TEST: iPad Air

Test iPad Air

(Bilde: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

iPad Air er slik en iPad skal være

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Teknologi og funksjoner

Spesifikasjoner
Støtte for mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 850/900/1900/2100 MHz, alle LTE bånd
Internetthastighet: GPRS, Edge, UMTS, HSPA+, DC-HSDPA, LTE, CDMA EV-DO Rev. A og B
Trådløs overføring:Wi-Fi 2,4GHz og 5 GHz. MIMO Bluetooth 4.0
Henting av e-post: iCloud, POP3, IMAP4, Exchange, Gmail
Internminne: 16, 32, 64 eller 128 GB for brukeren, minnekort ikke støttet

Nettleser: Safari
E-postleser: HTML-støtte
Funksjoner: iWorks office-suite,Youtube-visning, Nettleser, Google Maps, E-postleser, App Store, E-bokleser (hentes automatisk i App Store), Itunes, Notater, Kalender, Facetime, iPhoto, iMovie, Garageband, Photo Booth
Synkronisering: Exchange, Gmail
Medieutganger: Proprietær ("Lightning port")
Javastøtte: Nei

dsad Svært rask
dsad Rask nettleser
dsad Velfylt applikasjonsbutikk
dsad Lagring og backup på skytjenesten iCloud
dsad Raskere oppstart av apps og spill

dsad Proprietær dataplugg

Innmaten i iPad Air er ny. Det betyr at svært mange av komponentene er skiftet ut. Batteriet er mindre, men skal levere like mange brukstimer som tidligere. Prosessoren er kraftigere, og brettet har fått en hjelpeprosessor som skal ta seg av prosesser knyttet til bruk av sensorene i brettet. Grafikkbrikken er også ny, og ifølge Apple skal iPad Air være dobbelt så rask som forgjengeren.

Høy score i benchmark-tester

I vår test scorer den 2680 poeng i Geekbench Multi-Core, mens forgjengeren klarer 1429 poeng. I 3D-mark får vi 14727 poeng, mens 4.generasjon iPad stoppet på 10676. poeng.

Med disse resultatene plasserer iPad Air seg helt på topp hva ytelse gjelder, hårfint bak nye Samsung Galaxy Note 10.1 og LG G2, men foran Samsung Galaxy Note III med Exynos 5 Octa-prosessor.

Silkemyk og lynrask

Ytelsestester er så sin sak. Viktigere er det med den faktiske brukeropplevelsen, og på dette området er forskjellene ikke så åpenbare. 4.generasjon iPad oppleves som et lynraskt brett, og om operasjoner som før tok et millisekund nå bare tar et halvt millisekund, så vil du ikke merke forskjellen. Den merker du først når svært mange operasjoner skal utføres, og alle bekker små blir til en stor å.

iPad Air er ingen lettvekter i ytelsestester.
iPad Air er ingen lettvekter i ytelsestester.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Vi har sett iPad Air kjøre detaljrike bevegelige 3D-modeller i AutoCAD så raskt at vi måtte se oss om for å forvisse oss om at vi ikke ble lurt, og at bildet egentlig kom fra en stasjonær maskin gjemt ett eller annet sted. Siden de færreste av oss kjører denne type applikasjoner på nettbrett, er det mer nærliggende å anta at det blir ved oppstart av enkelte store apper, som når du laster inn spill, beregner lange reiseruter på kart eller åpner store kataloger med bilder eller musikk, at du vil merke at ting går raskere.

Raskere, men ikke altid

Men husk at det ikke alltid er maskinvaren på brettet som er flaskehalsen. Enkelte prosesser tar den tiden de tar, blant annet fordi det foregår en kommunikasjon mot servere, som for eksempel skytjenester. For å si det på en annen måte – fergekøen tar like lang tid, enten du kjører Trabant eller Ferrari.

Nå er ikke sammenlikningen med fergekøen helt relevant. iPad Air kan kjøre to kanaler samtidig i trådløse nett, og på den måten kan det også kuttes i tiden det tar å overføre data. Men er det flere flaskehalser på veien betyr ikke dette annet enn at du kommer raskere frem til køen.

Støtter alle 4G-frekvensene

Brettet støtter 4G og gir lynrask filoverføring. Du merker det mindre ved vanlig surfing.
Brettet støtter 4G og gir lynrask filoverføring. Du merker det mindre ved vanlig surfing.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Et annet bidrag til bedre brukeropplevelse er at brettet nå støtter alle LTE-frekvensene (4G). Det gjelder selvsagt bare for deg som har valgt en iPad Air med plass for SIM-kort, slik vår testmodell har.

Det er også gjort noen endringer med hensyn til maskinvaren for kamera. Det kommer vi tilbake til på neste side.

Gjør førsteklasses programvare gratis

iPad Air er et funksjonsrikt nettbrett. Nytt i forhold til iPad 4, er at du nå får med en full kontorløsning i form av iWorks. Pages er Apples svar på Word, mens Keynote er et presentasjonsprogram tilsvarende PowerPoint. Numbers lar deg jobbe med regneark som i Excell.

Les Mobilen.no sin guide til nye iWorks »

Nå er ingen av disse appen unike for iPad Air. Du får den samme funksjonaliteten på eldre iPad-modeller som kan oppdateres til iOS 7. Du vil heller ikke finne kontor-appene på brettet når du kjøper det. Men åpner du App Store får du tilbud om å laste dem ned kostnadsfritt.

Bestill bilder og fotobøker fra iPhoto

Du kan lage ulike prosjekter i iPhoto og bestille utskrifter rett fra appen.
Du kan lage ulike prosjekter i iPhoto og bestille utskrifter rett fra appen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Andre apper du kan hente gratis, er iPhoto, iMovie og Garageband. iPhoto er et program der du enkelt kan bla i bildene dine, legge til effekter og gjøre enkel bildeforbedring. Du kan også dele bildene, lage bildedagbøker og bestille utskrifter. Lager du en fotobok, kan du bestille denne og få boken hjem i posten.

Da vi møtte Apple i Stockholm nylig, fikk vi se på bilder og bøker levert via denne tjenesten. Bildebøkene holder god kvalitet, med solid innbinding, stive omslag og tykke sider med godt trykk. Vi ble faktisk litt imponert. Prisen er heller ikke avskrekkende. En bok i formatet 20 x 20 centimeter med 20 sider, koster 199 kroner. Ekstra sider koster 6,99 kroner. 

En vanlig utskrift på 10 x 15 cm koster 99 øre, mens en plakat på 50 x 76 cm koster 149 kroner. Spesialformat (opp til 20 x 90 cm) koster 49,99 kroner. Prisene på andre format finner du ved å åpne fotobutikken i iPhoto-appen på brettet ditt.

iMovie er til videoredigering, mens Garageband lar deg lage din egen musikk. Det kan du lese mer om på neste side.

Apper for nesten alt

Officeløsningen heter iWorks og er meget bra. Du henter den gratis fra Appstore.
Office-løsningen heter iWorks og er meget bra. Du henter den gratis fra Appstore.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det finnes nå 900 000 apper på Apples nettbutikk, App Store. Litt over halvparten av disse er skreddersydd for nettbrett (475 000). Det store antallet apper betyr at det knapt er noen grenser for hva du kan bruke brettet til. Men de som utvikler apper har ikke tilgang til alle API-ene i brettet. Det betyr at det ikke er mulig å lage apper som gir deg tilgang til filstrukturen på brettet.

Du kan heller ikke laste ned apper som lar deg gjøre systemendringer, om du ikke har jailbreaket brettet og bruker programvare som ikke er godkjent av Apple.

Tull å jailbreake

Etter vår oppfatning er funksjonaliteten i Apples iPad så god at vi ikke ser det store poenget med å jailbreake. Har du filer lagret på skytjenester som DropBox, Google Drive eller SkyDrive, kan du åpne dem i ulike programmer på iPad. Da kan du også enkelt dele filene med andre. Den lukkede strukturen i iOS hindrer at skadelig kode kan smugles inn på brettet sammen med gratisprogrammer du finner på nettet.

Nettleseren Safari er rask og god. Den mangler fremdeles støtte for Flash og Java, men disse løsningene blir stadig mindre relevante. Java brukes av enkelte nettbanker, men du kan som regel komme utenom ved å velge BankID på mobil. Flash brukes til mer enn blinkende reklame, men de fleste nettsider tar hensyn til at iOS-enheter ikke har Flash-støtte. De tilbyr derfor alternativer som også iPhone-, iPad- og Android-brukere kan bruke.

Kostbar lagringsplass

iPad Air har ikke støtte for minnekort, men med 128 GB minne er dette knapt noe savn. I alle fall ikke når brettet er kjøpt og betalt. Toppmodellen med 128 GB minne er 2400 kroner dyrere enn modellen med 16 GB. Du betaler med andre ord en ganske høy pris per GB minne. Du ville spart flere hundrelapper om du kunne utvidet minnet med minnekort.

Apple iPad Air 128 GB 4G

Apple iPad Air 16 GB

Apple iPad Air 128 GB 4G

Apple iPad Air 16 GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen