iPhone 6S Plus er den største av de to nye modellene. Den koster en del mer enn den vanlige utgaven. Er den verdt den ekstra kostnaden?

Test iPhone 6S Plus

iPhone 6S Plus er den største av de to nye modellene. Den koster en del mer enn den vanlige utgaven. Er den verdt den ekstra kostnaden? (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Er det noen vits i å gå for største utgave iPhone?

Nå har vi testet Apples absolutte flaggskiptelefon.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den store skjermen iPhone 6S Plus har er på 5,5 tommer, og plasserer den trygt i brettmobilland. Den er ikke spesielt kompakt for skjermstørrelsen, ettersom den har forholdsvis brede rammer på alle sider av skjermen. Men den ekstra størrelsen gir deg uansett noen fordeler.

Der selve menysystemet ikke får særlig ut av en ekstra stor skjerm, kan apper og filmavspilling påvirkes kraftig av dette. Her er det nesten dobbelt så mange bildepunkter som i den vanlige 6S-modellen. Dermed kan video og bilder tegnes opp skarpere og med flere detaljer. Selv om begge mobilskjermene er gode og skarpe, kan altså iPhone 6S Plus-skjermen fylles med mer enn den minste utgaven.

Plus varer i to dager på én lading

Den aller viktigste forskjellen mellom 6S og 6S Plus er batteriet. Ettersom vi har hatt tre eksemplarer av iPhone 6S Plus, den første av dem siden tirsdag morgen, har vi rukket å danne oss et forholdsvis godt inntrykk av hvor lenge telefonene varer. Forskjellen i batteristørrelse er nemlig enorm. Der den vanlige iPhone 6S bare har 1715 mAh batteri, kan storebror skilte med mer enn 1000 mAh til.

Ved siden av den vesentlig større skjermen er batteritiden den viktigste fordelen ved å gå for iPhone 6S Plus over den vanlige modellen. Ellers er de fleste endringene ganske små, som et liggende tastatur med litt flere valg.
Ved siden av den vesentlig større skjermen er batteritiden den viktigste fordelen ved å gå for iPhone 6S Plus over den vanlige modellen. Ellers er de fleste endringene ganske små, som et liggende tastatur med litt flere valg. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Plus-modellen har større skjerm og flere piksler, som betyr at den er tyngre å drive både med tanke på belysning av skjermen og for systembrikken som skal regne ut alt som foregår på de mange pikslene, men så mye større som batteriet er skulle det være en god slump til overs som bare gir deg ekstra brukstid. Og slik virker det som det er, i år som i fjor.

Der du typisk bør lade den vanlige 6S-modellen hver kveld, opplever vi at vi slipper greit unna om vi lader Plus-varianten annenhver kveld. Da står det ikke like store reserver igjen på tampen av kvelden, men opplevelsen av armslag mellom laderøktene er definitivt til stede.

Slik fungerer kamerastabilisering

Testvideo fra iPhone 6S Plus, 1080p 60fps.

Svært mange av dagens toppmodeller har optisk stabilisert kamera. Her skiller Apples toppmodeller seg litt fra røkla. Apple har valgt å bruke teknologien bare i den største iPhone-modellen. Det gir en slags logisk mening, siden mekanisk styrt optikk krever plass, samtidig finnes det betydelig mindre telefoner på markedet som kan skryte av samme type teknologi.

Et stabilisert kamera har som regel fått byttet ut noen av de faste optiske elementene med bevegelige varianter. Målet er å kompensere for ustødige hender, enten du filmer eller fotograferer. For stillbildenes del betyr dette mindre bevegelsesuskarphet når kameraet må samle lys lenge i vanskelige forhold. For filming betyr det at håndholdt videofilming rister mindre og ikke gjør seeren sjøsyk.

Testvideo fra iPhone 6S, 1080p 60 fps.

Dette kompliseres noe av at også de fleste kamera uten optisk stabilisering i hvert fall har digital stabilisering av video. I stedet for å flytte på fysiske elementer i optikken, filmer man et større område enn man trenger og flytter utsnittet rundt for å skape inntrykk av et rolig bilde. Dette hjelper imidlertid kun på videofilming.

Merkbart roligere bilde fra 6S Plus

Vi prøvekjørte både iPhone 6S og iPhone 6S Plus samlet. Med et deksel på hver telefon satt de to omtrent fast i hverandre da kollega Niklas Plikk løp rundt for å filme på kontoret. Resultatet ble to nær identiske videosnutter. Vi ser at også 6S får til å roe ned bildet en del, men videosnutten fra 6S Plus er merkbart mindre hoppete.

Vi lot dessuten kameraet gå under en sen kveldstur i lysløypa. Med kun kunstig stolpelys til hjelp blir opptaket tross alt ganske bra.

En kort videosnutt filmet med iPhone 6S Plus og 4K-oppløsning.

Underveis registrerte jeg at det ikke fantes noen knapper eller synlige innstillinger for å velge 4K. Slik vi kjenner Apple var det naturlig å tenke seg at da var det nok det vi fikk rett fra appen. Færre valgmuligheter kan også oversettes til enkelt. Så feil kan man ta. Da iPhonene filmet i 1080p var ikke dette noe å tenke på, fordi maks oppløsning ble brukt som standard.

Nå må vi imidlertid inn i selve innstillingsmenyen for å aktivere 4K-opptak. Da får vi en fin 4K-logo i appen som ser ut som en knapp, men som ikke lar seg rikke. Vi må pent begi oss tilbake til innstillingsmenyen for å skifte ned til 1080p-oppløsning. Kjære Apple, dette er det stikk motsatte av enkelt. Det er kronglete og strengt tatt litt uventet.

Det sagt blir kvaliteten på opptakene god og det fine med optisk stabilisering er at den i utgangspunktet skal fungere fint uavhengig av oppløsning du filmer i. Digital stabilisering av 4K forutsetter at telefonen i praksis filmer i mer enn 8 megapiksler samtidig, før den justerer utsnittet for å stabilisere. Det betyr at telefoner og enkle kamera som regel enten skrur av, eller skrur ned ekstrafunksjonalitet så fort du går opp i 4K-oppløsning.

Fine stillbilder

iPhone 6S Plus tar svært gode stillbilder under de fleste forhold. Her får den litt høstfarger å jobbe med.
iPhone 6S Plus tar svært gode stillbilder under de fleste forhold. Her får den noen høstfarger å jobbe med. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

iPhone 6S Plus tar svært gode stillbilder, også under vanskelige lysforhold. Det er ikke alltid like godt å si om vi merker noe til stabiliseringen som er bygget inn på akkurat dette området. Men Apples telefoner fortsetter altså å innfri på akkurat det de har vært gode på så langt. Nemlig vanlige, håndholdte stillbilder med automatiske innstillinger.

Du får svært lite styring over innstillinger her, men likevel blir bildene nesten alltid forholdsvis gode. Vi kunne gjerne ønsket oss muligheter til å stille på lukkertid og RAW-filer til redigering på PC, men dette tilbyr ikke Apple selv. Det ligger imidlertid muligheter for at tredjeparts apper kan tilby dette fra iOS 8, og det er noen slike apper på markedet allerede uten at vi har blitt veldig imponert over kvaliteten på disse så langt.

Alt i alt er kameraet svært godt i iPhone 6S Plus, og filmer du mye video er stabiliseringen et godt oppgraderingsargument. I de fleste andre situasjoner oppfatter vi de to nye 6S-modellene som så like hverandre at du heller bør prioritere ønsket størrelse og batteritid når du skal velge.

Ytelse og spill

Som lillebror er iPhone 6S Plus lynrask, og til tross for mange flere bildepunkter i skjermen, er det ikke stort som skiller de to telefonene i ytelsestester. Dermed skulle 6S Plus være vel så godt egnet for deg som kjører tunge applikasjoner eller spiller mye.

Konklusjon

original.

Apples iPhone 6S Plus er en diger skapning. Den er rask, den har nyttige funksjoner og du får en langt større skjerm enn i den vanlige 6S-modellen av iPhone. Også her får du fantastiske 3D Touch, i tillegg til en prislapp som selv i dagens dyre mobillandskap er et stykke utenfor normalen.

Ved siden av den vanlige iPhone-modellen er det gjerne Samsungs Galaxy S6 Edge+ som er nærmeste konkurrent på markedet. I hvert fall foreløpig. Her får du sannsynligvis markedets mest spennende mobildesign. Hvis vi skal se utelukkende på formgivingen og inntrykket av nyskapning er Samsungs modell soleklart den mest visuelle av de store telefonene som selges nå, men de bøyde skjermkantene handler mer om stil enn om funksjon.

Med Galaxy S6 Edge+ får du ikke 3D Touch, men du får en telefon som på så godt som alle andre områder er vel så god. Prismessig slutter stigen for S6 Edge+ også omtrent der den starter for Apples alternativ. Det er fortsatt snakk om dyre telefoner, men Samsungs modell er like fullt billigere.

Ellers velger vi å nevne Sonys kommende Xperia Z5 Premium, den første mobilen som har 4K-skjerm. Den skal være i handelen neste måned. Vi har ikke fått testet den fullt ut ennå, men den virket svært lovende da vi fikk prøvekjøre den, og sniktitten kan du lese her.

En annen kommende konkurrent er Google og Huaweis Nexus 6P som også er nært forestående. Den ble lansert for et par uker siden, og vi har selvsagt en sniktitt også på denne spennende modellen.

Testbilder fra iPhone 6S Plus

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
iPhone 6S Plus tar svært gode stillbilder under de fleste forhold. Her får den litt høstfarger å jobbe med. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Testbilde fra Samsung Galaxy S6 Edge+ (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Testbilde fra Sony Xperia Z5, IA+, lav oppløsning. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Testbilde fra Sony Xperia Z5, Automatiske innstillinger, 23 MP oppløsning. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Gå til side

9/10
Imponerende

Apple iPhone 6S Plus 128GB

"Mobilskjermer uten 3D Touch føles allerede litt gammeldags."

Fordeler

 • 3D Touch virker svært godt på storskjerm
 • Lynrask
 • Velbygget
 • God skjerm
 • Bra kamera med optisk stabilisering
 • Svært rask fingeravtrykksleser

Ting å tenke på

 • Kronglete 4K-aktivering
 • Markedets dyreste vanlige mobil
 • Ingen minnekortplass
 • Proprietære løsninger

Detaljer

 • Batteritid
 • Brukervennlighet
 • Design
 • Funksjonalitet
 • Kamera
 • Skjerm
 • Teknologi
 • Underholdning
 • Ytelse
 • Økosystem

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen