Nettbrettet har en stilren design.

Test Lenovo IdeaTab S6000

Nettbrettet har en stilren design. (Bilde: Einar Eriksen)

Dette 2000-kronersbrettet er lett å like

Vi har testet Lenovos nye billigbrett.

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: Ikke støttet i testmodell
Internetthastighet: Wi-Fi 802.11b/g/n
Trådløs overføring: Bluetooth 4.0 med A2DP
Henting av e-post: Gmail, Exchange, POP3, IMAP4
Prosessor: Mediatek MT8125, fire Cortex A7-kjerner, 1,2 GHz. PowerVR SGX544 GPU.
Internminne: 32 GB
Batteri: 6300 mAh

Nettleser: Lenovo-tilpasset Webkit-nettleser. Chrome.
Nyttefunksjoner:
E-post, Gmail-klient, Google Maps, Kingsoft Office, Google Navigering, ShareIT, to filbehandlere: File Browser og ES File Explorer, Route 66 Navigate 6, Skype, AccuWeather, Lydopptak, Power Manager, Kalkulator, Kalender, 
Synkronisering: Google, Exchange Activesync, Facebook. 

Kort sagt:
 Stor minne og mulighet for MicroSD-kort
 Bra kontorpakke

  Dårlig ytelse

Prisen på et nettbrett sier som regel noe om hvordan nettbrettet gjør det i kategorien “teknologi og funksjoner”. Kanskje mangler lavprisnettbrett noen teknologier, men først og fremst er det maskinvarekraften som reflekterer prisnivået.

Vi begynner med tilkoblingsmulighetene. I IdeaTab S6000 finner du en micro-USB-port for lading og datatilkobling. Ved siden av er det en micro-HDMI-port for tilkobling til TV-en. Dette er veldig praktisk, spesielt fordi nettbrettet fungerer helt strålende til avspilling av video, og i denne prisklassen er det ingen selvfølge.

Stort lagringsminne

På den andre siden av micro-USB-tilkoblingen finner vi et spor for minnekort skjult under en luke. Nettbrettet har 32 GB innebygget minnekapasitet, så her skulle det være lagringsplass nok for de aller fleste. 

Nettbrettet kommer imidlertid også i en billigere versjon, S6000-L, som mangler micro-HDMI-port og har 16 GB innebygget minne i stedet for 32 GB.

Wi-Fi er en selvfølgelighet i et nettbrett, slik at du kan koble deg på trådløse nettverk. Vårt testeksemplar har imidlertid ikke inngang for SIM-kort, og dersom du ikke er i nærheten av et trådløst nettverk som du har tilgang til, må du dele internett via Wi-Fi fra mobilen din. Det støtter vanligvis alle smarttelefoner av nyere dato.

Ellers er Bluetooth 4.0 på plass, slik at du får god hastighet når du overfører filer. Kompass, akselerometer og GPS er på plass. NFC er en mangel som kanskje ikke er av stor betydning akkurat nå, men som kan bli mer aktuelt med tid og stunder.

Litt få hestekrefter

Av maskinkraft har nettbrettet en firekjerners MediaTek-brikke med klokkehastighet på 1,2 GHz, og et arbeidsminne på 1 GB. Det er ikke imponerende, men med en lavoppløst skjerm og lav pris er ikke kravene til maskinvaren skyhøye heller.

Dermed opplever vi ikke spesielt mange tregheter, men når vi kjører ytelsestester ser vi at nettbrettet ikke når opp til andre konkurrenter – også i samme prisklasse. I de fleste av ytelsestestene er resultatene omtrent samme som hos Yoga Tablet 10 fra samme produsent – der stort sett maskinvaren også er lik.

3D Mark Ice Storm Extreme: 1541
3D Mark Ice Storm Unlimited: 1568
AnTuTu Benchmark: 13141
Geekbench 3 multicore: 1082

Batterikapasiteten er 6300 mAh, noe som gir ni timer surfetid over Wi-Fi. Dette er et batteri helt på det jevne sammenlignet med andre nettbrett.

God kontorpakke

Lenovo er et merkenavn som skriker kontorrotte, og derfor overrasker det nok ingen at det ligger forhåndsinstallert en solid kontorpakke fullt av funksjoner for redigering av word-, excel- og powerpoint-dokumenter. Kingsoft Office heter pakken, og er blant de aller beste til Android etter vår mening.

Kontorprogramvaren er blant de bedre.
Kontorprogramvaren er blant de bedre.Foto: Einar Eriksen

De to nettleserne som vi er vant med fra Android, er også installert her. Google Chrome er den vi foretrekker foran WebKit-nettleseren som bare heter “Nettleser”. Her kan du synkronisere surfeøktene med PC-en din, og nettleseren er god i bruk.

Av e-postlesere følger det som vanlig også med to, der den ene håndterer Gmail og den andre håndterer hva som helst – inkludert Gmail om du vil. Disse fungerer bra med både bred funksjonalitet og god brukervennlighet. Kalenderen er også den vi er vant med fra andre Android-enheter, og synkroniseres med kalenderen på datamaskinen og mobiltelefonen din om du vil.

Skjermskudd av applikasjonsmenyen.
Skjermskudd av applikasjonsmenyen.

Mange ekstraapplikasjoner

Ellers følger det med en rekke ekstra nytteapplikasjoner som det ikke er Google som står for. Evernote lar deg lage notater som du også får tilgang til å se og redigere fra datamaskinen og mobilen. AccuWeather gjør akkurat det det høres ut som. ES File Explorer er en filbehandler i likhet med File Manager, samtidig som det følger med ES Media Player som spiller musikk og video. HRS Hotels lar deg finne hoteller på reiser – av typen spa, ski, palasser, luksushoteller, designhoteller, golfhoteller og lignende som ikke akkurat inkluderer vandrerhjem og tostjernershoteller. Skype er også forhåndsintallert. I tillegg finner du som nevnt på forrige side et ikon med en instruksjonsvideo for Lenovo og et ikon som lar deg installere Norton Mobile.

Dette kan sies å gå litt utover brukervennligheten, siden det er stappfullt av ikoner i menyene som brukerne sannsynligvis ikke bruker, og kanskje ikke engang vet hva er.

Ellers er det verdt å nevne at Android som alltid kommer med navigasjonsmuligheter, men på et nettbrett med ti tommer stor skjerm er det kanskje begrenset nytteverdi i akkurat dét.

Utskriftsfunksjonen kan være nyttig.
Utskriftsfunksjonen kan være nyttig.

Lenovo PowerSaving er en nyttig applikasjon som viser hvor mye batteritid du har igjen i form av hviletid, Wi-Fi-tid, musikktid og videotid. Her kan du også velge å spare strøm på forskjellige måter, for eksempel ved å deaktivere all trådløs tilkobling. Du kan også velge hvordan nettbrettet skal oppføre seg når det er under 20 prosent energi igjen på batteriet.

Gå til side

Lenovo IdeaTab S6000F

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen