TEST: Leitz Icon trådløs etikettskriver

Test Leitz Icon trådløs etikettskriver

(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)

Kjapp etikettskriver med utskrift fra app

Leitz Icon er en liten skriver som lar deg merke bøker, permer, post og mye mer på en rask og enkel måte.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Leitz Icon er en etikettskriver som kan brukes til alt fra å merke bøker eller syltetøyglass, til å skrive ut adresselapper eller strekkoder fra ulike registre. Skriveren er trådløs, og kan enkelt flyttes rundt. Har du virkelig behov for å være mobil kan den sågar brukes med en batteripakke.

Batteripakken har vi ikke testet, men vi har fått opplyst at den skal holde til 4 timer drift, eller ca. 500 etiketter. Det er mulig den finnes i to varianter, for på nettsidene til Leitz opplyses det at den holder i 12 timer eller til 1200 etiketter. Batteripakken selges separat, og koster like under 500 kroner.

19 ulike kassetter

Etikettene kommer på rull i miljøvennlige pappkassetter.
Etikettene kommer på rull i miljøvennlige pappkassetter.

Skriveren kan brukes med ulike typer etiketter. Disse kommer i kassetter du enkelt kan bytte ut. Du kan velge om du vil skrive ut etiketter i faste størrelser, eller du kan skrive ut på en sammenhengende rull, der etikettene automatisk klippes i den størrelsen du har behov for. En ny rull er 22 meter lang, mens du kan velge bredder fra 19 mm til 88 mm. 

Du kan også skrive ut navnelapper uten lim, slike du putter i små plastlommer og fester på seminardeltakere, eller du kan skrive ut mer varige merkelapper på hvite, røde eller gule plastetiketter.  

Vi savner en løsning for å samle opp etikettene som skrives ut.
Vi savner en løsning for å samle opp etikettene som skrives ut.

Navneskiltene kan du få med 32, 57 eller 91 millimeter bredde.

Kassettene koster fra 129 for de minste papirklistrelappene, til rundt 250 kroner for de største merkelappene i plast.

Vi har testet løsningen med to ulike etiketter, begge med lim på baksiden. Den ene er til merkelapper med 88 mm bredde på en 22 meter lang rull. Den andre har fast bredde og høyde (88 x 36 mm), på en rull med 600 merkelapper.

Kresen på nettverket

Da vi fikk skriveren til test en stund før jul hadde den støtte for utskrifter direkte fra iPhone og iPad. Nå er det også kommet en Android-app, så du kan skrive ut direkte fra alle smartmobiler og nettbrett. Skriveren støtter Apple AirPrint, og setter opp sitt eget trådløse nett, så du kan skrive direkte uten tilgang til andre trådløse nett. Ved hjelp av Windows- eller OS X-programvaren kan du også endre innstillingene på skriveren så den blir tilgjengelig i det trådløse nettet ditt.

Etikettskriveren dekker de fleste merkebehov.
Etikettskriveren dekker de fleste merkebehov.

Her støtte vi imidlertid på problemer. Det er ingen kunst å koble Icon til det trådløse nettet, men å få PC-en til å registrere at den er der er betydelig vanskeligere. Vi fulgte anvisningene, og koblet oss først trådløst til Icons eget nett. Deretter logget vi oss til administrasjonsgrensesnittet på Icon via en nettleser. Her endret vi nettverksinnstillingene så Icon kunne koble seg til hjemmenettet. Det fungerte fint, og vi fikk opp status på så vel skriver som kassett via nettleseren.

Men å finne skriveren fra kontrollpanelet i Windows viste seg å være fånyttes. Her må du selv skrive inn maskinvarens navn i feltet til IP-adressen for skriveren, før du kan legge inn drivere og skrive ut fra Icon. Det gikk fint med den første etiketten.

Leitz er kanskje mest kjent for kontoorekvisita, som brevordnere, papirkassetter, permer og arkivløsninger.
Leitz er kanskje mest kjent for kontorekvisita, som brevordnere, papirkassetter, permer og ulike arkivløsninger.

Vi startet stoppeklokken for å se hvor lang tid det ville ta å skrive ut 10 etiketter, men etter fem etiketter dukket det opp en feilmelding. Siden fikk vi ikke kontakt med Icon fra programvaren til Leitz. Skriveren er fremdeles på nett så vi når den via nettleseren eller nettbrett. Å koble til via USB gjorde heller ingen forskjell.

Vi plukket frem en ny Windows-maskin og startet helt forfra. Denne gangen klaffet alt, og vi fikk skrevet ut etikettene slik vi ønsket.

God støtte for Mac

Noe bedre gikk det da vi installerte programvaren på en MacBook Pro. Men etter kort tid gav maskinen beskjed om at skriveren ikke lenger var tilgjengelig. Etter alt tullet med å få til utskrifter fra Windows-maskinen, var tålmodigheten noe tynnslitt, og nå var det like før den lille skriveren endte sine dager i en krasj-test utenfor kontorvinduet. Men etter å ha avsluttet programmet på Mac-en og startet det på nytt, fungerte endelig skriveren som den skulle.

Da gikk det faktisk mye bedre med utskrifter via iPad-appen. Vi startet først med å skrive ut fra iPad direkte via Icons eget nett. Så endret vi nettverksinnstillingene fra nettleseren på brettet, og fortsatte å skrive ut via hjemmenettet.

Vanskelig å utforme etiketter fra mobil-appene

Appen til Android suger big time.
Appen til Android suger big time.

Appene til mobile enheter lar deg velge tekst på etikettene slik du ønsker, men verktøyet som skal la deg legge inn og skalere de ulike elementene kunne med fordel vært mer intuitivt. Du skal fikle en stund med appene før du forstår hvorfor etiketten du skriver ut ser annerledes ut enn den du så på mobilskjermen, eller hvordan du endrer størrelse eller layout på fontene du bruker.

De tilsvarende løsningene på Windows-PC-er og Mac er enklere å forholde seg til. Likevel skinner det tydelig igjennom at Leitz har sin kompetanse på utvikling av kontorrekvisita, snarere enn på programvareutvikling.

Appen til iPad har flere valgmuligheter, men heller ikke denne er særlig god om du vil utforme etiketter fra bunnen av.
Appen til iPad har flere valgmuligheter, men heller ikke denne er særlig god om du vil utforme etiketter fra bunnen av.

Hvordan du bytter ut logoer eller grafiske elementer på Android-varianten har vi ikke funnet ut. På iPad-appen er det i det minste mulig å redigere noe, selv om det også her er begrenset hva du får gjort. For å si det enkelt; iPad-appen er svak, men den suger ikke på langt nær så mye som Android-appen.

Skriver uten blekk eller toner

Du kan altså legge inn grafiske elementer som en firmalogo (ikke fra Android-appen), men husk at dette er en thermomekanisk skriver som skriver i sort/hvitt. Det betyr at den ikke har blekk eller toner, men skriver ved at papiret blir mørkt der det varmes opp.

Dette er den samme teknologien som brukes i kvitteringsskriverne på mange kasseapparater. Fordelen er at det går raskt, og at du aldri går tom for trykksverte. Ulempen er at etikettene er ømfintlige for trykk og varme. Om du har oppdaget at kvitteringen du hadde i lommeboken ble blank før du fikk skrevet reiseregning, så er den mest sannsynlig skrevet ut på thermomekanisk papir.

Men bruker du etikettene til å merke ringpermer, brevordnere, bøker eller post, skal det svært mye til for at etikettene skal bli vanskelige å lese. Har du spesielle merkebehov, som navneskilt på postkasser eller liknende, kan du velge plastetikettene som er mer varige.

Høy utskriftshastighet

Skriveren skal klare opptil 200 etiketter i minuttet. Vår test viser at den klarer ca 45 etiketter i minuttet. Da har vi skrevet ut etiketter med fem tekstlinjer uten grafikk, og med kutt etter hver etikett. Det betyr uansett at det går mye raskere enn du rekker å klistre, så tempoet er det ikke noe å utsette på. Vi savner imidlertid et brett som kan samle opp etikettene etter hvert som de skrives ut, i alle fall når vi skriver på kontinuerlig rull, og har satt maskinen til å klippe etter hver enkelt etikett. Skriver du på ferdig stansede etiketter kan du droppe klippingen, og heller klippe etter siste etikett (egen tast på skriveren).

Kort oppsummert er dette en rask og god etikettskriver for iPad og Mac, mens det bare blir tull om du vil bruke den med en enhet som kjører Android. Enheten veier lite og er lett å ta med seg rundt. I løpet av tiden vi har hatt den har vi merket frossenvarer, bøker, post, ringpermer og reiseartikler, for å nevne noe. Vi har ikke skrevet på kartong eller plastetiketter, men det er liten grunn til å tro at det skal være noe vanskeligere enn å skrive på vanlige klistrelapper. Limet sitter godt, og du kan gni nokså mye på etikettene uten at de blir vanskeligere å lese.

Har du et stort merkebehov er denne skriveren smart. Skal du bare merke litt nå og da, vil du kunne kjøpe mange merkepenner for de ca 1400 kronene skriveren koster.

Er du interessert i 3D-printing bør du sjekke denne artikkelen »


Leitz Icon Smart Etikettskriver

"En rask og god etikettskriver for iPad og Mac, men ikke om du bruker Android."

Fordeler

  • Rask
  • Lav vekt
  • Trenger ikke blekk eller toner

Ting å tenke på

  • Litt kronglete oppsett
  • Vanskelig å utforme etiketter fra mobilappene

Leitz Icon Smart Etikettskriver

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen