TEST: Intel Core i9-7900X

Test Intel Core i9-7900X

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

10 kjerner, 10 000 kroner og fenomenal ytelse

Vi har testet Intels versting-prosessor for forbrukermarkedet.

Overklokking

Overklokking, altså å kjøre prosessoren på høyere klokkefrekvens enn standardhastigheten satt på fabrikken, er en interesse for mange prosessornerder. I Intel-land er det nesten bare de dyrere prosessorene som fritt lar seg overklokke, og det inkluderer naturligvis også ekstremmodellene.

Hos AMD er alle de nye Ryzen-prosessorene klare for overklokking, så lenge dette støttes i brikkesettet.

Å overklokke prosessoren gjøres alltid på eget ansvar, men en moderat ytelsesøkning er som regel relativt harmløst så lenge du vet hva du driver med.

De overklokkbare prosessorene er utstyrt med en ulåst multiplikator, som da er én av to faktorer som til sammen bestemmer klokkefrekvensen: Den interne multiplikatoren og hovedkortets «grunnfrekvens» (base clock).

Når disse ganges sammen får du den reelle klokkefrekvensen. Hvis vi tar dagens testobjekt som eksempel, vet vi at den har en standardfrekvens på 3,3 GHz – i hvert fall på papiret. Med en grunnfrekvens på 100 MHz fra hovekortet, betyr dette at den interne multiplikatoren står på 33 når prosessoren jobber.

Regnestykket er da 100 MHz x 33 = 3300 MHz = 3,3 GHz.

Å øke grunnfrekvensen er sjelden noen god idé, ettersom denne påvirker flere komponenter. Men prosessorens multiplikator er altså ikke låst, og dette gjør det enkelt å sette opp hastigheten litt. Hvis vi for eksempel dytter multiplikatoren opp til 43, vil prosessoren kjøre på 4,3 GHz i stedet.

Suger strøm

Testoppsettet hadde en kurant kjøleløsning, og det trengtes da også.
Testoppsettet hadde en kurant kjøleløsning, og det trengtes da også. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Intel Core i9-7900X er i likehet med mange andre prosessorer allerede ustyrt med intern «overklokking» i form av turbomodi. Når den har mulighet for det – avhengig av temperatur og strømforbruk – setter den opp farten langt forbi grunnfrekvensen på 3,3 GHz.

Med en teknologi kalt Intel Turbo Boost Max Technology 3.0, kan de mest effektive prosessorkjernene hos Core i9-7900X komme opp i en hastighet på hele 4,5 GHz.

Med full belastning på samtlige kjerner stopper det på 4,0 GHz, som da er en økning på drøye 20 prosent opp fra 3,3 GHz.

Ved å overklokke manuelt er det fullt mulig å presse mer ut av prosessoren, noe som kan gjøres ved å enten presse opp hastigheten på noen kjerner eller gi alle samme behandling. Vi valgte å gå for det siste, og endte opp med å stoppe på 4,7 GHz.

Interessant nok var det ikke i hovedsak ustabilitet som gjorde at vi stoppet der, men snarere varme. Når frekvensen øker krever nemlig prosessoren mye strøm, og det betyr også at den må kvitte seg med mye varme på kort tid.

Core i9-7900X trekker mye strøm allerede på standard hastighet, og ved tung overklokking viste det seg at prosessorkjøleren vår – den potente Cooler Master MasterLiquid 240 – ganske enkelt ikke er effektiv nok – selv med vifter og pumpe på full pinne.

Problemet lå heller ikke i at radiatoren ble for varm, men at kjøleren ikke klarer å transportere bort varmen fra prosessoroverflaten raskt nok. Varmen fører da til at prosessoren setter ned farten ("throttler") og faktisk yter dårligere enn på standardhastighet.

Trikset blir da å ikke gi prosessoren mer strøm enn strengt tatt nødvendig, samtidig som frekvensen skrus opp – men ikke så mye at temperaturen fører til nedsatt ytelse.

Vår "sweetspot" fant vi da på 1,2 volt inn i prosessoren og 4,7 Ghz på alle kjernene. Med en enda mer effektiv kjøleløsning kunne vi gitt mer spenning inn i prosessoren og ganske sikkert klemt enda mer ut av vårt testeksemplar, men da må vi nok over på noe mer avansert enn lukkede vannkjølingssett.

Uansett, skal du ha en Core i9-7900X og har planer om å overklokke den, bør du også spandere på deg en god strømforsyning og heftig prosessorkjøler. Å fjerne varmesprederen (Tek Ekstra) kan også være en løsning.

Vi minner for øvrig på at hard overklokking kan bety at prosessoren får kortere enn normal levetid.

Resultater

Overklokkingen ga hovedsakelig resultater i prosessortestene. Også i spill kunne vi se noen flere FPS i vanlig HD-oppløsning, men ikke nok til at det vil være merkbart. Det er altså ikke noen vits i å overklokke denne prosessoren for spillytelsens skyld.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen