Apples nye iPad mini med Retina-skjerm er ikke langt unna å være det perfekte nettbrettet.

Test iPad mini med Retina-skjerm

Apples nye iPad mini med Retina-skjerm er ikke langt unna å være det perfekte nettbrettet. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)

Slik skulle iPad mini vært fra starten

Vi har testet den nye versjonen med Retina-skjerm.

Konklusjon

Best ytelse i sin klasse
Meget god skjerm
Lett og kompakt
Bunnsolid kontorpakke
Svært god nettleser
Endelig kontaktsynkronisering fra Google
God lydkvalitet
Trådløs deling gjennom AirPlay
Knallgod bildebehandling
Som skapt for spill
Kan fås med enorm intern lagring
Uovertruffen tilgang på innhold

Støtter ikke minnekort
Krever iTunes
Proprietær kabel

Det er såvidt over en måned siden Apple lanserte nye iPad mini med Retina-skjerm, og nå har det lille nettbrettet dukket opp til test.

Apple får fra tid til annen kritikk for å gjøre for lite fra generasjon til generasjon av produktene sine. Nye iPad mini er definitivt ikke et slikt tilfelle – her fikk vi betydelig mer enn vi forventet oss ved lanseringen, men så ble også prisene noe høyere.

Det kraftigste nettbrettet i sin klasse

Nettbrettet ser ut akkurat som før. Designendring var ikke blant tingene Apple lanserte i oktober, men til gjengjeld har brettet fått langt bedre skjerm. Den nye Retina-skjermen har voldsomt høy oppløsning, og får innholdet på den gamle iPad mini-skjermen til å se ut nesten som om det var ute av fokus.

Også i det du ikke ser har det skjedd store endringer. Innmaten i nettbrettet er nemlig den samme som i iPhone 5S og i det større nettbrettet, iPad Air. Dette er faktisk det kraftigste nettbrettet vi har testet i sin størrelsesklasse. Det er bare noen få nettbrett med skjerm på rundt ti tommer som kan hamle opp med ytelsen til nye iPad mini, og selv da er det ikke snakk om store forskjellene.

Det betyr både at nettbrettet er ekstremt responsivt, og at det kan kjøre noen av de kraftigste spillene og appene på markedet.

På skjermen er det nye iOS 7 som huserer. Det nye operativsystemet har fått flate, stilrene menyer. Borte er de gamle menyene med imitert treverk og skinn, eller 3D-effekter. Det hele ser moderne og fint ut, og er enkelt å bruke.

Flotte programpakker

To av de virkelig store fordelene med en ny iPad-modell heter iWork og iLife. Her får du noen av markedets heftigste nytteapplikasjoner og multimedie-apper. Det inkluderer en særdeles god tekstbehandler, og et bildeverktøy du stort sett må til en fullverdig PC for å finne maken til.

Disse appene ligger ikke på nettbrettet når du pakker det ut, men du får tilbud om å laste dem ned så fort du skrur på nettbrettet og kobler til iCloud-kontoen din. Dette er defintivit et tilbud du bør takke ja til.

Forbedringer i de gode gamle appene

Med oppdateringen til iOS 7 har også de tradisjonelle iOS-appene fått en rekke forbedringer.

E-postleseren har blitt enklere å sette opp, og støtter nå kontaktsynkronisering fra Google. Selv om utseendet har blitt nytt er den fortsatt enkel å bruke.

Også nettleseren Safari har fått ny design, og den kan nå vise bokmerkene dine på skjermen når du åpner nye faner.

Svært kraftig lyd på hodetelefonutgangen, gjør at nettbrettet egner seg godt til musikk. Her kan du fint koble til et sett ekstra tungdrevne hodetelefoner, og likevel få lyden høy nok. Selve musikkappen er ikke spesielt avansert, men den er pen å se til og enkel å bruke.

iTunes, Apple-kabel og svakt kamera

Det er fortsatt slik at Apples produkter kommer med visse krav til deg som bruker. Du må godta å bruke iTunes som synkroniseringsprogram, og flytter du innholdet ditt via kabel er det den medfølgende Lightning-kabelen som gjelder. Du kommer uansett ikke unna Apples spesielle kabel, ettersom den naturligvis også lader brettet.

Det er forholdsvis enkelt å få tak i en slik kabel, men du kan ikke bruke den på andre ting enn Apple-produkter, og har du en vanlig Micro-USB-kabel kan du heller ikke bruke den på iPad mini uten å ha en overgang til Lightning-standarden.

Kameraet Apple har satt inn i iPad mini er veldig svakt. Det tar bilder med fem megapikslers oppløsning, men selv i god belysning blir bildene fulle av støy.

Ønsker du å lagre store mengder innhold på brettet må du dessuten kjøpe lagringsplassen fra Apple. Selskapet har aldri støttet minnekort i noen av sine mobilprodukter, og gjør det heller ikke her. Det betyr at inngangsprisen på 3290 kroner, raskt kan stige til 6690 kroner for et toppspesifisert eksemplar av brettet. Til den prisen får du riktig nok også solid 4G-støtte som virker de fleste steder i verden.

Til slutt

Skal du ha det råeste lille nettbrettet på markedet i dag, fins det ingen vei utenom nye iPad mini. Til tross for noen begrensninger, og potensielt veldig høy pris, er det bare her du får ytelsen dette brettet tilbyr. Den voldsomt høyoppløste skjermen, og muligheter for inntil 128 GB lagringsplass og et solid batteri nytte- og multimedia-apper er også solide pluss i margen.

Skulle du likevel se på alternativer fins det et tre stykker vi vil trekke frem. Aller først ser vil til LGs G Pad, som tilbyr full-HD skjerm i samme størrelsesområde, med muligheter for minnekort og en svært lav prislapp på bare 2400 kroner. Her får du haugevis av nettbrett for pengene, og med minnekortplassen kan du oppgradere lagringsplassen uten å bruke spesielt mye penger.

Det andre åpenbare alternativet er Google og Asus' nettbrett Nexus 7. Brettet ble lansert tidligere i år, og koster i skrivende stund 1900 kroner for utgaven med 16 gigabyte lagringsplass, og 2100 for utgaven med det dobbelte. En god full-HD-skjerm, god ytelse og konstant tilgang på de siste oppdateringene fra Google, gjør Nexus 7 til et kupp. Vi ville gått for utgaven med 32 gigabyte lagringsplass og Wi-Fi-tilkobling. En versjon med 4G og 32 gigabyte lagringsplass er tilgjengelig for 3200 kroner.

Også Samsungs Galaxy Note 8.0 er et mulig valg – spesielt for deg som har behov for den utmerkede digitale skjermpennen som følger med i pakken, og de mange funksjonene og nytteverktøyene Samsung inkluderer. Dette brettet er imidlertid dyrere, med en prislapp på i overkant av 3800 kroner, og her får du en skjerm med betydelig lavere oppløsning enn både nye iPad mini og de to andre alternativene.

Gå til side

Apple iPad Mini 2 128 GB 4G

"Skal du ha det råeste lille nettbrettet på markedet i dag, fins det ingen vei utenom dette"

Apple iPad Mini 2 128 GB 4G

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen