Apple iPhone 8 skjuler mye imponerende maskinvare på innsiden, men fra utsiden ser den akkurat ut som iPhoner har gjort i fire år.

Test Apple iPhone 8

Apple iPhone 8 skjuler mye imponerende maskinvare på innsiden, men fra utsiden ser den akkurat ut som iPhoner har gjort i fire år. (Bilde: Niklas Plikk, Tek.no)

iPhone 8 har ingen klare ulemper, men vi hadde ønsket mer

Den gjør alt bedre enn forgjengeren, så hvorfor gjesper vi når vi ser den?

Apple har sluppet tre nye modeller denne høsten: 

  • iPhone 8 
  • iPhone 8 Plus 
  • iPhone X

Selv om det er sistnevnte vi alle sitter og tripper etter å teste, er det også den modellen som bare er tiltenkt de som virkelig vil ha det aller, aller beste.

Dette kommer enda tydeligere frem når du ser prisen til iPhone X, som går for enten 11 000 kroner eller 12 700 kroner. 

Det gjør imidlertid ikke iPhone 8, eller Plus-utgaven, til noen billige mobiler. De starter på henholdsvis 7800 kroner og 8900 kroner, og legger seg seg dermed over de fleste toppmodeller fra konkurrentene. 

Her ser du hva de nye modellene har til felles, og hva som skiller dem fra hverandre: 

  iPhone X iPhone 8 (testet) iPhone 8 Plus
Skjerm: Heldekkende, 5,8" OLED,
2436x1125 (458ppi), 625 nits
4,7" IPS LCD,
1334x750 (326ppi), 625 nits
5,5" IPS LCD,
1920x1080 (401ppi), 625 nits
Størrelse:  14,3 x 7,1 x 0,77 cm 13,8 x 6,7 x 0,73 cm 15,8 x 7,8 x 0,75 cm
Vekt:  174 gram 148 gram 202 gram
Maskinvare: Apple A11 Bionic (6 kjerner) Apple A11 Bionic (6 kjerner) Apple A11 Bionic (6 kjerner)
Pålogging: Ansiktsgjenkjenning Fingerscanning Fingerscanning
Lading: Trådløs Qi, støtter kablet hurtiglading (lader kjøpes utenom) Trådløs Qi, støtter kablet hurtiglading (lader kjøpes utenom) Trådløs Qi, støtter kablethurtiglading (lader kjøpes utenom)
Kamera:   12 MP, to linser, f/1.8 (vidvinkel) f/2.4 (tele)  12 MP, f/1.8 (vidvinkel)  12 MP, f/1.8 (vidvinkel), f/2.8 (tele)
Video: 4K med 60 bilder per sekund 4K med 60 bilder per sekund 4K med 60 bilder per sekund
Trådløs: 802.11ac MU-MIMO, Bluetooth 5.0, NFC 802.11ac MU-MIMO, Bluetooth 5.0, NFC 802.11ac MU-MIMO, Bluetooth 5.0, NFC
Batteri: Tale: 21 timer
4G: 12 timer
Lyd: 60 timer
50% opplading på 30 min
Tale: 14 timer
4G: 12 timer
Lyd: 40 timer
50% opplading på 30 min
Tale: 21 timer
4G: 13 timer
Lyd: 60 timer
50% opplading på 30 min
Tilgjengelighet:  Bestilling 27. oktober
I butikk 3. november
Bestilling 15. september
I butikk 22. september
Bestilling 15. september
I butikk 22. september
Pris:
(Lenker til kommersiell partner, Prisguide.no)
Fra 10 990,- Fra 7790,- Fra 8890,-

Ekstrem ytelse

Felles for dem alle er den nye Apple-brikken A11 Bionic. 

For å si det forsiktig: Apples nye brikke er helt vanvittig.

Grafer: Blå - telefoner under 2800 kroner, grønn - Snapdragon 835-enheter, svart - Snapdragon 821 Pro, grå - Snapdragon 821, lyseblå - egenutviklede brikkesett.

Forrige høst og denne våren representerte et kraftig hopp i mobilytelse. Da tok nemlig iPhone 7 og  toppmodeller fra Samsung og Huawei igjen hastighetsgapet opp til ultralette maskiner med strømsnille Intel Core i5-brikker. Men Apples nye A11 Bionic-brikke parkerer konkurrentene, og leverer drøyt 50 prosent ytelsesøkning.

År over år er det helt vanvittig, spesielt tatt i betraktning at Intels ytelseshopp har dalt litt de siste årene.

Der alle de PC-aktige funksjonene i iOS 11 kan gi grunn til å mistenke at Apple ønsker å la operativsystemet krysse over i større maskiner, virker hastigheten på nye A11 Bionic nærmest å bekrefte ambisjonen. Selv om både utvidet virkelighet (AR) og ulike VR-løsninger krever mer av mobilen enn den gjengse appen, er de i utgangspunktet ikke i nærheten av å kreve så mye kraft som dette. 

Utvidet virkelighet

ArKit er navnet på en fersk nyvinning i Apples økosystem. De satser nemlig på utvidet virkelighet; altså at telefonen legger sin egen grafikk over kamerabildene. (AR, Augmented Reality)

Det finnes flere dingser og produsenter som satser på dette nå, og Apples variant er relativt enkel til sammenlikning. Den klarer seg med bare ett kamera, gyro, akselerometer og magnetometer i den vanlige iPhone 8-modellen. Til sammenlikning har Googles Project Tango for AR en betydelig mer påkostet løsning med flere kamera og IR-projektor - i praksis omtrent det samme som du finner i en Kinect eller i skjermleppen på iPhone X.

Men Project Tango finner du kun i veldig få telefoner for øyeblikket, og hverken Lenovo Phab 2 Pro eller Asus ZenFone AR er modeller som har tatt over markedet.

Utvidet virkelighet har fått mye fokus fra Apple i iOS 11. Her ser du vår lille kompis i spillet Warhammer 40 000 Freeblade.

Med Apples ekstremt høye utbredelse og kjøpevillige brukere er det grunn til å tro at denne typen funksjonalitet kan få større utbredelse ganske raskt.

De klassiske eksemplene på ting du kan gjøre med AR er å spille brettspill uten brett, gjennom telefonens skjerm. Du kan også innrede hjemme ved hjelp av IKEA-appen. Men det som virker mest genuint nyttig er Neon-appen som lar deg sveipe kameraet over en folkemengde, og lager en pil ned i folkemengden der kompisen din står. Den er foreløpig hverken klar eller prøvet av oss, men potensialet virker stort, så lenge presisjonen er ålreit.

Foreløpig er det mest imponerende man kan gjøre med disse funksjonene å få roboter til å krige litt på kontorpulten.

Godt kamera, men prosesseringen merkes når du zoomer inn

Kameraet i iPhone 8 har veldig mange likheter med det du finner i iPhone 7. Det er fortsatt snakk om en bildeoppløsning på 12 megapiksler (bildet blir 4032 × 3024 piksler stort), og blendertallet er fortsatt f/1.8.

Nytt i iPhone 8, og snart alle nyere mobiler, er at kameraet rett og slett tar bedre bilder. En kameraoppdatering i iOS 11 har beviselig gjort at iPhonene gjør en bedre bildeprosesseringsjobb en tidligere. Bedre fargegjengivelse, mindre bildestøy og litt varmere farger i bildene enn ved tidligere versjoner er noen av punktene vi noterte oss i vår test av iOS 11-kameraet. 

I bildene under ser det generelt veldig bra ut, spesielt med tanke på at dette er tatt i full auto. Zoomer du helt inn ser du imidlertid på et par av bildene at mobilen har jobbet hardt for å få det til å se skarpt ut. Noen detaljer blir vasket ut, kontraster er til tider litt for høye (spesielt i HDR-bildene) og fargene er generelt litt for varme. 

Vi kommer tilbake med en separat kameratest senere, men fram til da kan vi si at kameraet yter svært godt.

 

Vi valgte å følge standardinnstillingene som er på iPhone 8 når du kjøper den som ny. Det gjør blant annet at den velger selv om bildene skal tas i HDR eller ikke.. Bilde: Niklas Plikk, Tek.no
Stort sett så vi at HDR ble aktivert på utendørsbilder hvor himmelen var i utsnittet. Uten HDR ville himmelen vært nesten helt hvit her.. Bilde: Niklas Plikk, Tek.no
Takket være et lavt blendertall på bare f/1.8 får man ganske fin bokeh-effekt, uten å måtte redigere noe i ettertid.. Bilde: Niklas Plikk, Tek.no
Som alle mobilkameraer trives iPhone 8 godt i sollys, og detaljnivået er imponerende.. Bilde: Niklas Plikk, Tek.no
HDR gjør himmelen mer detaljert, men det får også andre ting til å bli litt «maleriske» hvis du zoomer helt inn.. Bilde: Niklas Plikk, Tek.no
Bilde: Niklas Plikk, Tek.no
Innendørs, grei belysning, ingen HDR aktivert.. Bilde: Niklas Plikk, Tek.no
Selv i ganske krevende lysforhold får man med seg en del detaljer.. Bilde: Niklas Plikk, Tek.no
Ganske god bildekvalitet for å være tatt om kvelden.. Bilde: Niklas Plikk, Tek.no
Vi tok en del bilder rundt et bål i testperioden, og ansikt hadde en tendens til å bli utbrent..  Bilde: Niklas Plikk, Tek.no
Dette opptaket er bare i 720p, men det viser likevel hva slags effekt 240 bilder i sekundet ser ut. Dette var rett og slett fordi 720p-oppløsning på saktevideo er standard, til tross for at 1080p med 240 bilder i sekundet er støttet. Veldig underlig valg av Apple.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguiden her »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen