TEST: Intel Core i7-6950X

Test Intel Core i7-6950X

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Vi har testet Intels nye ekstremprosessor med ti kjerner

Du vet du får heftig ytelse når prislappen nærmer seg 20 000 kroner.

Ytelse: prosessering

For testing av ren prosesseringskraft har vi tatt i bruk både syntetiske testprogrammer i form av AIDA64 og Cinebench, samt et par faktiske programmer: Handbrake og Blender.

Handbrake er et program som brukes til videokonvertering, mens Blender er en renderingsmotor.

Vi starter ballet med AIDA64 og en test som måler hvor god prosessoren er når det kommer til kryptering med AES (Advanced Encryption Standard). Her vil både prosessorteknologi, Hyper-threading og flere kjerner være viktig.

Her viser utvilsomt Core i7-6950X gode takter, da den byr på nesten tretti prosents ytelseøkning fra forgjengeren i7-5960X. I forhold til den firekjernede Core i7-6700K snakker vi om en økning på 111 prosent.

En annen klassisk test er Handbrake, og her har vi brukt den samme testprosedyren som vi kjenner fra våre tester av bærbare og stasjonære. En DVD-film på om lag en times varighet konverteres med standardinnstillingene ned til 650 MB.

Også her er et program der mange kjerner får lov til å leke seg, og det er ingen tvil om at det er slike oppgaver Core i7-6950X trives godt med. Også her ser vi en tydelig forskjell, om ikke så stor som vi så under krypteringen.

Med og uten Turbo Boost 3.0

Både AIDA64s AES-test og Handbrake ble testet med og uten Turbo Boost 3.0, men vi kunne egentlig ikke se noen faktisk forskjell. Vi trengte tydeligvis programvare med en annen belastning på prosessoren for at dette skulle slå inn.

Heldigvis har vi Cinebench, nok et program som har vært med oss en stund. Her er det rendering av et bilde som gjelder, og programmet gir oss muligheten til å måle ytelsen både med alt den har av krefter og med kun én enkelttrådet prosessorkjerne i drift.

Akkurat dette siste er jo et poeng ettersom det slett ikke er alle programmer eller operativsystemoppgaver som benytter seg av Hyper-threading eller alle tilgjengelige kjerner – det kan godt være at den helst kjører på én eller to fremfor fire eller seks.

Kjøring på kun én kjerne ga oss som nevnt også muligheten til å vurdere hvor godt den nye Turbo Boost 3.0 fungerte. Vi har derfor notert resultatene både med med denne teknologien slått av og slått på.

Foto: Intel

Resultatene er ganske klare. Den nye tikjerneren fra Intel feier gjennom Cinebench R15 og oppnår en poengsum på nesten 1800 poeng, noe som er 36 prosent raskere enn Haswell-E-verstingen med to kjerner mindre.

Ser vi på enkeltkjernet og -trådet ytelse er det dog ikke like stas med den dyre 6950X-en. Her er det snarere prosessorenes arkitektur, teknologi og klokkefrekvens som blir avgjørende, og da ser vi også at den markant høyere klokkede Skylake-toppmodellen Core i7-6700K finner det for godt å gi den nye ekstremprosessoren litt dask.

Heller ikke i5-prosessoren bryr seg her om at den egentlig er i en helt annen liga.

Men vi registerer også at Turbo Boost 3.0 faktisk virker, selv om drøye tolv prosents ytelsesøkning kanskje ikke er så mye som man kunne håpet på.

Blender er en ny test der gratisprogrammet Blender brukes til å rendere et av de mindre snille dyrene fra animasjonsfilmen Big Buck Bunny. Her er det naturlig nok om å gjøre å bli ferdig så fort som mulig.

Her har vi igjen en test som Broadwell-E-verstingen liker, men vi kan ikke akkurat si at den knuser konkurrentene heller. Likevel gjør nok en gang Turbo Boost 3.0 en liten forskjell, slik at i7-6950X totalt sett ender opp som to og ikke bare ett hakk bedre enn den neste på lista.

Hjelper det med mange kjerner i spill? >>>

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen