TEST: Intel Core i5-8600K

Test Intel Core i5-8600K

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Intel har funnet sin magiske medisin

Prosessorkjempen slår tilbake med seks kjappe kjerner.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ytelse: minne

Som sine forgjengere har Z370-brikkesettet kun støtte for to (dual channel) minnekanaler, så her forventer vi ingen store forandringer sett mot hva vi er vant med fra Kaby Lake og Skylake. Men den offisielle minnehastigheten er altså økt fra 2400 MHz til 2666 MHz, og det kan jo ha litt å si.

Uansett er minnebåndbredde sjelden avgjørende for ytelsen for relativt normale dataprogrammer og -bruk.

Men vi gjør våre vante målinger med AIDA64.

AMD Ryzen Threadripper, Intel Skylake-X, Broadwell-E, Kaby Lake, Skylake, «vanlige» AMD Ryzen og nye Coffee Lake benytter alle DDR4-RAM, og alle disse plattformene er målt med Vengeance LPX DDR4-minne fra Corsair.

Coffee Lake, Kaby Lake-X, Skylake-X og Threadripper benytter seg av 2666 MHz som standardhastighet, så vi har derfor også benyttet oss av dette for disse plattformene.

De andre har fått minnet kjørt på 2400 MHz, mens Haswell-plattformen, representert ved Core i7-4790K, i7-4770K og i5-4690, benytter seg av DDR3-minne. Her har vi derfor brukt Corsair Vengeance LP DDR3 med minnefrekvens på 1600 MHz.

Med kun to minnekanaler legger Core i5-8600K seg stort sett på linje med de andre Intel- og AMD-prosessorene med det samme. Men den litt høyere minnehastigheten gir et lite utslag når vi ser på tallene for skriving og kopiering.

Det er et tydelig skille ned til plattformen som bruker DDR3 og opp til plattformene med fire minnekanaler.

Responstiden er omtrent som forventet.

Strømforbruk

Vi pleier ikke å teste strømforbruket fast. Det er det flere grunner til, men hovedsaklig er det fordi vi ikke har noen god måte å se hvor mye strøm kun selve prosessoren trekker. Tidligere har vi sett på det totale forbruket, men dette lar seg egentlig ikke sammenligne over forskjellige konfigurasjoner og plattformer.

Et kraftig grafikkort vil som regel være den største strømtyven på et vanlig oppsett.

Men vi nevner at at Core i5-8600K har en TDP på 95 watt, altså rundt det Intel-prosessorene av dette kaliberet har holdt seg de siste årene. Strømmåleren på veggen kunne fortelle oss at vi under full last med Cinebench 15 trakk omtrent 80 watt mer enn med systemet på tomgang.

Ifølge programmet AIDA64 var det 85 watt som nådde prosessoren under last. Kjøleløsningen vår kunne da for øvrig holde prosessoren på rundt 55 grader uten å slite.

Det virker da som om det kan være muligheter for å dytte inn litt ekstra spenning under overklokking, og det skal vi ta for oss på neste og siste side.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen