TEST: Lenovo IdeaTab S6000

Test Lenovo IdeaTab S6000

(Bilde: Einar Eriksen)

Vi tester nettbrettet til bare 2000 kroner

Lenovos nye nettbrett er lett å like.

Design, skjerm og menyer

Form: Nettbrett
Størrelse:  25,9 x 18,0 x 0.8 cm
Vekt: 562,5 gram
Skjerm: IPS LCD, 10,1", 1280 x 800 piksler
Snarveistaster: Av/på/skjermlås, volum opp/ned, skjermtaster for Hjem, Tilbake, Kjørende apper.
Inn-/utganger: 3,5 mm mini-jack, Micro-USB, micro-HDMI
Kortplass: Ja, MicroSD
Menysystem: Android 4.2.2
Pris: Ca. 2 500 kroner

Kort sagt:
 God kvalitetsfølelse
 Stilren design

 Lav oppløsning på skjermen
 Mange ekstra ikoner virker negativt på brukervennlighet

Lenovo er kanskje mest kjent for å lage bærbare PC-er for forretningsmarkedet, og det kinesiske selskapet har derfor godt fotfeste blant de som vanker i kontormiljøer. IdeaTab S6000 er imidlertid noe helt annet – et nettbrett med Android først og fremst beregnet på privatmarkedet og underholdningsøyemed.

Designmessig er S6000 langt mer anonym enn Yoga Tablet 10 som vi testet for en stund siden, men kvalitetsfølelsen er likevel til stede.

En Lenovo-logo på fremsiden og på baksiden gir proklameringseffekt for produsenten, og ellers er nettbrettet helt svart. Fremsiden har en heldekkende glassoverflate, mens baksiden er dekket av en ru plastplate. Frontkameraet er nesten usynlig, mens kameraet på baksiden har en kromblank ring rundt seg. To nesten usynlige høyttalere er plassert på baksiden i hvert sitt hjørne.

Lar deg vise film på TV-en

På venstre side er det en HDMI- og en USB-port for tilkobling til henholdsvis TV og PC. I tillegg er det en minnekortinngang for kort av typen micro-SD, så vel som volumtaster. På toppen finner du av/på-tasten som også aktiverer og deaktiverer (og låser) skjermen sammen med en 3,5 millimeters minijackutgang for øreplugger.

Skjermoverflaten er ikke av den helt ripesikre typen, og det er fullt mulig å lage riper med en binders eller andre harde gjenstander. Overflaten er imidlertid hard nok til at det krever endel kraft, så vi tror du fint kan oppbevare nettbrettet i sekken uten å være altfor redd for skjermen. Vi merker oss også at overflaten er veldig myk. Trykker du hardt på skjermen, ser du at både glassplaten og skjermen på innsiden bøyes bakover, men selv med hardt press tar ikke vårt testeksemplar synlig skade av dette.

Baksiden er bestykket med en logo i midten og et kamera i hjørnet.
Baksiden er bestykket med en logo i midten og et kamera i hjørnet.Foto: Einar Eriksen

Lavoppløst skjerm

Under skjermoverflaten finner vi en ti tommer stor skjerm med en oppløsning på 1280 x 800 piksler, tilsvarende den i Yoga Tablet 10. Det gir en lav pikseltetthet, noe som fører til litt uklare kanter på tekst og ikoner og dårligere oversikt enn hos mange konkurrenter.

Som alltid balanserer et nettbrett mellom kvaliteter som brukeropplevelse, størrelse, vekt og pris. En lavoppløst skjerm bidrar til å holde prisen nede. Høyere skjermoppløsning ville krevd mer maskinkraft og ville brukt mer energi, og kunne dermed ført til et dyrere og tyngre nettbrett. Vi synes imidlertid en åtte tommer skjerm ville vært mer passende for denne oppløsningen.

For øvrig merker vi også at litt av skjermens kvaliteter forringes når vi har en innsynsvinkel på rundt 45 grader, og spesielt forsvinner noe av lysstyrken. Det var ikke forventet, ettersom skjermen er av en IPS-variant der slike ulemper ikke er vanlig. Skarpere vinkler fungerer imidlertid bra.

At skjermen er av IPS-typen betyr at de flytende krystallene hopper mellom flere glassubstrater. Dette skal som nevnt gjøre skjermen mindre kresen på innsynsvinkler, samtidig som at responstiden og fargene bedres. Responstiden og fargeskarpheten er helt upåklagelig.

Lenovo med egne «widgets»

Programvaren i IdeaTab S6000 er Android 4.2.2 med noen av Lenovos tilpasninger. Den vanlige applikasjonsmenyen er å finne gjennom et ikon øverst til høyre, men enklest finner du appene dine gjennom grupperinger i form av widgeter. Alle spillene dine kan du dra inn i «games»-widgeten, og hvis du har tenkt å laste ned en Facebook-applikasjon kan du slenge et ikon inn i «social»-mappa.

Hver kategori utvides når du trykker.
Hver kategori utvides når du trykker.Foto: Einar Eriksen

I tillegg er det lagt inn en haug med ekstra applikasjoner som Lenovo tydeligvis mener at deres nettbrettkunder bør ta i bruk. Vi mener imidlertid veldig mange av disse er totalt overflødige, og gjør mer for å nedsette brukervennligheten enn for å øke nytte- og underholdningsverdien av nettbrettet. Trenger man for eksempel to filbehandlere?

Mange av ikonene er ikke lett å skjønne hva er. For eksempel ikonet «rara.com». Trykker vi på dette ikonet, får vi beskjed om å logge inn eller registrere oss. Det er nok noe svært få gjøre uten å få vite hva rara.com er først. Et par andre eksempler på ikoner vi mener er overflødige er UI Intro som bare er en videofilm fra Lenovo, og Norton Mobile som ikke engang er programmet Norton Mobile men en link til nedlasting av programmet.

Generelt mener vi færrest mulig ikoner vil gi en bedre brukeropplevelse for nybegynnere, så vel som bedre valgmuligheter for avanserte brukere som selv er i stand til å finne ønskede applikasjoner.

Bli med over til neste side, så ser vi på funksjonene »

Gå til side

Lenovo IdeaTab S6000F

Lenovo IdeaTab S6000L

Lenovo IdeaTab S6000H

Lenovo IdeaTab S6000F

Lenovo IdeaTab S6000L

Lenovo IdeaTab S6000H

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen