TEST: Intel Core i9-7900X

Test Intel Core i9-7900X

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

10 kjerner, 10 000 kroner og fenomenal ytelse

Vi har testet Intels versting-prosessor for forbrukermarkedet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ytelse: minne

Intels Skylake-X-prosessorer har i likhet med Broadwell-E og flere av ekstremforgjengerne støtte for fire minnekanaler. Det kan i noen tilfeller være avgjørende for ytelsen, men for relativt normale dataprogrammer er ikke minnebåndbredde noen flaskehals.

Likevel gjør vi våre vante målinger AIDA64.

Skylake-X, Broadwell-E, Haswell-E og Kaby Lake, Skylake og AMD Ryzen benytter alle DDR4-RAM, og alle disse plattformene er målt med Vengeance LPX DDR4-minne fra Corsair.

De andre plattformene over har fått minnet kjørt på 2400 MHz. Skylake-X benytter seg av 2666 MHz som standardhastighet, så vi har derfor også benyttet oss av dette for dagens prosessortest.

Haswell-plattformen, her representert ved Core i7-4790K, i7-4770K og i5-4690, benytter seg av DDR3-minne, og her har vi derfor brukt 2 x 4 GB Corsair Vengeance LP DDR3, totalt 8 GB, med minnefrekvens på 1600 MHz.

Resultatene er som vi har sett tidligere, der Ryzen-, Skylake- og Kaby Lake-prosessorene ikke holder følge med de fire minnekanalene til ekstremplattformene. Med raskere minnehastighet legger også Core i9-7900X seg helt i tet.

Haswell-prosessorene med DDR3 holder en jevn og klar sisteplass.

Responstiden er som forventet. For øvrig varsler AIDA64 oss om at programmet ikke er optimalisert for den nye prosessoren.

Strøm?

Vi pleier ikke å teste strømforbruket. Det er det flere grunner til, men hovedsaklig er det fordi vi ikke har noen god måte å se hvor mye strøm kun selve prosessoren trekker. Tidligere har vi sett på det totale forbruket, men dette lar seg egentlig ikke sammenligne over forskjellige konfigurasjoner og plattformer.

Et kraftig grafikkort vil som regel være den største strømtyven på et vanlig oppsett.

Når det er sagt, er det klart at Intel Core i9-7900X er en prosessor som trekker godt med strøm når den virkelig setter opp tempoet på samtlige kjerner. Under kjøring av Cinebench R15 trakk hele systemet ifølge strømmåleren vår 170 watt mer enn når den putret på tomgang.

AIDA64 kunne på sin side rapportere om at CPU-pakka trakk drøye 150 watt under de samme omstendighetene. For ordens skyld nevner vi at prosessoren har en TDP på 140 watt.

En god kjøler er altså å anbefale for Core i9-7900X.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen