TEST: iPad Air

Test iPad Air

(Bilde: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

iPad Air er slik en iPad skal være

Multimedia

Mediefunksjoner:
Musikkspiller: Tilfeldig avspilling, gjentagelse, spillelister
Medieformater: AAC, MP3, Apple Lossless, Wav, Aiff, H.264, M4V, MPEG4
Kamera: 5 megapiksler hovedkamera, 1080p videoopptak. 1,2 megapiksel frontkamera med 720p video.
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Spill: Ingen forhåndsinstallerte spill

Kort sagt:

dsad God grafikkytelse
dsad 720p frontkamera
dsad Gyro forbedrer spillopplevelsen
dsad Gode video- og bilderedigeringsprogrammer kan lastes ned gratis

dsad Litt dårlig videoformatstøtte
dsad Ikke minnekortstøtte

iPad er et nettbrett med en berøringsskjerm på 9,7 tommer. Forholdet mellom bredde og høyde er 4:3, mens konkurrentenes skjermer gjerne er i filmformatet 16:9. Det betyr at filmer du ser på iPad enten er klippet i sidene, strukket i høyden, eller har et sort felt øverst og nederst på skjermen. Men her er piksler nok å ta av, så du kan se HD-video på brettet uten å miste ett eneste bildepunkt.

Suveren spillkonsoll

iPad Air er en drøm for den som er glad i å spille spill på nettbrett.

Inntil dobbel prosessorytelse og dobbel grafikkytelse, sammen med en imponerende Retina-skjerm gir deg en svært god spillopplevelse, forutsatt at du spiller spill som utnytter maskinvaren skikkelig.

Sliter med noen spill

På enkelte nettsder er det rapportert at visse spill ikke gir den grafikkopplevelsen du burde kunne forvente, angivelig fordi programvaren ikke er helt tilpasset maskinvaren i iPad Air. 

Spillene vi har testet har fungert utmerket, også det krevende spillet Infinity Blade. Det kan se ut til at enkelte spillutviklere må komme med en oppdatering. 

Tidligere kunne tyngden på nettbrettet gjøre at du ble litt sliten i hendene etter lengre tids spilling –spesielt de spillene som krever at du holder det i den ene hånden og betjener det med den andre.

Dette problemet er betydelig redusert med iPad Air, som veier mye mindre enn forgjengeren.

Kamera

Kameraet er omtrent som på forgjengeren. Det imponerer ikke noe særlig. Fotolys mangler også.
Kameraet er omtrent som på forgjengeren. Det imponerer ikke noe særlig. Fotolys mangler også.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

iPad Air har det samme kameraet som tredje- og fjerdegenerasjon, det vil si på fem megapiksler. Det er ikke så mye å utsette på bildekvaliteten ved fotografering i godt lys. Her gjøres imidlertid en del signalbehandling som får fine detaljer i bildet til å flyte sammen, og om du forstørrer bildet, så ser det nesten ut som om det er malt med vannfarger.

Nå har også iPad fått den populære HDR-funksjonen som interpolerer mørke og lyse bilder så du unngår over- eller undereksponerte felter i bildene. Men det er fremdeles ikke noe fotolys på nettbrettet.

Selv om iPad Air har iOS 7.0.3, har du ikke panoramafunksjonen du finner på iPhone med iOS7, eller slowmotion som på iPhone 5S. Men du kan filme med høy oppløsning – 1080p.

Videosamtaler i HD med bedre bilde

Frontkameraet er et 1,2 megapiksel-kamera som nå lar deg gjennomføre Facetime-videosamtaler i 720p HD (30 bilder i sekundet). Det kunne også forrige generasjon i Pad gjøre, men nå er det kommet en forbedret bildebrikke med større piksler. Det gjør at du kan få lysere og bedre bilder.

Vi tok noen testbilder med hovedkameraet til både fjerde generasjon iPad og iPad Air, og kunne slå fast at kvaliteten var omtrent den samme. Men nok en gang er testbildene vi tok med frontkameraet forbedret fra forrige generasjon. Ikke bare var oppløsningen høyere slik at bildene blir mer detaljerte, det nye kameraet klarte også bedre å fange opp detaljer i både mørke og lyse områder.

Bra til fotoredigering

Du får med iPhoto, som lar deg jobbe med bilder, og iMovie, som lar deg jobbe med film. Her fra åpningsmenyen på iMovie som er kraftig forbedret fra tidligere versjoner.
Du får med iPhoto, som lar deg jobbe med bilder, og iMovie, som lar deg jobbe med film. Her fra åpningsmenyen på iMovie som er kraftig forbedret fra tidligere versjoner.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Er du avansert bruker kan du laste bilder fra minnekort over på brettet (via tilbehør) og redigere med en eller flere av bildebehandlingsappene som finnes på AppStore. Nå kan du også laste ned iPhoto helt gratis, og gjøre forbedringer på bildene, eller legge til ulike effekter.

Om du vil se video på nettbrettet kan du glede deg over den fantastiske skjermen. Her er det bare å pøse på med HD-video til minnet i brettet sier stopp. Har du kjøpt 16 GB-versjonen kan det skje fortere enn du setter pris på. Det er imidlertid godt mulig å streame høyoppløst video til brettet.

Husk bare at de fleste mobilabonnementer har en grense for hvor mye du kan laste ned hver måned før hastigheten på mobilt internett strupes, eller du må betale ekstra for alt du laster ned. Med raskere mobilnett og høyere oppløsning på innholdet som streames kan du fort komme til å stifte bekjentskap med disse grensene. Bruk Wi-Fi der dette er tilgjengelig, så slipper du å tenke på denne problematikken.

Nettbrettet støtter i utgangspunktet ikke så mange videoformater, men du kan laste ned gratisspillere som gir deg den formatstøtten du måtte savne.

Video

Brettet egner seg godt for underholdningsfunksjoner som bøker, spill og film. Her er det NRK Nett-TV som viser Lillyhammer.
Brettet egner seg godt for underholdningsfunksjoner som bøker, spill og film. Her er det NRK Nett-TV som viser Lillyhammer.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Du kan også filme video i 1080p HD-kvalitet med dette nettbrettet. Videoopptakene ble helt ok, selv om det hakket litt av og til ved panorering. Vi er heller ikke imponert over lydkvaliteten i opptakene. Brukergrensesnittetpå kameraet er litt annerledes enn før, ettersom dette ble endret med iOS7. Her veksler du mellom opptaksfunksjoner ved å trekke skjermbildet  opp eller ned før du trykker på utløseren.

Nå får du også med iMovie, som lar deg redigere filmene dine på brettet.

Videospilleren er som før, og du kan zoome i filmklippene mens du ser på dem. I tillegg er det små bilder på forløpsindikatoren så du lettere kan se hvor i filmen du er.

Apple iPad Air 128 GB 4G

Apple iPad Air 16 GB

Apple iPad Air 128 GB 4G

Apple iPad Air 16 GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen