Det klassiske ThinkPad-utseende holder seg godt.

Test Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Det klassiske ThinkPad-utseende holder seg godt. (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no)

Aldri har vi likt et tastatur så godt

Derfor er det veldig synd at lite annet overbeviser.

Konstruksjonsmessig holder X1 Carbon den høye standarden som vi forventer av en så dyr modell, med både glassfiber, magnesuim-legering, og naturligvis også karbonfiber på materiallista. Selv om det høres ut som en skikkelig hard opplevelse, føles likevel skallet nesten litt myk mot hendene.

Ellers er det helt tydelig at vi her har med en ThinkPad å gjøre. Den matte, sorte og stilbevisste utførelsen ikke akkurat er ny, men testet av tidens tann, og det er jo det som gjelder når produktivitet står fremfor alt annet.

Grøtete bilde

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Skjermflaten på 14 tommer er stappet full av bildepunkter, og oppløsningen på 2560 x 1440 piksler er mer enn nok for en bærbar på denne størrelsen – til tross for at du får maskiner med enda høyere oppløsning om det er det du søker etter. Betraktningsvinklen fra sidene er helt grei, selv om vi har sett andre IPS-paneler gjøre det bedre.

Videre måler vi lysstyrken i skjermpanelet til 222 nits, noe som er et hverken mer eller mindre greit resultat. Sortnivået er ikke noe å skryre av, og havner midt på treet med en liten lyslekkasje fra øvre høyre hjørne.

Ved normal avstand til skjermen kan vi ikke skjelne enkeltpiksler, men noe annet knabber straks oppmerksomheten vår; antirefleksbelegget. Dette skal hindre ufrivillige reflekser og distraksjoner i bildet, men selv om tanken bak er god, resultater det hele i noe så kjedelig som et dårlig bilde.

Å stirre på bildene og dokumentene dine blir nemlig som å se gjennom en tykk rute som ikke har vært vasket på flere måneder. Tekst blir uskarp, fargene blasse, og i stedet for piksler ser du altså det kornete belegget som mest av alt minner om et tykt støvlag.

Vi ville heller ønsket oss en matt skjerm uten berøringsfunksjon. Berøringsskjermer flest har det nemlig med å bli veldig blanke, og det er nok grunnen til at Lenovo har gått for mellomløsningen med antirefleksbelegg – de klarte ikke bestemme seg, og sa ja takk begge deler. Når dette er nevnt fungerer likevel panorering, zooming og sveiping aldeles utmerket på berøringsskjermen – som kan bøyes 180 grader bakover. Vi kan faktisk også takke antirefleksbelegget for mindre synlige fingermerker og en jevnere flyt når vi slipper oss løs på denne.

Som nevnt ser ikke fargene spesielt riktige eller klare ut, noe vårt kalibreringsprogram bekrefter. Spesielt på grønntonene er skjermen på bærtur.

Himmelsk tastatur

I kjent Lenovo-stil finner vi her et fantastisk deilig tastatur med den røde styrepinnen, TrackPad, i midten. Hver tast er dempet og har godt med vandring. Det føles dessuten som om det går raskere å skrive på X1 Carbons tastatur enn på andre bærbare! Glatte taster, formet på akkurat den rette måten, gjør at fingrene våre akselererer hurtig av dem og over på nestemann.

I tillegg har Lenovo gjort noen smarte grep som vi virkelig liker. Først og fremts har de ryddet. Både «Caps Lock» og «Fn»-tasten er tilsynelatende visket vekk, men de er bare gjemt litt unna. For Caps Lock trykker du enkelt to ganger på «Shift»-tasten, mens Fn-tasten har blitt heldigital og vier nå sin tidligere plass til «CTRL»-tasten, som seg hør og bør.

Over tastaturet finner du nemlig en ganske smart sak som heter adaptivte taster. Disse trykksenstive sonene skifter enkelt og greit funksjon alt ut ifra hvilket program du bruker, noe som gjør de hendige og relevante i de fleste situasjoner. Her finner du blant annet hurtigtaster for å klippe ut skjermbilde, veksle mellom programmer, aktivere talefunksjoner og ulike gester. 

Ellers er alle tastene, de adaptide inkludert, bakbelyste og har en behagelig tone. Borte vekk er også de felles nordiske tastene, som vi ikke er spesielt glade i. På X1 Carbon får Ø- og Æ-tasten nemlig være i fred som nettopp Ø og Æ. Takk for det, sier vi.

Om vi kunne forbedret en ting dog, ville vi jobbet litt med mellomrom-tasten. Enkelte ganger får vi nemlig følelsen av at den ikke sitter helt i sporet sitt. Legg også merke til hvordan «Tilbake»- og «Delete»-knappen sitter veldig nærmer hverandre. I starten var dette uvant og vi gjorde noen bommerter, men etter noen feilskjær lærte fingrene våre tastaturet å kjenne.

Som på Lenovos Yoga 2 Pro kan du også her bla mellom bilder ved å bruke håndbevegelser foran webkameraet. Da vi testet bildefremvisningsfunksjonen fungerte dette rimelig bra i opptil 60 centimeters avstand. Sitter du lenger fra skjermen enn dette, får ikke kameraet med seg bevegelsene dine. 

I tillegg ligger alt til rette for å bruke ulike gester for å gjøre saker som å justere lydnivået, og pause og starte film. Da vi prøvde å utføre bevegelsene slet likevel maskinen noe værre med å forstå dem, og vi endte bare opp med å se virkelig latterlige ut, før vi gikk tilbake til de vanlige tastene.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Pekeplaten er selvsagt på plass under tastaturet, og har vokst litt siden sist. Denne støtter flerberøring og er av den typen som kan klikkes ned hvor som helst, akkurat som på Apples MacBook-er. I tillegg kan du som alltid tappe med den, men av en eller annen grunn er dette likevel ikke like godt gjennomført som hos konkurrenten.

Der Apples pekeplater for noen kan oppleves som stive og harde å trykke ned, er nemlig X1 Carbon sin alt for løs og rimelig skjelvende i fisken. Dermed vil du ofte ende opp med å trykke ned hele platen når du egentlig bare ville tappe eller rulle, og løsningen virker av den grunn litt feil. Dette er nok også grunnen til at grepet vårt ofte glapp og sendte musepekeren på ville veier, for eksempel ved tofingerrulling.

Best med docking

At de bærbare stadig krymper, ved å bli både lettere og tynnere, er i teorien en god ting. Hva som skjer i praksis er dog ikke alltid like flott.

Et godt eksempel ser vi hos X1 Carbon, som etter alle formål må kunne kalles en proffmaskin. Likevel har Lenovo, i likhet med sine konkurrenter, kuttet til beinet hva kommer til porter og tilkoblinger.

De to USB-portene du får setter for eksempel en effektiv stopper for planen du hadde om å koble til mus og tastatur, samtidig som en minnepinne eller ekstern harddisk gjør jobben sin mot maskinen. 

Ellers kan du kjøre ut bildet fra HDMI-kontakten eller Mini DisplayPort-en, koble til hodetelefonene dine, lenke maskinen fast med kensington-låsen, og gi den kablet Internett via en spesialadapter. 

Nå er kanskje tanken at maskinen skal dockes mens den ikke er på farten, men en USB-port ekstra eller en minnekortleser hadde vi satt pris på for omlag 19 000 kroner.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Likevel, at både fingeravtrykkleser og mikro-simkort-skuff for surfing i opptil 4G-hastighet er på plass, bøter selvsagt på dette, og maskinens egen docking-kontakt ser vi for oss kan være svært så befriende om du skaffer kompanjongen OneLink. Denne gir deg tilgang til hele fire USB 3.0-porter, HDMI-utgang, kablet nett og i tillegg forsyner den maskinen med strøm – alt gjennom én kabel.

For videokonferanser har X1 Carbon et 720p webkamera og to innebygde mikrofoner til disposisjon, noe som skal gi bedre støyreduksjon.

Veltemperert

Størsteparten av tiden hører du ikke et pip fra X1 Carbon, verken under tekstbehandling eller nettsurfing. Når du kjører i gang en mer krevende oppgave, som et spill eller konvertering av video, da kan du imidlertid både høre og kjenne at maskinen må lufte. Varm luft blåses nemlig ut fra høyrekanten, så om du bruker en mus kan det være du vil irritere deg over å få blåsen rett mot hånden. Dog har vi ikke med en bråkmaker å gjøre, og støyen er godt innenfor det vi kan tolerere i 2014.

Temperaturmessig er alt på stell, og X1 Carbon holder varmen i sjakk om enn ikke noe mer. I forhold til «lillebroren» Yoga 2 Pro har dagens proffmaskin større plass til ventilering, noe som gjør at den oppnår gode resultater både på tomgang og under hard belasting fra vår ekstreme 3DMark-test. Vi har likevel sett bedre resultater fra tynnere maskiner før, men alt i alt synes vi X1s kjøleløsning gjør jobben akkurat som den skal.

Kommer litt til kort

Vi måler batteritiden ved å spille av vårt faste 720p filmklipp i VLC helt til skjermen går i sort. Før vi gjør dette sørger vi for at batteriet er fulladet, lysstyrken satt til 150 nits og strømsparingsfunksjoner som adaptiv lysstyrke, er avslått. 

X1 Carbon har ikke det største batteriet i klassen, med en kapasitet på 45 wattimer. At dette bare viser seg å holde susen i knappe 4 timer og 45 minutter er derfor ingen overraskelse. Nå er det likevel ikke videoavspilling den gjengse Lenovo X1-bruker bedriver tiden sin med, så for enkel nettsurfing og kontoroppgaver kan du med sikkerhet plusse på en drøy time før du må frem med næringsslangen. 

Vi håper i7-prosessoren og dens gode integrerte grafikk skal forsvare den stive prisen »

Gå til side

Lenovo ThinkPad X1 Carbon (20A7005KMN)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen