TEST: Intel Core i7-6950X

Test Intel Core i7-6950X

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Vi har testet Intels nye ekstremprosessor med ti kjerner

Du vet du får heftig ytelse når prislappen nærmer seg 20 000 kroner.

Oppsummering og konklusjon

Intels nye ekstremplattform har fått navnet Broadwell-E og består av fire nye 14-nanometersprosessorer bygd på samme lest som forgjengeren Haswell-E.

To av nykommerne har seks prosessorkjerner og en har åtte kjerner – også noe vi fant hos den nevnte Haswell-E. Men toppmodellen i den nye familen klinker til med to prosessorkjerner ekstra, noe som gjør den til en ganske spesiell sak med tanke på at den faktisk er rettet mot vanlige konsumenter.

Riktignok snakker vi om vanlige konsumenter med spesielle interesser og en ganske fet lommebok, men likevel.

I tillegg har Broadwell-E fått en ny teknologi som kalles Intel Turbo Boost Max Technology 3.0. Denne identifiserer den mest effektive kjernen til prosessoren og prøver å sende de mest kritiske oppgavene til denne kjernen først.

Dette gir i hvert fall en økning i ytelse når prosessoren jobber med én tungt belastet kjerne, og det er vel og bra. Likevel betyr ikke dette nødvendigvis stor nok ytelsesøkning til å straffe Intels egen Skylake-sjef Core i7-6700K under enkelttrådet kjøring.

Turbo Boost 3.0 er heller ikke noe som kommer helt av seg selv. Foruten at det kun er de nye Broadwell-E-prosessorene dette virker med, må det også være i BIOS og operativsystem. Dette krever i tillegg drivere, så vi snakker om litt ekstra knoting for å få alt på plass. Men sistnevnte kan for øvrig være en fordel, ettersom det da vil være mulig å konfigurere og finjustere ytelsen.

Knallgod eller «meh»?

Noen få vil trenge alle kreftene, men for de fleste er dette oppsettet fullstendig overkill.
Noen få vil trenge alle kreftene, men for de fleste er dette oppsettet fullstendig overkill. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

De mange kjernene gjør Intel Core i7-6950X til en knallgod prosessor – for sitt bruk. I tunge oppgaver som rendering, kryptering og konvertering, der prosessoren får lov til å bruke alle kjernene og alle kreftene, gjør Broadwell-E-prosessoren en meget god jobb.

Som vi også hadde forventet av en ny ekstremtoppmodell med to kjerner mer enn forgjengeren.

For mer dagligdagse dataoppgaver og -behandling er Core i7-6950X derimot et slags «meh» – du får ingenting ekstra ut av en slik prosessor. Dette gjelder også for de fleste spill – i hvert fall i et oppsett med kun ett grafikkort.

Her hadde vi snarere satset på en langt rimeligere prosessor med færre kjerner og høyere klokkefrekvens, mens pengene heller ble lagt i anstendige grafikkmuskler.

Hvor mye nytte du vil ha av en ekstremprosessor med mange kjerner vil med andre ord være helt avhengig av hvordan og til hva du bruker datamaskinen din.

Kurant overklokk

Som ekstremprosessor lar også Core i7-6950X seg enkelt overklokke – vi stoppet på 4,444 GHz, noe som ga oss en typisk ytelsesøkning på mellom 20 og 30 prosent i prosessortunge applikasjoner.

Dette høres jo egentlig ikke spesielt imponerende ut, men så skal vi jo også huske at den gjør dette over alle ti kjerner. Det betyr at selv en relativt moderat overklokk vil gi den et enda større overtak på sine slektninger med fire, seks eller åtte kjerner. I hvert fall når vi snakker om tunge oppgaver som tar i bruk alle kreftene den har å by på.

For andre ting, eksempelvis spill, vil det ikke nødvendigvis være noe poeng i å drive med overklokking av denne prosessoren. Med mindre varmeovnen har gått i stykker – en overklokket i7-6950X kan nemlig trekke mye strøm som blir til varme. Her trenger du så avgjort en god prosessorkjøler.

Helt etter oppskriften

Intel følger en velkjent oppskrift med sin nye ekstremplattform og ekstreme forbrukerflaggskip Core i7-6950X. Med denne prosessoren får du bedre ytelse og to kjerner mer enn hos forgjengeren i7-5960X – til en usedvanlig heftig prislapp pålydende 17 000 kroner.

En nyhet ved Broadwell-E er «Turbo Boost Max Technology 3.0», som jo har noe for seg, men samtidig må settes opp med drivere og programvare. Av denne grunnen fungerer også dette kun med operativsystemene Windows 8.1 og Windows 10.

Foto: Intel

Likevel er det ingen tvil om at en Intel Core i7-6950X er veien å gå dersom du skal ha den absolutt råeste regnekraften ment for vanlige dødelige databrukere. Men for de aller fleste som leser denne artikkelen vil et kjøp være en feilprioritering av dimensjoner.

Skal du spille? Sats heller på en Skylake-prosessor og bruk pengene du sparer på et kraftig grafikkort eller to.

Trenger du flere enn fire kjerner og/eller foretrekker Broadwell-E/X99-brikkesettet? Da er det godt mulig at du vil klare deg med lillebror Intel Core i7-6800K, som har seks kjerner og koster en fjerdedel av den ublu prisede toppmodellen. De to andre Broadwell-E-modellene kan også vurderes.

For vi snakker jo ikke her om en dårlig prosessor eller plattform – snarere at det her er fort gjort å betale mye penger for ytelse man ikke nødvendigvis trenger eller får utnyttet.

Nvidias nyeste versting GeForce GTX 1080 er også overklokkbar:
... og vips så brøt vi 2GHz-merket! >>>

Gå til side

Intel Core i7-6950X

Fordeler

  • Overlegen ytelse når alle prosessorkjerner utnyttes
  • Turbo Boost Max 3.0
  • Kan overklokkes

Ting å tenke på

  • Pris
  • Trenger drivere for Turbo Boost Max 3.0
  • Trekker fort mye strøm ved overklokking

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen