TEST: Intel Core i7-8700K og Core i3-8350K

Test Intel Core i7-8700K og Core i3-8350K

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Kongen og knekten av Coffee Lake er så gode som de må være

Med sine nye prosessorer har Intel siktet seg inn mot konkurrenten.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ytelse: spill

Ytelse i ren prosessering, som vi altså tok for oss på forrige side, kan ikke direkte relateres til spilling – i hvert fall ikke når vi snakker om spilling med et dedikert grafikkort.

Våre testspill er Deus Ex: Mankind Divided, Dragon Age: Inquisition, Rise of the Tomb Raider og The Witcher 3: Wild Hunt.

Disse ble kjørt med krevende grafikkinnstillinger i Full HD- og 4K-oppløsning, altså 1920 x 1080 og 3840 x 2160 piksler.

Vi har også hatt noen henvendelser om å teste med WQHD-oppløsning, som er 2560 x 1440 piksler. Vi har ikke hatt tid og mulighet til å etterteste dette på samtlige prosessorer, men det har blitt kjørt på noen utvalgte plattformer.

Vi har som vanlig også med syntetiske tester i form av VRMark og 3DMark. Sistnevnte testsuite har også fått en nykommer i form av 3DMark Time Spy Extreme, som ifølge utviklerne i Futuremark er verdens første spillbenchmark med både DirectX 12 og 4K-oppløsning.

Videre skal Extreme-utgaven være tre ganger så belastende for CPU-en som den vanlige Time Spy, og lar samtidig prosessorene utnytte mer avanserte instruksjonssett som AVX2. Det skal også være lagt opp til å i større grad utnytte det fulle potensialet i prosessorer med åtte eller flere kjerner.

Derfor håper vi på å se en klarere differensiering mellom prosessorer med mange kontra få kjerner med dette testløpet.

For å illustrere dette bedre har vi skilt ut nettopp Time Spy Extreme-resultatene i en egen graf og notert oss både totalsum og ren CPU-score. Også her har vi tatt oss bryet med å etterteste med en del aktuelle prosessorer, men ikke alle er med.

For mange tråder?

I teorien skal naturligvis flaggskipet Core i7-8700K ha bedre spillytelse enn sine lillebrødre Core i5-8600K og Core i3-8350K. I praksis – og som du vil kunne se av grafene under – er ikke dette alltid tilfelle.

Noen stor forskjell å snakke om er det ikke – i de fleste tilfellene er det bare snakk om noen få FPS. Men det er besynderlig hvordan Core i7-8700K ved flere anledninger legger seg langt ned på lista, mens Core i3-8350K faktisk kun virkelig henger etter i Dragon Age: Inquisition.

Problemet? Med Hyper-threading har den sekskjernede prosessoren tolv prosesstråder, og dette er det ikke støtte for i spillene vi bruker. Lillebror Core i5-8600K har ikke Hyper-threading og får derfor heller ikke dette problemet.

Så for å «løfte» Core i7-8700K til der den bør ligge i visse spill kan man alltids ta turen innom hovedkortets BIOS og slå av nevnte Hyper-threading.

I testresultatene under har vi dog ikke gjort dette, da avstanden uansett ikke er spesielt stor.

Dette med «for mange» kjerner og tråder er heller ikke unikt for Core i7-8700K – det er jo flere prosessorer med mange kjerner som lider samme skjebne. AMDs Threadripper-prosessorer kan til og med settes i «spillkompatibilitetsmodus» der i praksis halve prosessoren skrus av.

Det skal nevnes at Threadripper-tallene for Deus Ex: Mankind Divided med Full HD-oppløsning nettopp er med disse prosessorene i denne modusen.

For spillene vi tester med er det som vi ser ikke store forskjellen mellom Coffee Lake-prosessorene.

3DMark legger mer vekt på prosessorens ytelse og antall kjerner enn de fleste spill, og derfor har prosessorene med mange kjerner og tråder også tradisjonelt havnet høyest opp på lista. Helt til nå. I Time Spy holder prosessorene med ti kjerner eller mer fremdeles stand, men i Fire Strike-testene ser vi altså at Core i7-8700K har tatt tetplassen med en hårsbredd.

Også i VRMark er har vi tatt resultatene for Threadripper-prosessorene i spillkompatibilitetsmodus.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen