Apples iPad Pro har intet mindre enn fire høyttalere, og byr på en uventet bra lydopplevelse. Her får fagredaktør Niklas Plikk bakomsveis.

Test iPad Pro

Apples iPad Pro har intet mindre enn fire høyttalere, og byr på en uventet bra lydopplevelse. Her får fagredaktør Niklas Plikk bakomsveis. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

iPad Pro koster flesk, men er den noe tess?

Fantastisk på noen områder, men ikke alle.

Apples nye iPad Pro er ett av de sprøeste nettbrettene vi har lagt pølsefingrene våre på i den senere tid. Brettet koster fra 9000 kroner, som kan virke overraskende rimelig til Apple å være, men da får du skarve 32 gigabyte lagringsplass å boltre deg på. Hvis du skal bruke det fullt ut handler hverdagen din sannsynligvis om store, tunge videofiler og liknende. Da holder ikke minste utgave langt.

Svindyrt med tilbehør

Vår mening er dermed at modellen du bør sikte på er utgaven med 128 gigabyte lagringsplass. Den koster 10500 kroner, og det er ingen modell mellom disse to i utvalget.

Tegneverktøyet Apple Pencil er også nytt av året, og koster 1100 kroner i tillegg. Siden vekten er høy bør du absolutt ha et skjermdeksel som kan brukes som stativ. Men Apples originale smartdeksel koster 630 kroner. Vil du beskytte baksiden også? Det blir 850 kroner, takk. Gratulerer, du har kjøpt i underkant av 300 gram plast for nesten 1500 kroner.

Pencil og iPad Pro er fantastisk morsomme sammen. Det er sannsynligvis den beste vanlige skjermpennen som er i salg, men vi er fortsatt ikke helt sikre på om dette kan konkurrere med proffere verktøy fra eksempelvis Wacom.
Pencil og iPad Pro er fantastisk morsomme sammen. Det er sannsynligvis den beste vanlige skjermpennen som er i salg, men vi er fortsatt ikke helt sikre på om dette kan konkurrere med proffere verktøy fra eksempelvis Wacom. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Pris er et moment vi stadig trekker frem med Apples produkter, men ingen steder har det føltes så prekært som her. Brettet er kostbart, men kan på sett og vis forsvare prisen. Passivt plasttilbehør skal ikke koste så mye penger. Det finnes ikke bedre ord for dette enn landeveisrøveri.

Helt fantastisk lyd til nettbrett å være

Men hvordan er nettbrettet? Det er raskt og fint å bruke. Det er faktisk det raskeste nettbrettet vi har støtt på, enten operativsystemet er Apples iOS eller Googles Android. Men det finnes én leir til som fosser frem for tiden, og den bør Apple passe seg godt for her. Det kommer vi tilbake til.

En diger nettbrettrygg.
En diger nettbrettrygg. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Byggekvaliteten er som vanlig helt i toppklasse. Brettet er stilrent og pent. Det ser ut som en iPad Air 2 som har blitt blåst opp kraftig. Men ser vi nærmere etter er det også forskjeller her. Spesielt er de fire høyttalerne, én på hvert hjørne, merkbare. Om du ikke ser dem med en gang kommer du i hvert fall til å høre dem. Inntrykket er noe i nærheten av det samme som da Ylvis monterte trykklufthorn på en elbil (Youtube). Dette bråker noe helt fantastisk, og vi liker det.

Den flotte skjermen egner seg dessuten helt utmerket til underholdning, så som spill og video. Til sistnevnte må du imidlertid leve med en svart stripe over og under. Skjermutnyttelsen blir ikke så god som vi hadde ønsket, men det er allerede en skare mennesker der ute som har store mengder av sitt videokonsum på en iPad i dag. For dem vil dette være en gedigen oppgradering. De mange høyttalerne setter naturligvis sitt stempel på alle disse opplevelsene.

Tungt, og enda tyngre om du bruker tilbehør

Vekten er på såvidt over 700 gram, med litt forskjell avhengig av om du velger modellen med trådløst nett eller mobilnettilkobling. Legger du til den svindyre plasten Apple selger foran og bak stiger vekten til over ett kilo. Ikke belag deg på å holde dette nettbrettet.

Apple leker med størrelser: Fra venstre, originale iPad Mini, iPad Air 2 og iPad Pro. Mini får stadig mindre betydningsfulle oppdateringer om dagen.
Apple leker med størrelser: Fra venstre, originale iPad Mini, iPad Air 2 og iPad Pro. Mini får stadig mindre betydningsfulle oppdateringer om dagen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Skjermtastaturet er stort, og med iPad Pro i liggende positur er det helt ålreit å skrive på. Det som hører til lar seg imidlertid ikke dele opp langs sidene, slik tastaturet på tidligere iPad-modeller har gjort. Vi tar dette som nok et hint om at iPad Pro ikke egentlig er laget for å holdes. Både bedre og verre blir det om du setter på Logitechs fabelaktig gode tastatur, Create. Det er herlig å skrive på, men svindyrt og tungt som et lodd. Det veier mer enn iPad Pro i seg selv, og samlet vekt blir oppunder 1,5 kilo.

Som proffverktøy er vi ikke helt sikre på at vi ser iPad Pro. Vi lot en illustratør få prøve seg, og tilbakemeldingene var at dette foreløpig mest er et leketøy. Våre egne erfaringer antyder imidlertid at det er et skikkelig, skikkelig morsomt leketøy. Den beste tegneopplevelsen forutsetter imidlertid at du tar deg råd til den svindyre blyanten.

iOS og Lightning hindrer proffbruk

Underveis i testperioden la vi merke til at brettet hadde umåtelige mengder kraft. Men vi irriterte oss også over at iOS kun unntaksvis ga oss god tilgang på den.
Underveis i testperioden la vi merke til at brettet hadde umåtelige mengder kraft. Men vi irriterte oss også over at iOS kun unntaksvis ga oss god tilgang på den. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For proff arbeidsbruk handler ulempene mye om utfordringer med iOS og brettets ene fysiske kontakt. Skytjenester er vel og bra, og oppkoblede ting blir det stadig flere av. Likevel må man av og til kunne koble til fysiske enheter for å jobbe med innholdet de kan by på. Kort fortalt, du behøver en overgang til hva som helst du skal koble til. Ikke alle overganger virker med alt du kan koble i, og har du mange nok garanterer vi deg nesten at du kommer til å miste en eller flere av dem. De koster dessuten fra 2-3 hundrelapper stykket.

Vi nevner også iOS fordi mange av produktivitetsappene som faktisk drar nytte av ytelsen i iPad Pro i seg selv er begrenset. Dette gjelder spesielt variantene som handler om foto og tegning. Oppløsninger er ofte begrenset oppad, for å sikre ytelsen på brettet. Det gjør det potensielt problematisk for deg som tegner eller driver bildebehandling på brettet.

Interessant nok gjelder tilsynelatende ikke dette video, ettersom Apples egen redigeringsprogramvare lar deg behandle flere samtidige 4K-strømmer.

Sannsynligvis en av de deiligste skrivemaskinene

For de av oss som driver mye med tekst er iPad Pro sammen med Logitech Create sannsynligvis en av de deiligste skrivemaskinene penger kan kjøpe. Og det er jo verdt en del, men er det verdt minsteprisen på 10600 kroner for billigste brett og tastatur? Vi er ikke helt sikre på det. For disse pengene finnes det mye å velge i, og det meste av det er langt mer allsidig.

Dette er altså et tungt og kostbart nettbrett, som etter noen dager i vår bruk ikke helt lever opp til lovnadene om å være for proffe brukere. For noen kan det være det, og for dem kan det kanskje være verdt prisen. Men det engelske uttrykket «jack of all trades, master of none» har surret i bakhodet underveis i testen. iPad Pro er på mange måter fantastisk, men på nesten like mange måter begrenset. Herlig skjerm og lyd betyr mye vekt. Mye fint tilbehør finnes, men alt er svindyrt og tungt. iOS er ikke så fleksibelt som det burde være for en proffbruker. Hvor er filsystemet når vi trenger det? Det er ganske ofte.

... men bør du kjøpe det?

Foto: Apple

Usikker på om iPad Pro er verdt investeringen? Tja. Vi anbefaler i hvert fall at du sjekker hva Microsoft har å by på før du tar avgjørelsen. Surface Pro 4 er et helt fantastisk nettbrett, og mange har beskyldt Apple for å forsøke å blåkopiere Surface-konseptet med iPad Pro. Med det nye Surface-brettet vet du akkurat hva du får. Nemlig et fullverdig operativsystem, som håndterer fullversjonen av Photoshop, om du vil. Du får filsystemet. Du slipper drøssevis av overganger, og du får digital penn der også.

Prismessig er de to i samme landskap, men siden du slipper å investere i så mye tilbehør til en Surface Pro 4 kan Microsofts heftige brett fort vise seg å bli en billigere investering enn iPad Pro.

Sonys Xperia Tablet Z4 kan være et godt alternativ om du ikke trenger et fullt så ekstremt nettbrett. Det kan du spare tusenvis av kroner på.
Sonys Xperia Tablet Z4 kan være et godt alternativ om du ikke trenger et fullt så ekstremt nettbrett. Det kan du spare tusenvis av kroner på. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvis skjermstørrelse og tegning ikke står høyt på agendaen vil vi også skjenke Sonys Xperia Z4 Tablet en soleklar anbefaling. Sammen med tastaturet BK50 koster hele ekvipasjen rundt 6500 kroner, og den veier bare 770 gram. Da får du også en knallgod skrivemaskin, og Android er på en del vis mer allsidig enn iOS, ettersom du faktisk får tilgang på filsystem og kan lagre filer brettet i utgangspunktet ikke forstår.

Men har du over 10 000 kroner liggende, og ikke lar deg skremme av vekten på iPad Pro med tilbehør. Da kan den være verdt en vurdering. Bare husk at iPad Pro trives best sammen med en PC eller en Mac, ettersom skytjenester og overganger ikke alltid strekker til.

Her kan du se video av en illustratør som får slå seg løs med iPad Pro og Apple Pencil »

Gå til side

Apple iPad Pro 128GB 4G

"Apples råeste iPad er dyr og heftig, men få vil få utnyttet den skikkelig."

Fordeler

 • Fantastisk lyd fra fire høyttalere
 • Flott skjerm
 • Lynende raskt
 • Mange fine nytteapper følger med
 • Mye fint utstyr å kjøpe til
 • Svært morsom med Apple Pencil

Ting å tenke på

 • Svært tungt
 • Tyngde og arbeidsbruk krever ekstrautstyr
 • Ekstrautstyret er latterlig dyrt, og tungt
 • Har ikke filsystem for lagring av eksotiske filformater
 • Mangler fysiske tilkoblinger
 • Begrensninger i iOS gjør det vanskelig å dra nytte av ytelsen
 • Svært dyrt

Detaljer

 • Brukervennlighet
 • Design
 • Kamera
 • Nyttefunksjoner
 • OS-funksjonalitet
 • Skjerm
 • Teknologi
 • Underholdning

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen