TEST: Intel Core i5-8600K

Test Intel Core i5-8600K

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Intel har funnet sin magiske medisin

Prosessorkjempen slår tilbake med seks kjappe kjerner.

Overklokking

Overklokking, altså å kjøre prosessoren på høyere klokkefrekvens enn standardhastigheten satt på fabrikken, er en interesse for mange prosessornerder. Mens alle AMDs Ryzen-prosessorer kan overklokkes, har det nesten vært kun de mer påkostede prosessorene fra Intel som fritt lar deg velge høyere frekvenser.

Men til dels i takt med økende konkurranse har dette forandret seg, og nå finner vi også overklokkbare modeller i Core i3-klassen. Av de seks modellene Intel slipper i dag, er derfor halvparten K-merkede, altså kommer med ulåst multiplikator.

Core i5-8600K er derfor klar for overklokking, og ettersom det i skrivende stund kun er Z370-brikkesettet som er tilgjengelig for Coffee Lake-plattformen, kan du ganske enkelt ikke trå feil akkurat nå.

For Skylake og Kaby Lake er for øvrig kun de to Z-brikkesettene Z170 og Z270 som kan brukes til overklokking, men til de plattformene finnes det også flere kompatible brikkesett.

Denne formen for «ekstremsport» gjøres for øvrig alltid på eget ansvar, men en moderat ytelsesøkning er som regel relativt harmløst så lenge du vet hva du driver med.

De overklokkbare prosessorene er utstyrt med en ulåst multiplikator, som da er én av to faktorer som til sammen bestemmer klokkefrekvensen: Den interne multiplikatoren og hovedkortets «grunnfrekvens» (base clock).

Når disse ganges sammen får du den reelle klokkefrekvensen. Hvis vi tar Core i5-8600K som eksempel, vet vi at den har en standardfrekvens på 3,6 GHz – i hvert fall på papiret. Med en grunnfrekvens på 100 MHz fra hovedkortet, betyr dette at den interne multiplikatoren står på 36 når prosessoren jobber.

Testrigg med Intel Core i5-8600K og andre godsaker.
Testrigg med Intel Core i5-8600K og andre godsaker. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Regnestykket er da 100 MHz x 36 = 3600 MHz = 3,6 GHz.

Å øke grunnfrekvensen er sjelden noen god idé, ettersom denne påvirker flere komponenter. Men prosessorens multiplikator er altså ikke låst, og dette gjør det enkelt å sette opp hastigheten litt. Hvis vi for eksempel dytter multiplikatoren opp til 45, vil prosessoren kjøre på 4,5 GHz i stedet.

Et spørsmål om strøm, varme og kjøling

Alle Coffee Lake Core i5- og i7-modeller er allerede utstyrt med intern «overklokking» i form av turbomodi. Når den har mulighet for det – avhengig av temperatur, last og strømforbruk – setter Core i5-8600K opp farten til 4,3 GHz.

Ved å overklokke manuelt kan vi altså komme videre forbi dette, og over de siste generasjonene av entusiastprosessorer har vi klart å nå rundt fem gigahertz.

Vårt eksemplar av Core i5-8600K var ikke noe unntak, og vi sa oss ganske fornøyd med 5,1 GHz over alle seks kjerner. Det er jo tross alt to flere enn på forgjengeren Core i5-7600K.

Vi var dog nødt til å dytte mer strøm inn i prosessoren for å få dette stabilt – i det minste stabilt nok til å kjøre våre vante prosessortester. Vi endte med å servere den 1,384 volt, og da vinglet temperaturen rundt 70 grader under full prosessorlast. Dette med den relativt potente Cooler Master MasterLiquid 240 i aksjon.

Strømforbruket fra veggen målte vi til omtrent 55 watt under tomgang og 175 watt under full prosessorlast, altså en økning på 120 watt. Dette var både programmet AIDA64 og Intels egen overklokkingsprogramvare ganske enig i – der var tallet 115 watt.

Hvorvidt vi ville dyttet nesten 1,4 volt inn i prosessoren over lenger tid er et annet spørsmål. Vi minner om at hard overklokking kan bety at prosessoren får kortere enn normal levetid.

Resultater

Overklokkingen ga hovedsakelig resultater i prosessortestene. Også i spill kunne vi se noen flere FPS i vanlig HD-oppløsning, men ikke nok til at det vil være merkbart. Det er liten vits i å overklokke denne prosessoren for spillytelsens skyld.

Det er klart at dersom du er redd for at Core i5-8600K vil henge litt bak med tanke på enkeltkjernet ytelse, vil litt overklokking fikse den biffen. Nå kan riktignok de fleste andre prosessorene i denne sammenligningen også overklokkes, men her klokker vi altså opp alle seks kjerner.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen