kanten. 

Klarer du deg med færre tilkoblingsporter og sjelden sitter med maskinen på fanget for å skrive kan Microsofts Surface Pro 4 likevel være en veldig interessant kandidat å vurdere. Den veier 200 gram mindre (med TypeCoveret montert), tar mindre plass både horisontalt og vertikalt, og føles rett og slett mer eksklusiv med sin aluminuimutførelse.

Greit, du må gå et hakk på enkelte spesifikasjoner, og kanskje glipper det akkurat for drømmen om å bruke maskinen hele dagen uten tilførsel av strøm, men i bytte får du en langt bedre og mer lyssterk skjerm med 3:2-format. Dette formatet er bedre når du holder enheten i hånda, og hjelper til å skjule det faktum at skjermen er én tomme mindre enn Yogaens.

Når dette er sagt kan du ikke trå feil. Begge de to maskinene er supre alternativer hvor små personlige preferanser gjør utslaget. Vi har i så måte en god anbefaling i ermet for Lenovos Yoga 900.

Vi gjør oppmerksom på at HPs x360 sannsynligvis også er av interesse for deg, der skjermen dens kan dreies og maskinen benyttes som et nettbrett. Vi har imidlertid ikke testet denne ennå.

Gå til side

Lenovo Yoga 900 (80MK005XMX)

"Bedre enn forgjengeren på alle punkter."

Fordeler

 • Lar deg kaste nettbrettet ditt
 • 360-graders-skjermen er faktisk nyttig
 • God pekeplate
 • Berøringsskjermen er presis og blir mye brukt
 • Lekkert design
 • Tynn og lett
 • Støyer lite

Ting å tenke på

 • Prosessoren klokker seg raskt ned
 • Skjermen er dårlig kalibrert
 • Trenger adapter for å sende ut skjermbilde
 • Tykk skjermramme

Detaljer

 • Batteritid
 • Design
 • Interaksjon
 • Prosessorytelse
 • Skjerm
 • Spillytelse
 • Støy

Lenovo Yoga 900 (80MK002WMX)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen